Ce este uzucapiunea?

Prescriptia achizitiva sau uzucapiunea este reglementata alaturi de prescriptia extinctiva in titlul XX din Codul civil.
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
Daca opereaza uzucapiunea, efectul principal este acela ca posesorul dobandeste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra lucrului.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

115 comentarii

 1. In 1980 dupa ce am cumparat apartamentul in care stau, am ocupat cu voia locuitorilor din acest imobil o magazie (debara) pe care am folosit-o de atunci si pana acum fara a fi deranjat de cineva. Debaraua se afla la demisol, AS DORI SA DEVIN PRORPIETARUL EI desi, precizez, nu ma deranjeaza nimeni.
  Cum pot face aceasta prin instanta?

 2. @Nicu_G Nu puteti dobandi acea debara prin instanta. Dvs. folositi acel imobil prin acordul partilor, printr-un contract nescris si nu puteti obliga cealalta parte sa va vanda proprietatea sa. In plus, este foarte probabil ca acel imobil sa fie bun comun, din categoria bunurilor aflate in indiviziune fortata.

 3. Buna seara,

  Scriu in numele mamei mele, care de cativa ani buni incearca sa isi castige titlul de proprietar pe baza de folosinta a terenului pe care l-a primit drept zestre de la mama ei in anul 1976.

  Prin deschiderea procesului de usucapiune se dorea sa se constate ca ea impreuna cu tatal meu au dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune si prin jonctiunea posesiilor si sa se dispuna intabularea in cartea funciara.

  Posesia asupra imobilului a fost inceputa de catre parintii mamei mele, inainte de anul 1946, iar de atunci pana la decesul acestora, parinti mei au exercitat posesia impreuna cu acestia in mod continuu, neintrerupt, netulburat, neechivoc, public si sub nume de proprietar, achitand anual toate impozitele si taxele catre stat.

  In speta dedusa judecatii, exceptia lipsei de interes este nefondata, nu au fost administrate probe necesare pentru solutionarea in fond a cauzei. Instanta de fond a motivat solutia ca “in cauzele ce au ca obiect uzucapiunea la aceasta instanta, s-a creat un ‘obicei al locului’ “.
  Tin sa mentionez ca a fost formulat recurs in urma acestei solutii, iar dupa 4 amanari successive s-au pronuntat si au respins acest recurs, mentionand ca solutia atacata se mentine. Noi am cerut in recurs sa se administreze probe si sa se judece cauza.

  Pe langa acest final, este o verisoara a mamei care de fiecare data vine cu cate o ‘intampinare’ la procesele noastre sustinand ca este ‘coproprietara tabulara’ prin mostenire incepand cu anul 2008. Vreau sa mentionez ca aceasta doamna, in mod fraudulos s-a intabulat pe terenul nostru, folosind numarul nostru din cartea funciara, ducand in eroare pe verisorii care ar mai fi avut drept la terenul nostru, dar in fapt nu vroiau sa se bage. Doamna aceasta are un teren, dar este total departe de al nostru, exista vecini intre cele doua terenuri.
  Ea sustine ca in mod corect instanta a retinut lipsa interesului recurentilor in cauza …dobandind dreptul de proprietate prin implinirea posesiei de 30 de ani, incepand din 1944/1945 pana in 1976, an de la care a inceput posesia recurentilor (adica a noastra). Cu alte cuvinte sustin ca dreptul de uzucapiune a fost implinit, insa imobilul a fost instrainat altei personae, adica mamei, iar aceasta noua persoana nu are decat calitatea de posesor.

  Culmea este ca aceasta doamna cere cheltuieli de judecata in recursul nostru. Acesta este procesul nostru, ea s-a bagat, ea ne impiedica, si nu inteleg ce drept are sa ceara cheltuieli judecata.

  Cu tot respectul, doresc sa va intreb, asa dupa o prima ‘privire’, ce ar mai fi de facut?
  Care sunt eventualele solutii ale acestei probleme?

  De asemenea intrucat recursul de la tribunal a fost respins, care este urmatoarea cale de atac?

  Va multumesc.

  O seara placuta.

  Cu stima,
  RT.

 4. Buna ziua. Numele meu este Alexandru si va rog a-mi comunica un raspuns vis-a-vis de urmatoarea speta.
  Parinti mei au cumparat cu chitanta de mina in anul 1978 un imobil compus din casa si teren in suprafata de 400 mp. Din acel an si pina acum are posesia si folosinta acestor imobile dar nu are acte autentice de proprietate. Persoana de la care a cumparat a decedat si cred ca nici d-nsa nu avea acte de proprietate autentice. Pentru actiune in instanta, dupa noile reglementari (NCC) putem invoca uzucapiunea si daca da pe cine dam in judecata. Cu mii de multumiri Alexandru.

 5. @Marona Imi pare rau ca nu pot oferi solutii la problema dvs. Informatiile pe care mi le oferiti nu sunt suficiente si nu ma pot propunta in lipsa unui studiu riguros al actelor de la dosar si a depozitiilor partilor. Ceea ce va pot spune este ca aveti la dispozitie caile extraordinare de atac, revizuirea respectiv recursul in anulare. Va doresc succes!

 6. @Alexandru Va sfatuiesc sa deschideti o actiune in uzucapiune si sa porniti aceasta actiune impotriva proprietarului tabular (din cartea funciara) a imobilului sau, daca nu exista o carte funciara a imobilului, impotriva proprietarului cunoscut al acestuia.

 7. Buna seara si LA MULTI ANI plini de prosperitate.

  As dori sa va rog a ma lamuri lefag de cateva probleme destul de intortocheate…. :

  1*** Am achizitionat in urma cu aproximativ 21 de ani un teren cu chitanta de mana de la URMASUL ,,adevaratului”(in acte)PROPRIETAR.

  -Achizitia s-a facut astfel de la urmas deoarece PROPRIETARUL era decedat. Dar urmasul nu era cu drept de proprietate.

  -Va rog sa imi spuneti cum pot sa devin PROPRIETARUL de drept al acestui teren si ce varianta ar fi cea mai plauzibila si sigura in acest sens.

  2*** Un alt caz: am achizitionat un alt teren tot de aproximativ 21-22 de ani cu chitanta de mana DAR de aceasta data de la PROPRIETARUL(in acte) al terenului.
  In acest timp de 20 de ani, acesta (proprietarul) de la care achizitionasem a decedat, fara ca eu sa mai pot rezolva actele…

  Cum pot sa devin si in acest caz PROPRIETARUL de drept in acte al terenului??

  ASTEPT raspunsurile dvs si doresc sa va MULTUMESC anticipat si sincer.
  O seara frumoasa.

 8. @paul Banuiesc ca dvs. cunoasteti raspunsul intrucat ati postat intrebarea la locul potrivit. Puteti dobandi ambele imobile prin uzucapine. Va sfatuiesc sa consultati un avocat si sa porniti o actiune in instanta pt fiecare dintre imobile. Aveti toate sansele de succes. Bafta!

 9. La multi ani, buna seara, va rog un raspuns: socrul meu a obtinut o evacuare in 2004 pe care nu a pus-o in aplicare impotriva fiului sau, in 2012 a obtinut incuviintarea executarii silite pt. care am facut contestatie, castigand fiul lui invocand prescriptia de 3 ani. Acum insa socrul meu a bagat recurs invocand faptul ca evacuarea se prescrie in termen de 10 ani. Exista nesansa ca socrul meu sa castige recursul? Va multumesc!

 10. @lucia Chestiunea este discutabila, dreptul de a pune in executare o hotarare judecatoreasca se prescrie in 3 ani, dreptul de a intra in posesia imobilului, si care este obiectul hotararii judecatoresti in discutie, se prescrie in 10 ani. Eu spun ca socrul dvs. are sanse sa castige, dar judecatorul trebuie convins ca dvs. aveti dreptate. Va doresc Bafta!

