Care sunt situatiile in care se poate revoca donatia?

Donatia are un caracter irevocabil cu exceptia unor cazuri expres prevazute de lege. Astfel, este revocabila donatia intre soti, este revocabila donatia cu sarcina pentru neindeplinirea conditiilor. Este posibila revocarea donatiei pentru ingratitudine, cand donatarul a atentat la viata donatorului, daca a savarsit impotriva acestuia delicte, cruzimi sau injurii grave ori fara motive intemeiate, nu i-a acordat intretinerea de care avea nevoie.

Este revocabila de drept donatia facuta de persoana care la data incheierii actului nu avea copii sau descendenti, daca dupa aceasta data donatorul dobandeste un copil din casatorie sau din afara ei, fie chiar postum, nascut in urma mortii tatalui. Donatia este un act juridic solemn intrucat valabilitatea ei este conditionata de exprimarea consimtamantului partilor, personal sau prin mandatar numai in forma autentica.

Daca obiectul donatiei il constituie un bun imobil pentru incheierea actului este necesara indeplinirea si a celorlalte conditii prevazute de lege pentru instrainarea de imobile. Daca se doneaza bunuri mobile este obligatorie intocmirea unui act care sa cuprinda enumerarea si evaluarea lor.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

168 comentarii

 1. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sant in divort am 2 copii minorii, locuiesc inca cu sotul si cred ca si in continuare dupa divort ptr ca nu am unde merge. Problema este: – avem o casa cumparata inpreuna figuram amandoi pe cf, dar cu probleme la jumatate din suprafata terenului, am clarificat pana la urma problema cu terenul dar sotul cu banii nostri a mers la notar si a trecut terenul pe numele parintiilor lui care la randul lor iau facut donatie doar sotului. Vazand asemenea lucruri l-am intrebat si a zis ca el nu pleaca din casa ca are mai mult ca mine si m-ia propus o sumaa de bani josnica ca sa plec, dar nu-mi ajunge nici de o garsoniera. Colac peste pupaza aflu ca o parte din terenul lui include si o parte din casa ce fac?
  va multumesc.

 2. @alina Va sfatuiesc cu tarie sa consultati un avocat care va poate consilia in vederea rezolvarii problemelor dvs.
  Ce va pot spune in acest moment este ca sotul dvs. nu putea “trece” terenul pe numele parintilor decat daca acest teren era in proprietatea sa exclusiva. Un al lucru pe care il pot spune este ca nimeni nu va poate obliga sa vindeti imobilul sau partea de imobil pe care il detineti.

 3. Buna ziua,
  Am cumparat o casa in anul 2005, pe care ulterior in anul 2009 am donat-o fiicei mele cu ACT DE DONATIE CU CLAUZA DE INTRETINERE catre soacra mea, pana la majoratul fiicei. Cum pot anula donatia, deoarece anul trecut mi sa nascut al doilea copil si nu doresc sa fie discutii intre ele mai tarziu.

 4. @cristian Donatia se poate revoca pentru nastere de copil, dupa cum precizam si mai sus. Este necesar sa va adresati unui notar in vederea redactarii unui document care va fi inscris in cartea funciara.

 5. Buna ziua
  Sunt casatorita. Sotul meu e foarte bolnav si vrea sa-mi lase apartamentul lui prin donatie, avand in vedere ca sunt sotia lui si sunt singura care il ingrijesc si ii voi fi aproape pana in ultima clipa. Problema e ca mai are 2 copii din prima casnicie, care nu s-au interesat de el de 20 ani, nu il ajuta cu nimic, dar dupa moartea lui au pretentii la mostenire. Donatia poate fi atacata in instanta? Exista o alta posibilitate ca apartamentul sa-mi ramana mie, tinand cont ca il ingrijesc de ani buni singura, fara nici un ajutor in partea copiilor?

 6. @MANUELA Va recomand cu insistenta sa incheiati cu sotul dvs. un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.In acelasi timp acesta ar putea redacta si un testament prin care sa sa va lase intreaga sa avere.
  Aceste doua documente cumulate sunt acoperitoare in relatia cu copiii sai din prima casnicie.

 7. As dori sa stiu ce acte pot face sotiei mele si copilului nostru minor, fara a le crea neplaceri majore dupa decesul meu, tinind cont ca mai am doi copii majori din prima casatorie, iar bunurile detinute sunt obtinute inaintea casatoriei. Va multumesc.

 8. @danture Va recomand sa incheiati cu sotia si cu copiii dvs. un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si sa pastrati uzufructul viager asupra imobilelor, asta daca doriti incheierea unui contract “intre vii” cum spune legea si/sau un testament daca este vorba despre un contract “pentru cauza de moarte”. Poate ar trebui sa dublati contractul de vanzare cumparare cu intretinere de un testament. Pentru detalii va recomanda sa consultati un avocat.

 9. Buna ziua

  As avea urmatoarea problema: in anul 2010 parintii au cumparat o casa pe numele meu prin act de vanzare cumparare cu clauza viagera pentru ei, in urma donarii sumei de banii pt cumpararea casei. Acum in urma unor discutii ei doresc sa le dau casa inapoi pe acte, cum as putea proceda care sunt posibilitatile sa pot realiza acest lucru?

  multumesc

 10. @Roxana Aveti doua posibilitati pentru a “returna” imobilul parintilor dvs.
  Prima este aceea de a realiza o donatie iar cea de a doua un contract de vanzare-cumparare.
  Eu v-as recomanda donatia care poate fi revocata in anumite situatii expres reglementate de lege.

 11. Buna ziua! Problema mea este urmatoarea. In anul 2001 mama mea a decedat.Tata mi-a donat mie apartamentul in care locuiam iar fratelui meu un alt apartament. Notarul ne-a explicat ca avand fiecare cate o donatie nu ne putem ataca reciproc. Cumnatei mele insa ii este teama ca in cazul decesului fratelui meu, eu ca sora as putea avea pretentie asupra proprietatii ramasa in urma fratelui meu. Imi puteti da unele explicatii in legatura cu aceste donatii? Multumesc

 12. @Amelia La decesul fratelui dvs, in lipsa unor copii, veti dobandi vocatie succesorala legala, prin urmare temerea sotiei sale poate fi indreptatita. Eu cred ca problema se poate rezolva daca fratele dvs. redacteaza un testament pentru cazul incetarii sale din viata.

 13. in anul 2009 am achizitionat o casa, unde rezulta ca banii provin de la o persoana numita PROCURATOR DE FONDURI, ptr ca in aceea perioada divortul meu nu era incheiat…
  ce posibilitate este ca acest act de vanzare cumparare poate fi atacat de acest PROCURATOR DE FONDURI, sau de urmasii directi…
  multumesc…

 14. @mishell nu pot da un raspuns corect fara a vedea contractul de vanzare-cumparare, va pot spune doar ca, in principiu, acest procurator de fonduri nu este un donator iar acestuia nu i se aplica regulile care guverneaza donatia, deci nici revocarea donatiei

 15. multumesc frumos ptr raspuns… unde as putea trimite un e mail cu acest contract de vanzare cumparare?? sau ce anume din continutul sau este concludent??? as putea scrie aici..
  multumesc inca o data…

 16. Multumesc pentru raspuns. Am uitat sa precizez ca fratele meu are doi copii si ca atare temerile cumnatei mele sunt nefondate. Cred ca autommat mostenitorii fratelui meu sunt copiii.

 17. @mishell trimiteti contractul scanat in intregime la florin.dumitrescu@dumitrescuasc.ro

 18. @Amelia Mostenitorii fratelui dvs. sunt copiii acestuia, intradevar.

 19. Buna ziua, va rog sa ma informati daca o donatie poate fi atacata de frati sau nepoti ( copiii surorii si ai fratelui ), deoarece nu am copii si doresc sa donez apartamentul . Multumesc

 20. In octombrie 2010 am inceput executarea cu bilete la ordin semnate in nume propiu.In iulie 2011 se doneaza de catre cel care a semnat biletele un apartament cu 3 camere.Este normal ?

 21. @dan Din octombrie 2010 si pana in iulie 2011 procedura de executare ar fi trebuit sa fie finalizata iar imobilul vandut silit. Daca acest lucru vi sa intamplat inseamna ca executorul judecatoresc nu si-a facut treaba.

 22. Buna ziua!
  Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc intr-o problema.
  Pentru a putea beneficia de creditul “Prima casa” m-am grabit sa dau o declaratie autentificata la notar prin care renunt la succesiunea dupa defunctul meu tata.
  Succesiunea nu s-a dezbatut inca din lipsa actelor: cadastru, intabularea casei si terenului arabil.
  Intrebarea mea este: declaratia autentificata la notar de renuntare la succesiunea dupa tata mai poate fi anulata?
  Mai exista o cale legala de a-mi intra in drepturi la succesiunea care nu s-a dezbatut nici acuma?
  Pe cale amiabila sora mea poate sa-mi doneze din dreptul ei daca eu am renuntat anterior?

 23. @felicia Daca a trecut un termen mai mare de 6 luni de la data decesului tatalui dvs, in opinia mea, nu mai poate fi revocata declaratia. In aceasta problema va recomand sa discutati cu un notar.
  Sora dvs. va poate dona o parte din bunuri, dar poate face acest lucru abia dupa finalizarea procedurii succesorale.
  Intotdeauna mai exista o cale pentru rezolvarea unei probleme asupra careia exista un diferend, aceasta este calea justitiei.

