Ce este donatia cu scutire de raport?

Descendentii care au primit o donatie de la ascendentul lor, precum si sotia supravietuitoare atunci cand vine in concurs cu descendentii, sunt obligati sa aduca la masa succesorala bunurile primite, fie in natura, fie in echivalent. Aceasta obligatie poarta numele de raport.

Daca donatorul vrea sa gratifice pe unul dintre cei enumerati mai sus in asa fel incit bunul donat sa fie peste cota care se cuvine dupa lege fiecaruia, el poate scuti acea donatie de raport, bunul ramanind in proprietatea donatarului si numai restul bunurilor urmind a fi impartite conform legii.

Totusi, daca prin donatia scutita de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donatia scutita de raport va fi supusa reductiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei legale.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

80 comentarii

 1. Buna ziua. O prietena vrea sa se dea in intretinere. Ea nu are frati, surori, copii, sot. Cea mai apropiata ruda este verisoara primara ( mamele lor au fost surori) si aceasta are la randul ei 2 copii. Noi ne stim de foarte mult timp si am ajutat-o intotdeauna si cand traia mama ei. Acum eu nu stiu ce fel de act sa fac cu ea. Ea vrea sa fie proprietara pe apartament cat traieste. Sa fac contract de donatie cu clauza de intretinere? Daca fac contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, nu pare un fals deoarece eu nu-i dau ei niciun ban si nici ea nu are pretentii, doar s-o intretin, sa-i fac curat, sa-i gatesc si sa ma ocup de sanatatea ei in schimbul apartamentului. Cum as putea sa fac sa fie cel mai bine pentru ambele parti. Cu verisoara si copii acesteia nu prea tine legatura dar ma gandesc ca dupa decesul ei acestia sa nu caute bete-n roate. Am vazut cazuri si cazuri. Eu vreau o cale legala si benefica de ambele parti.

 2. @Flora Va recomand sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Acesta este un contract care presupune transferul dreptului de proprietate asupra imobilului in schimbul obligatiei de intretinere si nu a unei sume de bani, este deci un contract care corespunde cu dorintele partilor si nu un fals.

 3. Buna ziua! Mama mea a facut donatie cu scutire de raport in favoarea fratelui meu, cota indiviza de 20/32 din casa. Mentionez ca tatal este decedat de multi ani, mama si-a cumparat o alta casa in care locuieste de 22 de ani, iar in casa parinteasca locuieste fratele meu de cand a plecat mama acum 22 ani. Mama are 4 copii din care o fiica decedata de la care are 2 nepoti. Ma gandesc ca restul de 12/32 ramasi nedonati, reprezinta cota parte din casa ramasa celor 4 copii dupa succesiunea efectuata dupa decesul tatalui meu. Mama nu este intretinuta de nici unul din frati, neavand nevoie actualmente.

 4. Dl.Dumitrescu,
  Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Parintii mei traiesc inca amandoi, si doresc sa-i faca Contract de vanzare pt.casa lor, in care ei traiesc si locuiesc, fratelui meu (noi suntem 4 frati). Ideea este ca fratele meu trebuie sa divorteze si ne temem ca sotia lui va cere 50% din aceasta casa. Daca imediat cum intenteaza divort (adica sapt.viitoare, incepand cu 10.09.2012) vrea sa cumpare casa parintilor, este posibil sa nu mai riste ca sotia lui sa poata avea pretentii la aceasta casa? Sau trebuie sa astepte pronuntarea divortului? Ne temem doar ca parintii, care sunt bolnavi, sa nu pateasca ceva inte timp si sa nu mai fie posibil ca amandoi sa semneze contractul de vanzare-cumparare. Va multumesc frumos, anticipat.

 5. @Lili In opinia mea, este suficient ca fratele dvs. sa inainteze cererea de divort, apoi sa astepte primul termen de judecata si sa achizitioneze imobilul dupa aceasta data. Il sfatuiesc sa precizeze notarului faptul ca este in proces de divort pt. ca acesta sa consemneze in contract faptul ca bunul este propriu si nu comun.

 6. @iuliana De fapt, care este intrebarea dvs.?

 7. Buna ziua,
  Doresc sa achizitionez un teren pe numele parintilor mei care apoi sa il doneze sotiei mele incercad astfel sa evit situatia de a fi executata cota de 50% din valoarea sa ca bun achizitionat in timpul casatoriei. Mentionez ca sunt pasibil de o executare silita ca urmare a contractarii unui credit pe numele meu pt fratele meu care nu a mai achitat ratele. In acest caz daca facem donatie cu scutire de raport, la decesul parintilor mei mai trebuie adus la masa succesorala acest teren sau numai restul bunurilor? Mentionez ca am un frate si ambii parinti in viata. Cum ma sfatuiti sa procedez? Multumesc

 8. @aleksutzu Intotdeauna exista acest risc, ca donatia sa fie adusa la masa succesorala, indiferent daca aceasta este scutita de raport. Scutirea de raport reduce doar semnificativ sansele de succes ale unei posibile actiuni, dar nu le exclude in intregime.

