Ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii notariale?

Potrivit camerei Notarilor Publici, actele solicitate de catre Biroul Notarului Public pentru dezbaterea succesiunii sunt:

1.Cererea – Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii în raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu. Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;

Daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.

2.Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor si, dupa caz, certificatul de casatorie).

3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.

4. Martori, în completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.

5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.

6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).

7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.

Pentru minori si interzisii judecatoresti, alienati mintal, acceptarea se face sub beneficiu de inventar, asistati de reprezentantii lor legali.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

3 comentarii

  1. Buna ziua, as avea nevoie de un sfat, in anul 2008 o prietena a mamei mele ne’a lasat, mie si mamei, prin testament in cote parti egale toate bunurile mobile si imobile. Am ingrijit aceasta doamna din 2008 pana in vara anului 2012 cand dansa a hotarat ca o alta persoana sa o ingrijeasca. De curand am fost anuntata ca doamna a decedat, cu mentiunea ca actele casei in original se afla in posesia mea, cum pot afla daca sunt inca mostenitorul dansei? Am cerut un extras de carte funciara si am aflat ca nu exista una pt imobilul respectiv, multumesc.

  2. @irina In succesiunea testamentara, elementul determinant este testamentul. Ultimul dintre testamente este cel care produce efecte. Ati putea solicita deschiderea succesiunii, la un notar local. In cadrul acestei operatiuni ve-ti depune testamentul pe care il aveti iar notarul va face demersurile necesare pentru deschiderea succesiunii. Cred ca ar fi util sa discutati cu un notar local, el va explica cum functioneaza in concret lucrurile.

  3. serghe florentina

    Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un sfat daca se poate. Parintii mei au clauza la casa si vor sa stie daca au dreptul la terenul extraviral si daca nu. Au ce acte le trebuie si ce ne-ati sfatui ce sa facem, despre ce toate taxele si impozitele vin pe numele parintilor mei de cand au murit bunici mei. El mai are o singura sora in viata, si nepotii. Ce are de facut in acest caz. Va multumesc astept un raspuns daca se poate.

Lasa un comentariu