 24. Buna seara… Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. Viitorul meu sot va primi prin donatie cu drept de servitute un apartament de la parintii lui, inainte de casatorie. Ce implica acest lucru? Se poate vinde apartamentul dupa o perioada? Poate sotul sa ma adauge si pe mine ca proprietar fara stirea parintilor lui? In caz de divort, voi avea drept la jumatate din casa? Intreb ce implica acest tip de donatie, pentru ca nu as vrea sa ma simt ca “in chirie” in viitoarea mea casa….Multumesc frumos!

 25. @Niko Nu cred ca inteleg exact natura operatiunii juridice care se va incheia… donatie cu drept de servitute? Va rog studiati putin natura servitutii in articolele acetui blog. Presupun ca este vorba despre uzufruct.
  Raspunzand punctual la intrebari va pot spune ca noul proprietar, sotul dvs. poate vinde oricui, implicit si dvs. apartamentul sau o cota-parte din el. De asemenea sotul dvs. poate dona oricui si implicit dvs. apartamentul sau o cota parte din el. Aceste operatiuni se realizeaza fara acordul uzufructuarilor/celor care au un drept de servitute. Bineinteles cumparatorul/donatarul este tinut de respectarea acestui drept.

 26. Imi cer scuze, nu am fost foarte bine informata… Este vorba despre usufruct.. Va multumesc pentru raspuns!

 27. Buna ziua! As dori o lamurire, daca este posibil. Problema este aceasta: Tatal meu s-a casatorit cu o alta femeie, impreuna au cumparat o casa si terenul aferent. In timpul vietii au facut act de donatie fiicei si nepoatei…sotiei, care la randul lor au donat altei fiice respectiv sora. Intre timp sotia tatalui a decedat, iar nepoata se comporta foarte urat cu tata. Tata doreste revocarea donatiei. Este posibila revocarea? Mentionez ca tata are drept de abitatie viagera. Eu ca unica fiica a tatalui meu pot avea vreo pretentie la aceasta casa?

 28. Buna ziua,

  As avea si eu o intrebare. Parintii mei detin un teren de 1000mp pe care se afla construite doua case. Avand o varsta relativ inaintata, ei doresc sa ne doneze, mie si surorii mele, propietatile lor. As dori sa stiu daca am dreptul sa vand bunul dobandit in urma donatiei dupa moartea (sau in timpul vietii) parintilor mei?

  Al doilea aspect pe care as vrea sa-l mentionez este ca terenul est divizat in doua parcele: una de 420 mp si una de 580 mp, eu urmand sa primesc parcela mai mare. As dori sa stiu, daca sora mea poate ataca in justitie aceasta donatie invocand o “inegalitate” in separarea masei succesorale?

  As dori sa va mai pun o ultima intrebare: eu sunt casatorit si as dori sa stiu, in eventualitatea unui divort, daca sotia are dreptul sa primeasca jumatate din bunul mostenit de la parintii mei (eu fiind beneficiarul unic in contractul de donatie)

  Va multumesc anticipat si va doresc o dupa-amiaza placuta!
  Alexandru B.

 29. Buna seara
  Matusa sotiei mele vrea sa ne lase un apartament prin donatie. Poate fi atacata aceasta in instanta?
  Mentionez ca matusa are un frate care la randul sau are un copil, acesta fiind frate vitreg cu sotia mea.
  Alti mostenitori nu sunt.
  Ce este mai buna donatia sau testamentul si care este mai ieftina?
  Multumesc anticipat.

 30. @mioara Tatal dvs. poate cere revocarea donatiei pentru cauza de ingratitudine, adica comportament neadecvat fata de donator. Din pacate dvs. nu aveti in schimb vre-un drept asupra imobilului donat.

 31. @Alexandru Dvs. sau sora dvs. veti putea instraina imobilul dobandit, si fata de care exercitati toate drepturile unui proprietar de la momentul donatiei. Veti putea instraina acest imobil in timpul vietii parintilor dvs. sau dupa moartea acestora.
  Actul de donatie poate fi atacat de sora dvs. cu acelasi succes si in aceleasi conditii in care il puteti ataca dvs. pe al surorii dvs. Cotele primite sau intinderea proprietatii neavand relevanta.
  Daca actul de donatie a fost facut exclusiv in favoarea dvs. bunul dobandit este un bun propriu si nu intra in categoria celor ce pot face obiectul unui partaj.

 32. @teodor Raportandu-ne la informatiile insuficiente pe care ni le transmiteti va pot spune ca fratele matusii dvs. nu poate ataca cu succes acea donatie.
  Va recomand contractul de vanzare-cumparare in locul donatiei si cu atat mai putin testamentul. Donatia si vanzarea-cumpararea costa aproximativ la fel, testamentul este mult mai ieftin, dar cred ca este mai important sa faceti ceea ce este mai bine si nu ceea ce este mai ieftin.

 33. Buna ziua. As dori sa stiu daca sotul meu poate ataca o donatie facuta de parintii mei in timpul casatoriei mele?

 34. @moni Va rog faceti precizari suplimentare. Va rog sa cititi si postarile anterioare. Multumesc

 35. Actul de donatie poate fi atacat de creditorii celui care a donat?

 36. @george Intrebarea dvs. necesita un raspuns complex, va rog detaliati.

 37. buna ziua
  va rog sa ma ajuta-ti cu un raspuns. e mai complicat dar cred ca pot fi explicita. mama a decedat de 2 ani
  casa e pe numele ambilor parinti, suntem 4 frati 2 de la tata actual doi din casatorie anterioara a mamei mele, pe numele parintilor sunt doar eu, ceilalti frati au numele celuilalt tata cu care mama nu mai e de 30 de ani, nu am dezbatut partea mamei dupa moartea ei, imi puteti spune ce parte mi s-ar cuvenii mie?

 38. @mihaela In mod normal averea mamei dvs. se imparte in proportia 1/4 sotul supravietuitor si 3/4 fiii acesteia. Cota parte a copiilor se va imparti in parti egale tuturor copiilor proveniti din filiatie naturala sau adoptie. Cota de 3/4 din avere se va imparte deci in 4 parti egale.

 39. Buna ziua. As dori sa stiu daca primariile pot face donatii. Ne desfasuram activitatea intr-o cladire a primariei. Am amenajat aceasta cladire cu o investitie finala de aprox 3 miliarde vechi. Problema este ca la baza avem doar un contract de asociere pe o perioada de 20 ani. Avand in vedere ca suntem un club sportiv, privat care de-a lungul timpului a obtinut foarte multe rezultate atat pe plan national cat si international si care a format generatii intregi de copii(1987-2012), ma interesa daca exista vreo posibilitate de a intra in posesia acestei cladiri renovata de noi, fara a fi necesar sa mai cumparam spatiul care este foarte mare si pt care oricum nu am avea bani. Ni s-a oferit aceasta cladire datorita rezultatelor obtinute de-a lungul anilor, insa la inceput nu am stiut ca necesita atat de multe reparatii; intrand in hora a trebuit sa jucam pana la capat. Acum conform contractului dupa 20 de ani trebuie sa parasim cladirea si bineinteles toata investitia. Vreau doar sa stiu daca primaria ne poate dona aceasta cladire.

 40. @catalina Primaria poate transmite folosinta sau proprietatea asupra imobilelor detinute. Transmiterea proprietatii se poate face cu titlu oneros sau gratuit, situatie similara unei donatii civile. Aceasta procedura se realizeaza printr-o hotarare de Consiliu Local. Va doresc succes.

 41. Buna ziua.
  In urma cu 4 ani tatal meu a decedat. Imediat s-a facut succesiunea intre mine, mama si sora mea. Parintii mei aveau un apartament pe care acum vrem sa-l vindem. Sora mea este si ea proprietara unui apartament. Este casatorita si are doi copii. Mentionez ca este unicul proprietar al apartamentului.
  Acum vrem sa vindem apartamentul mamei mele pt ca ei s-au mutat in alta tara. Cum putem face ca mama mea sa intre in posesia apartamentului detinut de sora mea?

 42. Buna ziua

  In 25.11.1999 parintii mei au incheiat cu mine un contract de donatie cu drept de abitatie viagera si obligatie de intretinere, in urma caruia imi era donata cu nuda proprietate un apartament compus din 4 camere, sub rezerva dreptului de abitatie viagera (apartament in care locuiam si locuiesc in continuare, alaturi de parintii mei). Mentionez ca mai am doua surori in viata carora le-am facut cunoscuta inca de pe atunci existenta acestui act, ele primind in schimb de la parintii mei o anumita suma de bani fiecare, fara insa a autentifica donatia in bani (desi notarul ii sfatuise pe parintii mei sa incheie un act legal in acest sens). Surorile mele locuind fiecare in alte apartamente, achizitionate de ele, parintii mei si-au dorit sa raman in casa, impreuna cu ei. Specific ca parintii mei s-au temut sa nu cumva sa divortez (eu fiind casatorita si avand un copil) si sa trebuiasca sa impart cumva apartamentul lor, de aceea au refuzat sa incheiem un contract de vanzare-cumparare cu abitatie viagera si au recurs la aceasta donatie.
  Ma intereseaza sa stiu acum, cat inca mai traiesc ambii parinti, ce valoare are acest act, daca poate fi revocat de surori, nepoti ori alte rude (in afara de parintii mei, care acum ar fi dispusi sa incheiem chiar si un contract de vanzare-cumparare, daca ar fi mai sigur). De asemenea, as fi interesata sa stiu daca pot vinde acest apartament, dupa decesul parintilor mei, fiicei noastre.

