Ce este donatia cu scutire de raport?

Descendentii care au primit o donatie de la ascendentul lor, precum si sotia supravietuitoare atunci cand vine in concurs cu descendentii, sunt obligati sa aduca la masa succesorala bunurile primite, fie in natura, fie in echivalent. Aceasta obligatie poarta numele de raport.

Daca donatorul vrea sa gratifice pe unul dintre cei enumerati mai sus in asa fel incit bunul donat sa fie peste cota care se cuvine dupa lege fiecaruia, el poate scuti acea donatie de raport, bunul ramanind in proprietatea donatarului si numai restul bunurilor urmind a fi impartite conform legii.

Totusi, daca prin donatia scutita de raport s-ar aduce atingere rezervei succesorale, donatia scutita de raport va fi supusa reductiunii (diminuarii) in masura necesara asigurarii rezervei legale.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

28 comentarii

 1. Buna ziua. O prietena vrea sa se dea in intretinere. Ea nu are frati, surori, copii, sot. Cea mai apropiata ruda este verisoara primara ( mamele lor au fost surori) si aceasta are la randul ei 2 copii. Noi ne stim de foarte mult timp si am ajutat-o intotdeauna si cand traia mama ei. Acum eu nu stiu ce fel de act sa fac cu ea. Ea vrea sa fie proprietara pe apartament cat traieste. Sa fac contract de donatie cu clauza de intretinere? Daca fac contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, nu pare un fals deoarece eu nu-i dau ei niciun ban si nici ea nu are pretentii, doar s-o intretin, sa-i fac curat, sa-i gatesc si sa ma ocup de sanatatea ei in schimbul apartamentului. Cum as putea sa fac sa fie cel mai bine pentru ambele parti. Cu verisoara si copii acesteia nu prea tine legatura dar ma gandesc ca dupa decesul ei acestia sa nu caute bete-n roate. Am vazut cazuri si cazuri. Eu vreau o cale legala si benefica de ambele parti.

 2. @Flora Va recomand sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Acesta este un contract care presupune transferul dreptului de proprietate asupra imobilului in schimbul obligatiei de intretinere si nu a unei sume de bani, este deci un contract care corespunde cu dorintele partilor si nu un fals.

 3. Buna ziua! Mama mea a facut donatie cu scutire de raport in favoarea fratelui meu, cota indiviza de 20/32 din casa. Mentionez ca tatal este decedat de multi ani, mama si-a cumparat o alta casa in care locuieste de 22 de ani, iar in casa parinteasca locuieste fratele meu de cand a plecat mama acum 22 ani. Mama are 4 copii din care o fiica decedata de la care are 2 nepoti. Ma gandesc ca restul de 12/32 ramasi nedonati, reprezinta cota parte din casa ramasa celor 4 copii dupa succesiunea efectuata dupa decesul tatalui meu. Mama nu este intretinuta de nici unul din frati, neavand nevoie actualmente.

 4. Dl.Dumitrescu,
  Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Parintii mei traiesc inca amandoi, si doresc sa-i faca Contract de vanzare pt.casa lor, in care ei traiesc si locuiesc, fratelui meu (noi suntem 4 frati). Ideea este ca fratele meu trebuie sa divorteze si ne temem ca sotia lui va cere 50% din aceasta casa. Daca imediat cum intenteaza divort (adica sapt.viitoare, incepand cu 10.09.2012) vrea sa cumpare casa parintilor, este posibil sa nu mai riste ca sotia lui sa poata avea pretentii la aceasta casa? Sau trebuie sa astepte pronuntarea divortului? Ne temem doar ca parintii, care sunt bolnavi, sa nu pateasca ceva inte timp si sa nu mai fie posibil ca amandoi sa semneze contractul de vanzare-cumparare. Va multumesc frumos, anticipat.

 5. @Lili In opinia mea, este suficient ca fratele dvs. sa inainteze cererea de divort, apoi sa astepte primul termen de judecata si sa achizitioneze imobilul dupa aceasta data. Il sfatuiesc sa precizeze notarului faptul ca este in proces de divort pt. ca acesta sa consemneze in contract faptul ca bunul este propriu si nu comun.

 6. @iuliana De fapt, care este intrebarea dvs.?

 7. Buna ziua,
  Doresc sa achizitionez un teren pe numele parintilor mei care apoi sa il doneze sotiei mele incercad astfel sa evit situatia de a fi executata cota de 50% din valoarea sa ca bun achizitionat in timpul casatoriei. Mentionez ca sunt pasibil de o executare silita ca urmare a contractarii unui credit pe numele meu pt fratele meu care nu a mai achitat ratele. In acest caz daca facem donatie cu scutire de raport, la decesul parintilor mei mai trebuie adus la masa succesorala acest teren sau numai restul bunurilor? Mentionez ca am un frate si ambii parinti in viata. Cum ma sfatuiti sa procedez? Multumesc

 8. @aleksutzu Intotdeauna exista acest risc, ca donatia sa fie adusa la masa succesorala, indiferent daca aceasta este scutita de raport. Scutirea de raport reduce doar semnificativ sansele de succes ale unei posibile actiuni, dar nu le exclude in intregime.

