Cum functioneaza uzucapiunea dupa Noul Cod Civil?

In materia dobandirii proprietatii asupra imobilelor, uzucapiunea a suferit cateva schimbari radicale, in locul uzucapiunilor avute pana acum vom avea:

1. uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 Cod Civil), cu urmatoarele conditii de aplicare:

 • inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;

 • posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.

 Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat.

2. uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art.930 Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:

 • posesia exercitata timp de 10 ani;

 • alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;

 • imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.

 Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

261 comentarii

 1. Locuiesc intr-un imobil din 1983, proprietarii au decedat, iar urmasii nu au facut succesiunea, eu fiind nepotul proprietarilor. In imobilul respectiv am tras apa, gaze, lumina, am platit toate taxele si impozitele inclusiv cele la fisc pt proprietate. Am sansa sa deschid uzucapiune de buna credita? Mentionez ca fiica lor in varsta de 77 de ani nu a emis nici o pretentie.

 2. In opinia mea, sunteti indreptatit la o astfel de actiune si aveti sansele unei hotarari favorabile.

 3. 1. daca in urma neacceptarii succesiunii de mostenitori, dumneavoastra sunteti urmatorul care ar avea drept la mostenire puteti face o actiune prin care sa se constate faptul ca ati acceptat tacit succesiunea si ca sunteti proprietar.
  2. in subsidiar solicitati in contradictoriu cu acesti succesori sa se constate sa ati dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune. Daca ati posedat bunul din 1983, atunci in 2013 se implinesc 30 de ani pentru uzucapiunea din vechiul cod civil (cel aplicabil). Mai exista o problema: conteaza in ce zona a tarii sunteti. Exista posibilitatea sa se aplice Decretul 115/1938 care prevede dispozitii similare noului cod civil. Consultati un avocat, el va va da solutia in functie de circumstantele spetei.

 4. Am un prieten care are urmatorul caz: a cumparat un teren cu casa pe baza de bon de mana, dar el este al treilea cumparator de la cel de al doilea care a cumparat de la altul care a cumparat de la proprietarul terenului in speta numai ca cel care detine terenul este proprietar cu acte dar la actiunea in instanta celui de al treile cumparator sa descoperit ca a dobandit terenul in urma unei succesiuni fara sa anunte si un urmas al unui frate care decedase. Urmasul nu contesta succesiune. Cum ar putea sa devina proprietar cel de al treilea cumparator avand in vedere ca el detine terenul de 3 ani de zile iar proprietarul terenului a dobandit bani de al primul cumparator care a vandut la altul cel care la vandut la randul lui. in cauza fiind prietenul meu. poate sa se aplice Uzucapiunea nou aparuta, de 5 ani.

 5. @silviu Ma tem ca prietenului dvs. nu i se poate aplica uzucapinuea. El risca serios sa piarda orice drept asupra acelui teren. In cazul expus de dvs., nu au fost respectate conditiile de validitate pentru dobandirea unui imobil.

 6. parintii bunicului meu au decedat in 1982 lasand imobilul celor 5 copii ai lor, ceilanti fratii au semnat cedarea imobilului bunicului meu, problema este ca ei au decedat iar bunicul dorind sa-si faca actele pe imobil cei de la tribunal nu au gasit dosar deoarece bunicul meu nu cunostea nr dosarului, se poate aplica uzucapiunea in acest caz? mentionez ca se fac anul acesta 30 de ani si ca el pana acum a platit impozitele

 7. farcasanu gianino

  Am cumparat un teren (420 mp din acte, 800 mp din masuratori, diferenta de 380 mp spunandumi-se ca este al primariei-o gradina in spate) cu casa batraneasca in Rasnov in 2007 si facand o ridicare topo pentru un certificat de urbanism, cadastristul mi-a spus a doua zi ca mai este o parcela topografica in aceasi curte. Mergand la notar acesta mi-a spus ca nu era necesar cadastrul (s-ar fi vazut astfel diferenta dintre acte si realitate), pentru ca aici in Transilvania se fac vanzari si fara, doar cu intabulare(eu stiam ca nu) si ca sa fac uzucapiune sau sa caut mostenitorii. Ultima inscriere in cartea funciara este din 1896 pentru parcela care este in plus. Mostenitori or fi dar cred ca daca dau de ei o sa-mi ceara cat nu face. Terenul a fost detinut succesiv de trei proprietari timp de 30 de ani. Vecinii mai traiesc, sunt destul de batrani si stiu cine si cum s-a perindat pe acel teren in ultima jumatate de secol. Acu eu nu am avut nici bani nici timp pentru o actiune in instanta, imi puteti spune va rog daca dupa noul Cod Civil sau vechiul pot intra in posesia acestui teren? Imi doresc sa vand proprietatea si evident ca cine ar cumpara cu o asemenea incurcatura. Mentionez ca la cumparare vanzatorul a prezentat o schita a imobilului iar eu am crezut ca este cadastrul (semnatura si stampila Primariei de prin anul 1970), pe care schita apare terenul de 420 mp la strada iar in spate nimic. In spate era gradina cu pricina imprejmuita cu un gard de nuiele. Nici vorba sa fie a Primariei. Nu era impozitata, taxata, nimic. La masuratoare a reiesit ca la strada sunt deschiderile a doua parcele, a mea si cea pe care doresc sa obtin acte si nicidecum in spate (gradina care am crezut eu). In concluzie o incurcatura teribila, de care am fost si inca mai sunt ingrozit. Oare se poate face ceva? Multumesc !

 8. @alexandra Da, uzucapiunea functioneaza in cazul dvs., existand o folosinta continua si indelungata. Va recomand sa deschideti o actiune judiciara in acest sens.

 9. @farcasanu_gianino In opinia mea, aveti doua posibilitati. In primul rand o actiune in granituire pornita impotriva vecinilor (cei inscrisi in cartea funciara), actiune in care realizati totodata o experiza topografica judiciara. Rezultatul va fi lamurirea intinderii lotului dvs. dar restrangerea acestuia la suprafata de 420 de mp. Cea de a doua varianta este aceea a actiunii in uzucapine pornita impotriva proprietarilor tabulari (cei inscrisi in cartea funciara si nu mostenitorii lor). Urmare a acestei actiuni veti dobandi proprietatea asupra intregului lot de teren. Nu veti putea lamuri situatia decat prin una sau alta dintre aceste actiuni. Bafta!

 10. va multumesc pt raspuns

 11. farcasanu gianino

  Va multumesc mult de tot pentru informatii !

 12. Florin Homorodean

  Buna seara! In septembrie 2007 am cumparat o casa in Orastie a carei suprafata pe acte era de 126 mp (casa, curte si gradina) printr-un credit bancar, motiv pentru care am fost nevoit sa fac si o identificare topo; in urma identificarii, a rezutat o suprafata de 351 mp; intre timp, am obtinut o autorizatie de constructie si am mai construit un imobil – pe care in prezent nu-l pot intabula datorita lipsei de teren. In urma cercetarilor facute, am constatat ca terenul ce-mi lipsea era pe un alt CF – proprietar un domn decedat in 1979. Din 1980 incoace, acest imobil s-a vandut de nenumarate ori, nimeni nesesizand lipsa de teren din acte. Este posibil, in cazul meu, sa beneficiez de uzucapiunea tabulara de 5 ani? Voi putea intabula acest teren lipsa, pe numele meu, fara a mai cauta mostenitori pentru o eventuala succesiune? Ce trebuie sa fac in acest sens? Care sunt demersurile?
  Va multumesc!

 13. @Florin_Homorodean Cred ca in cazul dvs. va functiona uzucapinea extratabulara de 10 ani, in conditiile in care posesia dvs. continua posesia vanzatorilor dvs. Consultati un avocat pt. detalii.

 14. Buna ziua. Am si eu urmatorul caz si v-as ruga sa va expuneti punctul de vedere asupra acestuia. In anul 1997, in urma decesului bunicii, mama mea si sotul bunicii la acea data au incheiat un act succesoral asupra jumatatii din apartamentul pe care il detineau in copropietate bunicii (sot-sotie) conform normelor in vigoare (jumatatea care apartinea defunctei). In anul 2009, in urma decesului sotului bunicii, mama mea a ramas cu partea ei din apartament de la momentul incheierii succesiunii in 1997 (aprox 33,3% din total). Pe partea sotului bunicii nu exista nici o solicitare de succesiune sau orice alta solicitare de natura juridica dn partea nimanui (intre mama mea si sotul bunicii nu exista legatura de rudenie). Mentionez ca apartamentul a ramas in cartea funciara, la directia taxe si impozite etc. pe numele ambilor bunici. De asemenea, au fost facute investitii in apartament din partea mamei mele, pe langa cheltuieli de intretinere, taxe si impozite platite in fiecare an. Exista vreo posibilitate de a beneficia de dreptul de uzucapiune, si in ce fel? Multumesc anticipat pentru raspuns.

 15. @Alexandru Cred ca in cazul dvs. functioneaza uzucapiunea extratabulara de 10 ani. Va trebui insa ca mama dvs. sa astepte pana in 2019 pentru a putea exercita cu succes o actiune judiciara in acest sens. Pana la acel moment va sfatuiesc ca mama dvs. sa se intabuleze pe cota sa, sa se inregistreze la Administratia Financiara si sa plateasca impozitele pt. imobilul in cauza.

 16. Va multumesc foarte mult pentru promptitudine si raspuns. Credeti totusi ca ar fi oportuna o vizita la un avocat si daca da, aveti vreo recomandare subtila pentru vreun avocat din Bucuresti?

 17. @Alexandru Da, poate ca ar fi oportuna o vizita la un avocat local caruia sa ii prezentati toate documentele privind proprietatea si eventual acte de stare civila. Privind recomandarea, multumesc de incredere, dar noi functionam in Timisoara si zona de Vest a tarii si nu am colaborat extrem de eficient pana acum cu avocatii din Bucuresti. Chestiunea in discutie nu este totusi foarte complexa si nu cred ca e cazul sa va faceti probleme foarte mari privind alegerea avocatului. Va doresc Bafta!

 18. Buna ziua!
  Bunicul meu a impartit pamantul copiilor sai acum 65 ani! Tatal meu nu a putut fi prezent (a fost singurul intelectual din familie si atunci era detasat in interes de serviciu). Cand a revenit acasa, a primit din partea surorii sale, mai multe suprafete de pamant, cu care tata s-a inregistrat la registru agricol, si pt.care a platit impozite si taxe pana in 2009 cand a decedat. din pacate, tata, nu a dobandit acte de proprietate pe acele suprafete multumindu-se cu faptul ca era inregistrat la “rol” si ca NIMENI nu si-a revendicat vreuna din acele suprafete! Din pacate acum in 2012 cu toate ca eu mostenitor unic am preluat suprafetele respective s-a gasit un vecin care sustine ca el are act de mostenire pe una din suprafete, si o revendica (chiar a intrat pe teritoriul ei, sustinand ca el are act de mostenire pe acea suprafata) SUBLINIEZ :PANA IN 2011 NU A INTREPRINS NIMIC IN LEGATURA CU ACEA SUPRAFATA DE TEREN! Va rog sa-mi spuneti DACA procedura de UZUCAPIUNE MA POATE ajuta !
  multumesc!

 19. Buna ziua,
  Am cumparat in anul 2002 un teren in suprafata de 600 mp langa Samnartin, judetul Bihor. La cumparare terenul era extravilan si stiam verbal ca are acces din DN 79 pe un drum de pamant. Ulterior terenul cu toata zona a fost introdus in intravilan fara a se solicitat acordul niciunui proprietar. In anul 2010 am inceput demersurile pentru constructia unei case – am obtinut Certificat de Urbanism in care mi se cerea si PUZ. Am facut toate demersurile pentru obtinerea PUZ si nu l-am obtinut deoarece din schitele intocmite drumul de pamant din DN 79 nu are rezolvata problema proprietatii (nu este nici al Primariei si nici al primilor proprietari) nu are numar topo. Am intocmit schitele cadastrale pentru introducerea drumului de pamant in proprietatea Primariei, dar Consiliul Local refuza sa aprobe in sedinta trecerea drumului in proprietatea publica avand destinatie de drum, desi in anul 2002 prin Hotarare de Consiliu Local au fost de acord sa se creeze acest drum. Avand in vedere ca din anul 2002 si pana in prezent aceasta portiune de teren a fost folosita ca si drum de acces pentru casele existente in zona, ne-am putea folosi de uzucapiune pentru a le explica celor de la Consiliul Local ca pot sa treaca in domeniul public drumul de pamant? Mentionez ca acest drum de pamant nu a fost niciodata solicitat de nimeni, nu se afla in litigiu iar fostii proprietari au fost toti pusi in posesie.

 20. @marin Da, in cazul dvs. se aplica uzucapiunea extratabulara de 10 ani. Va recomand sa consultati un avocat si sa demarati de urgenta actiunea! Va doresc succes!

 21. @sorin Uzucapinuea este un mod de dobandire al proprietatii care necesita obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa constate existenta ei. Nu inteleg cum ati putea “explica” Primariei, trebuie sa sesizati instanta de judecata, dovedind un interes in aceasta chestiune. Dar atentie, uzucapinea nu functioneaza impotriva statului si nici nu priveste bunurile proprietate publica!

 22. Buna ziua.
  Am permis unui nepot sa locuiasca împreuna cu familia in casa parintilor mei de 5 ani, fara a incheia un contract de inchiriere şi fara a plati chirie. Tata locuieste cu mine şi mama este decedata. Dreptul de proprietate asupra imobilului il am eu 75 % si tata 25% stabilit prin succesiune notariala. Tinerii au început să renoveze imobilul şi gospodăria (s-au conectat la reteaua de apa, canalizare, gaze), fara acceptul meu sau al tatului meu. Au platit regulat impozitul la primarie. Anul acesta si-au schimbat radical atitudinea fata de familia mea si de tatal meu.
  Au sanse de a deveni proprietari? se aplica uzucapiunea? Ce ma sfatuiti sa fac?
  VA MULTUMESC.

 23. @Kanta.2010 Uzucapiunea este exceptia si nu regula. Nu se aplica acest principiu in cazul rudelor dvs. Totusi va recomand sa realizati, macar ciclic actiuni prin care sa va manifestati dreptul dvs. de proprietate, spre ex. prin plata impozitului, etc.

 24. Buna ziua
  Va rog sa imi precizati daca este posibila pentru socrul meu, uzucapiunea in urmatorul caz:
  Avem o casa cu teren, dobandita cu titlu de proprietate de bunica socrului meu, bunica care a decedat acum mai bine de 30 de ani. Certificatul de deces nu se mai gaseste in arhivele Evidentei Populatiei. Bunica lui are o fiica, care inca mai traieste, si locuieste in acelasi imobil.
  Toate taxele si impozitele sunt pe numele bunicii dar au fost platite de catre socrul meu, iar energia electrica si apa sunt pe numele lui.
  Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

 25. @Nemo In opinia mea, uzucapiunea este posibila in numele ficei bunicii socrului dvs. Este vorba despre uzucapiunea tabulara de 5 ani.

 26. Buna ziua,
  Acum 2 luni am achizitionat un imobil. Acest imobil a fost obtiunut de catre fostul proprietar prin uzucapiune, locuind pe acesta de 35 ani. De ceva timp vecinul meu imi spune ca terenul acesta este al dumnealui si ca ma va da in judecata! Mentionez ca am facut actele de vanzare cumparare cu totul in regula, chiar am platit si impozitul pe cladirea respectiva. Vecinul a venit cu un extras de carte funciara in care se specifica ca acest imobil este a lui de drept. In spatele casei, pe proiect cat si in realitate in CF a mea este trecuta si o anexa din 1975 pe care domnul nu o avea in actele dumnealui. Se poate face un fals in acte in cazul vecinului meu? Mentionez ca ar fi in stare de asa ceva. Eu am toate actele de proprietate si dumnealui imi spune ca am fost pacalita si de notar(cel mai cunoscut notar din oras) si de fostii proprietari. In acest caz ce ma sfatuti sa fac? Nu mai stiu cum sa ma inteleg cu ei….avand in vedere ca eu legal sunt in regula! Se poate ajunge in instanta in acest caz? Voi fi eu implicata sau fosu proprietar?
  Multumesc!
  Cu stima
  Oana.