 43. @Cioroaba Din pacate mama dvs. poate intra in proprietatea (pt ca banuiesc de despre proprietate este vorba) apartamentului doar prin vanzare-cumpare sau schimb cu cota parte din apartamentul parintilor dvs.

 44. @Florentina Va pot linistii spunandu-va ca acest contract este la fel de valid acum ca si la momentul redactarii sale. In situatia in care parintii dvs. nu au incheiat acte de donatie cu surorile dvs. iar acum acest lucru nu mai este posibil, va recomand sa incheiati un contract de vanzare-cumpare cu clauza de intretinere cu parintii dvs. Acesta nu poate fi atacat cu succes de catre rude. Privitor la intrebarea vanzarii imobilului fiicei dvs, aceasta vanzare se poate face oricand, in acest moment ca o vanzare a nudei proprietati sau dupa decesul parintilor dvs. ca o vanzare clasica.

 45. buna ziua
  detin un apartament proprietate personala
  prin ce metoda mama mea poate sa devina proprietara apartamentului pe care il detin?

 46. @magda Mama dvs poate deveni proprietara a apartamentului dvs. prin cumparare, donatie, schimb, succesiune… de dvs. si/sau mama dvs. depine acest lucru.

 47. va multumesc pentru raspuns si va deranjez din nou in continuarea poz 37: partea tatalui se mai imparte dupa decesul acestuia? pe numele sau sunt doar eu, ceilalti 3 frati sunt ai mamei din casatoria anterioara si nu au numele tatalui in discutie. multumesc

 48. imi poate face act de donatie pe partea sa? multumesc

 49. @mihaela Partea tatalui va va reveni doar dvs. Tatal dvs. poate la fel de bine sa va faca si o donatie pentru aceasta parte.

 50. Buna ziua!
  Detin o propietate si un imobil primite donatie de la tatal meu.Sunt casatorita si am un copil.Din pacate doresc sa divortez si sa ma mut cat mai curand dar sotul meu nu este de acord si doreste partea lui din casa(el se refera la imbunatatirile si mobila facute in timpul casatoriei).Sunt de acord sa ii cedez aceste lucruri doar sa plec cat mai curand impreuna cu copilul dar divortul dureaza destul de mult.
  Intrebarea mea este cum as putea sa instrainez locuinta cat mai curand chiar daca nu suntem divortati sau daca se poate revoca donatia, adica sa o primeasca inapoi tatal meu.Daca o vand acum in situatia in care nu suntem casatoriti banii primiti vor deveni bun comun si trebuie impartititi?Ce sa fac sa rezolv cat mai curand aceasta situatie?

 51. @D.M. Pentru a va putea raspunde corect la intrebari este necesar sa stiu obiectul actiunii de partaj introdusa de sotul dvs. La prima vedere va pot spune ca, in situatia in care bunurile sunt proprietate personala, le puteti instraina in orice mod doriti. In aceeasi masura tatal dvs. poate revoca donatia, acest act va trebui insa confirmat de instanta judecatoreasca. Iar raspunsul la ultima intrebare este acelasi, daca bunurile sunt proprietate personala banii obtinuti din vanzarea lor sunt ai dvs. in intregime.

 52. Multumesc pentru raspunsul promt.
  Nu exista nici o actiune de partaj. Sotul meu nu a introdus nimic. Eu doresc divortul deorece a devenit alcoolic si agresiv si doresc sa plec inainte sa introduc actiunea de divort pentru ca imi este teama.I-am comunicat ca vreau sa divortam si m-a amenintat ca distruge tot daca o fac :(Tocmai de aceea doresc sa instrainez imobilul prin orice mijloace posibile si cat mai curand.
  Multumesc anticipat!

 53. buna ziua
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Matusa sotului meu ne-a facut donatie pe un apartament cumparat de ea in anul 1981. Mentionez ca matusa nu a fost casatorita si nu are copii. Fratii sotului meu pot ataca aceasta donatie?

 54. @elena Situatia este descrisa de dvs. foarte succint si nu pot da un raspuns pertinent atat timp cat nu am informatii privind totii potentialii succesori. In principiu fratii sotului dvs. nu pot ataca aceasta donatie.

 55. Buna ziua

  Sintem trei frati. Tatal nostru a murit in ianuarie, anul acesta. Unul dintre cei doi frati ai mei a primit ca si donatie casa parinteasca, fara acordul nostru. Se poate contesta aceasta donatie?

  Multumesc pentru raspuns.

 56. @george_dimache Va recomand sa solicitati raportul donatiei la masa succesorala in succesiunea privind averea tatalui dvs. Pentru detaliile acestei proceduri va recomand sa consultati un notar.

 57. Buna seara! Am o garsoniera impreuna cu tatal meu cota egala 50 la suta…el vrea sa imi doneze partea lui dar nu vreau ca donatia sa fie revocabila. Se poate pune vreo clauza in urma careia sa nu poata fi atacata donatia nici de fratele meu si nici de tatal meu sau familia lui, el urmand sa se casatoreasca, viitoarea sotie avand un baiat? Precizez ca nu are nicio pretentie de la mine nici de intretinere.

 58. @anca Toate donatiile sunt revocabile in teorie. Va recomand sa incheiati cu tatal dvs. un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 59. Buna ziua,
  am vazut ca raspundeti la mesaje si as vrea sa va rog sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema.
  Situatia e urmatoarea:
  Parintii(bunicii) au 2 copii,o fata si un baiat;iar baiatul are 2 copii unul din prima casnicie, al2lea din a2a casnicie. Casa este trecuta doar pe fata si pe ginerele lor.. Bunicii vor sa ii lase direct mostenire casa primului nepot(nu doresc sa lase mostenire copiilor);este nevoie de ambii copii (acestia fiind primii care ar intra in posesia casei daca bunicii ar murii)ai acestora sa fie prezenti la notar, sa isi dea consimtamantul in trecerea casei pe nepot, adica nepotul e fiul baiatului bunicilor-sa se poata face donatia/contracul de vanzare-cumparare catre nepot? In ce conditii ar putea fi atacata donatia; bunicii vor decat primul nepot de care spuneam la inceput sa fie mostenitor dupa moartea lor(bunicii traiesc amandoi).M-ar interesa de altfel, daca se poate deschide succesiune de catre baiatul bunicilor(nu este in relatii bune cu parintii lui)daca mostenirea e lasata prin donatie/contract de vanzare-cumparare?
  Va multumesc anticipat! O zi excelenta!

 60. @Lavinia-Oana Din cate am inteles casa este pe fata si pe ginere. Prin urmare acestia sunt proprietarii legali ai imobilului si nu bunicii. Proprietarii imobilului vor fi aceia care vor vinde sau dona proprietatea. Eu va recomand sa se realizeze o vanzare-cumparare, si intr-o astfel de situatie, nu este necesara decat prezenta vanzatorilor, fata si ginerele si a cumparatorului, primul nepot.

 61. Va multumesc din suflet pentru raspunsul si timpul acordat. Si succesiunea nu mai se face,nu? O seara buna si numai bine!

 62. @Lavinia-Oana Succesiunea nu se mai face pt acest imobil.

 63. Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile acordate! Multa sanatate si numai bine!

 64. Buna ziua!

  Va rog mult sa imi dati un sfat in urmatoarea problema. Parintii mei mi/au donat o casa veche si un teren, rezervandu/si dreptul de uzufruct asupra acestor bunuri. In acest moment ei locuiesc in apartamentul meu proprietate personala, iar eu impreuna cu sotul, in casa veche donata de ei. As dori sa construim o alta casa si un garaj, dar intrucat relatiile dintre mine si parintii mei nu sunt deloc frumoase, iar dorintele lor extrem de schimbatoare, exista riscul ca ei sa doreasca sa se intoarca la casa unde au dreptul de uzufruct, iar noi sa ne intoarcem la apartament, si deci sa nu ne putem bucura de casa pe care dorim sa o construim. Exista vreo formula prin care sa putem folosi macar garajul pe care vrem sa il construim. Dreptul de nuda propriatate imi permite sa iau autorizatie de constructie indiferent de vointa uzufructuarilor? Si mai departe, dreptul de nuda propritate imi permite sa folosesc constructia indiferent de vointa uzufructuarilor (care si/au rezervat dreptul de uzufruct si asupra terenului).
  Va multumesc anticipat si va doresc Sarbatori Luminate!

 65. Buna Seara,

  va rog sa ma ajutati cu un sfat. Doresc sa daruiesc fetei mele stabilita in Germania o suma de bani pentru a isi cumpara un apartament. Ea este casatorita fara copii, cu un cetatean roman, amandoi locuiesc in Germania. Din diferite motive, as vrea ca acesti bani pe care ii dau ei, sa nu poata fi niciodata impartiti cu sotul in caz de divort, sa fie doar ai ei. Bineinteles ca nu ar fi de dorit sa se plateasca impozit mare pe aceasta suma. Stiu ca donatiile de la parinti catre copii sunt scutite de impozit, deci ar fi de platit numai 0,25% din suma de bani. Va rog sa imi spuneti daca aceasta ar fi o solutie buna. Oare daca in acea tara sunt alte legi, asta inseamna ca donatia ar putea fi atacata? Ei s-au casatorit in Romania si la scurt timp au plecat din tara. Ar fi mai bine sa-i donez direct apartamentul? Ori sa fac un contract de imprumut cu ea pentru acea suma, pe 20 de ani sa zicem, bani pe care nu i-as cere inapoi niciodata, dar in caz de divort ar constitui datorie comuna, deci sotul ei nu ar putea pretinde parte din apartament.
  Multumesc pentru raspuns.