 11. Buna ziua,
  Si un calduros “La multi ani”!
  Cazul pe care am sa-l prezint este un caz de Doctorat in materie de Jurisdictie Romaneasca. Am sa va descriu totul de la inceput ca un fel de poveste dar toate elementele sint adevarate si intimplate pe propia noastra
  famile.
  Eu provin dintr-o familie care nu a avut decit un singur copil.
  Tatal meu, au fost 4 frati. Fratele cel mai mare s-a casatorit in anul 1960 cu o doamna care fusese casatorita si avea un copil. In timpul casatoriei cei doi nu au avut copii. In timpul casatoriei cei doi, unchiul meu cu sotia lui au facut o casa cu gradina foarte mare. Sotia unchiului meu a plecat in strainatate in 1982. In aceasta perioada dupa ultimile scrisori primite de unchiul meu, de la sotia lui, adica intre anii 1984 si 1998, sotia unchiului meu a divortat si s-a casatorit in strainatate. A renuntat l-a cetatenia Romaneasca si l-a luat in strainatate pe copilul din prima casatorie. Din a treia casatorie nu a rezultat nici un copil. In anul 1998 fosta sotie a unchiului meu decedat in strainatate. In urma decesului fostei soti,unchiul meu nu a facut nici un fel de act de succesiune, cum de altfel fiul fostei soti a unchiului meu nu s-a prezentat in tara pentru deschiderea succesiunii. Unchiul meu a locuit in intreg imobilul si a platit toate taxele necesare. In anul 2004, moare si unchiul meu in Romania. Toate problemele ramase in urma unchiului meu le-am preluat eu, deoarece inaintea decesului unchiului meu a decedat si fratele lui adica tatal meu. Deci la deschiderea succesiunii si la intocmirea actului de mostenire m-am prezentat eu (nepoata de frate) cu cele doua matusi ale mele care sint de fapt surorile unchiului meu. Astfel noi cele trei am obtinnut 1/2 din imobilul construit de fostul meu unchi cu fosta lui sotie, iar cealalta 1/2 a fost trecuta in contul fostei soti, deoarece in actul de cumparare si de contructie a imobilului a fost trecuta si fosta sotie a unchiului meu. La succesiune cum de altfel si la intocmirea actului de mostenire nu s-a prezentat fiul fostei soti a unchiului meu.
  Am reusit sa obtin in original actul de deces al fostei soti a unchiului meu. Din acesta, rezulta ca la data decesului fostei sotie a unchiului meu era vaduva, in perioada cit a fost casatorita nu au avut copii.
  In toata aceasta perioada eu am fost singura care am platit actele de mostenire, respectiv toate cheltuielile privind impozitele si taxele catre administratia locala.
  Si in final am citeva intrebari la care cu amabilitate am sa va rog daca se poate sa ma edificati si pe mine:
  1. Uzucapiunea se poate aplica in acest caz? Daca da, dupa vechiul sau dupa noul Cod Civil?
  2. Am reusit sa intabulez imobilul, complet atit partea noastra cit si partea fostei soti a unchiului meu. Cum as putea sa folosesc acest act pe mai departe ?
  3. In ce mod as putea sa il provoc pe fiul fostei soti a unchiului meu deoarece el nu reactioneaza la nimic si nici nu ii cunoastem adresa din strainatate ? Exista vreun mod de al chema la dezbatere succesorala?
  4. Avind in vedere ca de l-a decesul fostei soti a unchiului meu nimeni din partea ce reprezinta 1/2 din imobil nu are nici un fel de interes pentru rezolvarea actelor, respectiv plata tuturor obligativitatilor fata de oficilitatile Romane, exista vreo cale de rezolvare a acestei probleme, avind in vedere ca toare acestea le suport eu ?
  5. In ce mod se poate aplica din legea Notarilor Publici respectiv legea 36/1995, Sectiunea 3: Procedura succesorala ?
  Astept din partea Dumneavoastra, a tuturor ori ce fel de sfat.
  Cu multumirile mele, va doresc cazuri cit mai simple si usoare.

 12. Buna ziua, ma numesc Brianna v-as ruga respectos sa ma ajutati cu niste sfaturi.
  Suntem in proces cu vecinii nostri care au vrut sa-si faca rectificare de CF, atunci s-a aflat ca suprafata noastra de teren e mai mica si a lor e mai mare. Ne-au chemat in fata judecatorului sa semnam ca suntem de acord ca gardurile sa ramana asa cum sunt si sa se modifice suprafata din cartea funciara. Noi nu am fost de acord cu acest lucru, chiar daca am facut gardul impreuna pentru ca atunci nu stiam de diferenta de metri patrati care erau. Vecini spun ca nici ei nu stiau, ceea ce noi nu credem, pt ca intre timp si-au construit o casa pe teren si au putut afla. Am cerut in instanta revendicarea terenului iar ei au cerut sa ni-l plateasca, s-a facut evaluare topografica facuta de un expert trimis de tribunal si o evaluare a terenului in lei respectiv euro facuta de un evaluator trimis de tribunal. Dupa ce acestea au fost facute, vecinii au introdus la dosar uzucapiunea pe cale de exceptie. Judecatorul nu a fost de acord cu acest lucru motivand ca aceste doua lucruri se bat cap in cap cu ceea ce au cerut ei in prima faza adica sa ne plateasca. Procesul sa amanat pt ca expertiza topografica nu era avizata de la cadastru.
  La urmatorul termen cand totul parea sa se incheie, avocatul lor a deschis un nou proces prin care cere uzucapiunea. Cu toate ca noi nu am fost de acord si nu intelegem aceest lucru, judecatorul a suspendat procesul pana la solutionarea acestui nou proces pe care le va conexa. Nu stiu ce trebuie sa facem in situatia aceeasta, ce am putea cere ca judecatorul sa nu fie deacord cu uzucapiunea, gardul e in aceest loc intradevar din 1967 cand s-a impartit terenul prin vanzare, iar la dosar exista o copie dupa parcelarea de atunci care e respectata (fronturile stradale sunt respectate pe ambele strazi dar nu corespunde suprafata in metri patrati gresala e a celora care au impartit terenul atunci).
  Va rugam din inima sa ne invatati ce sa facem, nu am vrea sa pierdem aceest teren.
  Va multumim din suflet

 13. Vasilache Aurelia

  Buna ziua, bunicul meu a decedat in 1996 iar dezbaterea mostenirii nu s-a realizat pana in prezent, el avand 6 copii. Tatal meu a construit, pe un teren al bunicului, o casa, in anul 2000 avand toate autorizatiile necesare, platind impozit pe casa si teren pana in prezent. In 2012 tatal meu a decedat si intrucat nu am gasit intelegere la fratii lui pentru a dezbate mostenirea, credeti ca am vreo sansa in instanta sa dobandesc acel teren? Va multumesc.

 14. @brianna In opinia mea, dvs. va aparati bine in litigiul/litigiile in care va aflati implicati. Banuiesc ca aveti un avocat bun si ar trebui sa aveti incredere in el. Altfel, in cel de al doilea litigiu, dvs. ar trebui sa sustineti exact ceea ce imi povestiti mie, ca nu sunteti de acord cu uzucapiunea, terenul in discutie fiind proprietatea dvs. iar dvs. ati consimtit la ridicarea gardului pe pozitia existenta fiind in eroare privind intinderea terenului dvs.

 15. @Vasilache_Aurelia In cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea. Va recomand sa deschideti succesiunea dupa bunicul dvs. si sa cereti atribuirea in natura a terenului pe care tatal dvs. a edificat imobilul, despagubind eventual pe ceilalti frati ai tatalui dvs.

 16. Cum ramane cu Art.6 alin.4 C.Civ. nou: “Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregine supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.”