 27. @Oana Daca dvs. ati cumparat printr-un act autentic semnat in fata notarul nu cred ca trebuie sa va faceti griji. In opinia mea ar trebui sa stopati orice discutie privind proprietatea dvs. si sa solicitati foarte ferm vecinului sa inceteze amentintarile si sa se adreseze instantei de judecata daca are vreo nelamurire!

 28. Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la legea 18/1991,
  Strabunicul meu a avut o casa si o curte de 578 mp mostenita de la parintii lui morti de peste 30 de ani. El vinde casa in anul 1980 cu contract de vinz-cump autentic si 250 mp din curte trec in proprietatea statului conf. legii 58/1974 unui nepot al sau.(Strabunicul a decedat in 1982). Acest nepot intra in posesia casei si a curtii de 578 mp in anul 1980 si pina in anul 1996 a platit impozite, a avut rol unic si a trecut toata suprafat in registrul agricol pe numele lui. Avea toate drepturile sa primeasca Ordin al Prefectului pentru curte conf L18/1991 art 36 alin 3 fara a face vreo cerere dar nu a primit. In 1996 acest proprietar al casei primeste o adeverinta de la primaria din sat pentru instrainarea imobilului in care scrie ca este proprietar al imobilului ce figureaza in evid primariei la pozitia nr…cu o valoare de asigurare de… si o suprafata aferenta casei de locuit de 578 mp, cu vecinii…In continuare cu aceasta adev proprietarul casei vinde in anul 1996 tatalui meu si mamei mele, casa impreuna cu terenul de 578 mp prin contract de vinz. – cump autentic desii nu avea atribuit Ordin al Prefectului ptr teren. In 2002 tata a decedat si in 2003 am dezbatut succesiunea eu unicul copil si mama obtinind un Certificat de mostenitor pe casa plus teren mama 5/8 si eu fiul 3/8.
  Intorcindu-ne in timp, in anul 1991 mostenitorii strabunicului au facut cerere conf L18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate al strabunicului decedat in 1982 si primesc in 1994 un TP in care printre alte terenuri cu care strabunicul s-a inscris in CAP figura si curtea casei pe care acesta o vindu-se in 1980 deci dupa intrarea in CAP. Nu s-a dat curs acestui TP pina in anul 2009 cind in urma dezbaterii unei succesiuni prin partaj judiciar incheiata cu invoiala partilor un unchi a primit o hotarire judecatoreasca in care printre alte terenuri a primit si curtea casei cumparate de tata in 1996. In toata perioada 1996- 2012 curtea a fost in posesia familiei mele si avem atribuit Rol unic si platim si azi impozit, avem certificat de atestare fiscala, schita de amplasament teren intravilan, dar nu pot intabula imobilul deoarece unchiul a depus la primarie Hotarirea Judecatoreasca.
  Ce trebuie sa fac pentru intabulare? Cine este proprietarul curtii?
  Am dreptul sa cer Ordin al Prefectului sau trebuie sa il ceara vinzatorul casei care in 1989 era proprietar? Hotarirea judecatoreasca este opozabila mamei mele care nu a participat la proces? Poate deveni unchiul proprietar al unei curti vindute din 1980 doar prin aceasta invoiala intre parti?
  Se poate invoca uzucapiunea pentru terenul aferent casei de locuit cu sup de 578 mp?
  Sunt disperat si nu stiu ce trebuie sa fac mai intai pentru a nu pierde curtea casei.

 29. Buna ziua, as dori sa va solicit parerea asupra urmatoarei spete:
  Elena este proprietara pe un teren de 200 mp si al unei camere construite pe acest teren. Ea are un fiu de 5 ani cu care locuieste in aceasta camera. Elena nu a avut serviciu niciodata. Se casatoreste cu Ion si acesta trece fiul Elenei pe numele lui. Ion are serviciu si cu salariul destul de bun, se apuca si construieste inca o camera, bucatarie lipite de acea camera initiala a Elenei si in continuare, peste cativa ani, construieste inca 2 camere hol si o bucatarie lipite de aceste constructii in care a locuit fiul Elenei cu sotia lui si copii lor, avande intrare separata dar curtea comuna. Nu exista cadastru si nici intabulare pentru teren sau constructii. Din anul 1984 fiul Elenei a primit o locuinta de la stat si s-a mutat acolo. In anul 1992 Elena moare si se elibereaza cerificatul de mostenitor pe numele lui Ion (sot supravietuitor) si fiul Elenei, in cotele prevazute de lege. Din acel an (1992) si pana in anul 2005 Ion (sotul Elenei) a locuit singur in toata acea proprietate. Ba mai mult, a facut domiciliul si pentru 2 chiriasi care au locuit in perioada 2002-2011. In anul 2005, inainte sa moara Ion, face antecontract de vanzare-cumparare la notariat (incasand pretul integral pentru partea lui conform certificatului de mostenitor) catre sora lui care a avut grija de el cat a fost internat in spital. Termenul stabilit pentru incheierea contractului final de vanzare-cumparare fiind stabilit de 2 ani. Nu s-a mai incheiat acel contract final intrucat Ion a murit in spital. Dupa moartea lui Ion, sora lui locuieste la aceasta proprietate, consolideaza cele doua camere si bucataria in care a locuit Ion, pune tabla pe casa si creeaza toate conditiile umane de locuit. Intrebarea este urmatoarea: ce solutie exista ca sora lui Ion (promitenta cumparatoare) sa devina proprietara pe cota de mostenire a lui Ion sau pe toata suprafata de teren si pe cealalta constructie cu intrare separata (in care a locuit fiul Elenei, numai pana in 1984). Adaug faptul ca Ion este inregistrat la circa financiara cu cota de mostenire iar impozitul este platit de fiul lui in fiecare an (se duce primul sa plateasca impozitul!!!). Multumesc pentru raspuns.

 30. Buna ziua. Sunt posesor un teren de mai bine de 20 de ani. Inainte, pe acest teren era mlastina. Am acoperit totul si pe o parte de teren am inceput constructia unei case. Nu am reusit sa o termin deoarece un vecin a intervenit cerandu-si drept asupra terenului. Mentionez ca el nu are acte, dar se tot lupta. Inainte de a intra uzucapiunea pe 5 ani voiam sa ma folosesc de uzucapiunea pe 30 ani. Credeti ca as putea reusi ceva ??

 31. Bunicul meu a dorit sa inlocuiasca gardul ce separa doua proprietati, insa vecinul nu ia mai dat voie sa il aseze pe aceiasi pozitie invocind ca nu este drept asa. Motiv pentru care a fost nevoit sa il retraga cu ~60 cm desi el asa la mostenit de peste 6o de ani. Mentionez ca vecinul este proprietar de 10 ani in actul sau de vazare-cumparare se specifica faptul ca pe acte are o suprafata iar din masuratori alta suprafata iar acum cred ca alta suprafata dupa retragerea gardului. Noi nu am masurat suprafata dar cred ca si noi avem excedent de teren ,ca doar stiti cum se faceau masuratorile in trecut. Ce se poate face ca sa punem gardu pe aceiasi pozitie, bineinteles avind si martori oculari care au lucrat la acel gard si au vazut cum a fost deviat. Daca l-ar chema in instanta ? Cum credeti ca s-ar incheia actiunea?

 32. @alin La intrebarile dvs. am de facut doua observatii: 1. Prefectul nu emite Ordin conform cu dispozitiile art. 36 din Legea 18 fara o cerere in acest sens. si 2. Notarul care a autentificat contractul de vanzare-cumparare ar fi trebuit sa faca si notarea in Registrul de Inscriptii-transcriptii sau Cartea Funciara dupa locul situarii imobilului. Daca aceste erorri nu ar fi fost facute in istoricul proprietatii viata dvs. ar fi fost mai usoara in acest moment.
  Revenind la prezent, eu cred ca uzucapiunea nu este aplicabila in cazul dvs. si va sfatuiesc sa declansati o actiune in justitie, o actiune in constatare prin care sa cereti instantei sa aprecieza ca dreptul dvs. de proprietate este real si definitiv. Aveti sanse de succes, va sfatuiesc insa sa cautati un avocat bun, cauza dvs. este complexa. Bafta!

 33. @Catalin Speta dvs. este complexa si cred ca raspunsul la intrebarea dvs. nu poate fi coerent prin raportarea la informatiile pe care le-ati furnizat. Important este nu desfasurarea evenimentelor ci dovada acestor evenimente. Certificatul de rol fiscal este singura proba pomenita de dvs si este o proba incompleta. Raportat la cele cunoscute, o sfatuiesc pe sora Elenei sa dechida actiune in instanta si sa solicite emiterea unui sentinte care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.

 34. Va multumesc mult pt raspuns, Va rog sa imi spuneti daca unchiul ma poate evacua fortat din curte si daca este vreun termen de prescriptie pentru evacuare avind in vedere ca nu a facut nici un demers dupa ce hotarirea judecatoresca a ramas definitiva apr.2009.

 35. @alin Termenul de prescriptie pt executarea hotarari judecatoresti este de 3 ani de la momentul ramanerii ei definitiva si irevocabila. Pana la acest moment exista, intradevar, acest risc. Se pare ca ati scapat :)

 36. @Marinela Daca terenul a fost mlastina si nu a avut un proprietar, se prezuma ca apartine statului roman. Uzucapiunea nu functioneaza impotriva bunurilor statutlui. In cazul dvs. poate fi vorba despre dobandirea proprietatii prin ocuparea terenului. Aceasta forma de dobandire a proprietatii nu mai este reglementata de noul Cod Civil. Cred ca speta dvs. este complexa si va sfatuiesc sa consultati un avocat. Va doresc succes.

 37. @cornelia Problema dvs. poate fi reglata prin intelegere cu vecinul sau pe calea instantei de judecata. Actiunea pe care ar trebui sa o deschideti se numeste actiune in granituire. In cadrul dezbaterilor se va dispune o expertiza topografica judiciara in care se vor reface masuratorile. Doar Dumnezeu si judecatorii de ultima instanta pot stii care va fi solutia data. Aceasta depinde mai mult de probele si apararile dvs. decat de situatia de pe teren. Va doresc succes!

 38. Va multumesc din suflet, nu vreau sa par circotas, dar sunteti sigur, eu am citit pe undeva ca pentru imobiliare nu se aplica termenul de 3 ani si ca ar fi de zece ani. Va rog sa imi confirmati si daca pot sa fac intabularea impreuna cu mama mea sau trebuie sa cedam unul dintre noi in favoarea celuilalt.

 39. Buna ziua! Am urmatoarea speta:
  – Exista un testament facut in 1972 in care testatorul imparte bunurile celor 5 copii.
  – Copilul cel mic primeste casa si o anumita suprafata de teren.
  Terenurile le-a trecut in rol in 1991 (21 ani), casa acum 5 ani, dupa ce a murit mama acestuia. Se aplica uzucapiunea de 10 ani in acest caz, fara dezbaterea testamentului? Mentionez faptul ca ceilalti frati si-au trecut terenurile in rol imediat dupa moartea testatorului (1972).

 40. @alin Daca hotararea judecatoreasca emisa in aprilie 2009 prevedea intre altele si evacuarea dvs. ea nu mai poate fi pusa in executare privind acest capat de cerere, termenul de prescriptie fiind de 3 ani. Pentru evacuarea dvs. unchiul va trebui sa solicite instantei de judecata printr-o noua actiune evacuarea dvs. Dispozitiile din hotarare privind proprietatea raman valabile, proprietatea este imprescriptibila.

 41. @roxana Uzucapiunea nu functioneaza de drept ci ea trebuie revendicata in fata instantei de judecata. Va recomand sa va adresati instantei de judecata.

 42. hotarirea judecatoreasca, pentru terminarea procesului de partaj succesoral, consfinteste invoiala partilor care are urmatorul cuprins:eu reclamantul… primesc urmatoarele bunuri… terenul intravilan cuprins in TP nr… din anul 1994 astfel tarlaua, parcela cu vecinii, eu paritul reprezentat prin mandatar primesc urmatoarele bunuri… Sentinta ramasa definitiva si executorie prin nerecurare-irevocabila.
  Acum unchiul are aceasta sentinta din apr 2009 pentru curtea casei mele si eu am un certificat de mostenitor din 2003 dublat de un contract autentic de V-C prin care tata a cumparat casa cu tot cu curte in 1994 si am citit ca pina la anularea certific de mostenitor prin hotarire judec certific de mostenit face dovada deplina si a cotei si a bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor.
  Pot trage de aici concluzia ca pina ce unchiul meu va incepe in instanta o actiune in anularea certificatului meu de mostenitor eu pot impreuna cu mama sa ne intabulam dreptul de propr. asupra casei si a curtii cu actele de proprietate pe care le avem?
  va rog sa ma scuzati ca insist cu acest mesaj dar eu locuiessc acum in TM si casa mostenita este in Dolj si doresc sa am lectia invatata cind voi cauta un avocat bun deoarece nu scrie in cartea de vizita cit de bun este.

 43. Buna ziua! As dorii si eu o parere va rog. In anul 1980 bunicii mei au decedat. Tatal meu, locuia si locuieste in continuare in casa lor dar fara a avea act de proprietate asupra imobilului, platind impozit si aducand imbunatatiri casei. Pentru a devenii proprietar i s-a propus succesiunea, dar situatia este un pic complicata. Sunt 7 frati dintre care cativa decedati, iar fiul unuia dintre cei decedati este si el decedat, iar de fiul unui alt frate decedat nu se mai stie nimic. Din acest motiv am prefera uzucapiunea. Am fost la 2 avocati, unul ne-a spus ca este posibil cu sansa de castig 100%, iar altul ca nu este posibil deoarece este ruda de gr.I si instanta va propune succesiunea. Se poate prin uzucapiune sau ne vom lovii de succesiune? Mentionez ca tatal meu si fratii lui s-au inteles pe cale verbala sa ii ramana lui casa. Va multumesc!

 44. @Adrian_S Oarecum amandoi avocatii au dreptate! In fata instantei de judecata, nu exista “sanse de 100 % ” niciodata, soarta procesului depinde de probele administrate in instanta sau de pledoariile avocatilor.
  Eu va propun sa incercati o actiune in uzucapiune iar daca judecatorul propune solutionarea cauzei printr-o succesiune, depuneti o cerere de precizare de actiune prin care transformati actiunea de uzucapiune, intruna de succesiune!

 45. Va multumesc pentru raspuns! sper sa mearga uzucapiunea.

 46. Buna ziua, as dori s va expun si eu situatia mea si daca se poate sa ma indrumati ce pot face. Parintii mei au cumparat un loc de casa cu chitanta de mana in anul 1960, cred. Ulterior au construit casa, avand autorizatie de construire pe numele tatalui, dar actele de proprietate nu le-au mai facut. Anii au trecut si au stat asa. Mama mea a decedat in anul 2003 si tata in anul 2010. In anul 2008 am inceput sa fac eu actele lor de proprietate obtinand Ordinul Prefectului.(facand si masuratori cadastrale dar care, pentru ca au aparut neintelegeri, nu am putut sa le continuii pentru a putea face intabularea) Suntem trei copii. Acum, la casa parinteasca a ramas fratele meu care nu ne mai primeste pe acolo(pe mine si pe sora mea) si care nici nu vrea sa dezbatem succesiunea. Actele de proprietate sunt la mine, inclusiv certificatele lor de deces. As dori sa stiu daca el va putea intra in posesia casei parintesti prin uzucapiune sau in alt mod. Multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

 47. @georgeta_tudor Raspunsul punctual la intrebarea dvs. este DA! Fratele dvs. poate dobandi imobilul prin uzucapiune daca nu va exercitati drepturile asupra acestuia.