 66. @Elena Veti avea nevoie de acordul uzufructuarilor pt obtinerea autorizatiei de constructie. Daca parintii dvs. isi dau acordul pt obtinerea acestei autorizatii, ramane sa edificati imobilul si sa il inscrieti in cartea funciara cu titlul “edificare”. Din pacate si pt inscrierea acestui imobil in cartea funciara este nevoie de acordul uzufructuarilor. Insa, odata imobilul inscris, proprietatea deplina asupra acestuia va apartine.
  Incercati eventual sa obtineti acordul notarial al parintilor atat pt autorizatia de constructie cat si pt inscrierea ulterioara. Este un document util in situatia in care atitudinea lor este schimbatoare. Util dar nu suficient pe deaintregul intr-o situatie de litigiu.
  In rest, nu aveti decat sa asteptati :(

 67. @Viorica_Roata Daca fiica dvs. isi achizitioneaza un apartament in Germania, legislatia care va guverna regimul sau juridic, inclusiv coproprietatea, este legislatia germana. Nu cunosc legislatia germana in aceasta materie pt a va raspunde ce se va intampla cu imobilul in situatie de divort. Va pot doar sfatui sa incheiati un contract de imprumut cu fiica dvs. pt ca, intr-o situatie speciala, cum ar fi partajul, sa ii puteti solicita banii inapoi. Trebuie insa sa tineti cont de faptul ca executarea contractului de imprumut si recuperarea sumelor imprumutate prin executare silita se va realiza la locul situarii bunurilor ce ar putea fi executate, Romania, Germania, etc.

 68. Buna ziua!
  Suntem 3 frati, sunt casatorita si am o fetita, ambii parinti traiesc si doresc sa imi faca acte pe apartamentul proprietatea lor, dar in care locuiesc cu sotul meu de 6 ani. Ce act ma sfatuiti sa fac ca, in cazul unui divort sa nu fiu nevoita sa impart cu sotul meu apartamentul parintilor, dar in acelasi timp sa nu fiu nevoita sa impart nici cu fratii mei. multumesc anticipat

 69. Buna ziua!
  As dori,sa-mi raspunde-ti si mie la o intrebare.
  Am un act de donatie de la parintii mei(in anul 1992), pentru un apartament cu 3 camere, cu clauza de uzufruct viager, pe numele lor.
  Tatal meu a decedat in 2002.
  Ma intereseaza daca pot revoca donatia.
  Daca mai am un frate, in ce conditi s-ar face impartirea apartamentului, daca se deschide succesiune.
  Va multumesc anticipat,pentru raspuns.

 70. @mariana_deea Va recomand ca incheiati cu parintii dvs. un contract de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si sa precizati notarului faptul ca doar dvs. sunteti debitorul obligatiei de intretinere si dobanditor al imobilului. Exista cateva institutii juridice reglementate de curand de noul Cod Civil dar, dupa cunostiinta mea, notarii nu redacteaza inca astfel de acte. Eventual consultati-va cu un notar local.

 71. @acestbaiat Doar mama dvs. poate revoca donatia si asta doar in conditii speciale, cum ar fi ingratitudinea. Pe de alta parte, presupun ca donatia a fost facuta cu scutire de raport, ceea ce presupune ca imobilul in cauza nu va mai face parte din masa succesorala.

 72. Va multumesc mult pentru raspuns. As dori sa va intreb si daca pot sa vand nuda proprietate fara acordul uzufructuarilor, iar daca da, va rog sa imi spuneti daca exista norme de evaluare a nudei proprietati. Va multumesc inca o data.

 73. @Elena Teoretic puteti vinde nuda proprietate, practic notarii vor refuza sa incheie un astfel de contract fara acordul uzufructuarilor. Privind evaluarea nudei proprietati cred ca ar trebui sa consultati un evaluator. Nu cunosc daca exista sau nu criterii de evaluare a acesteia.

 74. Buna ziua, va scriu si eu pentru a cere daca se poate un raspuns legal cu privire la problema familiei mele. In familia mamei mele sunt patru frati, bunicii mei au lasat ca mostenire cu act de donatie casa paranteasca, unuia dintre frati. Problema mea nu este mostenirea ci de cat din acea donatie poate bineficia sotia si respectiv cei doi copii a acestuia, precum si daca acest act poate fi atacat, mentionez ca bunicul meu a decedat anul trecut si inca nu s-a facut succesiunea asupra proprietatilor detinute. Respectam dorinta bunicilor NU vrem sa ii facem nici un rau “unchiului ” ci doar sa ne asiguram ca isi va putea trai linistit anii care va mai trai (in momentul de fata a ajuns batatia de joc a sotiei si a celor doi copii ferm convinsi ca au devenit proprietari peste acele proprietati) sper ca am dat suficente informatii pentru a primi un raspuns, treaba asta este mult mai delicata si nu sunt genul care sa expuna viata familiei in pubilc.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 75. Buna seara! Toate plecaciunile si tot respectul Domnule Florin ptr dv-tra…multa sanatate sa va dea D-zeu…nu imi imaginam ca mai sunt oameni cu suflet carora le mai pasa de oameni in nevoie si cu probleme poate unii chiar si bolnavi…Am o mare problema…Sunt mezina unei familii modeste…sunt singura cu un venit foarte modest am la randul meu 2 fetite…problema mea este “casa” unde locuiesc…am o sora si un frate care abia asteapta sa ma arunce in strada…va rog sa ma sfatuiti ce act notarial imi pot face parintii mei cat mai ieftin si cat mai solid ptr a nu fi atacat in instanta…Am fost la un notar aici in Constanta si mi-a spus ca actul de vanzare costa in jur de 5000 ron insa eu muncesc cu 700 ron pe luna si nu am de unde…Va multumesc si astept cu sufletul la gura sfatul dv-tra

 76. @mihaela In general, in contractul de donatie se prevede daca aceasta este facuta in favoarea ambilor soti sau doar a unuia dintre ei. De asemenea, in contract se prevede daca donatia este scutita de raport sau nu, adica daca bunul donat va face sau nu parte din masa succesorala. Cititi contractul de donatie, el va raspunde la intrebarile dvs. Daca nu il mai aveti, solicitati un duplicat de la notarul la care a fost incheiat sau de la Camera Notarilor Publici. Daca donatia este facuta fara scutire de raport, atunci aceasta va putea fi atacata de succesori, dar in intregul ei, adica atat pentru unchiul dvs. cat si pt matusa. Succes

 77. @Carmen Cel mai “ieftin” este testamentul olograf, adica scris de mana parintilor dvs. Acesta este insa revocabil si atacabil dupa moartea acestora si poate naste complicatii. Eu va sfatuiesc sa incheiati un contract de vanzare-cumparaeer cu clauza de intretinere. Este cel mai sigur.

 78. Buna ziua. Pentru a fi mai linistita, va rog sa-mi dati un sfat. In urma cu sase ani am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament prin vanzare cumparare. Primul proprietar(necasatorita la vremea aceea ) a donat aceasta locuinta unei rude. Asa se proceda dupa 89, nu aveai voie sa vinzi locuinta proaspat obtinuta de la stat, dar puteai s-o donezi obtinand bani.
  Ruda dupa cinci ani o vinde mai departe. Si tot asa s-a vandut mai departe iar noi suntem al cincilea cumparator. Sfatuiti-ne va rog ce sa facem cu aceasta locuinta s-o vindem s-au s-o pastram. Care ar fi riscul daca o pastram? Tin sa mentionez ca am incercat s-o vindem prin programul prima casa dar nu am reusit din cauza acestei donatii iar banciile nu o acceptau. Va multumesc

 79. @Vali Sunteti dobanditor de buna credinta si nimeni nu va poate contesta proprietatea. Legislatia romana protejeaza pe cel de-al treilea care dobandeste o proprietate cu buna credinta. Faptul ca bancile nu acceptau creditarea din acest motiv are legatura mai degraba cu o exagerare prudentiala decat cu realitatea concreta si este determinata de lipsa de lichiditati survenita dupa aparitia crizei. Cred ca trebuie sa va linistiti, nimeni nu va contesta proprietatea dvs.

 80. Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti daca se poate si mie la o intrebare. Sunt casatorita a doua oara, am o fiica din prima casatorie si actualul meu sot are un fiu dintr-o casnicie anterioara. Anul asta am hotarat sa construiesc o casa pe numele mamei mele pe un teren care-i apartine mamei mele. Gandirea e k dupa ce o termin de construit cu totul, mama sa mi-o doneze mie pt ca nu doresc k aceasta casa sa fie impartita cu sotul meu sau mai rau impartita intre fiica mea si fiul lui.N u cunosc legile romanesti dar presupun ca daca e donatie nu poate fi atacata daca eu mor. Multumesc f mult, nu stiu daca m-am facut inteleasa bine.

 81. buna ziua! parintii mei mi-au donat jum. de casa in 2010 (etajul de sus) care era gol (fara tencuiala,parchet,usi geamuri,etc.) Eu am investit 20.000 de euro in el si acum vor sa strice contractul! Ce pot sa fac sa-mi recuperez banii?

 82. Am si ieu o intrebare catre dumneavoastra, parintii mei mi-au donat casa mie in 1993 si in 1997 m-am casatorit am doi copii cu nevasta si acum sunt in prag de divort si nevasta-mea ma ameninta ca imi va lua casa, poate sa se intample acest lucru. Va multumesc.