 17. @abc2007 Ramane asa cum prevede si art. Adica se aplica legea care le-a instituit, vechiul Cod Civil de principiu, legi speciale, etc.

 18. Buna ziua,
  Locuiesc intr/un apartament din octombrie 2003, in acel moment am incheiat un contract de comodat cu proprietarul pe o perioada de 2 ani, intelegerea fiind facuta ca, in 2005 sa facem actul de vanzare cumparare, dar acesta a disparut. Am facut eforturi sa-l gasim, dar in zadar. Facturile de utilitati sunt pe numele meu. Intrebarea mea este: in acest caz se poate aplica uzucapiunea ?

 19. Buna ziua, vreau sa cumpar un teren de la un bun prieten al bunicii mele (neamt, plecat in Germania de vreo 30 de ani) Problema este ca el nu are acte pe terenul respectiv, teren care e pe numele strabunicului sau dar strabunicul mai are 2 strastranepoti de care nu se stie nimic decat ca traiesc.(si ei tot in Germania). Am vreo sansa?

 20. @cristina Din pacate, in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea!

 21. @andrei Pentru dvs. este recomandat ca prietenul dvs. neamt sa deschida actiunea in uzucapiune, apoi sa va vanda imobilul. Bafta!

 22. Buna seara,

  Am un certificat de mostenitor din 1974 (eram minora) si parintii mei nu au platit niciodata impozitele pe terenul mostenit. Succesiunea a fost acceptata, dar pentru acel teren altcineva a platit impozitele, care nu avea terenul in acte. Cum pot afla daca a castigat drept de proprietate prin uzucapiune asupra acelui teren, el platind toti acesti ani impozit la stat? De la adminsitratia fiscala sau de la Primarie? Eu doresc sa stiu daca este PROPRIETAR. Daca nu este, ce sanse am sa revendic terenul cu actul de mostenire pe numele meu, desi au trecut 38 ani? Evident, despagubindu-l pentru ceea ce a platit. Multumesc frumos!

 23. Buna ziua! Va scriu sperand ca macar voi primi un raspuns de la care sa pot porni. Lucrurile sunt destul de complicate si din ceea ce cunosc eu, stau cam asa: Parintii mei au construit o casa in anul 1967, pe un teren primit de la bunicul meu, care l-a cumparat in baza unei chitante de mana (care nu mai exista). Este vorba de o suprafata de 820 mp pe care tatal meu a impartit-o 1/2 cu unul din frati, care la randul lui, a construit pe teren o locuinta. Parintii au platit toate impozitele (pt casa si partea lor de teren aferent) fara sa intocmeasca acte de proprietate pt casa si teren. Tatal meu a decedat in anul 2010 si nu s-a facut succesiunea. Va rog sa ma sfatuiti care este modalitatea cea mai rezonabila pentru ca mama mea sa poata intocmi actele legale de proprietate pentru casa si teren. Se poate aplica in acest caz uzucapiunea si cum?

 24. @Andreea Incercati la Serviciul de Cadastru local, datele Administratiei fiscale fiind confidentiale. Daca nu a fost dobandit prin uzucapiune inseamna ca sunteti proprietar prin succesiune, dvs. detinand un certificat de mostenitor in acest sens.

 25. @Crisan_Floare Mama dvs. si fiii sai pot solicita in instanta dreptul de proprietate in calitate de succesori dupa sot/tata si vor cumula posesiile cu cele ale antecesorilor. Consultati un avocat, nu este o speta simpla.

 26. Va multumesc pt. raspuns, insa, cred ca nu am fost suficient de explicita in ce priveste situatia neclara in care se afla mama mea. Tatal meu a impartit terenul pe care a construit casa cu un frate al lui, nu cu unul din fratii mei.
  Pana acum, noi fratii (si suntem cinci ) nu ne-am pus problema mostenirii, este vorba de intocmirea pe cale legala a actelor de proprietate pentru bunurile parintilor mei (casa si terenul pe care este construita cca.400mp) in situatia in care tatal meu este decedat si nu s-a facut nici un demers in acest sens.
  Ar putea oare mama mea sa ceara in instanta uzucapiune pentru suprafata respectiva si casa?

 27. Multumesc pentru raspuns

 28. @Crisan_Floare Raspunsul meu este la fel de valabil. Mama dvs. este unul dintre uzucapanti, celalalt este tatal dvs. care are drept mostenitori pe sotia supravietuitoare si copiii lor. Mama dvs. imprenua cu copiii sai, in calitate de mostenitori vor solicita dobandirea imobilelor prin uzucapiune cumuland posesiile lor (ale mamei si ale copiilor sai) cu cele ale antecesorilor (tatal dvs., bunicul, etc.). Sper ca am fost inteles :)

 29. Buna ziua,
  Am cumparat prin contract de mana cu 2 martori in anul 2001 un teren cu casa la tara, de la curatorul unei persoane care, am aflat ulterior in 2011, avea doar drept de ridicare a pensiei si nu drept de administrare si vanzare pentru imobilele pesoanei pe care o reprezenta.Persoana reprezentata prin curator traieste si in acesti 12 ani nu a contestat nimeni vanzarea si nici nu mi-a tulburat in vre-un fel posesia. In baza titlului de proprietate al reprezentatului si in baza contractului de mana am inregistrat terenul si casa la primaria comunei. La data cumpararii eram casatorita si am divortat in 2012.Impozitele aferente proprietii si utilitatile le-am achitat eu in toti acesti ani (cu chitante pe numele meu exclusiv) si am adus importante imbunatatiri proprietatii(renovari la casa, amenajare gradina, pomi, etc.) Doresc sa va rog sa imi spuneti daca in baza uzucapiunii de 10 ani pot intabula acest imobil pe numele meu si care sunt actele necesare pentru aceasta. Imobilul este situat in satul meu natal unde imi locuiesc rudele. Pot sa aduc martori care sa dea declaratii daca este nevoie, precum si adeverinta de la primarie. Vreau totusi sa mai intreb daca fostul meu sot poate contesta demersul de inabulare in favoarea mea, avand in vedere ca nu exista posibilitatea de a include acest imobil la partaj, neavand act valabil incheiat la cumparare. Cu consideratie, Laura

 30. @laura Raspunsul la prima dvs. intrebare este pozitiv, puteti solicita in instanta uzucapiunea. In aceasi masura, sotul dvs. poate solicita introducerea imobilului in masa bunurilor comune si revendica o cota parte din acesta, bineinteles in masura in care dovedeste contributia sa financiara la achizitia si imbunatatirea imobilului.

 31. Buna ziua!
  Problema mea este urmatoarea: o persoana a cumparat cu chitanta de mana in anul 1996 un teren.
  Anii au trecut, vanzatorul a murit, cumparatorul a folosit terenul, preturile au crescut, iar cand cumparatorul a vrut sa faca actele (dupa cca. 8 ani) mostenitorii au mai cerut niste bani. Cumparatorul nu a vrut sa le mai dea si nu s-au mai facut actele.
  In decursul anilor, unul dintre mostenitori a mai venit la poarta cumparatorului incercand sa intre in posesia terenului, dar acesta nu i-a permis (nu cunosc motivele) si a plecat fara a face scandal sau altceva. Exista vreo modalitate prin care cumparatorul sa devina proprietar al acestui teren? Mentionez ca in vecinatatea terenului cu pricina s-a vandut un teren in 2006, iar in cadastrul acestuia este declarat ca vecin defunctul vanzator.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 32. @Nona Cumparatorul are deschisa calea actiunii in instanta impotriva vanzatorului sau succesorilor sai pt. a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic!