 48. Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde atat de promt, insa va rog daca se poate un raspuns mai detailat. Daca eu am declaratiile de acceptare a sucesiunilor parintilor, cum ar putea instanta sa ii dea acest drept in conditiile in care sunt trei mostenitori. Va rog din suflet sa ma indrumati ce pot face. Va multumesc.

 49. @georgeta_tudor Va sfatuiesc sa va adresati unui notar de la locul ultimului domiciliu al decedatilor si sa solicitati deschiderea succesiunii. Notarul va convoca mostenitorii si va incepe dezbaterile. Daca notarul esueaza in demersul sau, va emite o incheiere si va indrepta petentii catre instanta de judecata. Aceasta este procedura standard! Declaratia de acceptare a succesiunii nu este un act complet si nu produce efecte de transfer de proprietate, poate in cel mai bun caz, sa intrerupa termenul de uzucapiune care se va calcula de la data emiterii acestei declaratii.

 50. Va multumesc mult pentru raspunsuri. Sa aveti o zi buna!

 51. Buna seara,
  Va rog sa ma ajutati cu o probelma,Tatal meu a avut 7 frati,dupa ce s-au casatorit toti au plecat la casele lor si numai unul a ramas in casa, mentionand ca nu el a mormantat parintii si toti cei 7 fratii, In 1991 cel care a ramas in casa a sustras cererea celorlati frati de la reconstituire si a ramas doar a lui in care cerea tot pamantul din cap pe care l-a introdus bunicul,lucru care iese din registrul agricol, fratele din casa a spus in cerere ca este singurul mostenitor si a introdus pamantl in cap, a mintit pt ca sunt 7 mostenitori si nu a introdus el pamantul in cap, in 2002 s-a eliberat un proces verbal pe numele defunctului adica bunicului cu mostenitor singur acest copil ramas in casa, nu s-a facut nicio taxa de succesiune si nu exsita niciun testament si in 2008 dupa ce a decedat copii acestui baiat care a mintit ca este unic mostenitor au facut titlu de propietate, mai specific ca la cererea de succesiune nu s-a pus copie dupa certificatul de nastere sau dupa buletin si in niciun caz de certificat de mostenitor ca nu este facuta nici taxa de succesiune,acest copil din casa nu trebuie sa specifice toti cei 7 frati pe acest proces verbal si daca este valabila aceea cerere de reconstituire daca in ea minte ca a adus pamantul in cap si ca este unic mostenitor. Pot sa mai fac ceva?
  Multumesc

 52. @claudia Va recomand sa deschideti in instanta o actiune in anularea Titlului de proprietate.

 53. Multumesc frumos

 54. Buna! Ma numesc Mihaela si as avea niste nelamuriri. Parintii mei au ramas in casa bunicilor de vreo 30d e ani. Aveam gradina casei care avea doi proprietari. In fine o parte din terenul care l-am folosit era al unui alt proprietar. Eu ce ar trebui sa fac acum ca parinti mei sunt morti si proprietari la fel? Am dreptul la uzucopiune? va multumesc

 55. @mihaela_marc Din punctul meu de vedere indepliniti conditiile pt. uzucapiune! Deschideti o actiune in instanta in acest sens!

 56. Multumesc din suflet!!Si daca nu se prezinta nimeni din partea celorlalti ce se intampla?

 57. @mihaela_marc Castigati :)

 58. Buna! Parintii mei au cumparat o casa cu curte in anul 1987. Atunci nu se faceau acte de proprietate decat pe imobil nu si pe gradina din jurul casei. In anul 2004 au reusit sa-si treaca si o parte din gradina pe numele lor dar a mai ramas o suprafata de 30 m patrati pe care nu au reusit sa o treaca pe numele lor deoarece acei 30 m au fost cumparati de fostul proprietar in anul 1978 de la vecinul de langa noi. Nu exista acte care sa dovedeasca tranzactia, dar toti vecinii care erau atunci pe strada stiu ca s-a facut acea vanzare de 30 m patrati(7-8 persoane). Intre timp vecinul a decedat si mostenitorii au vandut casa si terenul altor persoane. Acele persoane au vandut la randul lor mai departe. Actualii proprietari ne cer sa mutam gardul ..adica ne cer cei 30 m patrati deoarece apar pe actele lor de proprietate. Acel gard a fost facut in 1978 …deci parintii mei au cumparat in 1987 casa si terenul cu gardul asa cum era atunci si cum este si acum….ce putem face sa nu pierdem cei 30 m? Toata curtea noastra are aprox 100 m patrati…deci fara cei 30 m patrati ar ramane aproape nimic. …sunt 25 de ani de cand nimeni nu a zis ca ar fi vreo problema cu acel gard dar acum…Multumesc anticipat

 59. Buna ziua, ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii privind dobandirea prin uzucapiune?
  Am o chitanta de mana pentru un imobil in care locuiesc din 1984, toate taxele la stat au fost platite de mine, in evidentele primariei sunt trecuta eu, dar nu pot sa fac cadastru si intabulare fara o sentinta judecatoreasca. Nu imi permit un avocat. Multumesc frumos!

 60. @gabriela-petric Va sfatuiesc sa incercati o actiune in uzucapiune, sau eventual o actiune in constatare, daca apreciati ca aveti martori care sa confirme tranzactie.

 61. Buna ziua as avea si eu nevoie de niste sfauturi. Am inceput un process pt. rectificare carte funciara avand o suprafata mai mare cu 50 m patrati fata de ce aparea in CF pt. aceeasta sau facut masuratorile cu un expert topograf si s-a constatat ca acei 50 de m patrati pe care ii avem in plus lipsesc de la unul dintre vecini cand au fost chemati vecini la tribunal pt. semnaturi persoana la care ii lipseste terenul a cerut revendicarea terenului mentionez ca noi detinem terenul de 10 ani iar vechii propietari de la care am cumparat de 36 ani. (Pe teren au fost propritarii care au murit si noi am cumparat de la mostenitori)
  Am depus la dosar planul de parcelare din 1967 cand s-a impartit proprietatea prin vanzare cu fronturile stradale care sunt identice cu cele de acum. Am depus si planul de constructie a casei si gardurile stradale (pt gardul despartitor dintre noi si vecini nu exista proiect dar s-a facut impreuna cu vecinul care revendica acum terenul. El are o declaratie la dosar ca am facut gardul impreuna si de conun accord). La dosar am mai pus si o cerere ca suntem dispusi sa-i platim pt aceeasta facandu-se si o evaluare de un expert am aflat mai tarziu de posibilitatea “uzucapiuni” si pt aceeasta am depus la dosar o cerere cu exceptia uzucapiuni si jonctiunea posesiei
  Ce sanse am de castig sau ce ar mai trebui sa fac? Vecini nu vor bani pe teren, vor terenul. Noi am vrea sa evitam acest lucru avand in vedere ca casa a fost amplasata in functie de terenul care stiam ca il avem, am amenajat gradina cu plante ornamentale, fantana, gardul este cu lumini iar poarta de pe fronutul stradal trebuie anulata si nu voi mai avea acees in curte cu masina. Va multumesc

 62. @rebeca Doar judecatorul, raportat la probele aflate la dosar, la dispozitiile legale invocate de parti si argumentele de fapt pe care le prezinta partile, poate aprecia care este solutia corecta. Nu cred ca mai trebuie sa faceti nimic altceva decat sa va sustineti argumentat pozitia si sa asteptati decizia judecatorului. Va doresc bafta!

 63. Va multumesc mult.

 64. Am cumparat un imobil in anul 1994 fara terenul aferent de la un cetatean de origine germana deoarece baiatul lui care a avut imputernicire sa ne faca actele nu a avut toate actele de identitate necesare la el. In cartea funciara figureaza constructiile pe mine iar terenul Lg.18. Cum pot intabula si terenul pe mine? Mentionez ca si propietarul si baiatul lui intre timp au decedat. Va multumesc.

 65. @CORCEA_MARIA Va asigur ca in cartea funciara terenul nu figureaza “cu Lg.18.” ci cu un proprietar, probabil Statul Roman. Va rog sa precizati cine este proprietarul terenului, uzucapiunea neproducand efecte impotriva Statului. Daca proprietar este statul, se poate aplica o alta procedura.

 66. Buna ziua. Revin in problema cu terenul aferent cladirii. In contractul de vanzare cumparare scrie ca terenul urmeaza regimul juridic prevazut de art.47 alin ultim din Lg.nr.18. In cartea funciara terenul figureaza pe vechiul proprietar de origine germana care e decedat. La incheierea contractului in anul 1994 a venit fiul lor din Germania cu imputernicire de la tatal lui dar si acesta a decedat. Oare ce trebuie sa facem? Va multumesc mult.

 67. @MARIA Cred ca merita sa incercati o actiune in uzucapiune.

 68. Cristina Vasilescu

  Am o problema asemenatoare. Bunicul a cumparat un teren acum 55 de ani (!!!) fara a face formele legale, ci doar chitante de mana. In tot acest timp a platit impozitele (cu dovezi). Acum au aparut urmasii proprietarului cu actul original si revendica terenul. Ce ar trebui sa cerem in instanta? Cum ar trebui procedat? Va multumesc.

 69. @Cristina_Vasilescu Daca sunteti parati intr-o astfel de actiune, va recomand cu insistenta sa va angajati un avocat bun. Nu incercati sa aflati raspunsuri pe internet. Raspunzand punctual, solicitati respingerea actiunii si uzucapiunea asupra imobilului.

 70. Buna ziua revin in problema terenului cu care am ajuns in instanta si la care am introdus exceptia uzucapiuni si jonctiunea posesilor. Miercuri in 28.11.2012 avem din nou proces si as vrea sa stiu daca ei au platit impozitul pe toata perioada aceasta ar putea sa-mi creeze probleme? (am uitat sa specific in data de 14.11.2012 cand v-am mai scris si am primit raspuns de la Dumneavoastra) daca credeti ca puteti sa-mi mai dati ceva sfaturi sa fiu pregatita. Va multumesc mult

 71. Buna ziua,
  am cumparat un teren acum 3 ani in suprafata de 310 mp. Fiindca am reautorizat imobilul am constatat ca suprafata terenului este mai mare cu 15 mp. Ne putem folosi de uzucapiune tabulara de 5 ani pentru revendicarea terenului? E necesar sa apelam la un avocat?
  Multumesc.

 72. @Alina_M Va recomand sa incercati o actiune in granituire cu vecinul de proprietate spre care ati constatat ca exista surplusul de teren sau o actiune in constatare. E mai simplu decat sa folositi uzucapiunea. Aveti nevoie de un avocat!

 73. Am cumparat la licitatie acum 10 ani o statie de mecanizare compusa din 3 cladiri,de la agromec[soc.in faliment]proprietati pe care m-am si intabulat in acel an, terenul figurand al statului Roman. Am solicitat sa mi se dea terenul in concesiune, lucru care mi-a fost refuzat de catre consiliul local, peste 2 ani retrocedandu-se acest teren de sub, si din jurul cladirilor nou infiintatei Asociatii urbariale din zona. Cu presedintele acestei asociatii am convenit sa nu ne judecam pentru ca vom face schimb de terenuri: eu urmand sa achizitionez 2 hectare care sa le dau in schimbul celor 2 pe care le folosesc, schimb care nu s-a mai materializat nici AZI. Mentionez ca terenul intreg care era in folosinta Agromec era de 5 hectare, eu cerand si cheltuind si pe dezmembrare. Ce pot sa mai fac? Pot invoca uzucapiune?

 74. @iuliana_dan Schimbul de teren nu s-a materializat nici pana azi din culpa comuna a celor doua parti. Aveti la indemana varianta unei oferte reale de schimb terenuri, va trebui sa redactati o oferta in scris, sa o trimiteti cu confirmare de primire Asociatiei, sa corespondati cu ei pana la rezolvarea problemei. Dvs. veti putea invoca uzucapiunea dar aveti sanse reduse ca aceasta sa se admita. Incercati prima varianta.

 75. Buna ziua. Tatal meu locuieste intr-o casa cu teren 2700 mp din 1983 aceasta apartinand bunicului sau, din 1983 pana in prezent nu a venit nimeni sa revendice desi mostenitori ar fi vreo 12 acestia fiind verisorii tatalui. Nefiind dezbatutata mostenirea sa facut titlu de proprietate in 2008 comun pentru toti mostenitorii pe acest titlu este trecut doar terenul pe care la a avut in grija tatal meu, casa nu e trecuta ca si cum ar fi in aer. Se poate aplica uzucapiunea in acest caz?

 76. Imi puteti trimite un raspuns prin e-mail, va multumesc

 77. Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta.
  Acum 30 de ani bunicul meu a decedat lasand in urma ca mostenitori pe tatal meu,sora tatalui meu si pe mama vitrega a acestora. Mama vitrega a dorit ca ea sa fie despagubita cu bani si a plecat la concubinul ei, renuntand la mostenire.Pe aceasta a despagubit-o doar tatal meu, sora lui atunci spunand ca nu are bani. Prin hotarare judecatoreasca o parte din mostenire ia revenit tatalui meu si o alta parte surorii lui care de 30 de ani nu a platiti impozite pe partea ei, nu sa folosit de mostenire, nu a intretinut absolut nimic din ceea ce i sa cuvenit si mai mult de atat nici pe acolo nu a venit decat 1 data in acesti 30 de ani. Timp in care tatal meu a platit toate impozitele si a intretinut si renovat totul.
  Va rog sa-mi spuneti daca tatal meu poate introduce o actiune de uzucapiune si cati ani trebuie sa treaca ca sa fie indeplinita uzucapiunea?
  Va multumesc mult.

 78. @Maria_C Din pacate speta descrisa de dvs. nu se inscrie in nici una dintre situatiile reglementate de noul sau de vechiul Cod Civil care fac posibila uzucapinea. Aceastea presupun, toate, ca proprietarul sa nu fie cunoscut. Va pot sfatui doar ca tatal dvs. sa declanseze o actiune impotriva sorei sale, cerandu-i sa plateasca impozitele si contravaloarea cheltuielilor cu intretinerea imobilului sau puteti cere partajul imobilului prin atribuirea lui tatalul dvs. cu plata unei sulte catre sora sa, sulta din care se poate deduce valoarea cheltuielilor angajate de acesta pana in acest moment. Va doresc succes!

 79. Buna ziua!
  Am un teren cumparat de maama mea in 1999, iar in 2008 eu l-am cumparat de la mama mea.
  In 1999 cand l-a cumparat mama mea in actul de vanzare cumparare s-a trecut suprafata de 260 m, iar in cadastru era 318m.
  Notarul a zis ca este obligat sa treaca suprafata din actul precedent si ca nu are treaba cu cadastru.
  In 2008 cand eu l-am cumparat de la ea am vrut sa construiesc o casa si am facut masuratori. La masuratori s-au gasit 300 m, si s-a refacut cadastru pe 300 m. din care 260 ai mei si 40 m teren fara acte.
  Cei 40 m s-au considerat a fi ai primariei.
  Avand in vedere ca mama mea a cumparat terenul in 1999 se poate aplica uzucapiunea de 10 ani?

 80. @mira Uzucapiunea se poate aplica in cazul dvs. cu conditia ca terenul “fara acte” sa nu fie proprietate de stat.

 81. @irinel Asa cum spuneam si pe mail. in cazul dvs. nu se aplica uzucapiunea, de esenta acestei institutii juridice fiind ca proprietarii sa nu fie cunoscuti. Impotriva rudelor dvs. co-succesoare puteti inainta o actiune in instanta, solicitand partajul bunurilor prin atribuirea lor dvs. cu plata unei sulte pt. cota parte detinuta de acestia. Valoarea acestei sulte se poate compensa cu cheltuielile ocazionate de dvs. pt. intretinerea imobilului. Cititi si raspunsurile anterioare.