 9. Am facut un contract de donatie in urma achizitionarii unui teren. Donatorul a decedat,copiii ma anunta ca vor ataca contractul. In contract scrie ca donatoarea are succesori rezervatari dar in favoarea acestora nu dispun si am luat la cunostinta de prevederile art.841 si 843 din Cod civil, terenul este liber de sarcini sau servituti si garantez de orice evictiune totala sau partiala-art.828 C c.
  Ce este de facut?

 10. @comandu_ion Acum nu mai este nimic de facut, trebuie doar sa asteptati posibila actiune si sa va aparati in instata. Aveti sanse foarte mari ca actiunea sa fie respinsa. Va doresc succes!

 11. Stefanoiu Stefana

  Buna seara!
  Socrul meu i-a donat apartamentul sotului meu cu clauza de intretinere. Daca socrul meu se recasatoreste, sotia lui va avea vreun drept asupra apartamentului in cazul in care acesta va deceda?
  O seara placuta!

 12. @Srefanoiu_Stefana Nu, absolut nici un drept!

 13. buna ziua!

 14. buna ziua! sotia mea urmeaza sa primeasca de la parintii ei un apartament. cum trebuie intocmit actul de donatie pentru ca apoi sa mi-l vanda mie? ce conditii nu trebuie puse? poate sa mi-l vanda fara ca ei sa stie dupa aceea? multumesc!

 15. @andrei Donatia ar putea sa fie cu scutire de raport. Vanzarea-cumpararea ulterioara priveste doar cumparatorul si vanzatorul si nu vechii proprietari. Trebuie sa stiti ca donatia poate fi revocata pentru clauza de ingratitudine, indiferent de forma sau fondul contractului de donatie.

 16. Buna ziua!
  Sunt coproprietara cu fostul sot pe o proprietate (2 case in aceeasi curte) printr-un act de vanzare-cumparare cu clauza de ingrijire facut de parintii fostului sot. In urma divortului, fostii socri doresc ca eu sa semnez la notariat ca renunt la dreptul meu legal cu promisiunea ca vor transfera fiicei mele minore (15 ani) rezultate din acea casatorie o parte din proprietate. Sunt dornica sa ies din acest contract in acelasi moment in care i se trece intr-o forma legala parte din proprietate fiicei mele. 1. Ce modalitate ar fi posibila?
  In cazul in care refuz sa semnez la notariat, fostii socri vor merge in instanta pentru a cere rezilierea contractului de mai sus pe motivul ca nu mi-am indeplinit datoria de ingrijire si mi-au pus in vedere ca voi plati cheltuielile de judecata cand vor castiga procesul. 2. Puteti sa-mi dati detalii in acest sens: care sunt pasii pe care ii voi parcurge si costurile implicate?
  Avand in vedere ca eu doresc sa ies din contract in favoarea fiicei mele (optiune exprimata doar verbal de fostii socri), se va tine cont in instanta de incercarea mea de a rezolva aceasta disputa pe cale amiabila inainte de a intra in instanta? Daca da, ce dovada ar fi acceptata pentru a demonstra buna mea intentie?

  Multumesc

 17. @Maria Socrii dvs. pot intradevar sa solicite rezilierea contractului in instanta, cu mai mult sau mai putin succes! Va recomand sa apelati la un avocat, sa ii cereti acestuia sa convoace la discutii socrii dvs. si sa consemneze intr-un proces verbal rezultatul discutiilor. Acest proces verbal poate fi o proba suficienta a bunei dvs. credinte. Va doresc succes!

 18. Buna ziua,
  Eu si sotia intentionam sa cumparam un apartament de la doua proprietare, surori. Acestea au primit apartamentul prin donatie de la parinti in 2011, cele doua surori fiind de altfel singurii copii ai cuplului. Parintii sunt divortati din 1996. Notarul a descoperit ca donatia a fost facuta fara scutire de raport. De aceea, notarul a cerut o declaratie ( sper ca termenul sa fie corect ) din partea ambilor parinti prin care sa declare ca donatia este cu scutire de raport. Din pacate tatal nu este in tara si nu se stie in acest moment daca se poate obtine o declaratie de acest gen din partea lui sau daca vrea sa o dea. Din partea mamei nu este nicio problema, ea aflandu-se in tara si dorind sa dea o astfel de declaratie. Intrebare: ce riscam noi ( eu si sotia ) daca vom cumpara acest apartament fara a avea declaratia tatalui ? Mentionez ca tatal este in viata.

  Multumesc.

 19. @George Raportul donatiilor este o chestiune importanta doar in situatia in care tatal vanzatoarelor dvs. are succesori, altii decat cei gratificati. Daca aceasta situatie exista sau poate aparea pana la decesul tatalui atunci dvs. riscati sa fiti plimbati intr-un proces care (foarte putin probabil totusi) poate duce la anularea contractului de vanzare-cumparare evident cu restituirea sumelor platite de dvs. vanzatorilor.

 20. bunicul meu vrea sa mi doneze casa si terenul in care mama a crescut, dar cat de sigura este donatia cu scutire de raport? trebuie sa mentionez ca mama a mai avut un frate care din nefericire a decedat in cursul anului acesta, intrebarea mea este: dupa decesul bunicului ma pot ataca in instanta cu acest act de donatie cu scutire de raport? cat este de sigur? va multumesc

 21. @diana Eu as aprecia ca o varianta mai sigura ar fi vanzarea-cumpararea cu clauza de intretinere si va recomand acest contract. Dar, dincolo de asta consider ca donatia cu scutire de raport este o varianta acoperitoare.