 33. buna ziua. casa in care lucuiesc apartine bunicii mele care a decedat in anul 1994. ea a avut 2 copii tatal meu si unchiul meu. dupa moartea ei nu s-a facut o dezbatere de mostenire. in 2006 a decedat si tatal meu si iar nu s-a facut nici o dezbatere. mentionez ca unchiul meu nu a locuit in acest imobil niciodata. dupa decesul bunicii mele parintii mei au platit toate taxele la zi impozit curent apa. etc. acum in acest imobil locuiesc eu mama si sora mea. unchiul meu traieste in breaza prahova iar noi in galati. din spuselele unchiului nu ar avea nici o pretentie la acest imobil in care locuim. eu am 34 de ani si sora mea are 36 si ne-am nascut in galati si am locuit tot timpul aici. poate unul din noi sa beneficieze de uzucapiune? va multumesc

 34. @glavan_daniel Din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea. Va recomand sa obtineti o renuntare la succesiune din partea unchiului si apoi sa deschideti succesiunea asupra imobilului.

 35. va multumesc

 36. renuntarea la succesiune se face la un notar?

 37. @glavan_daniel Da, la notar!

 38. Buna Ziua! Am si eu o problema, ca toata lumea din tara asta! Am cumparat un teren in anul 1996 in suprafata de 1000 mp – cu contract de vinzare – cumparare, dintr-o suprafata de 1800 mp, de la un proprietar din aceeasi localitate! Pentru diferenta de 800 mp am achitat contravaloarea terenului in anul 1999, catre proprietar, incheind un proces verbal cu doi martori, ca terenul respectiv intra in posesia mea! La ora actuala proprietarul incearca sa-mi mai ceara bani pentru diferenta de teren! Cum pot sa gasesc o cale legala, sa dobindesc terenul! Va multumesc anticipat pentru efortul dvs de a raspunde!

 39. @dragomir_ctin Va recomand sa il somati pe vanzator sa se prezinte la un notar in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparere, somatie realizata prin intermediul unui executor judecatoresc!Daca nu reusiti prin acest mijloc, va ramane la indemana doar calea instatei de judecata.

 40. Buna ziua
  Am si eu o problema si a-si vrea daca se poate sa ma lamuresc un pic inainte de a trece la fapte, in anul 2000 am cumparat un teren cu suprafata de 12 ari din care 3 ari sunt pe numele meu iar restul sunt pe statul roman. Am cumparat terenul de la o doamna care la folosit asa timp de 40 de ani si eu folosesc terenul deja de 13 ani si as vrea sa stiu daca ar fi posibil sa trec cele 9 ari pe numele meu cu ajutorul uzucapiuni de 10 ani. Unde ar trebui sa fac demersuri pt a depune actele sau daca trebuie sa il cumpar de la statul roman. Va multumesc anticipat cu multa stima.

 41. @Cristian Uzucapiunea nu functioneaza impotriva statului roman, deci nu puteti folosi acest mijloc de a dobandi proprietatea.

 42. Buna ziua, problema mea este urmatoarea: am fost infiata de bunicii mei si dupa moartea lor nu am dezbatut succesiunea bunicul mai avind trei copii(unul din ei fiind tatal meu); din 1997 platesc impozitul la casa si terenul bunicilor, nimeni nu si-a exprimat dorinta de a beneficia de casa sau de vreo bucata de teren, as putea dobindi proprietatea asupra acestor bunuri, daca da va rog sa-mi dati citeva sfaturi. Multumesc anticipat.

 43. @CASU_SILVIA In cazul dvs. nu se aplica principiile uzucapiunii. Va recomand sa deschideti succesiunea dupa bunicii dvs.!Pentru detalii consultati sectiunea corespunzatoare din blog.

 44. Buna ziua si ce demersuri as putea face si unde sa ma adresez pt a putea obtine terenul. Va multumesc

 45. Buna ziua!
  Am o matusa care este mostenitoare (impreuna cu 2 copii vitregi) a sotului decedat, pentru 2/8 dintr-un teren arabil de 9,07 ha.
  Deoarece copii nu doresc iesirea din indiviziune intrebarea este daca se poate beneficia de uzucapiune pentru a intra in posesia celor 2,0 ha .
  Mentionez ca impartirea si delimitarea terenurilor s-a facut cu buna intelegere intre cei trei mostenitor in anul 1996. De atunci matusa are arendat terenul (2 ha) cu delimitare in parcela la o societate arendatoare, cu contract pe numele ei si a platit impozitul agricol la zi.

 46. Buna ziua,
  In anul 1995 am cumparat impreuna cu un partener de afaceri (intre timp ne-am despartit) un teren intravilan de 360 mp (a fost o afacere de moment considerata f. buna, deoarece fostul proprietar avea nevoie urgenta de bani). Dupa 1 an am obtinut autorizatie de construire (coproprietarul terenului si sotia sa, mi-au dat acceptul la notar sa pot construi pe terenul proprietate comuna) pe numele meu si am edificat o constructie (receptia finala 1999). Acum (in 2013) sunt actionat in justitie si mi se cere contravaloarea a jumatate din cladirea construita de mine plus teren. Mentionez ca toate contractele cu constructorii (inclusiv racordarea la utilitati ) sunt pe numele meu. Dupa 14 ani nu mai am chiar toate facturile pt materiale, am insa cartea tehnica. Cladirea este inscrisa in cartea funciara din 2007. Poate opera in acest caz uzucapiunea? Multumesc!

 47. @Emanoil Nu, din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea!

 48. @george Nu, din pacate nici in cazul dvs. nu poate opera uzucapiunea!

 49. Buna ziua! Bunica mea are 85 de ani si nu este un tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutremurului din anul 1977. In acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt platite la zi pe numele ei evident; curent, cablu tv, financiar adica impozit etc. Acea persoana care a vandut casa cu chit. de mana a decedat. Nepoti persoanei doresc casa inapoi profitand de faptul ca bunica mea nu mai are chitanta de vanzare cumparare. Pe 27.02.2013 au chemat-o in judecata la judecatoria Craiova pt.as recupera casa spunand ca bunica mea ar fi stat an aceea casa cu chirie mai exact 38 de ani. Eu o reprezint in momentul de fata pe bunica mea la judecatorie. Demonstrand prin actele care le detin ar mai fi cam 3 ani sa se implineasca 30 de ani pt. a putea sa iau actele de la primarie. Intrebarea mea este ma va incurca procesul acesta pt.a putea sa-mi iau actele pe casa cu uzucapiune legea asta? si credeti ca am sanse sa castig acest proces?

 50. @Dumitru_Cosmin Nu inteleg cum ati facut calculul termenului de 30 de ani? In opinia mea ar trebui sa invocati uzucapiunea imediat, si nu mai trebuie sa asteptati dupa alte acte!Consultati un avocat si actionati imediat, altfel riscati sa pierdeti imobilul!

 51. Buna ziua! Avem in familie urmatoarea situatie: bunica a avut 2 surori si un frate. Una dintre surori decedeaza si ceilalti mostenesc 1/3 din casa. In 1971 bunica paraseste Romania. In 1974 casa respectiva este vanduta si bunica o imputerniceste pe sora ei sa o reprezinte si nu are nici o pretentie asupra pretului. Pentru noi o poveste demult incheiata si uitata. Acum vine familia care locuieste in casa si ne da in judecata ca sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra cotei de 1/3 din casa. Familia respectiva este a-2-a proprietara si locuieste de peste 30 de ani in casa. Noi vrem sa-i ajutam, dar nu vrem sa umblam pe drumuri si sa cheltuim bani. Ce costuri implica acest proces? Ce sa facem? Ii poate ajuta o declaratie la notar cum ca nu avem nici o pretentie? Multumesc anticipat!

 52. @ada Una dintre variante este un contract de vanzare-cumparare sau un act de donatie, oricare dintre acestea in forma autentica. Inainte de asta este insa necesar sa deschideti succesiunea dupa bunica!Cea de a doua varianta este o actiune in partaj depusa de cealalta parte, actiune incheiata printr-o tranzatie judiciara prin care renuntati la orice drept asupra imobilului. Consultati un avocat!