 83. @Corina Donatia ar putea fi atacata doar de catre donator, adica de mama dvs. De ce nu transmiteti casa direct pe numele fiicei dvs? Poate e mai simplu.

 84. @cristian Va puteti recupera prejudiciul printr-o actiune in instanta. Va trebui insa sa dovediti valoarea investitiilor realizate. Poate o expertiza imobiliara judiciara va este de folos in acesta situatie.

 85. @iliuta Banuiesc ca proprietatea asupra casei este exclusiva din moment ce a fost dobandita inainte de casatorie? Daca asa stau lucrurile, nu vad cum ar putea sotia sa va ia casa.

 86. Bună dimineața! Doresc un pic de ajutor. Pe o parcelă de 7500mp, bunica a construit o casă. Titlul de pe această parcelă este pe numele bunicii, a tatălui meu și a mătușii mele, toți decedați. Ei au fost singurii copii ai bunicii, iar la succesiune vin și verișorii mei. Bunica a donat 1/2 din casă, acum vreo 60 de ani, mătușii mele și primului soț al mătușii, de care s-a despărțit și cu care nu a avut copii. După spusele notarului, această persoană e decedată și are o fiică. Problema este cum aș putea ataca donația respectivă? Pot invoca uzucapiunea, căci bunica a locuit singură de foarte mulți ani ? Sau altceva?

 87. Buna ziua,
  Am primit prin donatie de la tatal meu fara clauza de niciun fel 1/3 din casa. Dupa 14 ani, timp in care m-am casatorit, am facut copii si investitii, el s-a recasatorit, si doreste sa isi retraga donatia invocand tot felul de motive printre care si acela ca la data donatiei eu mi-as fi asumat verbal ca il voi ajuta la batranete si ca nu instrainez bunul donat, fapt care nu este adevarat dar el a adus in instanta declaratii de la fostul meu sot cum chipurile acesta s-ar fi angajat verbal anterior donatiei la astfel de obligatii. Credeti ca exista sansa ca pe baza acestor declaratii evident tendentioase tatal meu sa revoce donatia. Mentionez ca el detine si parterul casei si ca mi-a donat 1/3 din etaj.

 88. @Anca Din punctul meu de vedere, demersul dvs. de revocare a donatiei dupa atata vreme este unul cu putine sanse de izbanda. Va sfatuiesc sa contactati un avocat caruia sa ii puneti la dispozitie actele de stare civila precum si documente privind proprietatea. Acesta va poate sfatui ce trebuie facut. Va doresc succes.

 89. @ada Va sfatuiesc sa aduceti in instanta martori care sa sustina versiunea dvs. Cred totusi ca demersul tatalui dvs. are sanse reduse de succes, totusi fiti prevazatoare. Succes.

 90. Detin impreuna cu sotia un apartament proprietate personala, cumparat de amandoi. Poate sotia sa-mi faca act de donatie sau de vanzare/cumparare pe partea de locuinta care-i revine?

 91. Soacra mea a decedat si s-a facut succesiunea intre socrul meu, sotul meu si sora lui,iar acum socrul ar vrea sa-si lase toata partea lui sotului meu, deoarece cumnata mea nu are grija de el, cum trebuie procedat pentru ca dupa decesul lui sora sotului sa nu mai intre la succesiune si sa o despagubim doar de partea care i-a revenit dupa soacra.

 92. @Vasile Da! de ce nu?

 93. @Mariana Va recomand un contract de vanzare-cumparare sau o donatie cu scutire de raport. Consultati un notar pentru detalii.

 94. Am dobindit un apartament inainte de casatorie prin uzufruct viager. Relatia noastra nu merge si urmeaza un divort. In urma casatoriei avem un copilas de 7 ani. Cine are dreptul sa locuiasca in acel apartament ?

 95. @munca_nicolae Nu inteleg cum ati dobandit apartamentul prin uzufruct viager? Detineti uzufructul sau proprietatea? Va rog explicati putin.

 96. buna ziua!
  am primit prin donatie un apartament. donatorul are datorii la impozit sau ceva taxe de plata. este plecat din tara. se poate in cazul in care nu este gasit sau in imposibilitatea de plata eu sa platesc datoriile lui ptr ca mi-a facut donatie?
  multumesc frumos!

 97. @ramona_tagau In mod normal, notarul nu putea incheia contractul de donatie inainte ca aceste impozite sa fie platite. Oricum ar fi, dvs. puteti plati aceste impozite si alte cheltuieli restante.

 98. multumesc frumos!
  dar pot fi obligata sa le platesc?

 99. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare in legatura cu donatia. Tatal meu i-a donat fratelui sau (care nu are mostenitori directi -decat frati si surori) o casa. Tata a decedat anul acesta, eu ca mostenitoare directa a lui, pot contesta acea donatie facuta acum 40 ani? Deocamdata fac succesiunea, trebuie sa mentionez acum, la notar si despre acel act de donatie? ei pot dona sau vinde casa acum, am inteles ca ar cam vrea matusa sa i-o lase unei nepoate, de a ei bineinteles
  Multumesc muuult, o zi buna.

 100. @ramona_tagau Nu!

 101. @seal Puteti contesta aceasta donatie, daca a fost facuta fara scutire de raport si in limita rezervei succesorale. Sansele de succes sunt totusi reduse dupa 40 de ani. Pana la momentul deschiderii actiunii judiciare, proprietarii din acest moment ai imobilului pot vinde sau dona, la randul lor, imobilul.

 102. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE. VA RUGAM ADRESATI INTREBARI LA UNUL DINTRE POSTURILE
  http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-deghizata/
  SAU
  http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-indirecta/
  VA MULTUMIM

 103. multumesc mult !

 104. in anul 1997 mama mea a facut un act conventie cu vinzare cumparare noi (eu si sora mea) fiind fiicele acesteia pina anul acesta nestiind de acest act. ca urmare in acest an mama a decedat. vreau sa stiu daca putem recupera imobilul. sint sanse sau este irevocabil?

 105. Buna ziua, suntem 4 frati, dar parintii, amandoi inca in viata, au facut act de donatie (sau vanzare-cumparare) doar unuia din frati fara stirea noastra. Vroiam sa stim daca se poate contesta acest act facut si daca exista o limita de timp pentru a o face. Multumim

 106. Buna ziua!
  Am cumparat un apartament inainte de casatorie, in comunism. Am achitat jumatate din el la cumparare, restul in rate. La 2 ani dupa ce am cumparat apartamentul, m-am casatorit. Am achitat cealalta jumatate in timpul casatoriei (retragand CEAR-ul pe care il aveam tot inainte de casatorie – in cea mai mare parte). As dori sa divortez. Pot vinde apartamentul in timp ce sunt casatorita, fara sa-i spun sotului meu? Mentionez ca sotul meu este f violent si nu contribuie cu niciun ban in casa. M-am gandit la aceasta varianta, pt. ca imi este f greu sa stau cu el in casa, iar de buna voie nu ar pleca, pt ca eu il “intretin”. Copilul este major, la casa lui.

 107. Buna ziua,
  Mama a murit iar tatal meu s-a recasatorit, a facut un copil, iar in urma cu 2 ani a divortat. Acum plateste pensie alimentara. In momentul de fata doreste sa cumpere un apartament (cu regim special, doar pentru angajatii institutiei) pe care sa mi-l vanda mie.
  Intrebari:
  1. La vanzare se plateste 1/4 fratelui meu din veniturile pe care le realizeaza tata urmare vanzarii aparatamentului catre mine??
  2. Daca fratele beneficiaza si de veniturile de la punctul 1 (nu doar cele de natura salariala), atunci este recomandabila o donatie?? Care sunt riscurile??
  Multumesc!

 108. Buna ziua!
  Eu si sotul meu asteptam decizia de divort (suntem in cele 30 de zile termen de gandire pentru eventuala retragere a cererii de divort) In timpul casatoriei am domiciliat impreuna intr-un apartament cumparat pe numele socrilor. La momentul despartirii propriu zise eu am ramas in apartament, iar sotul meu s-a mutat. Urmeaza ca in urmatoarele zile sa se incheie un contract de vanzare-cumparare a apartamentului intre mine si socrii mei cu procurator de fonduri (procuratorul de fonduri va fi sora mea). Notarul la care urmeaza sa incheiem contractul de vanzare cumparare ne-a sfatuit sa procedam astfel pentru a evita supunerea la partaj a imobilului. Intrebarea mea este daca forma aceasta de vanzare cumparare a unui imobil cu procurator de fonduri poate fi revocata sau atacata in instanta de catre socrii sau sotul meu?

 109. Buna ziua! dupa moartea tatei mama mi-a lasat casa mie, mi-a facut contract de vanzare cumparare,de 25 de ani il am contractul,ea inca traieste are 86 ani sotia a avut grija de ea pana acuma o luna cand surorile au furat-o pot spune ca am pandit cand nu eram acasa si au luat-o, anul trecut noi am inceput sa renovam casa, am stricat doua camere si a ramas restul de 2 camere si 2 bucatari, si in fata lor am ridicat alte camere, acuma surorile au luat-o si am auzit ca vrea sa ma dea in judecata ca am stricat casa ca sa se imparta in toti si bucata unde am casa. ce sanse am si ce pot face eu. multumesc.

 110. Buna ziua! Suntem doi mostenitori a unui autoturism. Putem vinde auto cu contract de vanzare-cumparare unei persoane fara a-l legaliza la notariat?