 9. Am facut un contract de donatie in urma achizitionarii unui teren. Donatorul a decedat,copiii ma anunta ca vor ataca contractul. In contract scrie ca donatoarea are succesori rezervatari dar in favoarea acestora nu dispun si am luat la cunostinta de prevederile art.841 si 843 din Cod civil, terenul este liber de sarcini sau servituti si garantez de orice evictiune totala sau partiala-art.828 C c.
  Ce este de facut?

 10. @comandu_ion Acum nu mai este nimic de facut, trebuie doar sa asteptati posibila actiune si sa va aparati in instata. Aveti sanse foarte mari ca actiunea sa fie respinsa. Va doresc succes!

 11. Stefanoiu Stefana

  Buna seara!
  Socrul meu i-a donat apartamentul sotului meu cu clauza de intretinere. Daca socrul meu se recasatoreste, sotia lui va avea vreun drept asupra apartamentului in cazul in care acesta va deceda?
  O seara placuta!

 12. @Srefanoiu_Stefana Nu, absolut nici un drept!

 13. buna ziua!

 14. buna ziua! sotia mea urmeaza sa primeasca de la parintii ei un apartament. cum trebuie intocmit actul de donatie pentru ca apoi sa mi-l vanda mie? ce conditii nu trebuie puse? poate sa mi-l vanda fara ca ei sa stie dupa aceea? multumesc!

 15. @andrei Donatia ar putea sa fie cu scutire de raport. Vanzarea-cumpararea ulterioara priveste doar cumparatorul si vanzatorul si nu vechii proprietari. Trebuie sa stiti ca donatia poate fi revocata pentru clauza de ingratitudine, indiferent de forma sau fondul contractului de donatie.

 16. Buna ziua!
  Sunt coproprietara cu fostul sot pe o proprietate (2 case in aceeasi curte) printr-un act de vanzare-cumparare cu clauza de ingrijire facut de parintii fostului sot. In urma divortului, fostii socri doresc ca eu sa semnez la notariat ca renunt la dreptul meu legal cu promisiunea ca vor transfera fiicei mele minore (15 ani) rezultate din acea casatorie o parte din proprietate. Sunt dornica sa ies din acest contract in acelasi moment in care i se trece intr-o forma legala parte din proprietate fiicei mele. 1. Ce modalitate ar fi posibila?
  In cazul in care refuz sa semnez la notariat, fostii socri vor merge in instanta pentru a cere rezilierea contractului de mai sus pe motivul ca nu mi-am indeplinit datoria de ingrijire si mi-au pus in vedere ca voi plati cheltuielile de judecata cand vor castiga procesul. 2. Puteti sa-mi dati detalii in acest sens: care sunt pasii pe care ii voi parcurge si costurile implicate?
  Avand in vedere ca eu doresc sa ies din contract in favoarea fiicei mele (optiune exprimata doar verbal de fostii socri), se va tine cont in instanta de incercarea mea de a rezolva aceasta disputa pe cale amiabila inainte de a intra in instanta? Daca da, ce dovada ar fi acceptata pentru a demonstra buna mea intentie?

  Multumesc

 17. @Maria Socrii dvs. pot intradevar sa solicite rezilierea contractului in instanta, cu mai mult sau mai putin succes! Va recomand sa apelati la un avocat, sa ii cereti acestuia sa convoace la discutii socrii dvs. si sa consemneze intr-un proces verbal rezultatul discutiilor. Acest proces verbal poate fi o proba suficienta a bunei dvs. credinte. Va doresc succes!

 18. Buna ziua,
  Eu si sotia intentionam sa cumparam un apartament de la doua proprietare, surori. Acestea au primit apartamentul prin donatie de la parinti in 2011, cele doua surori fiind de altfel singurii copii ai cuplului. Parintii sunt divortati din 1996. Notarul a descoperit ca donatia a fost facuta fara scutire de raport. De aceea, notarul a cerut o declaratie ( sper ca termenul sa fie corect ) din partea ambilor parinti prin care sa declare ca donatia este cu scutire de raport. Din pacate tatal nu este in tara si nu se stie in acest moment daca se poate obtine o declaratie de acest gen din partea lui sau daca vrea sa o dea. Din partea mamei nu este nicio problema, ea aflandu-se in tara si dorind sa dea o astfel de declaratie. Intrebare: ce riscam noi ( eu si sotia ) daca vom cumpara acest apartament fara a avea declaratia tatalui ? Mentionez ca tatal este in viata.