 53. Buna ziua!!
  Mama mea tine pamantul de 38 de ani fara nici un act, schimbul s-a facut verbal, pe o parte din aceasta bucata de pamant avem cateva anexe, proprietarul a venit si ne a spus ca trebuie sa eliberam pamantul ca el il vrea inapoi… acum noi cum trebuie sa procedam? cu cine trebuie sa vina ca eu sa fiu obligat sa eliberez pamantul? sau trebuie sa actionez eu in instanta cu legea de uzucapiune? Multumesc tare mult!!!

 54. @Armanu_marian Dumneavoastra trebuie sa actionati in instanta pe fostul proprietar si sa invocati uzucapiunea!

 55. Multumesc tare mult! o zi buna sa aveti!

 56. Buna ziua! Bunica mea are 85 de ani si nu este in tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutremurului din anul 1977. In acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt platite la zi pe numele ei evident; curent, cablu tv, financiar adica impozit etc. Acea persoana care a vandut casa cu chit. de mana a decedat. Nepoti persoanei doresc casa inapoi profitand de faptul ca bunica mea nu mai are chitanta de vanzare cumparare. Pe 27.02.2013 au chemat-o in judecata la judecatoria Craiova pt.as recupera casa spunand ca bunica mea ar fi stat in aceea casa cu chirie mai exact 38 de ani. Eu o reprezint in momentul de fata pe bunica mea la judecatorie. Demonstrand prin actele care le detin ar mai fi cam 3 ani sa se implineasca 30 de ani pt. a putea sa iau actele de la primarie. Intrebarea mea este ma va incurca procesul acesta pt.a putea sa-mi iau actele pe casa cu uzucapiune legea asta? si credeti ca am sanse sa castig acest proces?
  Prin acte pot demonstra ca primarria din satul respectiv o are in evidenta din 86. Asa ar m-ai fi cam 3 ani pentru a se face 30 de ani nu?

 57. Tinand cont de faptul ca sunt dat in judecata pentru evacuare de vechii proprietari, intrebarea mea este cum pot cere uzucapiunea tinand cont de faptul ca sunt in litigiu cu aceste persoane. Va multumesc!

 58. @Dumitru_Cosmin Va rog studiati si http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea-dupa-noul-cod-civil/ Conform noului Cod Civil dvs. puteti invoca uzucapiunea extratabulara de 10 ani, si va aflati in termen. Invocati uzucapiunea in cadrul procesului declansat de vechii proprietari, printr-o cerere reconventionala. Va sfatuiesc sa consultati un avocat!

 59. Buna ziua,
  Suntem reclamanti intro actiune civila de granituire.
  In cauza, pe langa necesitatea stabilirii semnelor pentru linia de hotar, mai este vorba si de erori in actele cadastrale.
  Pe o suprafata de cca 3300 mp, teren intravilan, sunt 10 numere topografice si exista 3 suprafete care se suprapun afectand 5 numere topografice, suprapunerea find de cca 800 mp si dateaza din anii 1956-1980.
  De exemplu un nr topo a fost omis la dezbaterea unei succesiuni in 1980 si in mod eronat a fost modificata suprafata unui alt nr topo cu o suprafata mai mare decat cea a numarului omis.
  In actele cadastrale, reclamatul se invecineaza cu decedatul, respectiv cu nr topo ramas deschis, iar in realitate terenul vecinului care detine nr topo modificat in plus se suprapune si peste un nr topo al reclamantului.
  Este corect ca reclamantul, fiind ultimul care a dobandit calitatea de proprietar, sa fie obligat sa piarda cca 30% din suprafata pe care a dobandit-o prin contract de vanzare-cumpare incheiat la birou notarial in 2006 pe baza extraselor de carte funciara eliberate de OCPI si a Primariei-Taxe si impozite?
  Paratii raman cu suprafetele nemodificate chiar daca cunosteau existenta acestor erori din actele cadastrale, ei sau antecesorii lor, (exista planuri de situatie) o parte din numerele topografice suprapuse find si pe suprafetele pe care le au in folosinta?
  Poate fi invocata uzucapiunea?
  Va multumim.

 60. @Popa_M Doar judecatorul este in masura sa aprecieze situatia de drept si de fapt si sa emita o sentinta in conformitate cu ceea ce constata din inscrisurile si celelalte probe depuse la dosar, experizele tehnice care se fac in astfel de situatii si in acord cu propria sa constiinta. Daca dvs. va simtiti nedreptatiti de hotararea luata va puteti adresa instantei de recurs. Mie imi este imposibil sa apreciez temeinicia si legalitatea deciziei acelui judecator. Va doresc succes!

 61. Va multumesc pentru raspuns.

 62. Buna ziua,

  Am un prieten caruia i-a murit tatal vitreg acum 8 luni. Mama prietenului a trait cu decedatul 17 ani fara sa existe un act de casatorie intre ei. Decedatul nu mai are pe nimeni, copii, frati sau surori. Are 1 apartament si 2 locuri de veci, cum poate intra in posesia lor ca proprietar mama lui? Are actele de proprietate, dar pe numele decedatului, acetle de deces, totul, doar ca nu au apucat sa faca un act in care sa-i lase ceva sau de casatorie. Se poate rezolva in vreun mod?
  Va multumesc!

 63. @aurel Din pacate sistemul de drept roman nu recunoaste vocatia succesorala concreta a concubinei. Legea apreciaza ca succesiunea este vacanta si se dobandeste de catre Statul Roman. Concubina poate eventual deschide actiune in partaj impotriva Statului Roman si sa dovedeasca contributia proprie la bunurile comune. Rezultatul acestui demers este totusi incert!

 64. Va multumesc pentru raspuns, inseamna ca se mai alege statul cu ceva. :(

 65. Din 1975 locuiesc in casa socrilor (decedati in acel an). In 2005 sotul meu a decedat si el. Pot folosi dreptul de uzucapiune in cazul meu? Ceilalti 2 frati nu au avut nici un fel de contributie la intretinere, impozit, inbunatatiri in tot acest timp. Va multumesc.

 66. @cristi Din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea! Dvs. ar trebui sa deschideti succesiunea dupa socrii, in numele sotului, apoi succesiunea dupa sot si sa cereti plata imbunatatirilor pe care le-ati realizat si a taxelor pe care le-ati platit!

 67. Revin cu o completare: cei 2 frati ai sotului meu sunt plecati in alte localitati din 1970 Ulterior in 2008 unul dintre ei a decedat. Pe mine m-ar interesa daca fratele sotului care mai este in viata si mostenitorii celui decedat mai au vreun drept asupra imobilului.

 68. Buna ziua! Am si eu o problema, tatal meu a decedat anul trecut in decembrie 2012, bunicul patern traieste dar avem ceva probleme cu el, tatal meu a platit impozitul casei timp de 30 de ani si este trecut pe rol dar nu era propietar, propietar este bunicul, bunica paterna a decedat acum 7 ani si nu a avut loc o succesiune dupa ea si nici dupa tatal meu, tatal meu mai are 2 surori, am inteles ca dupa un anumit timp cel care plateste impozitul si este trecut pe rol timp de 30 de ani devine propietar, m-ar interesa un sfat de la dumneavoastra! Va multumesc! Astept un raspuns!

 69. @mihaela Din pacate in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea, proprietarii imobilului fiind cunoscuti. In cazul dvs. singura modalitate de solutionare a problemei proprietatii este succesiunea!