 111. Buna ziua,
  Va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari, am obtinut prin donatie un teren (1250 MP), pe care am construit o casa as dori sa stiu daca parintii mei sau cei 2 frati ataca aceasta donatie imi pot lua si casa (mentionez ca zidirea acestei case a fost facuta cu ajutorul tatalui si fratelui meu cu banii mei si ai sotului)?
  pot face contract de vanzare-cumparare fiului meu (de 3 ani) cu clauza de intretinere si astfel sa nu mai poata fi atacata donatia si daca da, am nevoie de acordul parintilor?
  mentionez ca momentan nu se pune problema, insa pentru siguranta viitorului ce pot face?

 112. Buna ziua!

  Am dobandit de la parintii mei prin act de donatie un imobil, fara alte clauze(viagera etc), acum unul dintre ei vrea sa revoce acel act!
  Este posibil?
  Cum pot preintampina acest lucru? Il pot vinde sa zicem unui tert, ca apoi sa mi-l recuperez prin act de vz- cumparare?Pt ca am investit f multi bani in el, bani pe care nu i voi mai recupera!

  Multumesc anticipat!

 113. Buna ziua.As dori un sfat in legatura cu o donatie.Tatal sotului meu a decedat acum 11 luni.Se pare ca inainte de a deceda,cu aproximativ 4 luni,a donat casa si pamanturile sotiei sale,a doua fiind. Ei nu au copii,si nici dinsa.As dori sa stiu daca donatia poate fi atacata de fiul lui, unicul fiu, din prima casataorie, si care sunt sansele de castig?Daca se poate, care e partea care i se cuvine, cat la %? Multumesc!

 114. Buna ziua. As vrea si eu şi eu să ştiu dacă testamentul pe care il am de la mătuşa mea poate fi atacat de alte rude( VERISORII MEI PRIMARI SAU FRAŢII MEI) mătusa mea nu a avut sot şi nici părinţi în viată. este decedata de 2 ani şi în urma decesului am făcut prin notariat conform testamentului certificatul de mostenitor. mentionez faptul că mai sunt si alte mosteriri netrecute in certificat deoarece nu a fost dezbătuta succesiunea după bunicul meu. prin testament se preciza faptul că doreste să îmî lase mostenire toate bunurile mobile si imobile. va multumesc.

 115. Buna ziua,

  Ma numesc Voicu Razvan si am 3 credite la o banca dar fara girez cu casa, neavand cu ce sa mai platesc creditele de aprox. 2 ani as vrea sa stiu daca imi poate lua bunurile sau casa care este pe numele meu chiar daca o dau ca donatie sau vanzare-cumparare fiului meu. Multumesc

 116. BUNA ZIUA! AS DORI SA VA INTREB VREAU SA FAC O DONATIE CATRE UN PARINTE A DOUA APARTAMENTE DOBANDITE IN TIMPUL CASATORIEI. CUM TREBUIE SA PROCEDEZ SA POT AVEA DREPTURI ASUPRA IMOBILELOR PE DURATA CAT SANTEM NOI SOTII. IN VIATA MULTUMESC. AST RASP

 117. Buna seara, am primit prin act de donatie de la socrii mei suma de 10.000 de euro. Sotul meu mai are o sora, din cate striu eu i s-a dat si acesteia din urma tot aceiasi suma dar nu stiu daca tot cu act de donatie. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta va putea sa ne ceara vreodata acesti bani, ori daca socrii mei mai au posibilitatea de a ne cere banii inapoi.
  Va multumesc anticipat!

 118. Buna Seara, Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta va rog. Parintii mei vor sa ne faca mie si surorii mele un act de donatie al unui teren pe care il vor inpartii in mode egal. Pe terenul care mi se va cuveni mie, nu este nimic construit, dar doresc sa fac o constructie inpreuna cu sotul meu (specific terenul va fii trecut dupa casatoria noastra ca si donatie). Pe terenul ce i se cuvine surorii mele (specific faptul ca a fost deacord sa ia aceasta bucata chiar daca pe aceasta e construita o casa pe 2 nivele, care la randul ei va fi impartita in mod egal la taxa de succesiune). Daca pe terenul ce mi se va dona voi face impreuna cu sotul o constructie, iar sora dupa moartea parintilor va revoca actul de donatie, constructia de pe terenul meu va intra la impartire sau nu? exista posibilitatea unei clauze, ca dupa moartea parintilor sora mea sa nu-si schimbe ideile si tot ce se decide acum sa nu mai poata fi contestat?

  va multumesc si astept un raspuns

 119. daca bunica mea a primit un teren prin donatie si vrea sa mi-l lase mie, poate sa imi faca act de vanzare cumparare sau macar sa mi-l doneze?

 120. buna ziua vreau sa ma ajutati cu anumite chestiuni, fratele meu cere la tata bani dupa moartea mamei daunele morale care lea obtinut fratele in instanta prin hotarare judecatoresca in proces am fost 7 parti civile pt daune morale, mama a fost omorata pe trecerea de pietoni, tata nu vrea sa dea la nimeni nu vrea sa se folosesca de bani astia din suferinta, vrea sa le lase la nepoti adica copii mei si a fratelui. fratele meu vrea sa il dea in judecata k nu respecta hotatrea ce poate sa ii faca tatalui. si inca ceva apartamentul fratelui meu este cumparat de parinti mei, tata vrea sa il dea in judecata sa ii dea cei 700 milioanedati in urma cu 8 ani are chitantele de la banca platite de tata si mama, imprumutul este facut pe numele la cumnataema si fratimeo, dar ratele deau platit ai mei si apare in chitanta incasat de la parinti mei deci apare numele lor, ce posibilitate are tata sa castige in instanta daca are toate chitantele oridinele de plata efectate anticipat. am ajuns sa ne judecam dupa moartea mamei saraca ne vede de acolo ce rau am ajuns

 121. buna ziua! va solicit ajutorul intr-o problema daca se poate, va rog. parintii mei, mai exact tatal meu inainte de a muri i-a donat fratelui meu o bucata din terenul pe care il detinea. noi suntem 3 frati. as dori sa stiu daca acum cand inca mai traieste mama mea (si ea este de acord) se poate ataca in instanta actul de donatie catre fratele meu si daca tot terenul pe care il are mama mea impreuna cu cel donat deja, se poate imparte la noi trei. cu alte cuvinte la masa succesorala se vine cu tot pamantul, inclusiv cu cel donat fratelui meu?

 122. buna ziua am si eu o intrebare noi locuim de ani buni in unul din apartamentele socriilor mei, evident am investit si investim in casa in ideea ca este al nostru. Sotul meu mai are o sora cu care nu ne intelegem ea fara sa stie sotul meu pentru ca nu i sa spus acest lucru a reusit sa isi faca parintii sa ii cedeze prin act de donatie un apartament cu 3 camere. Azi sotul meu a adus in discutie catre mama lui sa ne faca acte pe casa fie ea si donatie pentru a stii si noi un lucru … ideea este ca socrul meu este paralizat intr-o situatie destul de precara dar lucid, soacra mea sustine ca nu ne poate face acte deoarece medicii nu vor sa ii elibereze act ca nu ar fi lucid si nici notaru nu e de acord ca el sa semneze datorita bolii… pe scurt ni sa transmis ca ar trebui sa asteptam sa moara socru ceea ce nu vrem evident omul nu ne deranjeaza ca sa avem si noi acte pe casa…o alta cale nu ar exista? Iar o alta intrebare ar fi daca cumnata mea a primit acel apartament cu act de donatie nu ar fi trebui sa fie instiintat si fratele ei respectiv sotul meu de acest lucru?

 123. Bună ziua! Doresc să-mi donez calculatorul personal către instituția la care lucrez. Precizez că este o instituție de stat și pentru a putea lucra la un computer acesta trebuie să fie verificat, sigilat și nu poate părăsi sediul instituției. Există posibilitatea încheierii unui contrac de donație revocabil către instituție care să conțină anumite condiții cum ar fi: eu să fiu cel care îl folosește, în cazul în care voi fi mutat, detașat, concediat etc contractul de donație să nu mai aibă efecte iar calculatorul să-mi fie returnat?

 124. Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Fratele meu impreuna cu fosta sotie, au donat casa de vacanta ficei lor an urma cu 5 ani. De atunci fratelui meu i sa interzis sa mai intre in acel imobil, fica lui nu vorbeste cu el si al trateaza cu indiferenta. Poate ataca fratele meu donatia facuta? Are sanse de izbinda? Multumesc anticipat

 125. Buna ziua, problema mea e urmatoarea: tatal meu a decedat acum 10 ani, si nu s- a facut succesiunea. Noi suntem 2 surori la parinti, maritate la casa lor.
  Mama a ramas in grija nepoatei, Aareia i- a donat fara stirea mea partea ei la casa.acum vine intrebarea mea: e legala donatia? Tinand cont ca nu a fost facuta succesiunea dupa tata?

 126. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE, VA ROG ADRESATI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-institutia-donatiei/

 127. Am fost crescut d bunici şi am învestit în casa batraneasca fără a avea acte de proprietate, după decesul bunicului, bunica şi cei 3 copii (printre care şi mama mea) ai lor după ce sa dezbătut succesiunea mi-au făcut act de donaţie fiecare donandu-mi partea lui fără nici o clauza… fiecare dintre ei au case şi au câte 2 copii…întrebarea mea este poate fi atacat actul de donaţie, de către cine şi în ce condiţii…vă mulţumesc

 128. Buna seara.
  Sunt casatorit din 2005, iar In 2007 am primit prin donatie casa parinteasca, cu clauza de intretinere pentru parintii mei.Ulterior am marit si modernizat imobilul iar casa parintilor este parte integranta a acestuia.
  Intrebarea mea este: in caz de divort intre mine si sotia mea se poate revoca donatia,astfel incat parintii mei sa reintre in posesia imobilului, eu sa continui sa locuiesc acolo, iar sotia sa paraseasca locuinta dupa divort?
  Multumesc anticipat.