  Multumesc.

 19. @George Raportul donatiilor este o chestiune importanta doar in situatia in care tatal vanzatoarelor dvs. are succesori, altii decat cei gratificati. Daca aceasta situatie exista sau poate aparea pana la decesul tatalui atunci dvs. riscati sa fiti plimbati intr-un proces care (foarte putin probabil totusi) poate duce la anularea contractului de vanzare-cumparare evident cu restituirea sumelor platite de dvs. vanzatorilor.

 20. bunicul meu vrea sa mi doneze casa si terenul in care mama a crescut, dar cat de sigura este donatia cu scutire de raport? trebuie sa mentionez ca mama a mai avut un frate care din nefericire a decedat in cursul anului acesta, intrebarea mea este: dupa decesul bunicului ma pot ataca in instanta cu acest act de donatie cu scutire de raport? cat este de sigur? va multumesc

 21. @diana Eu as aprecia ca o varianta mai sigura ar fi vanzarea-cumpararea cu clauza de intretinere si va recomand acest contract. Dar, dincolo de asta consider ca donatia cu scutire de raport este o varianta acoperitoare.

 22. suntem trei frati, parintii nostri sunt in viata. au varste intre 78 şi 84 ani. De tata am eu grija cu intreţinerea şi de mama are sora mea grija cu intreţinerea.Ei ar vrea sa imparta terenul pe care il au, mai mult pentru mine si sora mea. Motivul e pentru ca fratele nu are grija cu nimic pentru parinţii nostri. Intrebarea este se poate face un act de donaţie cu scutire de raport pentru mine si pentru sora mea?

 23. @speranta Bineinteles ca se poate! Totusi eu va recomand sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. In opinia mea este varianta cea mai buna.

 24. Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Suntem 2 frati, parintii mei au facut o donatie fratelui meu cu scutire de raport constand intr-o suma de bani pt achizitionarea unei case pe care a si achizitionat-o, eu declarand ca nu am nici o pretentie vizavi de aceasta. Ulterior parintii mei au decedat, a ramas o casa pt care nu s-a facut succesiunea, as dori sa stiu daca fratele meu mai are vreun drept la aceasta casa iar in cazul in care acesta are dreptul, eu pot ataca donatia facuta de parinti?
  va multumesc.

 25. @carmen Fratele dvs. are aceleasi drepturi succesorale ca si dvs. Ma tem in acelasi timp ca nu mai puteti ataca aceasta donatie, odata ce v-ati dat acordul asupra ei.

 26. in ianuarie 2011 parintii mei mi-au facut act de donatie fara nici o clauza pentru un imobil. Mentionez ca am 2 frati, dintre care unul doar de pe tata care nu a locuit niciodata cu noi si abia l-am cunoscut dar care ii poarta numele tatalui. M-ar interesa daca vreunul din frati poate ataca acest act, atat pe perioada vietii parintilor cat si dupa? Fratele bun o sa primeasca si el o proprietate de la parinti asa ca nu prea as vedea de ce ar face asta, dar fratele vitreg ma intreb ce drepturi ar avea? Si as mai vrea sa stiu care sunt drepturile sotului la acest apartament daca este un act facut doar pe numele meu in afara casatoriei? Sau daca ar avea vreun drept peste o anumita perioada de timp? va multumesc!

 27. Buna ziua, bunicii mei mi-au facut un contract de donatie, un apartament cu 2 camere, insa fara scutire de raport (asta se intampla in anul 2002 si nici nu am fost informati asupra acestei scutiri de raport). Acum, am decis sa vand apartamentul insa cumparatorului banca nu ii accepta imprumutul din cauza contractului simplu de donatie. Tin sa precizez ca unul dintre bunicii mei nu mai sunt in viata, dar fii lor (2 la numar) nu au nici o pretentie asupra bunului meu. Intrebarea mea este: cum trebuie sa procedez in acest caz sa dau posibilitatea cumparatorului sa obtina imprumutul? ar ajunge doar semnatura bunicului meu care sa introduca in actul de donatie aceasta scutire de raport? Va multumesc si astept raspunsul dvs

 28. @Mirea Cred ca cel mai potrivit ar fi sa va consultati cu serviciul juridic al bancii pentru ca este posibil ca acesta sa aiba propriile optiuni in vederea rezolvarii acestei probleme. In opinia mea, o declaratie autentica a mostenitorilor, prin care acestia renunta la raportul donatiilor ar trebui sa fie suficienta.

Lasa un comentariu