 22. suntem trei frati, parintii nostri sunt in viata. au varste intre 78 şi 84 ani. De tata am eu grija cu intreţinerea şi de mama are sora mea grija cu intreţinerea.Ei ar vrea sa imparta terenul pe care il au, mai mult pentru mine si sora mea. Motivul e pentru ca fratele nu are grija cu nimic pentru parinţii nostri. Intrebarea este se poate face un act de donaţie cu scutire de raport pentru mine si pentru sora mea?

 23. @speranta Bineinteles ca se poate! Totusi eu va recomand sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. In opinia mea este varianta cea mai buna.

 24. Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Suntem 2 frati, parintii mei au facut o donatie fratelui meu cu scutire de raport constand intr-o suma de bani pt achizitionarea unei case pe care a si achizitionat-o, eu declarand ca nu am nici o pretentie vizavi de aceasta. Ulterior parintii mei au decedat, a ramas o casa pt care nu s-a facut succesiunea, as dori sa stiu daca fratele meu mai are vreun drept la aceasta casa iar in cazul in care acesta are dreptul, eu pot ataca donatia facuta de parinti?
  va multumesc.

 25. @carmen Fratele dvs. are aceleasi drepturi succesorale ca si dvs. Ma tem in acelasi timp ca nu mai puteti ataca aceasta donatie, odata ce v-ati dat acordul asupra ei.

 26. in ianuarie 2011 parintii mei mi-au facut act de donatie fara nici o clauza pentru un imobil. Mentionez ca am 2 frati, dintre care unul doar de pe tata care nu a locuit niciodata cu noi si abia l-am cunoscut dar care ii poarta numele tatalui. M-ar interesa daca vreunul din frati poate ataca acest act, atat pe perioada vietii parintilor cat si dupa? Fratele bun o sa primeasca si el o proprietate de la parinti asa ca nu prea as vedea de ce ar face asta, dar fratele vitreg ma intreb ce drepturi ar avea? Si as mai vrea sa stiu care sunt drepturile sotului la acest apartament daca este un act facut doar pe numele meu in afara casatoriei? Sau daca ar avea vreun drept peste o anumita perioada de timp? va multumesc!

 27. Buna ziua, bunicii mei mi-au facut un contract de donatie, un apartament cu 2 camere, insa fara scutire de raport (asta se intampla in anul 2002 si nici nu am fost informati asupra acestei scutiri de raport). Acum, am decis sa vand apartamentul insa cumparatorului banca nu ii accepta imprumutul din cauza contractului simplu de donatie. Tin sa precizez ca unul dintre bunicii mei nu mai sunt in viata, dar fii lor (2 la numar) nu au nici o pretentie asupra bunului meu. Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez in acest caz sa dau posibilitatea cumparatorului sa obtina imprumutul? ar ajunge doar semnatura bunicului meu care sa introduca in actul de donatie aceasta scutire de raport? Va multumesc si astept raspunsul dvs

 28. @Mirea Cred ca cel mai potrivit ar fi sa va consultati cu serviciul juridic al bancii pentru ca este posibil ca acesta sa aiba propriile optiuni in vederea rezolvarii acestei probleme. In opinia mea, o declaratie autentica a mostenitorilor, prin care acestia renunta la raportul donatiilor ar trebui sa fie suficienta.

 29. Buna ziua, am si eu o problema si as fi foarte recunoscator daca ati putea sa ma ajutati cu un sfat sau o parere.
  In anul 1996, fiind minor (16 ani si 8 luni), o vecina care m-a ingrijit de mic copil, a vrut sa-mi lase garsoniera ei. S-a facut act de vanzare cumparare direct pe numele meu cu urmatoarele specificatii in contract. Pretul garsonierei a fost de 1.000.000 lei, dreptul la habitatie viagera al vanzatoarei si obligatia de intretinere pe durata vietii cu cele necesare in valoare de 10.000 lei lunar. Mentionez ca batranica a murit in anul 2001 luna ianuarie. M-ai jos o sa va enumar clauzele
  Tatal meu specifica de donatia respectiva, spune in felul urmator: ”CUNOSCAND PREVEDERILE ART. 841 COD CIVIL, PRIVIND REZERVA CELORLALTI COPII, DAU CU TITLU DE DONATIE FIULUI MEU SUMA DE 1.000.000. (insemnand 300 de dolari la vremea respectiva)
  In alt aliniat vanzatoarea spune in felul urmator: PRECIZEZ CA IMI REZERV DREPTUL DE HABITATIE VIAGERA ASUPRA INTREGULUI APARTAMENT SI CER NOTAREA ACESTUIA IN REGISTRUL DE PUBLICITATE IMOBILIARA.
  In alt aliniat tatal meu este DE ACORD SA ASIGURE INTRETINEREA VANZATOAREI PE DURATA VIETII
  In alt aliniat se specifica EVALUAM OBLIGATIILE DE INTRETINERE, IN VEDEREA TAXARII LA SUMA DE 10.000 LUNAR
  Mentionez ca contractul a fost facut pe numele meu la varsta de 16 ani si 8 luni, iar tatal meu in calitate curator, procurator de fonduri si debitor al obligatiei.
  Acum o data cu deschiderea succesiunii am primit de la tribunal informare precum mama (sotia supravietuitoare) si fratele meu, vor ca aceasta garsoniera sa intre cu totul in masa succesorala.
  Cam aceste lucruri au fost cele mai importante lucruri din contract si as vrea sa va rog mult, sa va spuneti si dumneavoastra o parere.