 129. in anul 2004 am donat ocasa fiicei mele cu uzufruct viager, in anul2006,sotia mea a decedat iar eu m-am recasatorit, nu mai pot locui in casa cu noua mea sotie, fiica motivand ca nu ii da voie sotiei actuale sa locuim in casa de ce m-am recasatorit. nu vreau sa o dau afara din casa dar as dori sa anulez aceasta donatie, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. va multumesc.

 130. Buna seara!

  In anul 2006 bunicul meu a decedat. In urma lui au ramas ca si mostenitori sotia si cei trei copii. In momentul in care s-a deschis masa succesorala dupa defunct sotia si doi dintre copii au renuntat la mostenire in favoare unuia dintre ei. Este posibil ca o astfel de actiune sa fie atacata in justitie de catre unul dintre copiii defunctului, invocand faptul ca la momentul semnarii actului de catre acesta, mama sa avea varsta de 79 de ani, iar aceasta nu a fost supusa unui control medico-legal prin care sa se stabileasca discernamantul acesteia?

  Mentionez ca fratii tatalui meu nu doresc sa deschida masa succesorala dupa mama decedata in urma cu 4 ani.

  Multumesc!

 131. Buna ziua!
  Va solicit cu mult respect un raspuns. In anul 1990 parintii mei au facut un contract de donatie in favoarea fratelui meu, teren si constructiile aferente, fara sa fi stiut de el pana la aceasta data. Intre timp tata a decedat in anul 1993, mama a decedat in anul 2004. Nu s-a dezbatut succesiunea dupa ei. Intrebarea mea este daca acest act de donatie se mai poate contesta in instanta, sau se poate cere cota rezervatara a mea in calitate de mostenitor pentru aceste bunuri. Va multumesc!

 132. Buna ziua!Va rog un raspuns!Bunicul meu vrea sa imi treaca pe nume casa + teren!El are 4 copii dar nu vrea sa le lase lor!Cum trebuie sa procedam ca dupa moartea lui sa nu am probleme cu copiii dansului?Multumesc din suflet!

 133. buna ziua, as dori o singura intrebare sa va adresez…se poate anula un contract de donatie pe cale amiabila? Ambele parti sant de acord… va multumesc mult!

 134. Buna ziua, daca dupa decesul unei persoane, unul dintre fii din a doua casatorie prezinta un act de donatie a casei pe care defunctul o avea de la parinti, ce sanse au ceilalti descendenti ai defunctului pot ataca donatia? cum se procedeaza, trebuie sa obtina mai intai de la notariat o copie a donatiei? ar trebui sa paraseasca casa donata pentru a o pune la dispozitia donatarului?
  Multumesc

 135. Buna seara. Am o intrebare: eu am cumparat o casa cu sotul si vreau sa divortez, casa este pe amandoi, cum pot sa-l scot din dreptul de la casa. Finca noi avem doi copii si nu vreau sa raman fara casa. Casa sa ramana la fete. Cum ma sfatuiti sa procedez.

 136. Buna ziua,
  Mama mea are un credit ce a fost declarat scadent anticipat si este constant amenintata cu executarea silita. Ea ar vrea sa treaba apartamentul pe numele meu si as vrea sa va intreb daca este mai singura donatia sau contractul de vanzare cumparare? Mentionez ca apartamentul nu este ipotecat.
  Multumesc!

 137. Buna seara.
  Sotul meu mi-a cedat, printr-un contract de donatie, 1/2 parte din casa si 1/2 parte din teren ( gradina ). Donatia s-a facut cu scutire de raport. Contractul de donatie a fost intocmit dupa nasterea unicului copil. Acum suntem in divort. El ar dori revocarea donatiei la notar inainte de pronuntarea divortului. In ce conditii se poate revoca o donatie intre soti? Si daca nu este revocata inainte de divort ce se poate intampla cu donatia dupa divort? Daca doresc pot sa vand partea mea? As avea nevoie de un raspuns urgent. Va multumesc pentru intelegere si ajutor. Va doresc o seara frumoasa.

 138. Buna ziua…imi cer scuze, am si eu o intrebare legata de donatie…parintii mei ar dori sa imparta casa in doua…jumatate sa o cedeze fratelui meu cu act de vanzare cumparare, si jumatate sa mi-o doneze…intrebarea pe care vreau sa vi-o adresez e urmatoarea…fratele meu poate ataca donatia? va multumesc

 139. Buna ziua,
  Am si eu o problema.
  Sotul meu a cumparat pe numele lui un apartament inainte de casatorie [nuda proprietate], iar in acel contract ia trecut pe parintii lui cu drept de uzufruct viager.Noi avem un copil impreuna si eu mai am inca 2 copii din prima casatorie.Daca se intampla ceva cu el, socii meii au posibilitatea sa ma dea afara din casa? sotul poate fara instiintarea lor sa imi treaca o cota parte din locuinta? in caz de divort eu voi ramane cu copiii pe drumuri?
  Va multumesc

 140. buna ziua, as dori sa stiu daca tatal ii poate dona copilului minor un imobil (apartament) si in ce conditii?

 141. nu comentez sant in situatie asemanatoare, mama mea are casa ei si casa lasata de parinti ei, acum fratele meu vrea sa ma dea afara din casa…eu am investit bani in casa, am renovat pentru ca locuieste si fetita mea in varsta de noua ani cu mama mea cazand de comun acord nu li sa impus nimic …oare poate sa ma decada din drepturi si ai lase tot fratelui?

 142. Buna ziua! Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta.
  Eu si sotul meu am construit o casa pe terenul mamei sale, toate actele casei, inclusiv autorizatia e pe numele acesteia. Acum am dori sa o trecem pe numele nostru. Care varianta e mai avantajoasa: donatia sau actul de vanzare cumparare? Doresc sa precizez ca sotul meu are un frate, dar acesta nu are nimic impotriva de a efectua o donatie. Intrebarea mea este, in caz de divort, casa primita prin donatie, pe numele ambilor soti, reprezinta bun partajabil?
  Daca la intocmirea donatiei semneaza atat parintii sotului cat si fratele sau, mai exista posibilitatea de revocare a donatiei?
  Va multumesc!

 143. Buna seara!Ma numesc Monica si sunt din Iasi.Am o intrebare legata de un act de donatie a unui imobil facut de bunicamea in 2001 ,pe cand eram minora.Bunica mea are o singura fiica, pe mama mea. Intrebarea mea este: daca poate mama sa atace donatia dupa moartea bunicii mele? (donatia find facuta pe numele meu). Specific ca am fost data in plasament familial la bunica din 2003, mama necontribuind cu nimic la cresterea mea, iar bunica mai are jumate din imobilul in care sta mama pe langa cel donat mie. In actul de donatie este specificat “cu scutire de raporta minorei Monica”, actul am 20 de ani.In cazul in care ma poate ataca…se desfiinteaza donatia? i se revine mamei mele tot? ce-as putea face pentru a ma pune la adapost ?

 144. Buna ziua! Am si eu o problema: suntem 2 frati la parinti.Tatal meu ii vinde fratelui meu apartamentul in care stau cu o suma de 75 000, acesta valorand aprox 130 000.Mie imi face o donatie cu o suma de 25 000. Mai tarziu fratele sau tatal imi pot ataca sau revoca donatia???Eu sunt casatorita si as vrea sa stiu daca vor putea exista probleme cu donatia pe care o primesc si daca se poate face ceva pt a nu putea fi revocata.Multumesc astept raspuns!!

 145. Sotul meu a facut un imprumut pe care nu l-a mai platit, iar acum are poprire pe salariu. Daca mama lui ii doneaza o casa, el mai poate fi executat silit?

 146. Va multumesc

 147. Buna Ziua !Am si eu o problema; Acum 2 ani si jumatate am facut un act de donatie a apartamentului meu uneia din fiice(am doua fiice); Mentionez ca la acea data noi eram in cele mai bune relatii, dar intimplarea a fcaut ca ea sa nu poata veni in Rominia sa semneze acel act de donatie. Dupa ce am donat casa situatia dintre noi sa schimbat fiica care aprimit casa neglijindu-ne complet si nu a mai vorbit cu nici una din noi. Acum am aflat ca ea vrea sa vinda casa, Intrebarea mea este; cea care nu este trecuta in act poate sa mai faca ceva sau eu care numai sunt proprietara ce mai pot face? Care sunt modalitatile si cea care nu a putut veni in Romania la acea data, sa aiba aceeasi parte ca si ea? Va multumesc si astept un raspuns;

 148. Buna ziua. Am si eu cateva nelămuriri va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta decedand anul trecut in luna noiembrie. Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva sa treaca apartamentul pe numele celuilat copil in viata, decedatul fiind casatorit pentru a doua oara( dar despartiti de 4 ani) si avand o fata din prima casatorie, cu care nasa mea nu tine legatura. Mentionez ca sotia decedatului a decedat si ea la doua saptamani dupa el. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca nasa mea mai are posibilitatea sa treaca apartamentul pe numele copilului in viata, ea fiind in vârstă si avand nevoie de ajutor si intretinere. Am inteles ca ar exista posibilitatea printr-un proces civil, va rog sa ma ajutati cu aceste informații. Multumesc. Astept raspuns. O zi placuta!