 82. Buna seara! Am o situatie destul de complicata si va trebui sa o povestesc pe indelete pentru a putea sa va fac sa intelegeti exact despre ce este vorba.In jurul anului 1985,o ruda de-a bunicului meu a cumparat un apartament cu 2 camere in rate,dar acest lucru doar in acte, intrucat el nu a platit nici o rata a acestui imobil. Intrucat acesta era batran si nu avea surse de venit care sa ii permita achitarea ratelor,tatal meu a fost trecut in acte drept girant platitor.Asadar,tata i-a achitat toata suma si astfel batranul a beneficiat de o locuinta stabila. Intre timp,tatal meu a decedat,iar mama mea a incercat sa il ajute in continuare pe batran,rugandu-l ca la un moment dat sa ii cedeze ei apartamentul,stiind ca tata a platit integral imobilul.Dar,acesta s-a opus categoric,fiindu-i teama ca mama ar fi putut sa il dea afara daca i-ar fi facut acte.La un moment dat,prin anul 2003,batranul a decedat. Am consultat atunci un avocat,care m-a ajutat sa fac un asa-zis act,care are nereguli. Ideea avocatului a fost aceea de a face actul pe numele meu si al mamei mele(eu ca proprietar propriu-zis, iar mama cu drept de uzufruct-viager) pe baza certificatul de mostenitor lasat de tata,adica avocatul a trecut in acte ca eu am dobandit apartamentul in urma succesiunii bunurilor lasate de tatal meu. Numai ca printre bunurile din succesiune nu se afla si apartamentul. Acum pe actul meu scrie ca apartamentul este un imobil mostenit in urma certificatului de mostenitor al tatalui, dar certificatul nu specifica nimic legat de apartament.Cu acea hotarare judectoreasca stampilata si semnata de grefier, am mers sa platesc impozitul la fisc,de asemenea din 2003 si pana in prezent facturile de la toate uitilitatile,p recum si impozitul legat de acel imobil mi-au venit pe numele meu. Insa,in 2011 a decedat si mama mea, care, asa cum am mentionat mai sus avea drept viager. De atunci eu sunt unicul proprietar al apartamentului, dar actele asa cum v-am spus nu sunt in regula. In momentul de fata as dori sa il vand, dar am incercat sa fac cartea funciara,a functionat pana la un punct, cand mi s-a cerut certificatul de mostenitor. Stiind ca in certificat nu e apartamentul am renuntat sa continui demersurile. Specific, ca in cei 10 ani, care se implinesc in cateva luni, eu am platit toate facturile, impozitele acestui apartament. In situatia de fata, cum as putea sa intru intr-un mod legal, cu acte in regula in posesia acestui apartament? Nu as vrea sa cred ca dupa aproape 10 ani in care m-am ocupat de acest imobil si stiind ca tatal meu l-a platit, desi nu a figurat decat ca girant-platitor, nu se poate face nimic. Astept un raspuns urgent si va multumesc pentru rabdarea alocata problemei mele!

 83. @Andrei Nu inteleg ce fel de act a facut avocatul? Este un act sub semnatura privata, autentic, la ce hotarare judecatoreasca stampilata de grefier va referiti? Hotararea judecatoreasca este un act de dobandire a proprietatii. Va rog reveniti cu detalii!

 84. Deci am o hotarare judecatoreasca precum ca eu as fi proprietarul apartamentului conform certificatului de mostenitor al tatalui, dar in acel certificat nu se aminteste nimic de apartament si din acest motiv nu pot sa fac cartea funciara si mai apoi sa il vand. Hotararea judecatoreasca este oarecum ceva ilegal, intrucat am avut de-a face cu un avocat cel mai probabil corupt, care pentru o suma frumusica de bani a avut curajul sa imi sustina cazul in instanta. Dar eu cu acea hotarare nu pot vinde, caci daca in certificatul respectiv nu e mentionat imobilul nu pot dovedi ca sunt intr-adevar proprietar. Sper ca m-am facut inteles!

 85. Am toate toate stampilele pe spatele hotararii judecatoresti si este definitiva si irevocabila. Dar cu toate acestea nu este valabila…. Intr-un mod neconventional as putea sa spun cam in ce fel suna: “Conform certificatului de mostenitor numarul ********* “mie mi-ar reveni apartamentul.Nu am actul in fata, dar cam asta este ideea.

 86. @Andrei Cred ca sunteti intr-o mare confuzie!Certificatul de mostenitor poate include averea cunoscuta la momentul deschiderii succesiunii sau poate doar sa recunoasca calitatea de succesor fara sa detalieze averea decedatului. Hotararea judecatoreasca este valabila si ar trebui sa fie suficienta la serviciul de carte funciara. Daca totusi functionarii acestuia insista pt un certificat de mostenitor care sa contina si apartamentul despre care vorbiti, atunci va recomand sa apelati la notarul care a emis certificatul initial si sa ii solicitati un supliment la acesta care va contine si imobilul in cauza. Temeiul juridic pt emiterea acestui supliment este tocmai hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila. Va doresc succes!

 87. Multumesc mult, daca mai am vreo nelamurire sper sa ma ajutati!

 88. Buna seara, as vrea sa ma sfatuiti in legatura cu o speta, sant plecat de peste 10 ani din tara, si, sincer sa fiu, ma aflu intr-o mare incurcatura! Acum 3 ani am incheiat cu primaria(de care apartin in tara) un contract de inchiriere asupra unui imobil aflat in proprietatea primariei. Durata contractului este pe 5 ani (asa au vrut ei…). Imobilul era de fapt o ruina in toata puterea cuvantului (am facut poze inainte de a incepe lucrarile de renovare), fara bransament electric, fara apa, sau instalatii sanitare. Am inchiriat locul cu gandul de a deschide un cafe-bar. Pana in prezent am investit peste 30.000 de euro, si ma bucur ca a iesit ceva cu gust(o spun clientii…). De aici incep insa belelele! Adica tipic romaneste:cu trecerea timpului cei de la primarie, daca la inceput au fost cooperanti, au inceput sa devina tot mai ostili (oameni cu care am copilarit si am fost la scoala..), practic am ajuns sa nu mai am cu cine vorbi, sau mai bine zis negocia ce si cum pentru mai departe! Precizez ca nu sant in litigiu cu nimeni de acolo, pana acum am asteptat primul pas de la reprezentantii primariei pentru prelungirea mai indelungata a posesiei (cum de altfel mi-a si fost promis, chiar si vinderea imobilului), si am dat de nenumarate ori de inteles acest lucru! De doua ori am depus cerere la consiliul local de a-mi recunoaste investitia, cu acte si facturi in regula, si ambele mi-au fost respinse fara motivatie! Mai sant 2 ani de contract, dar mi-e frica sa nu raman fara nimic, eu am fost de buna credinta, muncesc in strainatate din greu, am rate la banca, intretin o familie cu 2 copii,nu-mi permit sa fac astfel de “cadouri” nimanui! Ce pot sa fac legal(in caz ca mi se “adevereste presimtirea rea” si sa nu pot sa ajung cu primaria la o intelegere favorabila), sa pot obtine o posesie pe termen lung(ex. pe 49 de ani), sau mai bine rascumpararea imobilului la valoarea care a avut-o inainte de a investi eu? P.S.:Stiu sigur ca aceasta valoare este in jur de 6.500 de euro, si ca se poate vinde imobilul, nefiind ceva asa-zis strategic pentru primarie, gen dispensar, camin cultural etc.(am vazut cu ochii mei registrul cu datele referitoare despre imobil prin bunavointa unei secretare a primariei…). Poate fi un caz de uzucapiune, si daca nu, unde ma incadrez? Nu vrea sa fiu luat de fraier, sant trist si-mi pare rau ca s-a ajuns aici! Cu respect domnule Dumitrescu,astept (daca se poate) un raspuns de la dumneavoastra! Cristi.

 89. @cristi Uzucapiunea nu priveste imobilele proprietate de stat, deci nu aceasta este calea de urmat.
  Pentru imbunatatirile aduse imobilului sunteti indreptatit sa solicitati despagubiri. Daca Primaria refuza acest lucru, ve-ti putea declansa o actiune in instanta pe principiul imbogatirii fara justa cauza.Trebuie doar sa va procurati probe suficiente pentru a dovedi aceste imbunatatiri.
  Aceasta actiune poate fi declansata oricand si nu doar la incetarea contractului de inchiriere. Prin actiune puteti solicita un drept de retentie (de a il retine) asupra bunului pe care il folositi pana la plata acestor sume. De asemenea, puteti solicita compensarea imbunatatilor aduse imobilului cu valoarea chiriei viitoare. Va recomand sa actionati, atacul este cea mai buna aparare in cazul dvs. Va doresc succes!

 90. Va multumesc pentru raspuns!Imi era frica de un raspuns gen:”Nu se mai poate face nimic in cazul acesta…”. Voi incerca la anul sa maresc presiunea asupra Primariei,(contractul expira in 2014, mai este ceva timp) pana acum am fost destul de discret, marele dezavantaj este faptul ca nu sant foarte mult timp in tara, doar cateva saptamani pe an! Daca ramane starea de acum, am sa va contactez personal firma pentru consultanta din Timisoara (si eu sant banatean, nascut tot in 74…), in vederea declansarii actiunii in instanta (n-am avut niciodata de-a face cu instantele, dar daca e sa fie “razboi”,atunci “razboi” va fi!)! Evident contracost. Ma bucur ca v-am gasit, cu respect Cristi! Noapte buna!

 91. Buna seara! Mama mea a murit de curand si a lasat mostenire un apartament. Daca as vrea sa devin straina de succesiune, sa renunt pur si simplu la mostenire, inseamna ca devin straina si fata de averea lasata de bunica mea, care este inca in viata? Adica ma intereseaza sa stiu daca dand o declaratie de renuntare la notariat, imi pierd orice drept de mostenire nu numai fata de mama mea, ci si fata de bunica din partea mamei. Eu imi doresc sa renunt la acel apartament, in schimb cand va muri bunica as vrea sa intru in posesia mostenirii lasata de ea!Multumesc anticipat!

 92. Buna ziua. Am cumparat un teren cu chitanta de mana de la cineva care a folosit acel teren de peste 35 de ani. Terenul a fost cumparat de cel care m-i la vandut mie, de la proprietarul care este trecut la OCPI ca fiind titularul terenului şi implicit proprietar legal. Proprietarul legal este decedat si nu are mostenitori. Cum trebuie sa procedez pt a deveni eu proprietar pe acel teren.

 93. Buna ziua,
  sunt proprietara unei case, dobandita prin contract de vanzare-cumparare in anul 1997. Casa are 119 mp iar terenul aferent imi apartine, in schimb terenul din curte, avand tot 119 mp este al Statului roman. Am depus in oct. 2001 la primarie o cerere prin care ceream improprietarirea automata cu cei 119 mp din curte si nu am primit niciun raspuns. (Vecinii mei au rezolvat problema posesiei terenului din curte in acest fel). Pana acum nu am insistat asupra acestui subiect, neintentionand nici sa vand nici sa construiesc, dar anul acesta am decis sa mansardam o parte din casa si am redescoperit problema terenului din curte. Am fost la primarie sa ma interesez de acea cerere depusa in 2001 (am o copie cu nr. de inreg.)dar mai trebuie facute sapaturi pentru ca raspunsul lor oficial este de negasit. In plus, mi s-a comunicat faptul ca daca doresc sa obtin orice fel de autorizatie de constructie pentru casa in discutie, TREBUIE sa cumpar terenul din curte de la statul roman, pentru “simbolica” suma de 7000 euro.
  Intrebarile mele ar fi:
  1. Exista vreo sansa sa primesc terenul din curte gratuit de la statul roman, pe baza cererii din 2001? Se aplica in acest caz art. 36 din Legea 18/1991? Sau uzucapiunea?
  2. Este legal ca primaria sa-mi conditioneze eliberarea autorizatiei de mansardare cu cumpararea terenului din curte, daca nu doresc sa depasesc dimensiunile casei actuale – practic mansardand deasupra casei si terenului pe care le posed si neintrand pe terenul statului?
  Va multumesc!

 94. @Anamaria Intrebarea dvs. depaseste topicul acestei pagini. Va rog sa formulati intrebarea la postarile privind succesiunea. Va multumesc!

 95. @Valentin Daca vanzatorul imobilului de la care ati cumparat traieste, perfectati actul la notar. Daca este decedat invocati in instanta uzucapiunea.

 96. @Andreea
  1 Pt a va raspunde pertinent la prima intrabare ar trebui sa am la dispozitie actele de proprietate. Dispozitiile legale pe care le invocati se aplica limitativ la anumite situatii enumarate de lege. Este posibil ca dvs. sa indepliniti sau nu acele conditii.
  2 As raspunde de principiu ca Primaria nu poate conditiona acordul pt mansardarea imobilului de achizitia terenului, dar spun din nou, ca nu am toate datele la dispozitie.

 97. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE! VA RUGAM SA POSTATI COMENTARII SI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-uzucapiunea/

 98. Buan ziua ma numesc Brianna v-as ruga respectos sa ma ajutati cu niste sfaturi.
  Suntem in proces cu vecinii nostri care au vrut sa-si faca rectificare de CF, atunci s-a aflat ca suprafata noastra de teren e mai mica si a lor e mai mare. Ne-au chemat in fata judecatorului sa semnam ca suntem de acord ca gardurile sa ramana asa cum sunt si sa se modifice suprafata din cartea funciara. Noi nu am fost de acord cu acest lucru, chiar daca am facut gardul impreuna pentru ca atunci nu stiam de diferenta de metri patrati care erau. Vecini spun ca nici ei nu stiau, ceea ce noi nu credem, pt ca intre timp si-au construit o casa pe teren si au putut afla. Am cerut in instanta revendicarea terenului iar ei au cerut sa ni-l plateasca, s-a facut evaluare topografica facuta de un expert trimis de tribunal si o evaluare a terenului in lei respectiv euro facuta de un evaluator trimis de tribunal. Dupa ce acestea au fost facute, vecinii au introdus la dosar uzucapiunea pe cale de exceptie. Judecatorul nu a fost de acord cu acest lucru motivand ca aceste doua lucruri se bat cap in cap cu ceea ce au cerut ei in prima faza adica sa ne plateasca. Procesul sa amanat pt ca expertiza topografica nu era avizata de la cadastru.
  La urmatorul termen cand totul parea sa se incheie, avocatul lor a deschis un nou proces prin care cere uzucapiunea. Cu toate ca noi nu am fost de acord si nu intelegem aceest lucru, judecatorul a suspendat procesul pana la solutionarea acestui nou proces pe care le va conexa. Nu stiu ce trebuie sa facem in situatia aceeasta, ce am putea cere ca judecatorul sa nu fie deacord cu uzucapiunea, gardul e in acest loc intradevar din 1967 cand s-a impartit terenul prin vanzare iar la dosar exista o copie dupa parcelarea de atunci care e respectata (fronturile stradale sunt respectate pe ambele strazi dar nu corespunde suprafata in metri patrati gresala e a acelora care au impartit terenul atunci).
  Va rugam din inima sa ne invatati ce sa facem, nu am vrea sa pierdem aceest teren.
  Va multumim din suflet

 99. Vasilache Aurelia

  Buna ziua, bunicul meu a decedat in 1996, are 6 copii iar dezbaterea mostenirii nu s-a realizat pana in prezent. In anul 2000 tatal meu a construit o casa pe un teren al bunicului, are toate autorizarile necesare, a platit impozit pe casa si teren pana in prezent iar in 2012 a decedat si tatal meu. Intrucat nu am gasit intelegere la fratii lui pentru a dezbate mostenirea, credeti ca am sanse in instanta sa dobandesc acel teren?

 100. Buna ziua, vreau sa cumpar un teren de la un bun prieten al bunicii mele (neamt, plecat in Germania de vreo 30 de ani) Problema este ca el nu are acte pe terenul respectiv, teren care e pe numele strabunicului sau dar strabunicul mai are 2 strastranepoti de care nu se stie nimic decat ca traiesc. (si ei tot in Germania). Am vreo sansa?