  O zi cat mai buna

 30. @ciolie79 Oricine are dreptul de a se adresa instantei cu o petitie in vederea apararii dreptului sau, pana aici nimic surprinzator. Cred ca totusi sunt sanse reduse ca instanta sa accepte ca acest imobil sa fie adus la masa succesorala.

 31. Buna seara.
  Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: parintii mei vor sa-mi doneze casa pe care o detin in prezent (nu-mi pot face act de vanzare-cumparare pentru ca sunt sanse sa divortez; fratelui meu parintii i-au cumparat o garsoniera (ei au achitat-o, dar nu au dovada ca banii cu care s-a achitat au fost ai lor). Inteleg ca el poate ataca donatia, chiar daca e facuta cu scutire de raport, sau e posibil ca donatia asta sa fie readusa la masa succesorala – in ce situatie? Este un procent din valoarea estimata a mostenirii care trebuie sa-i ramana fratelui si care este acela? Din pacate garsoniera lui, desi e cumparata cu banii parintilor, nu va putea fi adusa in masa succesorala. Cum pot legal sa nu aduc nici donatia casei parintesti catre mine in masa succesorala ?

 32. @mica Problema dumneavoastra se poate rezolva printr-o donatie cu scutire de raport facuta de parintii dvs. ce este completata cu o declaratie notariala a fretelui dvs. prin care el recunoaste modul prin care a fost achizitionat imobilul sau renunta la beneficiul “reductiunii liberalitatilor” Aceasta este institutia juridica prin care sunt aduse la masa succesorala donatiile facute de defuncti in timpul vietii.

 33. Va multumesc mult.Era bine daca parintii se informau inainte, pentru ca acum putem rezolva onorabil situatia numai daca vrea fratele meu.

  Sunteti de admirat pentru ceea ce faceti. Pacat ca intiative ca a Dvs. sunt quasi necunoscute (sau poate nu citesc eu destul).

  Multumesc din nou.

 34. Buna Seara

  In cazul in care doresc sa achizitionez un apartament provenit dintr un act de donatie cu scutire de raport dintre soti (donatorul traieste are un successor din alta casatorie si donatara este sotia lui si cea care imi vinde mie apartamentul), ce masuri de siguranta trebuie sa imi iau eu ca si cumparator pentru a nu mi se ataca ulterior dreptul de proprietate?

  Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

 35. @Adrian Din pacate nu va pot da un sfat! Exista posibilitatea de a solicita o declaratie autentica sotului donator prin care acesta renunta la revocarea donatiei.Trebuie sa stiti ca aceasta declaratie nu produce efecte absolute iar donatorul nu este tinut de ea, rolul sau fiind eventual unul de proba al bunei sau relei credinte, dupa caz.

 36. Multumesc f mult!
  Si totusi, eu n-ar trebui sa fiu protejat prin acea garantie pentru evictiune inscrisa in contractul de vanzare-cumparare?

  Sau daca se revoca totusi donatia, donatorul nu se poate indrepta spre suma de bani provenita din valorificarea bunului de catre donatar?(se poate asa ceva?)
  Daca exista un risc asa de mare ca dreptul cumparatorului sa fie pierdut in acest mod, atunci notarul care incheie actul de v-c n-ar trebui sa aiba si el propria retinere ?

 37. @Adrian Notarul are datoria sa va explice toate riscurile la care va expuneti, el neavand dreptul sa va cenzureze deciziile.
  Donatorul se va intrepta, intradevar, asupra sumei pe care dumneavoastra o platiti pentru achizitionarea acelui bun, daca acea suma este reala iar dumnevoastra sunteti un dobanditor de buna credinta al bunului. La modul concret, daca aceste doua conditii sunt indeplinite, pentru dumneavoastra exista doar riscul de a fi tracasat prin chemarea in instanta ca martor sau pentru opozabilitatea hotararii fata de terti.

 38. Multumesc !

 39. fiti amabil! vreau sa cumpar un apartament de la o doamna x. aceasta doamna a cumparat ap. de la fiul si respectiv nora ei.acestia doi au dobandit ap.in urma unui contract de donatie de la tatal fetei si sotia acestuia respectiv socrul/soacra baiatului, fara nici o clauza in contractual de donatie. donatorii au deschis doua procese (unul in martie 2012- revocare donatie si unul in dec 2013 -constatare nulitate act juridic). mentionez ca doamna x a cumparat ap.in februarie 2012, deci inainte de a deschite primul proces. donatorii au renuntat la procese (ia act de renuntarea la judecata). daca se radiaza litigiile din extrasul de carte funciara, pot cumpara acest apartament? exista riscul sa ma dea in judecata, sau sa darame donatia implicit si contractul intre copii si doamna x, implict si al meu? va rog poate imi puteti da un sfat? va multumesc!