 149. Buna ziua am o intrebare si anume, bunicul si bunica parintii mamei ia trecut uchiului casa prin act de vanzare cumparare dar nu si terenul unde este casa intrebarea era daca mama poate sa mosteneasca jumate din terenul unde are unchiul casa {mostenit} prin act de vanzare cumparare.Mültumesc

 150. Buna ziua. Am si eu o problema. Suntem 3 frati. In 2012 a decedat tata si am facut succesiunea. In nov 2013 a decedat si mama si trebuie sa facem succ. Unul din frati (este divortat de 20 de ani si are 2 copii majori ), vrea sa-mi doneze mie partea lui. Care este cota ce mi-o poate dona in asa fel incit sa nu-mi dea si cota copiilor (sa nu ma poata ataca dupa decesul lui), si daca se poate donatie doar pt acea cota? Pot face donatia odata cu succesiunea? Multumesc anticipat.

 151. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare referitoare la un act de donatie.Sotul meu a decedat, iar mama acestuia, ramanand singura, a incheiat un act de donatie al casei pentru o anumita persoana.Copilul meu care este unicul nepot al acestei doamne nu ar fi trebuit luat in calcul? sau ar avea vreun drept la mostenirea acelei case?Va multumesc.

 152. Buna ziua!
  Am nevoie de o lamurire va rog! In urma cu 4 ani am primit prin contract de donatie un imobil. Contractul de donatie nu are niciun fel de clauza si nicio conditie, fiind donat ca bun propriu. Mentionez ca am si aveam si in momentul donatiei sotie si un copil. Parintii mei imi pot revoca donatia? Va multumesc!

 153. Buna ziua,
  Va roggg ajutati ma cu un sfat: parintii mei vor sa-mi treaca aparatamentul dar cu *clauza de intretinere*. Eu cred k este un gand ascuns, dat fiind faptul ca parintii mei sunt foarte atasati de sora mea care este proaspat divortata si are si 2 copii. O stimeaza si o venereaza pur si simplu. I-am intrebat daca vor sa ne imparta cumva aceasta locuinta si au spus ca NU, pentru ca pe ea (pe sora )au tot ajutat-o (nunta, botez, fosta locuinta- in care a stat cu familia ei si pe care a lasat o sotului la divort) si ca acest apartament ar fi de drept al meu. Ideea este ca sora nu se intereseaza de ei sau de situatia lor materiala sau cea de sanatate.
  Intrebare: ce pot sa fac in acest caz? sa accept un contract cu clauza pe care sa-l atace candva sora mea? sau ce alta optiune as avea? sau..exista vreo exceptie, ceva ce nu se poate dobora?
  Sora mea se afla in Italia, acolo locuieste cu fiicele ei si acolo si lucreaza, deci de parinti ma ocup doar eu.
  multumesc.

 154. Buna seara,va rog daca puteti sa ma indrumati si pe mine.Urmeaza sa achizitionez un imobil pe numele prietenului care in cateva luni va deveni sotul meu, pt a beneficia de tva ul de 5%.Aparatamentul va fi platit din contul meu bancar(dovada ca eu sunt cea care il platesc).Nu avem copiii, el are parintii in viata si 2 frati din partea tatalui pe care nu ii cunoaste, ei avand peste 30 de ani.In contract ma va pune ca uzufruct viager, un testament ar fi de ajuns pe langa uzufruct sa imi revina mie sau un testament si o donatie dupa casatorie?Astea pana vom avea primul copil?El nu ma preocupa pt ca suntem de 10 ani impreuna insa ma gandesc la familia lui daca Doamne fereste…Sau ce alt act putem face in asa fel sa nu mai platim iarasi impozitul pt propria mea casa.Va multumesc

 155. Buna ziua!
  As dori sa ma ajutati intr-o problema daca se poate. Sunt casatorita de 20 de ani, sotul meu avand in proprietate un apartament in care si locuim. In aceasta perioada am facut modificari si modernizari din veniturile mele (majoritatea). In anul 2011 am mi-a donat 1/2 din apartament. Acum suntem in divort si vreau sa stiu daca poate sa revoce donatia. Mentionez ca avem si un copil de 16 ani.
  Multumesc.

 156. Buna ziua.
  Vreau sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Suntem casatoriti de 20 de ani.Sotul meu a ajuns dependent de alcool.Lucreaza o luna-doua, e dat afara din cauza bauturii.Apoi 6-7 luni nu mai lucreaza.Si tot asa.Noi nu mai avem nici un fel de relatie de vreo 5 ani.Avem un copil de 18 ani.Locuim in apartamentul parintilor lui care acum 4 ani i l-au donat.El nu participa cu nimic la cheltuielile comune, intretinere, taxe, intretinerea copilului in general.El primeste bani de la parintii lui ,,saracu nu are bani,, pe care ii da pe bautura si tigari.As vrea sa stiu ce drepturi as avea eu si copilul din apartament daca divortam pt ca eu nu pot sa-mi cumpar, nu dispun de bani pt chirie, dar eu intretin casa si copilul de atatia ani, dar nu mai putem sa locuim sub acelasi acoperis avand in vedere dependenta lui fata de alcool.

 157. Buna ziua,
  As dori si eu un sfat, daca se poate – dupa decesul tatalui meu (regizor de filme de animatie), mama si fratele meu au golit cele doua conturi pe care le avea; au incercart sa faca succesiunea fara mine dar notarul nu a fost de acord si m-a anuntat; fara succesiune, au reusit sa obtina plata drepturilor de autor pentru mama mea (probabil cu mita si/sau document fals de renuntare din partea mea; exista suspiciunea ca, tot fara succesiune, au vandut din filmele tatalui mei, desi erau in patrimonial national; si tot fara succesiune incearca un act de donatie a casei (cu terenul aferent) a mamei catre fiica fratelui meu, pentru ingrijire.
  Ce trebuie facut?

  Multumesc

 158. Buna ziua.As dori sa stiu riscurile pt un act dw donatie avand in vedere ca apartatamentul este cumparat pe numere soacrei mele cu bani nostri in 2004 noi fiind plecati in Italia.Urmand ca socrul sa decedeze in 2007 si sotul meu are doua surori casatorite. Multumesc mult.

 159. dupa divort..am donat unicului copil un apartament fara sa mentionez clauze de nici un fel…
  Intrebare:
  1.Pot sa introduc o clauza acum pentru a nu putea fi vandut apartamentul fara acordul meu ?! si cum se realizeaza acest lucru ?!..
  2.Pot recupera(revoca) in intregime donatia si daca da…prin ce proceduri…
  Multumesc

 160. Buna ziua!
  Am o intrebare, in anul 2008 am facut o donatie surori mele fara nici o clauza, in 2015 sora mea a decedat. se mai poate revendica donatia?? daca da, care sunt pasi de urmat. Multumesc!

 161. Ionescu Cristian

  Buna seara. In 2008 impreuna cu sotia avem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere de la socrii mei. Ce se intampla daca divortez de sotie? Va multumesc si astept rasp.

 162. Ionescu Cristian

  Mentionez ca acest contract este pt un teren unde am construit o casa unde si locuim. Dupa divort socrii mei pot anula contractul?

 163. Buna ziua!
  Socrul meu a facut donatie pe jumatate de casa (cu clauza de intretinere) si 2 terenuri.In acea casa locuieste si celalalt fiu.Intre timp au decedat socrul, soacra si sotul. Intrebarea mea este, daca eu, in calitate de sotie, mostenesc ceva din acea donatie?
  Va multumesc!

 164. Buna ziua,
  Donatia unei mosteniri dintre doi frati este irevocabila?
  In cazul contractului de vanzare cumparare intre frati a partii mostenite se plateste impozit de cel care vinde?
  Cu multumiri!

 165. Am cumparat un teren in perioada in care eram casatorita,fara stirea sotului(aveam motive).Ulterior am divortat si am partajat toate bunurile mai putin terenul de care inca nu stie. Intrebarea este: pot sa il fac donatie unei alte persoane fara sa fie nevoie ca fostul sot sa stie?

 166. Buna ziua.Sotul meu a facut un act de donatie fara clauza surorii lui.Au aparut litigii intre noi si ar vrea sa strice actul de donatie.Noi intre timp am facut un copil.Cum ar putea rezolva cazul asta?

 167. Tatal decedat. Mama lui, bunica mea, traieste. In 1992 i-a donat casa de la tara, casa trecand pe numele tatalui acesta refacand casa din temelie. In 2014 tatal a decedat. Bunica traieste si acum ataca donatia cu gandul de a lasa casa nepoatei ei. Eu fiind singurul copil al tatalui. Mama decedata si ea. Acest fapt imi blocheaza dreptul de suscesiune. Poate avea castig de cauza sau nu dupa 23 ani fara probleme, ultimii 15 ani tatal locuind cu mama lui impreuna in acea casa. Multumesc!

 168. Buna ziua,
  * Ca urmare a decesului parintilor sunt singurul mostenitor al unui apartament cu actul de succesiune facut.
  * Mostenirea a venit in timp ce eram deja casatorit.
  * Sunt casatorit cu o femeie divortata care are un copil de 20 de ani care nu este al meu, dar l-am infiat.
  * Vreau sa donez apartamentul unui nepot.
  * Daca donatia poate fi atacata de sotie si fiul ei.
  Cu multumiri pentru un eventual raspuns.

Lasa un comentariu