 70. Va multumesc frumos!

 71. Buna ziua. Strabunicii mei au murit in 1984 si in 1994. Au avut 5 copii. Dupa moartea strabunicii s-a facut succesiunea in urma careia exista un act prin care fercare are 1/5 din toate terenurile si casuta lor. Bunica mea (decedata in 2012) locuia langa casa strabunicilor si a avut un teren si casa pe “rol” la primarie, dar acest teren este prins si in actul cu “toata averea strabunicilor” care se imparte la cei 5 copii. Bunica mea a platit impozitul pe toate terenurile si casuta strabuniclor dupa 1994, si apoi mama mea. In acest caz avem vreo sansa sa cerem prin uzucapiune sa fie mama mea pe cartea funciara a terenurilor? (Nu sunt inregistrate in cartea funciara). Daca da care varianta de uzucapiune, si cand ar putea fi considerata proprietar de drept definitiv. Mentionez ca nici unul din ceilalti copii nu au venit sa se ocupe de casa sau de terenuri, doar tatal meu si bunica au mai renovat casuta sa nu cada. Ceilalti copii nu sunt interesati sa faca iesirea din indiviziune sau sa primeasca ceva, nu vor cheltuieli. Multumesc.

 72. @Adina Imi este teama ca in cazul dvs. nu se aplica dispozitiile legale privind uzucapiunea. Singura modalitate prin care mama dvs. poate dobandi proprietatea este succesiunea cu despagubirea celorlalti mostenitori.

 73. Multumesc pentru raspuns. In cazul in care se face succesiunea, ce se intampla daca unele parti nu se prezinta? (desi exista actul ca au 1/5 din proprietate). Pentru a iesi din indiviziune trebuie sa faca si cadastru pentru toate terenurile?
  Multumesc.

 74. @Adina daca nu se prezinta succesorii la 1-2 convocari ale notarului, se deschide succesiunea in absenta acestora, partile care le-ar fi revenit acestora transferandu-se celorlati mostenitori. Intradevar, pentru iesirea din indiviziune este necesar cadastru.

 75. Matei Marinela

  Buna seara, va rog frumos sa ma aj, tatal meu a dat unei persoane un loc de casa in jur de 9 ani cu o foaie de mana, fara notar acesta poate deveni noul proprietar desi nu are acte? pt uzufruct in baza uzucapiunii poate deveni prop? taxele au fost platite de catre tatal meu, se poate face instanta sa fie in favoarea mea? Multumesc frumos!

 76. @Matei_Marinela Nu inteleg speta dvs. Tatal dvs. a vandut sau a cumparat? Uzufructul si cu uzucapiunea nu au nimic de a face una cu alta.

 77. buna ziua, as dori sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare “Daca parintii mei au cumparat o casa cu chitanta de mana acum 30 de ani dar fostul proprietar a decedat pana sa moara ne-a cerut niste bani, pe urma l-am dat in judecata nu recunostea ca a vandut casa, dar nu a putut sa faca nimic pt ca nu avea niciun fel de act. Dupa ce murit, fam lui a mintit in instanta ca este viu si ca nu a putut sa fie prezent la judecatorie pt ca este bolnav dar defapt era decadat. ce putem face? precizez ca noi avem toate actele ale casei, sa continuam in instanta sau sa mergem direct la notar?

 78. *actele cele vechi!

 79. @ana Va trebui sa continuati in instanta, notarul nu va poate ajuta in acesta chestiune. Incercati o actiune in uzucapiune.

 80. dar avem sanse de castig?

 81. Matei Marinela

  nu a cumparat, a vandut cu o chitanta de mana fara notar doar promisiunea,dar nici astazi nu au incheiat acordul, singura mea frica e ca acesta poate deveni proprietar desi nu are acte doar acea chitanta (foaie de mana semnata de tatal meu), nu vrea sa-si ia gardul spune ca prop ii apartine, pana astazi taxele pe teren au fost platite de tatal meu,ce as putea face? cer scuze si multumesc frumos

 82. @Matei_Marinela Cumparatorul poate declansa o actiune in instanta impotriva tatalui dvs. Doar daca va reusi sa convinga judecatorul ca este un cumparator real va putea obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Ramane eventual ca dvs. sa convingeti judecatorul ca ati fost intr-o eroare la momentul vanzarii.

 83. In 1981 parintii mei au cumparat o casa si terenul aferent acesteia pe numele bunicii mele. Au facut inaintea contractului de vanzare cumparare un act de donatie prin care se specifica, ca ii dau banii bunicii pentru a cumpara o casa. Deci banii pentru casa au fost ai parintilor mei. Bunica mea era casatorita dar despartita in fapt (se specifica acest lucru in contractul de vanzare cumparare) cu un barbat care avea 4 copii dintr-o alta casatorie.
  In 1984, bunica mea impreuna cu sotul ei au facut in notariat o procura prin care ii dadea dreptul tatalui meu sa vanda casa cui va dori si la pretul pe care il vrea, casa fara acordul lor. Tatal meu nu a folosit acea procura iar dupa 1989 a aflat ca aceasta nu mai este valabila.
  Sotul bunicii mele a decedat in 1987, iar copii lui au facut succesiunea doar dupa bunurile tatalui lor iar casa bunicii nu au trecut-o la succesiune. In 1997 bunica mea a vrut sa ne vanda aceasta casa unde ea nu a locuit niciodata dar am aflat ca nu se poate pentru ca cei 4 copii ai sotului ei au dreptul la aceasta proprietate. Ei cred ca nici nu stiu de existenta ei, si niciodata in aceasta casa nu a locuit bunica sau sotul ei. Eu si parintii mei am locuit mereu in acesta proprietate si am platit darile catre stat.
  In 2009 sau 2010 a murit si bunica iar din parinti traieste doar tata.
  Intrebarea mea este daca pot si cum pot intra eu in proprietatea acestei case, fara ca cei 4 copii ai sotului bunicii mele sa aiba vreo pretentie asupra casei.
  Pot dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune avand in vedere faptul ca inca de la inceput bunul a fost in posesia familiei mele? Daca da, actiunea in justitie trebuie sa o faca tatal meu sau o pot face si eu? Impotriva cui trebuie facuta actiunea?

 84. Buna ziua, cu multumiri anticipate astept un raspuns in urmatorul caz: in anul 2001 am cumparat cu contract V-C un teren in suprafata de 80 mp pe care l-am intabulat si am construit o cladire cu toate aprobarile din partea autoritatilor locale (mentionez ca vanzatorul este decedat). In anul 2008 m-am trezit cu o persoana care pretinde ca i-am ocupat terenul, el cumparand drepturi succesorale si pe acest motiv a deschis proces civil in instanta. Intrebarea este daca as putea invoca uzucapiunea extratabulara in conditiile in care eu detin acest teren din anul 2001. Va multumesc!

 85. @Rusu_Mirela Speta dvs. este complexa si cred ca aveti nevoie de un avocat bun. Aveti dreptul la acel imobil iar acesta se poate dobandi mai degraba printr-o actiune in succesiune pornita impotriva copiilor bunicului dvs. decat printr-o actiune in uzucapiune. Amandoua actiunile sunt posibile si imi este greu sa va spun pentru care dintre ele sa optati si care are sansa mai mare de reusita. Va sfatuiesc sa consultati un avocat local care va poate sfatui avand la indemana toate documentele despre care vorbiti. Sansele dvs. sunt reale si cred ca e potrivit sa le folositi!

 86. @Ana Daca contractul de vanzare-cumparare este real, ati dobandit de la proprietarul autentic si ati realizat corect intabularea nimeni nu va poate infrange dreptul de proprietate!Oricum ar fi, legea apreciaza ca sunteti un dobanditor de buna credinta si nu veti pierde proprietatea. Privind invocarea uzucapiunii imi vine greu sa va dau un raspuns pertinent in lipsa unui studiu asupra documentelor despre care vorbiti.