 40. @leonard_sorin Atata atimp cat donatarii traiesc, este posibil sa se intample aceste lucruri. Dumneavoastra puteti dobandi imobilul odata ce au fost radiate procesele, dar intr-adevar exista riscul revocarii cu succes a donatiei. Dvs. puteti fi apreciat ca un dobanditor de buna credinta al imobilului ceea ce nu exclude posibilitatea implicarii in litigii privind acel imobil.

 41. Va multumesc!

 42. Buna seara, vrem sa trecem un apartament de pe socri pe sotul dar precizez prin donatie. Intrebarea mea este ce trebuie sa scrie in actul de donatie ca sora lui sa nu ne poate ataca? Dar dak el peste ani divorteaza de mine eu am ceva din apartament? Dar precizez k noi am platit-o pe sora lui dar nu am facut nici un act. Ce sa scrie notarul pe actul de donatie? Dak vrem sa-l vindem o sa ne afecteze dak este prin donatie? Va multumesc.

 43. Anul trecut am primit de la mama si matusa mea (sora ei), cu act de Donatie, apartamentul pe care acestea l-au mostenit de la parintii lor (bunicii mei materni care m-au crescut si de care am avut grija la batranete). Donatia este facuta cu scutire de raport.
  Mama era casatorita la momentul respectiv cu actualul tata vitreg.
  Mama a decedat in luna februarie, anul acesta iar tatal vitreg a inaintat Proces in instanta pentru Revocarea Donatiei, invocand “ingratitudine”.
  Am avut cu mama o relatie foarte buna si nici nu se pune problema sa o fi lezat cu ceva.
  Daca apartamentul donat de mama si matusa a fost un bun propriu, ce sanse sunt ca donatia sa fie revocata?
  (mentionez ca de pe urma mamei mai sunt de impartit (cu tatal vitreg) garsoniera in care ei doi au locuit si un teren agricol (tot un bun propriu al mamei).

 44. @Ioana Actul de donatie trebuie sa fie insotit de declaratia autentica a sorei sotului dumnezvoastra prin care acesta recunoaste despagubirea primita. In lipsa acestui document donatia este revocabila de catre donator si atacabila de catre succesorii legali.

 45. @Oana_Stancu In situatia in care bunul donat este comun, contractul de donatie a fost semnat de catre ambii soti. Exista in aceasta situatie riscul sa se produca revocarea donatiei pentru jumatate din imobil, partile urmand a se despagubi intre ele. Privind sansele de succes in instanta, in lipsa tuturor informatiilor si documentelor nu pot aprecia evolutia lucrurilor. Va doresc succes!

 46. Dl. Dumitrescu,
  Bunul donat este bun comun al mamei si matusii mele, cele care mi-au facut Donatia. Contractul de Donatie este semnat de ele doua.
  Cel care vrea sa revoce Donatia (dupa decesul mamei mele) este tatal vitreg.
  Apartamentul donat a fost al bunicilor materni (care m-au crescut) si dupa decesul lor apartamentul a revenit mamei, respectiv matusii mele(sora mamei). Ele mi-au donat apartamentul.

 47. @Oana_Stancu Daca apartamentul (sau o parte din el) a fost bun propriu al mamei dvs. atunci tatal dvs. nu poate revoca donatia ci, eventual, poate cere raportul donatiilor la masa succesorala (faptul ca donatia a fost facuta cu scutire de raport nu are nici o importanta privind acest lucru). Deci, pentru a va raspunde pertinent, donatia nu va fi revocata!

 48. Buna ziua,

  Doresc sa achizitionez un apartament in nume propriu cu bani primiti de la parintii mei. Mentionez ca sunt casatorita si am si o sora.
  Intrebarea mea este:

  Care ar fi cea mai sigura metoda de achizitie astfel incat in cazul unui divort respectivul bun sa imi revina doar mie si copilului (copiilor)?

  Aceasta conditie este pusa de parintii mei.

  In cazul in care achizitia se face prin donatie de bani cu scutire de raport de la parinti (bani cu care se va achizitiona apartamentul) atunci exista posibilitatea ca sora mea sa atace donatia?

  Multumesc

 49. @Sorina_Andreescu Cred ca este potrivit sa realizatia achizitia imobilului ca bun propriu prin donatia cu scutire de raport. Aceasta este cea mai sigura modalitate de achizitie si va poate proteja cel mai bine.

