Ce este dreptul de proprietate comuna pe cote parti si cum se realizeaza acesta?

Dreptul de proprietate comuna pe cote – parti se caracterizeaza prin aceea ca asupra unui bun sau a unei universalitati de bunuri au drept de proprietate doua sau mai multe persoane. Obiectul dreptului de proprietate comuna poate fi alcatuit atat din bunuri mobile cat si din bunuri imobile.

In cadrul acestei forme de proprietate, un bun sau o universalitate de bunuri apartine mai multor titulari fara ca bunul sa fie fractionat, individualizat. Dreptul de proprietate se fractioneaza in atatea parti, egale sau diferite cati proprietari sunt. Titularii dreptului de proprietate comuna cunosc doar intinderea dreptului asupra bunului comun, dar nu cunosc partea materiala din bun care le revine.

Proprietatea comuna obisnuita are o existenta limitata in timp, adica are caracter temporar, deoarece oricare dintre proprietari poate cere iesirea din coproprietate prin partaj. Dreptul de a cere iesirea din aceasta stare este imprescriptibil (nu inceteaza prin nefolosirea lui intr-un anumit termen).

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

Lasa un comentariu