 101. Buna ziua! Va scriu sperand ca macar voi primi un raspuns de la care sa pot porni. Lucrurile sunt destul de complicate si din ceea ce cunosc eu, stau cam asa: Parintii mei au construit o casa in anul 1967, pe un teren pimit de la bunicul meu, care l-a cumparat in baza unei chitante de mana (care nu mai exista). Este vorba de o suprafata de 820 mp pe care tatal meu a impartit-o 1/2 cu unul din frati, care la randul lui, a construit pe teren o locuinta. Parintii au platit toate impozitele (pt casa si partea lor de teren aferent) fara sa intocmeasca acte de proprietate pt casa si teren. Tatal meu a decedat in anul 2010 si nu s-a facut succesiunea. Va rog sa ma sfatuiti care este modalitatea cea mai rezonabila pentru ca mama mea sa poata intocmi actele legale de proprietate pentru casa si teren. Se poate aplica in acest caz uzucapiunea si cum?

 102. Buna ziua,
  am cumparat prin contract de mana cu 2 martori in anul 2001 un teren cu casa la tara, de la curatorul unei persoane care, am aflat ulterior in 2011, avea doar drept de ridicare a pensiei si nu drept de administrare si vanzare pentru imobilele pesoanei pe care o reprezenta.Persoana reprezentata prin curator traieste si in acesti 12 ani nu a contestat nimeni vanzarea si nici nu mi-a tulburat in vre-un fel posesia. In baza titlului de proprietate al reprezentatului si in baza contractului de mana am inregistrat terenul si casa la primaria comunei. La data cumpararii eram casatorita si am diovortat in 2012.Impozitele aferente proprietii si utilitatile le-am achitat eu in toti acesti ani ( cu chitante pe numele meu exclusiv)si am adus importante imbunatatiri proprietatii( renovari la casa, amenajare gradina, pomi, etc.) Doresc sa va rog sa imi spuneti daca in baza uzucapiunii de 10 ani pot intabula acest imobil pe numele meu si care sunt actele necesare pentru aceasta. Imobilul este situat in satul meu natal unde imi locuiesc rudele. Pot sa aduc martori care sa dea declaratii daca este nevoie, precum si adeverinta de la primarie. Vreau totusi sa mai intreb daca fostul meu sot poate contesta demersul de inabulare in favoarea mea, avand in vedere ca nu exista posibilitatea de a include acest imobil la partaj, neavand act valabil incheiat la cumparare. Cu consideratie, laura

 103. Buna ziua,
  In anul 2010 in urma decesului bunicii mele, mama a demarat actiunea de succesiune dar a fost respinsa deoarece terenul detinut cu titlu de proprietate de bunici suprafata era cu 500 mp mai mare decat in titlul de proprietate si a fost sfatuita sa demareze o actiune de a intra in posesie a acelei parti de teren detinuta de bunicii mei din anii 1960 aceasta parcela figurand in evidentele primariei pe numele lor. S-a demarat actiune in instanta pe uzucapiune procesul a durat timp de doi ani in care mama a trebuit sa faca tot felul de expertize si masuratori a adus martori care au declarat ca terenul apartine familiei inclusiv vecinii de hotar si primaria care a recunoscut ca terenul e al familiei.Dupa doi ani de zile instanta a respins actiunea si asteptam hotararea judecatoreasca si acum! ce conditii nu au fost indeplinite in acest caz pentru a opera uzucapiunea? Va multumesc!

 104. Buna ziua,
  In anul 1995 am cumparat impreuna cu un partener de afaceri (intre timp ne-am despartit) un teren intravilan de 360 mp (a fost o afacere de moment considerata f. buna, deoarece fostul proprietar avea nevoie urgenta de bani). Dupa 1 an am obtinut autorizatie de construire (coproprietarul terenului si sotia sa, mi-au dat acceptul la notar sa pot construi pe terenul proprietate comuna) pe numele meu si am edificat o constructie (receptia finala 1999). Acum (in 2013) sunt actionat in justitie si mi se cere contravaloarea a jumatate din cladirea construita de mine plus teren. Mentionez ca toate contractele cu constructorii (inclusiv racordarea la utilitati ) sunt pe numele meu. Dupa 14 ani nu mai am chiar toate facturile pt materiale, am insa cartea tehnica. Cladirea este inscrisa in cartea funciara din 2007. Poate opera in acest caz uzucapiunea ? Multumesc !

 105. Buna ziua,in urma cu aproximativ 10-11 ani am cumparat cu contract de mana mai multe terenuri in acelas loc pe care le folosesc neintrerupt.deoarece nu a fost zona colectivizata si nu exita titluri de proprietate iar proprietari din cefeuri au murit de foarte mult timp si nu mai corespund numele deoarece aceste terenuri sau vandut ce mai multe ori tinanduse evidenta in registrul agricol.ar fi posibil o uzucapiune la 10 ani?

  \

 106. buna ziua. casa in care lucuiesc apartine bunicii mele care a decedat in anul 1994. ea a avut 2 copii tatal meu si unchiul meu. dupa moartea ei nu s-a facut o dezbatere de mostenire. in 2006 a decedat si tatal meu si iar nu s-a facut nici o dezbatere. mentionez ca unchiul meu nu a locuit in acest imobil niciodata. dupa decesul bunicii mele parintii mei au platit toate taxele la zi impozit curent apa. etc. acum in acest imobil locuiesc eu mama si sora mea. unchiul meu traieste in breaza prahova iar noi in galati. din spuselele unchiului nu ar avea nici o pretentie la acest imobil in care locuim. eu am 34 de ani si sora mea are 36 si ne-am nascut in galati si am locuit tot timpul aici. poate unul din noi sa beneficieze de uzucapiune? va multumesc

 107. Buna ziua,
  In urma cu 4 ani, am cumoarat in rate ( printr-un contract de antepriza in asteptare ) un apartament cu 1 camera la mansarda unui bloc . Constructorul a vandut apartamentele construite la mansarda (5 la numar ) mai multor familii (20 la numar ) cu acelasi tip de contract, apoi s-a facut disparut. Eu am castigat printr-o hotarare definitifa si irevocabila dreptul de proprietate asupra imobilului si totodata dreptul de a ma intabula ( este specificat expres in hotarare ). Pe hotarare la final este si acea stampila cu ” Ordonam organelor de stat…etc “. Terasamentul pe care sunt construite 5 apartamente cu tot cu al meu are specificat in CF “interzicere pentru instrainare si grevare”, pentru suma de 30.000 Euro, in favoarea unei firme, cu ale carei materiale a construit constructorul aprtamentele de la mansarda. Cand am fost in audienta la domnul registrator sef de la Oficiul de Cadastru, mi-a spus ca ma pot intabula doar daca despagubesc firma respectiva care are gaj pus si daca ei imi dau un “accept la notar “. Am alta solutie la problema, care nu implica sa platesc acea despagubire, care chiar nu vad de ce ma implica pe mine? Hotararea mea cu acea stampila la sfarsit chiar nu are nici o valoare?

  Ma ajuta cu ceva Noul Cod Civil ( art.2384)? Sau se refera strict la vanzare?

  As putea sa ma folosesc cumva de ” Art. 885 Dobândirea şi stingerea drepturilor reale asupra imobilelor Înscrierea drepturilor tabulare Noul cod civil 2011 Legea 287 2009 ” sau art. 1791-1797 din noul cod civil ??? Mentionez ca toate aceste ipoteze sunt urmare a cautarilor pe internet , eu neavand pregatire in domeniu . Mentionez totdata daca nu se subintelege, ca firma care are pusa ipoteca o are pusa pe CF-ul terasamentului, apartamentele teoretic neexistand.

  Mentionez ca teoretic apartamentele nu exista (nu exista numar cadastral individual si nici CF individual ), pentru ca suma de 30.000 euro reprezinta ipoteca pe terasament. Nu este facuta dezmembrare si nici reapartamentare, fiind un singur CF pentru terasament.
  Care ar fii acum pasii de urmat? Doar unul, toti? Care este exact procedura? As vrea sa evit expertii si avocatii pentru ca si asa am cheltuit mai mult decat aveam la dispozitie si imi puteam permite.

  3. Acte necesare radierii ipotecii si a interdictiei de instrainare si grevare
  1. Cerere tip
  2. Declaratia creditorului/adresa bancii creditoare din care sa rezulte in mod explicit consimtamantul acestuia la radierea ipotecii si a interdictiei de instrainare si grevare, cu identificarea imobilului;
  3. Dovada achitarii integrale a tarifului.

  9. Acte necesare pentru inscrierea actelor de dezlipire/ apartamentare/ alipire
  1. Cerere tip
  2. Documentatia cadastrala;
  3. Act autentic de dezlipire / apartamentare/ alipire;
  4. Dovada achitarii integrale a tarifului.

  12. Acte necesare pentru radierea dezmembramintelor dreptului de proprietate (uz, uzufruct*, habitatie, servitute, superficie)
  1. Cerere tip
  2. Actul prin care se justifica radierea – copie legalizata;
  3. Dovada achitarii integrale a tarifului.
  * Certificatul de deces se prezinta in copie legalizata!

  Toate aceste intrebari survin faptului ca din 5 aprtamente doar 3 avem hotarari definitive si irevocabile , restul nedorind sa mearga in instanta ( dar locuind acolo ) intrucat nu dispun de lichiditati pentru proces.

  Pot merge pe ideea uzucapunii sau iesirea din indiviziune?

 108. Buna ziua,

  Am si eu o speta. Va rog cei care cunoasteti lege referitoare la UZUCAPIUNE, sa ma luminati in cazul meu:
  -detin in folosinta o cladire de 11 ani. Cladirea a fost inainte de 1989 a CAP. In anul 1991, cladirea a fost vanduta (repartizata) la o SOCIETATE AGRICOLA. La mai putin de un an de la intrarea in posesie SOCIETATEA AGRICOLA a vandut cladire la o SOCIETATE COMERCIALA. Vanzarea s-a facut pe baza de contract, iar ultima fraza din contract spune ca acel contract isi ”produce efecte dupa parafarea contractului la notar”. Nu s-a ajuns niciodata la notar. SOCIETATE COMERCIALA (asa zisul proprietar) a fost desfiintata in anul 1996. SOCIETATE AGRICOLAs-a desfiintat si ea in anul 2005-2006.
  Eu, in anul 2002, am inchiriat imobilul pe o perioada de 1 an de la PRESEDINTELE SOCIETATII AGRICOLE. De atunci (11 ani) folosesc imobilul.
  In anul 2012, am reusit sa platesc impozit la primarie pentru imobil. Am facut si mici investitii in imobil.
  Pot sa invoc UZUCAPINEA pentru a putea avea acte pe cladire?

 109. Bună seara!
  Va rog si eu un raspuns pentru următoarea situatie.
  În 1995, socrul meu și surorile, sale au convenit tacit sa împartă succesiunea tatălui dededat în 1977, luînd în calcul în masa succesorală și terenurile cedate ca zestre surorilor anterior colectivizarii pentru care repectivele au avut rol la primarie.
  La împărtire, socrul meu si inca un frate, casatoriti la momentul colectivizarii au luat suprafete egale cu surorile.
  În periada 1995 – 2012, terenurile au fost folosite și taxate la fisc conform înțelegerii. Din 2012, an în care a decedat ultima dintre surorile socrului, copii acestora au solicitat prin instanta impartirea suprafetelor detinute de socrul meu si un frate în viată, pe motiv ca doar acestea ar constitui masa succesorală, nu si cele primite ca zestre anterior, anterior colectivizarii.
  Doresc sa stiu dacă prevederile legale actuale consfintesc constituirea masei succesorale în acest mod, avand în vedere că obiceiul zonei (Da mbovita),anterior anului 1960 era de a da copiilor la casatorie terenuri si alte bunuri trecute în Registrul agricol, (fără acte), cei necasatoriti pana la colectivizare nefiind in situatia de a beneficia de aceesi situatie datorita istoriei.
  Va multumesc anticipat.
  Niculae T.

 110. tatal meu locuieste intro casa de mai bine de 30 de ani, casa facuta de tatal lui pe vremea aceea cu clauza de intretinere. acum la dat in judecata ca vrea sa ia casa ca el a facuto.acest batran are un venit de cca 800 ron pe luna. se poate aplica aceasta uzucapiune?

 111. ASA CUM AM SCRIS MAI SUS, COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE! VA RUGAM SA POSTATI COMENTARII SI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-uzucapiunea/

 112. Buna Ziua ! Am si eu o problema, ca toata lumea din tara asta ! Am cumparat un teren in anul 1996 in suprafata de 1000 mp – cu contract de vinzare – cumparare, dintr-o suprafata de 1800 mp, de la un proprietar din aceeasi localitate! Pentru diferenta de 800 mp am achitat contravaloarea terenului in anul 1999, catre proprietar, incheind un proces verbal cu doi martori, ca terenul respectiv intra in posesia mea! La ora actuala proprietarul incearca sa-mi mai ceara bani pentru diferenta de teren! Cum pot sa gasesc o cale legala, sa dobindesc terenul! Va multumesc anticipat pentru efortul dvs de a raspunde!

 113. Am cumparat un apartament in anul 1996 care avea 2 camere de serviciu in pod, apoi in 1997 am cumparat alte 2 camere de serviciu in acelasi pod. La acel moment nu se facea cadastru. In anul 2003 am cumparat o garsoniera la ultimul etaj al imobilului si am unit garsoniera cu camerele de serviciu din pod avand pentru asta autorizatie de construcrie. Facand masuratori cadastrale am gasit o suprafata mai mare cu 9 mp. Pot beneficia de uzucapiune in acest caz, si care ar fi procedura, eu neavand vecini in pod. Multumesc.

 114. Vreau sa stiu daca holul comun care deservea 4 camere cumparate separat, in timp de 5 ani, poate fi declarat proprietatea celui care a cumparat camerele respective dupa 15 ani de folosinta permanenta.

 115. Buna ziua! Varog sa-mi spuneti daca pot invoca uzucapiunea, pentru curtea si gradida de 36 ari care era inpejmuita in anul 1976 cand am cumparat casa. Mentionez ca am folosit aceasta suprafata intai ca lot ln folosinta si apoi in virtutea Decretului Lege 42, care spunea ca cel care a cumparat casa are dreptul la curtea si gradina aferenta. Fostii proprietari ai casei, solicita acest teren, pe care eu la momentul cand am cumparat casa nu aveam voie sa-l cumpar. Ce m-a sfatuiti? Multumesc!

 116. Buna seara! rog o lamurire….bunica mamei mele a mostenit o casa cu teren asta fiind prin 1986 iar ea a lasat-o pe mama mea sa locuiasca acolo de atunci,au trecut mai bn de 24 de ani de cand mama a ramas acolo cu mostenirea si a platit de atunci pana in momentul asta taxele la stat, cel care ia lasat bunici mele testamentul si mostenirea a murit in 86 insa mai sunt 2 pers trecute in testament dar nu au avut absolut nici o treaba si nu au nici o treaba de 24 de ani pot face cva ca sa revina mamei mele toata averea teren, casa daca ea a platit toata averea de 24 de ani ? astept un raspuns va multumesc.

 117. Buna ziua! Avem in familie urmatoarea situatie: bunica a avut 2 surori si un frate. Una dintre surori decedeaza si ceilalti mostenesc 1/3 din casa. In 1971 bunica paraseste Romania. In 1974 casa respectiva este vanduta si bunica o imputerniceste pe sora ei sa o reprezinte si nu are nici o pretentie asupra pretului. Penrtu noi o poveste demult incheiata si uitata. Acum vine familia care locuieste in casa si ne da in judecata ca sa dobandeasca dreptul de proprietate asupra cotei de1/3 din casa. Familia respectiva este a2-a proprietara si lucuieste de peste 30 de ani in casa. Noi vrem sa-i ajutam, dar nu vrem sa umblam pe drumuri si sa cheltuim bani. Ce costuri implica acest proces? Ce sa facem? II poate ajuta o declaratie la notar cum ca nu avem nici o pretentie? Multumesc anticipat!