 50. Buna ziua,

  M-am trezit intr-o situatie pe care nu stiu exact cum sa o abordez deoarece nu cunosc legile si drepturile si mi-ar fi de real folos sa imi dati niste informatii/sfaturi avizate.
  Locuiesc impreuna cu fetita mea minora in apartamentul tatalui ei, cu care nu am fost casatorita, dar am trait timp de 12 ani intr-o relatie de concubinaj din care a rezultat copilul nostru, actualmente in varsta de 6 ani.
  Acest apartament a fost obtinut de tatal copilului de la parintii lui (acestia l-au achizitionat pe numele lui la implinirea varstei de 19 ani) si am locuit impreuna cu el in acest apartament inca de la achizitionarea lui. Pe parcursul acestor 12 ani am contribuit atat la imbunatatirea cat si intretinerea locuintei, insa din cate am inteles in situatia actuala, legal nu am nici un drept asupra locuintei.
  De aproximativ 2 ani locuim doar eu si fetita in acest apartament, intrucat relatia cu tatal ei s-a deteriorat, acesta locuind in alta parte.
  Am decis de comun acord ca anul viitor sa ne mutam din apartament, tatal ei este de acord sa vindem, cu conditia ca cel nou achizitionat sa fie pe numele copilului. Nu vad nicio o problema cu noul apartament pe numele copilului, insa nu stiu ce inseamna acest lucru dpdv legal.
  De asemenea tatal ei, desi este de acord cu acest lucru, este foarte ocupat si putin dispus sa participe la acest proces de vanzare-cumparare si as vrea sa stiu daca si ce varianta legala exista ca eu sa ma pot ocupa de aceasta tranzactie cat de curand, cat se poate de legal si fara complicatii.
  Se poate face o procura prin care eu ma pot ocupa de aceasta tranzactie, reprezentand-ul pe el ca proprietar? Pot apoi din aceasta postura sa achizitionez noul apartament pe numele copilului minor si ce inseamna asta? Exista alta varianta de transferare a proprietatii actuale pe numele copilului si apoi sa ma ocup de vanzare-cumparare reprezentand copilul si cumparand tot pe numele acestuia?
  Va multumesc in avans pentru orice sfat!

 51. @Raluca Dumneavoastra va puteti ocupa de vanzarea imobilul in numele proprietarului folosind o procura autentica in acest sens.Privind achizitionarea unui imobil pe numele copilului minor trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de acordul Autoritatii Tutelare pentru aceasta.Exista un compartiment specializat la primaria locala care va poate lamuri privind actele si procedurile necesare pentru a face asta.Va doresc succes!

 52. Buna ziua ! Bunicii inca in viata, mi-au lasat “mostenire” printr-un act de donatie un imobil.
  Mostenitori directi ar fi mama mea si fratele acesteia. Din raspunsurile date de dvs anterior altora, inteleg ca acest act de donatie poate fi:
  1) revocat de bunicii mei SAU
  2) atacat de mostenitorii directi, respectiv mama mea ori fratele ei

  Mentionez ca, in acest act de donatie, notarul a mentionat “scos de la masa succesorala cu scutire de raport” si ca la “imparteala” si fratele mamei a “mostenit” prin contract de vanzare-cumparare un imobil cotat pe piata la ora actuala mai bine decat cel “mostenit” de mine.
  Ce sanse exista totusi sa imi fie atacata aceasta donatie? Acest lucru se poate petrece doar dupa decesul bunicilor/decesul unuia dintre bunici sau chiar si in timpul vietii lor ?
  Daca instrainez acest imobil prin act de vanzare-cumparare ce se poate intampla?

 53. @Flavia Actul de donatie poate fi revocat de donatori, adica de bunicii dumneavoastra si doar in timpul vietii lor. In aceeasi masura si contractul prin care a fost gratificat fratele mamei dvs. poate fi revocat. Ingratitudinea sau nasterea (ulterioara) de copii pot fi motive valabile de ingratitudine.
  Ulterior decesului bunicilor dvs. succesorii legali sau testamentari pot solicita in instanta reductiunea liberalitatilor adica aducerea la masa succesorala a bunurilor donate. Mama dvs. si fratele ei in aceeasi masura si impotriva oricarui gratificat. Doar dumneavoastra cunoasteti care sunt relatiile din interiorul familiei dvs. pentru a aprecia daca, la modul concret, succesorii vor solicita aceasta. In situatia in care instrainati imobilul, efectele reductiuni se vor rasfrange doar asupra contravalorii bunului vandut. Intr-o situatie litigioasa este evident ca argumentatia si probele partilor pot hotara rezultatul.

 54. Mutumesc pentru raspuns.
  Asadar,”scutirea de raport” e “apa de ploaie”?
  Din experienta dvs, cam ce procent de succes au cazurile de acest gen, in care este atacat un act de donatie?
  Inteleg ca singura varianta in care as putea beneficia de pe urma acestei donatii, este sa vand imobilul, preferabil cu o suma modica, ca sa nu ma “trezesc” dupa decesul bunicilor ca trebuie sa dau cine stie ce suma de bani mostenitorilor directi (in cazul in care acestia solicita)?

 55. @Flavia Reductiunea liberalitatilor nu este apa de ploaie, iar in situatia unui litigiu ea poate produce efecte cel putin asupra asa numitei “cotitati disponibile”. Daca veti vinde imobilul, pretul tranzactiei trebuie sa fie real, pt a evita alte complicatii. Problema dvs. este mai complexa si va recomand sa consultati un avocat.

 56. Eu si sotia mea locuim intr-o casa care a apartinut bunicilor decedati de 10 ani. Din 1992 si pana la deces am locuit cu bunici de care am avut grija. Unicul lor fiu care este tatal meu nu a facut niciun demers cu privire la mostenire casei in care locuim dar in schimb cu detine alte terenuri agricole de la bunici. Mentionez ca mai am 2 surori. Ce putem face in acet caz? Trebuie mai intai facute acte pentru tatal meu si apoi pentru mine chiar daca am 2 surori?