 87. Va multumesc. Si eu tot la un avocat bun ma gandeam. Din pacate nu dispun de bani.

 88. Buna seara. As indrazni si eu sa va cer un sfat in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de ceva timp.
  Bunicul meu sta la tara si are o casa pe un teren dobandit fara acte prin anii 60 de la parintii sai (strabunicii mei) fara acte. Mentionez ca aceasta casa este construita in spatele casei batranesti si bunicul meu are acte pe cladire. Problema este ca in casa batraneasca sta fratele bunicului meu ( cel mai mic) si accesul spre bunici (singura cale de acces) se face prin curtea batraneasca, unde sta fratele. Acum la batranete fratele bunicului imi interzice sa trec prin curtea lui sa imi vad bunicii. Mentionez ca dea lungul timpului fratele bunicului a adus imbunatatiri casei si a platit impozitul. Cu toate acestea nu s-a facut o succesiune, bunicul meu si niciunul din ceilalti frati, 3 la numar, din care unul decedat nu au semnat nimic, sa mers pe buna intelegere din strabuni. Ce pot eu sa fac daca incerc sa merg la bunici, evident prin curtea cu pricina si nu ma imi este permis. Bunicii sunt batrani si locuind acolo zi de zi imi este teama sa nu agravez situatia. Eu ajung acasa rar, sunt student in alt oras si ei nu au pe nimeni acolo. Va multumesc anticipat si astept recomandarile dumneavoastra.

 89. @Dragos Incercati totusi sa va intelegeti cu rudele cu pricina. Daca nu veti reusi acest lucru, i-ati putea notifica printr-un avocat despre dreptul dvs. de trecere in virtutea unei servituti creata prin trecerea timpului intre cele doua proprietati. Daca nici aceasta varianta nu da roade va puteti adresa instantei de judecata.

 90. Va multumesc pentru raspuns, sper sa reusesc sa ajung la un consens. O zi buna.

 91. Buna seara! Bunicii mei detineau mai multe suprafete de teren agricol in baza “rolului agricol”. Bunicul decedeaza in 1965, iar bunica in 1975, fara sa se faca succesiunea. Pentru o parcela de pamant si pentru curtea parinteasca, parintii mei sunt inregistrati la primarie cu “rol”, si au platit impozit din 1975, dupa decesul bunicii. Intre timp casa batraneasca se darama si nepotul tatalui meu (baiatul sorei mele) construieste alta casa. De ceva timp, aprox. 2 ani, un nepot de frate al tatalui meu ne sicaneaza in sensul ca a mers la primarie si “pe proprie raspundere” s-a inregistrat cu “rol” pe 200 mp. In curtea batraneasca iar de curand, pe parcela de teren agricol a plantat niste pruni. Mentionez ca acum aproximativ 1 an parintii nostri au trecut “rolul” la primarie astfel: terenul agricol pe numele meu, iar curtea batraneasca pe numele surorii mele. Ce sfaturi imi dati pentru a evita pe viitor astfel de situatii? Se poate apela la uzucapiune pentru a inscrie dreptul de proprietate asupra terenului agricol si asupra curtii batranesti? Cum trebuie sa procedez? Multumesc!

 92. Buna ziua. Doresc sa va cer un sfat in legatura cu o situatie de fapt. Tatal meu poseda (cu rol agricol la primarie), o parcela de teren agricol si curtea parinteasca. Rolul este pe numele lui din 1975, dupa decesul bunicii (bunicul a decedat in 1965). Rolul l+a platit neintrerupt pana in 2011, dupa care rolul pentru parcela de teren agricol l+a transferat pe numele meu, iar pentru curtea batraneasca surorii mele.Problema apare acum 2 ani, cand un nepot al tatalui meu (baiatul fratelui lui), se inscrie la primarie ,,pe proprie raspundere,, cu rol pentru 200 mp. (parintii mei afland acest lucru abia anul acesta), iar acum cateva yile planteaya pe parcela de teren agricol detinuta de mine cu rol agricol niste pruni. Care ar fi sfatul dvs. cu privire la speta prezentata mai sus? Se poate invoca uzucapiunea pentru stabilirea dreptului de proprietate, si daca da, cine trebuie sa o invoce, tatal meu care a platit rolul timp de 37 de ani, sau eu care platesc de 2 ani? Va multumesc!

 93. @Adrian Teoretic uzucapiunea este solutia juridica, practic conditiile pentru realizarea acesteia nu sunt indeplinite posesia nefiind exercitata neintrerupt. In concret posesia dvs. si a parintilor a fost intrerupta de catre rude, in primul rand prin constructia imobilului apoi prin declaratia de rol fiscal. Cred ca mai potrivit ar fi sa solicitati in instanta succesiunea dupa bunici. Consultati un avocat in aceasta chestiune.

 94. @Adrian Este la fel de valabil raspunsul meu precedent. Va doresc bafta!

 95. buna ziua,

  va scriu in legatura cu o speta.

  tatal meu are construita o casa langa casa batraneasca-in aceeasi curte,
  el are rol la primarie pta aceasta si plateste impozitul inca de la construire din 1986, acesta fiind trecuta si in rol,
  pt restul de curte si casa(cea batraneasca), tatal meu avand alti 4 frati nu s-a realizat partajarea suprafetelor.

  intrebarea este:
  pt casa facuta de el si in care locuieste de peste 25 ani si isi plateste toate taxele isi poate obtine titlu de proprietate??sau au si ceilalti frati vreun drept?

  ms pt raspuns

 96. @alex In cazul in care se va deschide succesiunea asupra bunurilor in discutie (teren, casa batraneasca) exista riscul ca proprietatea tatalui dvs. sa fie afectata, dobanditorii acelui lot de teren putand chiar cere demolarea. Incercati sa obtineti de la primarie o adeverinta de edificare a imobilului, din care sa reiasa ca acesta a fost ridicat de tatal dvs.!

 97. casa are autorizatie de constructie din 1977 – pe numele bunicului si tot de atunci este pe rolul tatalui meu care plateste la primarie pt aceasta!!
  nu se poate face uzucapiune de 30 de ani in acesta situatie??

 98. @alex Nu se poate face uzucapiunea impotriva rudelor dvs.! Dar se poate face succesiunea si veti cere cota parte care revine tatalui dvs., apoi puteti compensa cota obtinuta cu terenul construit, etc. Este o operatiune pe etape si foarte complexa. Cred ca aveti nevoie de un avocat pt. finalizarea sa cu succes.

 99. Va salut, suntem trei frati unul dintre frati locuieste in sat unde este si casa parinteasca, dar nu in casa parinteasca, iar ceilalti doi locuiesc la 20 km distanta, fratele ramas in sat desi ne-am inteles verbal dupa decesul parintilor in urma cu 12 ani, sa foloseasca proprietatea si sa o lasam asa intreaga pina se va vinde deoarece este posibila extinderea unei firme in zona, dupa 12 ani fratele nostru fara sa ne informeze a introdus o actiune de uzucapiune doar pe numele sau, mentionam ca nu am facut succesiunea dupa parinti si din cauza ca in cadastru apar proprietari bunicii si strabunicii nostrii dar la primarie in rol doar bunicul si nu exista alti mostenitori decit noi cei trei frati. Poate fratele nostru care in cei 12 ani de la decesul parintilor a platit impozitele la primarie, sa obtina uzucapiunea doar pe numele lui, iar noi sa raminem fara nimic?. Multumim, cu stima.

 100. @gheorghea Bineinteles ca nu! Daca ati aflat despre o actiune in uzucapiune, atunci va recomand sa interveniti in proces si sa va opuneti. Este suficient sa spuneti ceea ce ati postat mai sus. Va doresc bafta!

 101. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE, VA ROG SA POSTATI COMENTARII LA http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea/ VA MULTUMESC!

 102. Locuiesc intr-un imobil nationalizat care a fost vandut chirasilor fara probleme. Imobilul detine si teren (curte) care cred ca este in proprietatea statului, doarece eu ca si proprietar din anul 1997 ( si fost chirias din anul 1988) posed o curte interioara ingradita de cei care au stat ca si chiriasi inaintea mea, pentru care platesc chirie la AFI si impozit la sectia financiara. Intrebarea este daca pot sa cumpar sau orice alt ceva in asa fel incat ceilalti proprietari din imobil sa nu aiba pretentii la aceea gradina. Avand in vedere flosinta mea de peste 25 de ani. Daca puteti sa-mi transmiteti raspunsul pe mail. Multumesc.