 118. buna ziua! bunica mea are 85 de ani si nu este un tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutrmurului din anul 1977. An acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt platite la zi pe numele ei evident; curent, cablu tv, financiar adica impozit etc. Acea persoana care a vandut casa cu chit. de mana a decedat. Nepoti persoanei doresc casa inapoi profitand de faptul ca bunica mea nu mai are chitanta de vanzare cumparare. Pe 27.02.2013 au chemat-o in judecata la judecatoria Craiova pt.as recupera casa spunand ca bunica mea ar fii stat an aceea casa cu chirie mai exact 38 de ani. Eu o reprezint in momentul de fata pe bunica mea la judecatorie. Demonstrand prin actele care le detin ar mai fi cam 3 ani sa se implineasca 30 de ani pt. a putea sa iau actele de la primarie. Intrebarea mea este ma va incurca procesul acesta pt.a putea sa-mi iau actele pe casa cu uzucapinio legea asta? si credeti ca am sanse sa castig acest proces?
  VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 119. Buna ziua, parintii mei au cumparat o casa cu teren printr-un contract de mana in 1969 fara sa faca nici un inscris in CF. In 1981 au divortat si nu au facut partajul(este vorba de o casa cu o camera si bucatarie). Mama a ramas acolo pana a decedat in 2009, eu am ingrijit-o si verbal si cei 3 frati ai mei stiau ca eu voi ramane cu casa, bunicu a decedat prin 1982. Impozitul pe casa si teren este si azi pe numele fostului proprietar. Acum eu locuiesc in casa.Cum pot sa aduc la zi actele. Am o pensie de 478 lei si nu imi permit avocati si expertize?

 120. Revin cu o corectura tatal meu a decedat prin 1982 (nici unul din frati nu stim cand, defapt ne-a parasit mai demult, dar in 1981 mama a intentat divortul)) nu bunicul.

 121. Am vindut impreuna cu sotul meu apartamentul pe care eram amindoi proprietari, si ne/am mutat la casa parinteasca a sotului meu unde am construit citeva camere pe vremea cind socrii mei inca mai traiau, fara insa sa facem acte pe partea aceea de casa si fara ca socrii mei sa ne faca acte pe ceva. Acum ma gasesc in situatia ca sotul meu vrea sa se desparta de mine si nu stiu ce pot face ca sa imi obtin ceva din munca depusa pe proprietatea parintilor lui. Mentionez ca eu si sotul meu am platit impozit pentru casa parintilor lui timp de 15 ani chiar si dupa moartea acestora, iar casa batrineasca, practic nu mai exista deoarece eu si sotul meu am facut renovari de peste 90% la aceasta casa. Va rog sa imi dati un sfat cum pot obtine dreptul meu pentru aceasta casa.Va multumesc.

 122. Buna ziua! Bunica mea are 85 de ani si nu este un tara este plecata. Anul acesta in luna ianuarie a venit in vizita la mine si a facut procura pe numele meu pt a o putea reprezenta in diferite probleme aici in tara. Bunica are o casa la tara si a cumparat-o cu chitanta de mana impreuna cu sotul ei in anul 1974, sotul adica bunicul meu a decedat intre timp. Problema este ca chitanta nu o mai are spunand ca ar fi pierdut-o in urma cutrmurului din anul 1977. In acest timp pana in prezent toate utilitatile sunt platite la zi pe numele ei evident; curent, cablu tv, financiar adica impozit etc. Acea persoana care a vandut casa cu chit. de mana a decedat. Nepoti persoanei doresc casa inapoi profitand de faptul ca bunica mea nu mai are chitanta de vanzare cumparare. Pe 27.02.2013 au chemat-o in judecata la judecatoria Craiova pt.as recupera casa spunand ca bunica mea ar fii stat an aceea casa cu chirie mai exact 38 de ani. Eu o reprezint in momentul de fata pe bunica mea la judecatorie. Demonstrand prin actele care le detin ar mai fi cam 3 ani sa se implineasca 30 de ani pt. a putea sa iau actele de la primarie. Intrebarea mea este ma va incurca procesul acesta pt.a putea sa-mi iau actele pe casa cu uzucapinio legea asta? si credeti ca am sanse sa castig acest proces?
  VA MULTUMESC ANTICIPAT!

 123. Am fost crescuta de bunici si am fost ajutorul lor pana au decedat. Mi-au lasat un testamnet cu 250 m si imobilele aflate pe acel teren pt ca asa erau legile pe timpul lui Ceausescu nu se putea trece toate terenurile pt ca era colectiv. Ce drepturi am la restul terenurilor si cum as putea proceda? Multumesc!

 124. Buna ziua!!
  Mama mea tine pamantul de 38 de ani fara nici un act, schimbul s a facut verbal, pe o parte din aceasta bucata de pamant avem cateva anexe, proprietarul a venit si ne a spus ca trebuie sa eliberam pamantul ca el il vrea inapoi…acum noi cum trebuie sa procedam? cu cine trebuie sa vina ca eu sa fiu obligat sa eliberez pamantul? sau trebuie sa actionez eu in instanta cu legea de uzucapiune? Multumesc tare mult!!!

 125. Buna seara, numele meu e Vasile si am urm. problema. Tatal meu a decedat acum 10 ani. Noi suntem 3 frati. In urma defunctului a ramas o casa, cea in care locuiesc si cea in care m-am nascut si niste teren la camp pe care il muncim in mod egal cu ceilalti frati. Toate bune pana acum cand un frate vrea si cota lui de casa cu toate ca eu locuiesc acolo de aproape 60 ani, va dati seama cat am contribuit eu mai ales ca fratii mei nu mai stau acolo de 40 ani. Intrebarea mea este cum pot ramane singurul proprietar al locuintei. Va multumesc

 126. Buna seara,
  Langa terenul pe care il detin exista un teren intravilan plus o casa (aproape daramata), iar proprietarul a decedat, sotia acestuia nu mai are discernamant si as dori sa stiu in ce conditii as putea sa dobandesc terenul respectiv, deoarece este practic parasit de aprox. 4 ani si risca sa devina in curand o groapa de gunoi.
  Multumesc!

 127. Buna ziua. Bunicii mei sunt morti, mostenirea intre fratii (tata si 4 surori) nu a fost dezbatuta, fiecare a primit cate o bucata de teren de la bunici cat traiau dar fara acte. Intrebarea mea este daca parintii mei au folosit terenul si casa mai mult de 20 de ani ar putea obtine titlu de proprietate prin uzucapiune? Daca da, ce ar trebui sa faca?

 128. Buna ziua,
  Suntem reclamanti intro actiune civila de granituire.
  In cauza, pe langa necesitatea stabilirii semnelor pentru linia de hotar, mai este vorba si de erori in actele cadastrale.
  Pe o suprafata de cca 3300 mp, teren intravilan, sunt 10 numere topografice si exista 3 suprafete care se suprapun afectand 5 numere topografice, suprapunerea find de cca 800 mp si dateaza din anii 1956-1980.
  De exemplu un nr topo a fost omis la dezbaterea unei succesiuni in 1980 si in mod eronat a fost modificata suprafata unui alt nr topo cu o suprafata mai mare decat cea a numarului omis.
  In actele cadastrale, reclamatul se invecineaza cu decedatul, respectiv cu nr topo ramas deschis, iar in realitate terenul vecinului care detine nr topo modificat in plus se suprapune si peste un nr topo al reclamantului.
  Este corect ca reclamantul, fiind ultimul care a dobandit calitatea de proprietar, sa fie obligat sa piarda cca 30% din suprafata pe care a dobandit-o prin contract de vanzare-cumpare incheiat la birou notarial in 2006 pe baza extraselor de carte funciara eliberate de OCPI si a Primariei-Taxe si impozite?
  Paratii raman cu suprafetele nemodificate chiar daca cunosteau existenta acestor erori din actele cadastrale, ei sau antecesorii lor, (exista planuri de situatie) o parte din numerele topografice suprapuse find si pe suprafetele pe care le au in folosinta?
  Va multumim.

 129. condor cecilia iulia

  vreau sa stiu daca mama a fost mostenitoare dupa bunicu si a decedat iar taicameu nu este in nici un act de mostenire sau intabulare are drept de mostenire sau nu

 130. Buna ziua,

  In anul 1995 am cumparat pe baza unei chitante de mana o suprafata de teren de 1 ha, extravilan, pe care am folosit-o si pentru care am platit impozitul datorat catre primaria locala.
  Doresc ca sa intabulez acest teren pe numele meu insa nu stiu cum sa procédez, daca pot folosi uzucapiunea in acest caz, si ce presupune acest lucru.
  Multumesc anticipat pentru raspuns!! Evantual va pot da detalii pe adresa de mail proprie.

 131. buna ziua,
  va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti cat mai urgent
  socrul meu locueste pe un teren de 500 de mp mostenit de la tatal sau sunt trei frati si doua surori mostenitori de drept.
  pe teren sunt constrite o casa de 120 de mp a socrului meu si alte doua anecse cam de 40 de mp in care a locuit sora tatalui ssau acum decedata talal socrului meu a pltit impozitul la stat pe toata suprafata terenului respectiv cei 500 ce mp cam 30 de ani iar scum plateste socrul meu cam de 20 de ani ar pute socrul meu sa foloseasca uzcapiunea?
  sa devina cumva proprietar de drept pe tot terenul?
  mentionez ca toata suprafata terenului a fost cumparata de bunici lui acum vreo 70 de ani

 132. Buna seara,

  Cazul se prezinta astfel: parintii mei locuiesc de 28 de ani pe o proprietate, care se afla trecuta pe numele bunicului meu din partea tatalui, deci tata ar fi mostenitor direct. Mentionez ca tatal meu mai are doi frati. Succesiunea nu a fost facuta si nici mostenirea. Exista posibilitatea dobandirii proprietatii prin uzucapiune, avand in vedere ca ei platesc toate taxele de 28 de ani?

  Multumesc mult pentru raspuns

 133. Buna ziua! Am si eu o problema, tatal meu a decedat anul trecut in decembrie 2012 , bunicul patern traieste dar avem ceva probleme cu el, tatal meu a platit impozitul casei timp de 30 de ani si este trecut pe rol dar nu era propietar, propietar este bunicul, bunica paterna a decedat acum 7 ani si nu a avut loc o succesiune dupa ea si nici dupa tatal meu, tatal meu mai are 2 surori , am inteles ca dupa un anumit timp cel care plateste impozitul si este trecutpe rol timp de 30 de ani devine propietar, m-ar interesa un sfat de la dumneavoastra! Va multumesc! Astept un raspuns!

 134. buna ziua
  am o proprietate de 1250 de metri si acum vreau sai dau lui soramea gradina inscris dar am o problema ca in acte am 1000 de metri
  cel cu cadastru a zis ca imi poate face ceva dar numai 100 de metri restul de 150 este pe domeniul public iar eu am si casa si gartul turnat din beton
  am vb cu primaru si mea zis sa ma dau inapoi ca mile farima ce as putea sa fac sa num stricea astea
  va multumesc astept un rsp cat mai repede

 135. Am urmatoarea speta: tatal meu a facut succesiunea in anul 2011 dupa ambii parinti ai lui decedati dupa cum urmeaza – tatal lui decedat in anul 1982 si mama lui in anul 2006. El este unic mostenitor, nu are frati sau surori. Pe T.P. este inscrisa la intravilan suprafata de 1197 mp. Acum a vrut sa intabuleze terenul – cu cladiri, anexe ce este construit pe el – detine autorizatii constructii pe numele mamei lui, insa are o problema legata de suprafata. Pe teren fizic sunt 1390 mp si in acte sunt 1197 mp. Depaseste procentul de 10% admis de lege pentru intabulare. Intrebare – in situatia in care s-a dezbatut succesiunea dupa parintii lui acum 2 ani, poate invoca uzucapiunea? Cei de le Primarie nu ar fi impotriva, mai ales ca la impozite tatal meu achita intreaga suprafata de 1390 mp, platind tatal meu impozite din timpul vietii parintilor sai. Ce uzucapiune poate fi invocata? De 30 de ani, 10 ani, noul sau vechiul cod civil? Cu deosebita stima, Marian.

 136. tatal meu a mostenit un imobil de la parintii sai in 1980, pe care l-a vandut in acelasi an lui x (asa il voi numi in continuare) cu chitanta de mana. x a folosit acest imobil netulburat de nimeni, iar in urma cu cca 3 ani a vandut imobilul respectiv lui y, tot prin chitanta de mana. tatal meu ar vrea sa il ajute pe y sa intre in legalitate cu imobilul respectiv. ce poate face y, poate invoca uzucapiunea? ce ar trebui sa faca x si tatal meu?

 137. am si eu o intrebare va rog, strabunicul meu a lasat pe cind eram eu mica(acum am 38 ani)tatalui meu si celor 2 frati ai lui pamanturi dar nu stiu cum si cat ca stiu doar din auzite de la mama mea dar tatal meu nu si-a luat partea ca a mai lasat sa lucreze frate sau pamantul ca noi stam in banat si ei in oltenia si mergeam la ei in vizita si ne dadeau una altadar intre timp in 1984 a murit tata si mama nu si-a cerut dreptu ca ii era frica si a murit si ea in 1990 si eu tot de groaza lor nu am cerut desi au incercat sa ma faca sa le semnez ca renunt prin 2003 dar nu am vrut. dar cu legile astea nu stiu daca mai pot face ceva acum? as vrea sa pun avocat sa caute la cartea funciara la ei acolo dar nu stiu daca mai pot? va rog ajutati ma cu un raspuns

 138. Buna, parintii mei folosesc din 1989 un teren.Am mers la oficiul de Cadastru si in acel loc (am vazut cu operatorul din satelit), nu este intabulat nici o persoana. pot sa ma folosesc de uzucapiune pentru a intra in posesia terenului, proprietarul terenului, din titlul de proprietate este decedat in anii 70, cel putin asa este in titlul de proprietate.

 139. BUNA SEARA
  acum in urma cu cativa ani am restucturat casa parinteasca cu acordul lor ca o sa ne ramana noua ac.
  unul din frati nu este de acord nu avem sanse sa recuperam bani care i-am investit avem facturi si martori mama e in viata si casa e pe numele ei
  MULTUMESC

 140. Buna ziua,As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu problema mea legata de o mostenire. De mic copil am crescut la bunicii din partea mamei, pe percursul anilor bunicii s-au inbolnavit, bunica in 1996 s-a inbolnavit, am ingrijit-o la pat, timp de 6 ani dupa care a decedat, iar din anul 2001 bunicul s-a inbolnavit si el amputandui-se ambele picioare ramanand in carucior cu rotile, l-am ingrijit si pe el timp de 5 ani, dupa care decedase. I-am inmormantat pe amandoi tot eu. Dupa moartea bunicilor nu a fost facuta succesiunea, ei avand 8 copii, toti la casele lor, si evident nimeni nu a avut grija de bunici in timpul bolii in afara de mine. Dupa moartea lor nimeni din acesti copii nu au vrut nici un fel de pretentii la mostenire, zicand ca eu am avut grija de bunici si sa-mi ramana mie. Acum dupa 7 ani s-au trezit ca vor mostenire. Eu fiind plecat la lucru, au spart lacatul la usa si au intrat in casa fara sa le dau eu voie, si au schimbat si lacatul la usa, venind acasa am sesizat ca nu pot intra in casa ca cheile nu corespundeu. Am investit acolo si niste bani in renovare, platesc impozite pt aceasta casa si terenul aferent. Doresc sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia data, ce drepturi au ei acolo, si ce mi se cuvine mie. In cazul de fata pot beneficia de uzucapiune? CU STIMA CIPRIAN.