 57. @mihai Desigur. Va trebui realizata succesiunea dupa bunici, apoi o tranzactie (vanzare-cumparare, donatie, etc) in favoarea dvs.

 58. Buna ziua, sunt casatorita si am 2 copii minori.Eu fiind singura la parinti, tatal meu doreste sa-mi doneze un teren intravilan. M-ar interesa daca donatia poate fi atacata si daca in cazul unui divort sotul meu are parte din acest teren. Multumesc.

 59. @laura Donatia poate fi atacata doar de catre parintii dumneavoastra. Pe de alta parte, daca bunul v-a fost donat doar dumneavoastra, acesta are de principiu caracterul de bun propriu.

 60. Buna ziua. Soacra mea vrea sa ne doneze ap. In schimb noi ii vom cumpara o garsoniera cu banii nostri. Intrebarea e: eu am drepturi egale cu sotul? Apoi sotul are o sora, dar soacra mea ii va lasa garsoniera ulterior cumpararii ei. se poate ataca donatia? Nu putem face acte de vanzare – cumparare pentru ca noua lege spune ca trebuie sa venim cu extrasul bancar pe intreaga suma.

 61. Am uitat sa va spun ca soacra e singura si ap. e doar al ei

 62. valentin florin

  Buna ziua.Eu si logodnica mea dorim ca in aceasta vara sa demaram proiectul unei case doar ca nu dispunem de un teren.O cunostinta a socrilor mei doreste sa ii doneze logodnicei mele un teren (acesta fiildu-le dator cu diverse lucruri socrilor) Eu as dorii sa efectuam un contract de vanzare cumparare suportand toate cheltuielile aferente dar acesta refuza pe motiv, caci costa mult si dureaza.
  Mentionez ca acesta e casatorit si are doi copii minori.
  Sfatuiti-ma va rog!!!

 63. @crina Discutati cu donatara si sotul dumneavoastra despre acest aspect.De asemenea, puteti solicita notarului redactarea contractului in asa fel incat sa reiasa fara nici un dubiu ca bunul va este donat atat dvs. cat si sotului, in aceeasi masura.

 64. @valentin_florin Va recomad sa semnati un contract de vanzare-cumparare in care sa precizati si contravaloarea “datoriilor” respectivei cunostinte. Costurile si durata unui contract de vanzare-cumpare sunt identice cu cele ale unui contract de donatie, raportanduse la valoarea imobilului.

 65. Sora si cumnatul meu au un imobil casa si teren, achizitionat prin credit ipotecar ce se afla in derulare inca 10 ani. EI DORESC SA IL DONEZE FIULUI MEU MINOR de 15 ani EU PLATIND RATELE IN CONTINUARE tot pe numele lor. INTREBARE!!!!! SE POATE ASA CEVA??? Iar daca la varsta majoratului peste 3 ani copilul meu achita creditul devine propietar de drept… se poate incheia un astfel de act de donatie???

 66. @ionel Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare va trebui sa consultati contractul de creditare incheiat cu banca ce a finantat achizitionarea imobilului. Cel mai potrivit este sa aveti o discutie cu aceasta tema cu personalul bancii.

 67. Bunica a donat(fara scutire de raport) cu intretinere, mamei apartamentul. Bunica a murit si acum mama mai are un frate. Are vreo sansa sa anuleze contractul de donatie? Dupa moartea bunicii apartamentul nu trece direct in posesia mamei fara a mai trebui adus la succesiune?

 68. buna ziua,
  in urma cu 3 ani parintii mei mi-au facut act de vanzare-cumparare cu intretinere pe casa in care locuiesc cu ei si pe pamantul din jurul casei, la care am adaugat urmatoarea clauza; daca doresc sa rezilieze actul sa-mi acorde o suma de bani in valoare de 150 milioane. In aceeasi curte am inceput sa construiesc o casa proprietate personala (actul casei fiind pe numele meu). intre timp m-am casatorit si am continuat constructia casei impreuna cu sotia (ambii fiind investitori). Intrebarile sunt:1) pot sa o includ in act si pe sotia mea, sau macar in actul casei pe care o construim impreuna, sau trebuie sa o includa in act tot parintii mei?
  2)daca parintii mei nu ar fi multumiti de noi si ar dori sa rezilieze actul respectand clauza, este posibil sa pot locui in casa construita de mine si de sotia mea, avand in vedere ca nu voi mai avea act pe terenul de sub casa?

 69. @andra In situatia in care imobilul pe care il edificati se afla in proprietatea dumneavoastra, doar dvs. puteti sa cedati o parte din acesta sotiei/sotului. Raspunzandu-va le cea de a doua intrebare, tot asa daca sunteti proprietarul constructiei, dar nu si al terenului ati putea locui in acea constructie in continuare. Trebuie insa sa stiti ca proprietarul terenului poate solicita prin procedura juridica numita accesiune si proprietatea supra constructiei contra despagubire.