 103. Buna seara! va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea intrebare, bunica mea inpreuna cu concubinul ei au cumparat o casa, pe contractul de cumparare vanzare sant trecuti amandoi (casa find cumparata acum 25 de ani) bunica a decedat acum 11 ani. Ce drepturi are concubinul asupra imobilului? Tinand cont ca ea avea 3 copii si in acest timp nu sa facut nici o succesiune, el platind toate taxele si darile catre stat.

 104. Stapanesc de 22 de ani un teren agricol de la un strabunic, fara acordul celorlalti mostenitori si fara dezbaterea succesiunii. Am devenit proprietarul acestui teren, dc eu l-am stapanit pana acum? Mentionez ca acum ceilalti mostenitori isi cer dreptul lor si, pe parcursul timpului, mi-au mai cerut dreptul lor. Va multumesc pentru raspuns.

 105. buna seara, va rog ajutati-ma cu un sfat, parintii mei au primit un loc de casa de la c.a.p., in suprafata de 500 mp, ei au constriut o casa, in anul 1969, ei sunt proprietari pe cei 500 mp, dar terenul are o suprafata mai mare cu cca.700 mp fiind curtea si gradina, proprietarii au decedat, acest teren a fost luat de c.a.p, parintii mei au folosit si acel teren din anul in care si-au construit casa, s-a platit si impozit, cum pot sa fie proprietari si pe acel teren si in acte, acum acel teren in acte apartine primariei deoarece nimeni nu a cerut acel teren el trecand in proprietatea primariei dupa desfiintarea c.a.p, se poate prin uzucapiune avand in vedere perioada de folosinta a acelui teren. va multumesc

 106. Buna ziua,
  As dori sa stiu daca putem invoca uzucapiunea (de orice fel) conditiile fiind urmatoarele: este vorba de un imobil situat un com Chitila, imobil la care nu s-a facut succesiunea. Acesta este inca pe numele parintilor socrilor mei (decedati de mai bine de 35 ani). De la moartea acestora si pana in prezent toate taxele legate de imobil au fost platite de si pe numele socrului meu. Au fost 7 frati la parinti (unii dintre ei fiind decedati). Trebuie sa ma mai spun ca pana in urma cu 7 ani la acceasi adresa a locuit si una dintre surorile socrului mei (decedata in urma cu 7 ani – are un fiu). Toate imbunatatile la imobil au fost facute de socri mei. Va multumesc anticipat

 107. Bună seara!Locuiesc de bine de 40 de ani în casa soțului meu care este decedat de aproximativ 10 ani..Pământul unde se afla casa este pe numele mamei soțului meu care locuiește la cumnatul meu… Acesta nu o lasă să îmi treacă pământul pe numele meu…Eu plătesc toate taxele și impozitele de mai bine de 40 de ani… Aș vrea să știu dacă pot face cumva ca pământul sa îmi revie pe numele meu pentru ca casa este deteriorata și vreau sa construiesc una noua… Țin sa menționez ca locuiesc de mai bine de 40 de ani și plătesc toate taxele și impozitele…

 108. Cum putem intra in posesia terenului si a unei locuinte construita in 1985, terenul fiind acum icadastrat de un an de zile de un alt proprietar.La momentul construirii locuintei terenul era al primariei. Locuinta mentionata este o anexa cu 4 camere la locuinta principala pt care avem titlu de proprietate, dar nu s-a putut incadastra pe proprietatea mea.Casa respectiva a fost construita de tatal meu, care traieste, facandu-mi mie acte de vanzare pe terenul si casa pe care avea titlu de propietate.Va multumesc!

 109. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE, VA ROG SA POSTATI COMENTARII LA http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea/ VA MULTUMESC!

 110. Buna seara
  Locuiesc in strainatate si in tara am un apartament cu doua camere, in urma cu 8 ani am dat spre folosinta gratuita apartamentul, la doi tineri, pentru a scapa de plata cheltielilor de intretinere.Am intocmit doar pentru primul an un contract de comodat.
  Impozitul l-am platit eu in fiecare an.
  Cineva m-a speriat ca dupa 10 ani cei din apartamentul meu ar putea sa se foloseasca de dreptul de uzucapiune.
  Este adevarat? Ca daca da prefer sa platesc intretinerea chear daca tinerii par a fi foarte cumsecade!!
  Un alt contract de comodat m-ar ajuta?
  Va multumesc

 111. nazare mariana

  in anul 1982 tatal meu a facut o chitanta de mana de vanzare cumparare a unui teren aflat in spatele casei ce o detinea in propietate, tatal meu a platit impozitul pana in prezent pe acest teren, propietarul acelui teren a decedat ramanand fiica lui, mentionez ca si tatal meu a decedat, acum fata acestuia vrea sa ne ia terenul. va rugam sa ne spuneti ce putem face si daca avem castig de cauza, va multumim cu respect

 112. Sunt intr-un proces cu doua terenuri cumparate cu contract de mana intocmit in urma cu 10 ani.Amandoua terenurile sunt pe acelasi contract.Acum am aflat ca fiind acelasi numar topo doar ca sunt doua titluri de proprietetate a doua surori, eu trebuia sa cer pe celalalt titlu de proprietate. Luna viitoare este al doilea termen la tribunal, mai pot cere renuntatea in instanta la un teren din contractul de vanzare-cumparare? Nu as vrea ca dupa un timp sa fiu data in judecata de celalat posesor.

 113. marocanu Vasile

  Buna ziua,

  Detin un teren de 2500mp, lipit de acest teren exista o suprafata de 5000mp inscris in CF al unui vecin decedat fara mostenitori.Eu folosesc acest teren de mai bine de 10 ani ca pasune in baza unei conventii verbale ( din 1992) cu proprietarul. Terenul nu are taxele si impozitele achitate la zi.

  Din cate stiu in lipsa mostenitorilor, statul devine proprietarul de drept.

  In ce masura pot utiliza actiunea in uzucapiune pentru a putea intabula acest teren?

  Care ar fi actiunea pe care ma sfatuiti sa o adopt, as fi interesat sa cumpar respectivul teren chiar si de la statul roman, am oare vreun drept de premtiune in fata oricarui alt cumparator in situatia in care terenul imi este alaturat?

 114. Buna ziua asi dori si eu o informatie despre uzucapiune. Parintii mei au cumparat un teren impreuna cu un var de al tatalui care a decedat imediat la un an dupa cumparare. Sotia decedatului a plecat din localitate si au trecut 32 de ani timp in care noi am platit terenul la primarie putem face acte de uzucapiune pe terenul decedatului? De sotia dinsului nu stim nimic, nu a venit niciodata sa revendice ceva. Cum procedam sa devenim proprietari pe tot terenul?

 115. Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti de unde pot obtine informatii sigure despre suprafata pe care o detin vecinii parintilor mei. Acestia au cumparat casa prin anul 1997 iar acum revendica o bucata de teren din curtea parintilor mei. In cartea funciara inainte de cumparare ambele familii figurau cu suprafete egale parintii mei si casa vecina. Din informatiile mele in momentul de fata ocupa teren mai mare decat cel care a fost cumparat si patesc impozit pe acea suprafata la primarie. Cum este posibil sa figureze cu o suprafata mei mare decat cea cumparata?
  Cu toate acestea solicita teren de la parintii mei.Casa batraneasca a vecinilor care este constuita de prin anii 1920 in curtea parintilor mei – cam 20-30 cm. Acesta este motivul pt.care revendica teren de la parintii mei cof. reglementarilor din noua legislatie.Va multumesc frumos.

Lasa un comentariu