 141. Buna ziua,
  va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie juridica in speta urmatoare:
  Este vorba de un teren luat in folosinta de la fostul CAP (cooperativa agricola de productie ) teren care a fost luat in baza unei cerere de mana aprobata si semnata cu stampila si semnatura consiliului de atunci (1990) Cererea existenta ca dovada in prezent. Pe teren s-au facut constructii, anexe care nu au autorizatie dar pentru care se plateste impozit. Terenul din jurul cladiri fiind imprejmuit de la momentul cereri la CAP.Exercitarea posesiei asupra terenului si a cladiri a fost neincetata pe toate perioada pana in prezent.
  Se poate deschide actiune in justitie in baza uzucapiunii, favorabila acestui caz?
  Va multumesc anticipat!

 142. Matei Marinela

  Buna seara, va rog frumos sa ma aj, tatal meu a dat unei persoane un loc de casa in jur de 9 ani cu o foaie de mana, fara notar acesta poate deveni noul proprietar desi nu are acte? pt uzufruct in baza uzucapiunii poate deveni prop? taxele au fost platite de catre tatal meu, se poate face instanta sa fie in favoarea mea? Multumesc frumos!

 143. Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie, la care, momentan, nu gasesc solutia: in baza unui certificat de mostenitor din anul 1989, se mosteneste un imobil in Bucuresti (teren de 300 mp si constructie), pe certificat mentionandu-se ca se mosteneste imobilul “fara sa se faca dovada titlului legal”. Din pacate mostenitoarea nu s-a intabulat dupa 1990 (cand se putea acest lucru), si nici nu stie de la cine au cumparat imobilul autorii sai. Chitanta de mana sau alt inscris nu au fost gasite niciodata.
  Ce solutie de recunoastere a dreptului de proprietate in instanta sau uzucapiune se poate face, daca nu se stie impotriva cui, deci nu se poate identifica paratul?
  In anul 2005 am facut un antecontract de vanzare-cumparare cu aceasta mostenitoare (fiind in eroare, recunosc, la acel moment), urmand sa se perfecteze actele.
  Din pacate nu am gasit solutia (sau persoana care s-a mai confruntat cu asa ceva) pentru a putea introduce o actiune in instanta, neavand un parat impotriva cui sa se indrepte actiunea. Mentionez ca mostenitoarea are rol fiscal pe numele sau, autorii sai au avut rol fiscal din anul 1958, se poate face dovada ca au stapanit si s-au comportat ca adevarati proprietari, dar in evidentele autoritatilor nu figureaza nimeni inainte de autori, sa putem prinde vreun fir.
  Ar putea fi posibila o uzucapiune impotriva nimanui? As putea eu, care locuiesc in imobil de 8 ani, sa initiez o uzucapiune (cu sanse de reusita, mi-e frica de o autoritate de lucru judecat) impotriva mostenitoarei?
  As fi tare recunoscatoare daca m-ati putea indruma…

 144. Salut, bunicii mei detin un teren de 800 mp impreuna cu unul din fratii bunicului.Titlul de proprietate este facut pe numele amandurora dar taxele si impozitul intregii proprietati a fost platit de bunicii mei timp de peste 40 de ani …timp in care fratele bunicului a locuit in alt judet, nu a construit nimic pe partea lui de loc si nici nu a platit impozit la primarie acesta fiind achitat tot de bunicii mei. Ce se poate face in acest caz??…cum ar putea bunicii mei sa beneficieze legal de intregul teren avand toate chitantele platite in tot acest timp? Va Multumesc Anticipat.

 145. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere in urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in urma cu o luna si el a avut un apartament pe care am crezut ca o sa il mostenesc eu si sora mea ( dintr-o relatie ulterioara ) insa am descoperit ca pe contractul de vanzare-cumparare apare trecuta si mama mea, de care a divortat in urma cu aproximativ 29 ani. Mentionez ca apartamentul a fost achizitionat in rate retinute din salariul tatalui meu, rate care au fost incepute inainte de a o cunoaste pe mama mea si care au continuat si dupa ce tatal si mama mea au divortat. Nu se cunosc imprejurarile in care a aparut si mama mea pe contract insa la divort nu s-a facut partaj ci exista doar o scrisoare de mana prin care ea (mama mea) descrie modul in care si-au impartit bunurile si mama mea declara ca nu are nici un fel de pretentie asupra apartamentului. Exista si 2 martori care semneaza acest bilet. In urma divortului statul i-a atribuit mamei mele un apartament pe care ea, ulterior, l-a instrainat. Nu a avut niciodata nici un interes…drept sau obligatie legat de acest apartament…pana acum. Ce se poate face in acest caz? Multumesc anticipat!

 146. Buna ziua, cu multumiri anticipate astept un raspuns in urmatorul caz: in anul 2001 am cumparat cu contract V-C un teren in suprafata de 80 mp pe care l-am intabulat si am construit o cladire cu toate aprobarile din partea autoritatilor locale (mentionez ca vanzatorul este decedat). In anul 2008 m-am trezit cu o persoana care pretinde ca i-am ocupat terenul, el cumparand drepturi succesorale si pe acest motiv a deschis proces civil in instanta. Intrebarea este daca as putea invoca uzucapiunea extratabulara in conditiile in care eu detin acest teren din anul 2001. Va multumesc!

 147. Buna ziua, scuzati ca va deranjez, parinti mei au murit in urma cu 30 de ani eu am mai avut doar un frate care a murit acum un an de zile am ramas doar eu si nepotul meu, care dupa lege primeste dupa tatal sau jumatate din casa jumatate am eu jumatate are el. Acum dorim sa vindem casa pe casa avem toate actele in regula. Probleme ieste gradina, si acum sa va explic cum sta treaba, mosul meu a avut 5 copii Pop Florian; Pop Ioan; Pop Maria; Pop Floare; si tatal meu Pop Teodor. Pop Florian si Pop Ioan au murit pe front au fost dati disparuti nu au fost casatoriti si nici urmasi nu au avut, Pop Floare a murit si Pop Maria traieste Pop Teodor tatal meu e mort. Pe gradina figureaza mosul meu. Parinti mei au locuit o viata in casa si au lucrat gradina au platit inpozit pe ea cam vreo 50 de ani. Cum se poate rezolva acest caz si unde? Sper sa raspundeti anul acesta, va multumesc anticipat o vara frumoasa va doresc !!!!!!

 148. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE! VA RUGAM SA POSTATI COMENTARII SI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea/

 149. buna seara! tatal meu a cumparat in 1993 3 ha pamant extravilan cu contract de mana,dar pamantul in momentul acela a fost pe tata vanzatorului, acum amandoi sant decedati, cum pot sa imi intabulez pamantul, pe tata sau pe mine, solutia cea mai ieftina si mai bune. vreau sa precizez. am vorbit cu urmasi si iei sant deacord, si recunosc vanzarea pamantului de catre,sot,repspectiv tata. am vorbit cu un avocat, care mi-a zis ca solutia cea mai ieftina ar fi, sa dau in judecata pe mostenitori, sau sa fac alt contract de vanzare cumparare cu sotia, si sa dau sotia in judecata, sa ma pot intabula prin instanta ca e mai ieftin. mai intreb cava: exista ce va lege acuma, ca daca ai folosit pamantul peste 20 de ani, te poti intabula si cu contractul de mana? astept un raspuns. multumesc!

 150. Buna ziua. am urmatoarea problema. Parohia mea este vecina cu un vechi conac boieresc, revendicat si dobandit. Mostenitorii au masurat si intabulat si gradina casei parohiale, folosita timp de aproape 40 de ani neintrerupt, fara ca eu sa fiu anuntat, iar cand am masurat si eu terenul pentru actele de proprietate,am inclus fara sa stiu parcela de 300 mp.Ei au intabulat din 2010. Este firesc asa ceva? Ce pot face in acest caz? Multumesc.

 151. buna ziua. in anul 1983 bunicul meu a decedat, avand 2 fiice care au hotarat urmatorul an 1984 sa imi faca certificat de mostenitor pe un imobil si o suprafata de 1200 mp. am obtinut certificatul de mostenitor in 1984, iar urma cu cateva zile am aflat ca mama mea avea rol pe o suprafata de 400 mp din cei 1200 care imi reveneau mie conform c.m., schimband vecinii, acest rol datand din 1981. mentionez ca in anul 1981 bunicul traia si nu i-a lasat ei niciun fel de act de proprietate pentru acel teren, deci nu inteleg cum de ea are acte din acel an, 1981. am fost la primarie pentru a face un act de v-c uneia din fetele mele si urmand etapele care le cere legea primarul mi-a spus ca portiunea de teren care vreau sa o trec pe numele fetei mele nu este a mea cu toate ca eu am toate actele care arata ca am dreptate.primarul nu a vrut sa imi arate cine este acel “vecin” pe care eu nu stiam ca exista pana in acel moment. avea primarul voie sa arate registrul agricol cu actele care le-am solicitat? ce se poate face in acest caz ? va multumesc!

 152. Buna ziua,

  In 2003 am cumparat 2500 mp cu chitanta de mana, proprietarul a decedat.
  Ce demersuri pot face pt a intra legalitate.
  Tin sa specific ca eu platesc impozitul.

  Multumesc anticipat

 153. Parintii mei si bunicii au platit ptr o bucata de pamant o anumita taxa, ptr.toti anii astia….peste 50 ….iar metri patrati erau inscrisi si pe desenul proprietatii,casa gradina….deci era considerata a noastra….dupa trei generatii ca eram pe acelasi pamant….primaria dupa anumite plangeri a familiei care au venit sa locuiasca langa noi intr-o casa mostenita…..din cauza ca nu aveau gradina, primaria a decis, sa le dea gradina noastra respectiv pamantul ptr. care o viata de trei generatii am platit taxe impozite etc…
  Farà sa ne avertizeze nimeni, farà o licitatie….farà nimic, ne-am trezit peste noapte cu gardul mutat….eu zic….dar e posibil?

 154. Mama mea care a decedat, este posesoarea unui teren de 5,47ha, impreuna cu ceilalti 5 frati decedati si acestia. Din 1991 m-am ocupat de acest teren dandu-l in arenda. Sunt 23 de ani de cand nimeni nu se intereseaza si nu revendica acest pamant in cazul c-ar mai fi si alti mostenitori din partea fratilor mamei. Nu am tinut legatura cu familia deoarece mama mea fiind cea mai mica acum ar fi avut 81 de ani, ceilalti frati fiind decedati demult. In aceasta situatie as putea beneficia de uzucapiunii?

 155. am cumparat un apartament dar terenul pe care sa facut blocul nu a fost cumparat de constructor deci blocul a fost construit pe un teren al carui proprietar nu este constructorul. ce riscuri am eu ca detinatorul acestui apartament ca locatar… tinand cont ca proprietarul terenului da locatarii blocului in judecata… multumesc

 156. Stau in casa parinteasca din anul 1994, parintii au decedat si nu am reusit sa fac acte pe casa.Am investit in casa bartaneasca, nu mai este nimic vechi, impozitele sunt platite la zi. Mentionez ca mai am frati.Intrebarea este dupa cati ani pot deveni unic proprietar daca nu sa dezbatut mostenirea nici pana acum? …. multumesc

 157. buna, am o antrebare, am cumparat o bucata de teren si lam pus pe numele sotiei, si antrebarea este. ce trebue sa fac sa devin si eu prorietar?

 158. am fost plecat din tara si nu am putut sa trec terenu si pe mine si as dori sa al trec si pe mine adica ca fim amandoi proprietar,

 159. Buna ziua,
  parintii mei locuiesc pe terenul bunicilor tatalui meu din 1981 si nu au acte de proprietate asupra lui. evident, nimeni nu a cerut nici un drept asupra terenului pana acum si in momentul de fata, mai este in viata o fiica a decedatilor si bineinteles, multi nepoti de-ai lor (printre care si tatal meu). avand in vedere ca parintii au construit casa, au platit toate impozitele si taxele pentru teren timp de 32 de ani, pot sa solicite dreptul la proprietate prin uzucapiune?

 160. buna ziua,
  va solicit si eu parerea in urmatorul caz: bunica si sora ei au detinut un teren de 800 mp si o locuinta din 1950. In 1960 bunica si bunicul si-au constrit o casa pe acest teren. In 1970 bunica si sora acesteia au vandut 400 mp si cladirea detinuta in comun, nu stiu cum si-au impartit banii. Bunicii mei au platit impozit inca din 1950 pe intreaga suprafata si pe imobil, sora acesteia nu a avut rol pe numele ei. In 1880 sora bunicii decedeaza iar la succesiune nu s-a amintit de acest teren. In 1996 in urma decesului bunicului meu, se face succesiunea, cadastru si intabulare in care sunt trecuti cei 400 mp ramasi dupa vanzarea din 1970 si casa construita de bunici. Rudele matusii nu au avut pretentii asupra celor 400 mp. Rudele matusii mai au drept de proprietate asupra terenului de 400?

 161. Situatia a aparut acum cand vrem sa vindem, notarul ne-a spus ca in actul de proprietate al terenului figureaza si sora bunicii. Cum de nu s-au sesizat la succesiunea dupa bunicul, nu stiu. Intre timp s-a mai facut sccesiune dupa bunica in 2007 si dupa unchiul meu (fratele mamei) 2013. In toate figureaza 400 mp de teren. Cum putem vinde proprietatea ?

 162. Mama are un titlu de proprietate la o suprafata de 10 hectare extravilan si un teren de 2000 metri patrati intravilan pe care, pe titlu, e trecuta cu inca 4 frati. Terenul de 2000 mp a fost imprejmuit de mama mea si impozitul la primarie aferent a fost platit de ea din anul 2003. Poate beneficia de procedura de uzucapiune extratabulara de 10 ani pentru acest teren de 2000 mp?

 163. Buna ziua, am si eu cateva nelamuriri legate de o succesiune. Bunica mea a murit, in urma ei au ramas 3 mostenitori, mama si cele 2 surori. Acum se face succesiunea propriu zisa, nelamurirea mea este urmatoarea, in urma succesiunii si intelegerii intre parti eu raman in 2 camere din imobilul respectiv dar, cele 2 camere nu au apa curenta si inteleg ca trebuie sa ma separ si cu energia electrica, cum fac ca pana ajung eu sa imi instalez aceste 2 utilitati sa le pot folosi pe cele deja existente in imobil??? Pot face ceva un act cu celelalte parti la notar sau undeva unde sa se specifice ca desi succesiunea va fi terminata, eu pot folosi aceste utilitati inca cateva luni, de ex.pana la anul in luna mai???? ptr ca iarna e foarte greu sa tragi apa. etc???? Se poate??? Nu stiu cat de coerenta am fost in ceea ce am scris dar va multumesc anticipat si astept un rasp, cat de vag ar fi totusi sper sa ma mai lamureasca in privinta a ceea ce am sau nu dreptul. Am uitat sa specific ca partea mamei imi revine mie prin procura notariala mama mi-a cedat toate drepturile ei de mostenitor.

 164. Alexandrescu Virgil

  Detin cu chirie un spatiu de la AFI, Primaria Capitalei cu chirie de peste 30 de ani.Imi poate spune cineva daca am sanse sa castig in instanta spatiul in proprietate, pe motiv de uzucapiune???
  Va multumesc.

 165. Locuiesc intr-un bloc cu 4 apartamente. Eu locuiesc la parter vecina de la etaj a decedat acum 11 ani, nu a avut copii asa ca la mostenire au intrat rudele de gradul 1 in numar de 11(6 frati ai sotului decedat si el si 5 frati ai ei).De la deces si pana in prezent nimeni nu a venit sa se mai intereseze de locuinta aceasta aflandu-se acum intr-o avansata stare de degradare.De-a lungul timpului am mai facut unele mici reparatii, dar acum nu mai poate fi vorba doar de mici reparatii trebuie intervenit sa reparam acoperisul, balconul care sta sa se darame si ne pune viata in pericol. Nu stim ce se poate legal face, deoarece nimanui nu-i convine sa cheltuie niste bani pe un lucru care nu-i apartine, dar ce este mult mai grav s-ar parea ca nu apartine nimanui. Cei 11 mostenitori sunt raspanditi in toata tara, voi face demersuri pentru a le afla adresele, dar as vrea sa stiu care-i urmatorul pas ce urmeaza a fi facut, pentru ca eu si familia mea sa putem trai in conditii de siguranta. Va multumesc!