 70. @Nicu Daca imobilul a fost donat, el se afla deja in proprietatea mamei dvs. iar proprietatea confera dreptul la posesie. Fratele mamei dvs. poate solicita reductiunea liberalitatilor si aducerea bunului donat la masa succesorala. Acesta lucru va trebui solutionat in instanta.

 71. Buna ziua, va rog sa ma ajutati in a alege varianta favorabila si neatacabila in ceea ce priveste rezolvarea problemei mele. Mama mea trebuie sa si recupereze apartamentul de la fratele meu si nu stim exact care varianta este cea mai buna! El este avocat si ne propune varianta donatiei, dar nu pot avea incredere in el!Din cate stiu, donatia poate fi atacata iar pe noi ne intereseaza o varianta asupra careia sa nu poate interveni el …in timp. Vanzarea-cumpararea este ceea ce ar trebui sa alegem? Multumesc!

 72. @Arianna70 Ati identificat singura varianta cea mai potrivita, aceasta este vanzarea-cumpararea.

 73. Buna. In 2000 am primit prin donatie de la parinti o casa cu “mentinerea dreptului de uzufruct viager si garantam
  pe donatar de orice evictiune totala sau partiala”.
  Sora mea a plecat in 1990 in Australia, iar anul acesta dupa decesul unuia dintre parinti a venit cu pretentii
  la casa, in conditiile in care in ultimii 25 de ani a venit de 3 ori in tara si fara sa ajute cu nimic la ingrijirea lor.
  In actul notarial se mai precizeaza: “Declaram ca in afara de donatar mai avem o fiica, am luat la cunostinta
  de dispozitiile legale privind rezerva succesorala a descendentilor – insa prezenta donatie se face cu sarcina
  ingrijirii viagere si obligatia inmormantarii si cu scutire de raport la masa succesorala”.
  In cazul in care ea ataca aceasta donatie are vreo sansa de castig?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 74. Bună ziua. Am un vecin care în anul 2008 a donat unui nepot terenul și casa, donația cu scutire de raport și cu drept de uzufruct. Relația dintre ei în prezent este foarte tensionată (certuri, amenințări). Vecinul este singur, bătrân și bolnav, fără nici un venit. Ar putea strica contractul de donație? Dacă aș vrea să cumpăr casa și terenul, cine trebuie să semneze pe contractul de vânzare-cumpărare și care sunt cotele pe care ar trebui să le primească fiecare? Vă mulțumesc mult.

 75. @Daniel La prima vedere, are sanse scazute. Trebuie insa sa stiti ca judecata se bazeaza pe probe si pe o buna administrare a procesului, astfel incat trebuie sa tineti cont de acestea.

 76. @Teostef Donatia poate fi revocata de catre donator pentru cauza de ingratitudine. Odata ce donatia a fost revocata cu succes, partile sunt repuse in situatia anterioara iar contractul de vanzare de care vorbiti va trebui semnat de catre proprietarul imobilului.

 77. In anul 2005 impreuna cu sotul meu am achizitionat o casa, unde rezulta ca banii provin de la o persoana numita PROCURATOR DE FONDURI, pentru ca sotul are doi copii dintr-o casnicie anterioara … ce posibilitate este ca acest act de vanzare cumparare poate fi atacat de acest PROCURATOR DE FONDURI, sau de urmasii directi…
  multumesc…

 78. Radulescu Mihai Aurelian

  Buna ziua, Actul de proprietate pentru un apartamentul pe care vreau sa-l cumpar este un Act de donatie: parintii au donat fiicei lor in 2007, iar in 2008 au divortat. Donatorii traiesc, mai au un fiu despre care in act nu se spune nimic.
  Fiica era casatorita in 2007, cu un cetatean strain, casatoria s*a efectuat in alta tara, acum este divortata.Nu se mentioneaza nimic in act:nici starea civila a fiicei si nici nu se precizeaza in mod expres daca beneficiara donatiei este doar fiica. Ce riscuri imi asum mai ales ca o parte din finantare vreau s-o obtin din credit. Prin ce act ar trebui corectata aceasta stare a imobilului astfel incat sa pot cumpara fara riscuri si banca sa-mi acorde finantare in conditiile in care exista vointa de vanzare de toate partile donatori si beneficiara. Exista posibilitatea ca fostul sot al fiicei sa ridice in vreun fel pretentii? Ar putea fi anulat actul si sa se revina la situatia de dinaintea actului de donatie? Daca da, cum? Multumesc!

 79. @Radulescu_Mihai_Aurelian Exista intradevar posibilitatea ca donatorii, parintii proprietarei imobilului sa solicite in instanta revocarea donatiei dupa cum, dupa decesul acestora, exista posibilitatea ca fratele proprietarei sa solicite anumite drepturi asupra imobilului prin procedeul juridic denumit “reductiunea liberalitatilor”. Posibilitatea ca fostul sot al proprietarei sa revendice cota parte din imobil este totusi scazuta. Din pacate nu exista nici o posibilitate de a se corecta acesta situatie ce a fost deja transata de catre proprietarii anteriori ai imobilului. Mai mult de cat atat, sansele de a obtine o finantare de la o banca pentru acest imobil sunt reduse.

 80. @Vichi Nu cred ca inteleg intrebarea dumneavoastra.

Lasa un comentariu