 166. In urma decesului bunicilor si parintilor am ramas cu locuinta si paminturile arabile, titlul de proprietate este pe numele bunicului care a decedat in 1970, tatal in 1995 iar bunica in 2004 taxele si impozitele pe toate bunurile le-am platit eu din anul 1995, succesiune nu a intentat nimeni din familie nefiind interesati si lasindu-mi mie dreptul la proprietate, lumina apa si canalul sunt trecute pe numele meu din 2001 ce trebuie sa fac sa devin proprietar cu acte in regula.
  Multumesc !

 167. Buna,…situatia mea este groaznica…mama a murit in 2004,…am facut dupa ea acceptare de mostenire, dupa un duplicat emis de Primaria Timisoara caci tata nu a vrut sa-mi dea certificatul de deces al mamei…ptr. ca am indraznit sa-i cer certificatul, chipurile, a dat in mine, m-a injurat…am scos un certificat medico-legal…si tot am facut acceptarea succesiunii, dar nu i-am cerut nimic, l-am lasat linistit…atat de linistit a fost ca pe la spatele meu, a facut un act de vanzare cumparare cu fratele meu ptr. un alt apartament pe care il detinea doar pe numele lui…si toate astea dupa ce am avut grija de ei foarte mult timp…iar pe mama am ingrijit-o caci a fost foarte bolnava…dar de la ridicat, m-am imbolnavit si eu…banuiesc ca tata avea probleme de perceptie…si vecinii se plangeau de acest lucru…dar nu indraznesc sa spuna nimic ptr. ca fratele meu este foarte bogat si suspus…eu sunt ,,varianta,, saraca a ,,lucrurilor,,…dar nu si varianta proasta…in 2012, in septembrie a murit si tata…nu am mai fost lasata sa intru in apartamentul in care statea cu mama, iar la inmormantare nici nu am fost chemata…a spus tuturor ca nu mai are nr. meu de telefon…de parca nu ar exista langa serviciul decese al Primariei, cea de evidenta a populatiei…minciuni!…am facut cu chiu cu vai si dupa tata acceptare de mostenire…cand am aflat ca a murit…din vecini….de unde?…am dat telefon fratelui meu…sa facem succesiunea…si mi-a spus ca nu ma recunoaste de sora…ca ar fi ceva sa-mi dea…chipurile!!!…nu stiu ce sa-mi dea el???…dar ca mai intai mananca el mostenirea…ati mai auzit asa ceva???…apoi mi-a inchis telefonul…eu chiar sunt saraca si nu am bani de notar…sunt ajutata de baiat sa-mi platesc cheltuielile la bloc…si traiesc din mila lor, ca sa zic asa!!!…nici nu vor sa auda de fratele meu…nici eu!…dar am dobandit probleme de sanatate dupa ce mi-am ingrijit mama si poate pot sa le rezolv…de fapt cand mama s-a inbolnavit…eu numai ce am iesit din spital si aveam sonde in mine…ar fi multe de spus…si am acte medicale…dar tare cred ca cineva a vrut sa mor si eu…intrebarea mea este….ce poate sa faca fratele meu cu apartamentul?…caci nu ma lasa sa intru…nici sa vorbeasca nu vrea!…am lasat plicuri lipite de usa apartamentului…nimic!…dar cu apartamentul instrainat de tata catre fratele meu?…era normala o astfel de situatie?…fara sa stiu nimic?…situatia mea eate una precara…nu pot sa fac nimic…astept sa faa el ceva!…ce mai poate sa-mi fure?…nu ma pot pune cu el…e prea bogat si prea influent…si are sotie si amanta avocati…si mai multe din astea….

 168. Mocanu Maria Magdalena

  Buna ziua, am datorii la intretinere in jur de 120 milioane vechi, sunt divortata din 2001 si mi-am crescut singura copilul, nu am fost rau platnica dar mi-a fost practic imposibil in toti acesti ani sa tin din scurt cu salariu minim pe economie. Propietarul apartamentului m-a lasat sa stau aici din 2008, momentan nu stiu nici eu unde sa-l gasesc dar datoria este a mea. Acum am primit de la posta cum ca asociatia de propietari s-a trecut in cartea funciara. Propietarul are casa ipotecata, el plateste lunar rata la banca dar acuma scrie asa: SE INTABULEAZA DREPTUL DE IPOTECA LEGALA IN VALOARE DE 137..ASUPRA APARTAMENTULUI ON FAVOAREA ASOCIATIEI DE PROPIETARI…
  Ce inseamna mai exact asta? Poate o asociatie sa se inscrie asa fara acte legalizate? Apoi sa vanda apartamentul? Propietarul nu stie nimic.

 169. Buna ziua. Am si eu o problema si as vrea un sfat:in urma cu 17 ani parintii mei au cumparat o casa cu chitanta de mana de la o persoana care nu era proprietar(proprietarul o vanduse cu 10 ani in urma tot cu chitanta de mana la acea persoana) de 17 ani parintii mei sunt inscrisi in cartea funciara si platesc taxele la timp. Ce este de facut pt a deveni ei proprietari? va multumesc

 170. Buna ziua!! Tatal meu a cumparat un loc cu casa de 700 mp dar problema este ca a cumparat cu o declaratie facuta de mana de la un vanzator cumparata la randul lui tot asa si inca unul tot asa a vandut aceiasi casa. Casa este cumparata din anul 1999 fiind platita la zi cu toate impozitele de tatal meu si a f imbunatatita enorm de mult. Cum putem dobandi macar rolul la primarie deoarece acestia refuza acum sa ne mai faca si buletinul, mentionez la aceasta casa nu exista nici un act insa la primarie este trecut primul cumparator acesta neavand cu ce sa justifice casa, el a vandut si a plecat de aici de mult timp, noi platind efectiv pe numele lui. Stam aici de 15 ani primaria nu vrea sa ne ajute ce este de facut, va multumesc daca se poate sami dati raspunsul pe email ca sa-l pot gasi. Va rog mult.

 171. Bună seara! Am îngrijit o mătușă (sora tatălui meu) deoarece avea o singură fiică înfiată care locuia în altă localitate. După moartea mătușei mele (1995), fiica acesteia (verișoara mea) mi-a donat un teren cu act de mână și doi martori al cărui prorietar era mătușa mea. Acum aș vrea să îi dau terenul fiicei mele să-și construiască o casă, dar titlul de proprietate a rămas pe numele mătușii mele și deaoarece și verișoara mea a murit între timp am contactat nepoții care sunt de acord să facem actele pe numele fiicei mele, dar când au făcut demersul s-a constatat că verișoara mea a fost înfiată doar de unchiul meu chiar dacă el era căsătorit cu mătușea mea la data adopției pentru că aceasta nu a dat semnătură. Ce pot să fac? Vă mulțumesc!

 172. buna seara. acum un an am cumparat o casa a carei suprafata este de 1500 mp dar in acte am cumparat doar 500 m .ei au folosit aceasta diferenta de teren de 1000mp ca si gradina casei de 30 ani dar nu si-au trecut-o pe numele lor. eu acum dupa ce am cumparat de la ei cum ar trebui sa procedez sa-mi trec toata suprafata pe numele meu

 173. Buna ziua,

  As dori sa stiu cum pot intra in posesia unui teren vecin cu terenul meu, avand urmatoarea problema: terenul era inchiriat an de an de catre fostul proprietar al lotului meu, de la primarie. Desi in extrasul de carte funciara,acest teren are proprietari (ultima miscare e in 1908). Putea primaria sa inchirieze acel teren? Sau se foloseste in mod abuziv de el? Eu as dori sa cultiv acel teren (1500 m patrati ) pt . ca de cativa ani e parloaga. Multumesc !

 174. Doresc sa cumpar un teren (vita de vie ) situat pe un deal dar toti din zona unde doresc sa cumpar nu au numai contract de v-c de mana, cei care au dorit sa devina proprietari prin uzucapiune desi platesc la primarie impozit de 30 de ani cand au mers cu topografii nu au gasit numere topo, nu este parcelat la cf si au fost nevoiti sa se dea batuti.
  CE SE POATE FACE?

 175. Buna ziua,
  Parintii mei au primit o mostenire din partea unui unchi care nu a fost casatorit si nu are nici copii. Au primit o suprafata de pamant extravilan. Mai exista si un loc de casa pe care unchiul nu avea acte dar era “prpietatea unchiului”. Taxele la primarie au fost platite in toti acesti 7 ani de catre parintii mei, dar atata timp cat nu exista un act de proprietate nu putem risca sa investim in locul acela.
  as vrea sa stiu daca se poate folosi dreptul de uzucapiune?

  Multumesc

 176. Buna ziua, as dori sa analizati si speta mea si sa-mi raspundeti ce trebuie sa fac. In anul 2010 am cumparat cu contract sub semnatura privata o garsoniera de la o doamna care nu avea copii, fiind despartita de sot (cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de fostul sot). Urma sa facem actele la notar (in forma autentica ), nu am mai putut face acest lucru, fosta proprietara decedand, iar eu locuiesc de atunci in garsoniera, platind toate cheltuielile (impozit primarie, curent, asociatie), exista o nepoata (copil al surorii fostei propietare)care ma tot streseaza si spune ca are un testament olograf scris de fosta propietara, dar de mana si imi cere sa-i dau bani pe imobil din nou, nerecunoscandu-mi tranzactia cu matusa ei cu chitanta de mana (contract de vanzare-cumparare in forma privata). Cum trebuie sa procedez sa ajung propietar pe acest imobil care nu este intabulat nici de fosta propietara decedata (nu este inscris in cartea funciara, neavand nici cadastru)?

 177. buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai urgent! tata a decedat anul trecut si am facut succesiunea la notar unde am obtinut certificatul de mostenitor! in urma succesiuni in cf scrie ca imobilul de 300 mp este pe numele meu iar 600 mp (curte + gradina) sunt ai statului roman, notarul mi-a spus ca trebuie facuta o cerere ca acel teren de 600 mp sa fie trecut pe numele meu dar nu am facut-o! spuneti-mi va rog daca as vrea sa vand casa ce ar trebui sa fac? acei 600 mp imi apartin? va multumesc!

 178. Buna ziua.Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac in legatura cu o casa cu teren de 500 mp.Acum 15 ani a murit un unchi de al meu care nu avea nici copii nici nevasta dar are 4 nepoti din partea fratilor.Atunci nu a vrut niciunul sa suporte cheltuielile de inmormantare.Au spus “cine il ingroapa si ii face pomenile” ramane cu casa si pamantul.Nu au facut nici un act.Tatal meu a platit toate taxele la stat timp de 15 ani.Pana acum nu a facut nimeni nimic dar doi dintre nepoti isi vor drepturile adica 125 mp de fiecare.Are tatal meu sanse sa intre in proprietatea pamantului si al casei prin uzucapiunea de 10 ani?Va multumesc

 179. Sau poate sa imi faca actele direct mie tinand cont ca el a platit cu bani de la mine si am locuit un timp in acea casa, am facut renovari si am mobila si lucruri acolo?Eu sunt plecata in strainatate dar cand merg in Romania aceea e casa mea unde ma duc.Va multumesc!

 180. Buna ziua,
  Ma aflu intr-o situație destul de încurcată, cum numai in Romania se poate întâlni. Am dorit sa achiziționez un apartament in 2007, am dat bani dar apartamentul nu mi-a mai revenit in posesie (nu am fost singura păgubita); pe scurt l-am câștigat prin Executare si am fost sa il intabulez: aici este problema, ca sa il intabulezi iti trebuie certificatul fiscal de la Primărie dupa care ajungi la Cadastru. La Cadastru am constatat ca, “constructorul” si-a modificat denumirea societăți si a vândut apartamentul către o alta persoana, normal ca eu am primit refuz – de aici am început un proces care a durat pana in 2012 si normal ca l-am pierdut (nu am avut cum sa demonstrez “antedatarea” la notarul cu care isi încheia actele si nici relatiile lui de la Cadastru si Primarie (lichidator judiciar si membru PNL, acum mai nou este Expert in Insolventa C.P.Catalin) Am pierdut ani, plata imobilului, taxe de timbru, cheltuieli de judecata… si la Curtea de Apel m-au informat ca nu “mi-a fost încălcat dreptul de proprietate”!!!??? In Ro nici nu credeam ca ar fi posibil :))!!!
  Problema mea apare din 2012: primesc de la Primaria Ag (am depus hotărârea definitiva si irevocabila) ca m-au scos din evidentele lor (au radiat apartamentul)…dar LE DATOREZ PLATA IMPOZITULUI DIN ANUL 2007??? Repet: scopul procesului a fost sa intru in posesia IMOBILULUI si nu am reușit… persoana care l-a cumpărat plătește impozit din 2008, EU DE CE TREBUIE SA PLĂTESC daca nu am locuit NICIODATA …in plus: CUM POATE PRIMĂRIA SA ELIBEREZE UN certificat de ROL pe același IMOBIL???

  Va rog sa ma ajutați cu un răspuns,

  Mulțumesc anticipat,

 181. vă salut cu respect! m-am recomandat, tot ăla e și id ul meu și facebook ….
  iată beleaua mea: în nov 2008 vecinul meu a demarat un proces de uzucapiune și peste 2 luni judecătoarea a emis sentință cu act proprietate unde specifica faptul că vecinul posedă 3000 de mp.
  după umila mea părere de nepriceput, pentru un proces de uzucapiune trebuiesc urmați o serie de pași, conform algoritmului legal, adică e nevoie ca între mine și vecin să existe gard sau măcar semne de gard, mai e nevoie de înțelegere între mine și vecin.gard nu era, nici un fel de semne de hotar nu erau. cearta era de peste 40 de ani chiar referitor la delimitarea proprietăților noastre. tot ce scriu eu e pe bază de dovezi indubitabile. mai departe vecinul cu femeia lui plus doi martori mințeau de zor la instanță. vedem mărturiile martorilor din ianuarie 2009 ei dar nu se poate să scriu aici tot că sunt sute de pagini. mai bine pun site-ul. unul dintre ele. deosebit de recunoscător v-aș fi dacă mi-ați confirma. de exemplu, da! în 2009 nu se putea emite acea sentință din moment ce nu exista gard între voi! plus cearta de decenii! da! trebuia să se facă întâi cadastru și apoi emite sentința! păi cadastristul a emis 6 luni după ce a emis instanța! cadastristul a emis exclusiv pe baza la sentință! Sentința a fost emisă exclusiv pe baza unui plan de situație emis ÎN OCT 2008 de ACELAȘI CADASTRIST …ei și câte mai sunt de povestit! mai ceva ca la Orwell sau Kafka! multumesc dacă măcar citiți!

 182. avem o problema cu un teren unde avem inregistrate si la primarie din anii 1959 sa dezbatut mostenirea avand si o hotarare de partaj am facut schite cadastrale dar vecina a ocupat o bucata de teren unde sa si extins cu constructia nu are nici un act noi avem toate taxele platite de noi la primarie ulterior am pus hotararea de partaj in executare parata noastra a introdus o actiune cu uzucapiune are castig de cauza cu acea bucata ocupata sau ce putem face ca sa elibereze acel teren va rog sa ma ajutati cu un raspuns

 183. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema:

  X si Y parinti, detin un imobil cu terenul aferent si au impreuna 2 copii, pe A si B.
  A a locuit intotdeauna in alta localitate.
  B a locuit cu parintii X si Y impreuna cu propria familie .(de aproximativ 40 ani).
  Facturile la gaz si curent au fost intotdeauna pe numele X si Y proprietari. Impozitele un fost platite tot in numele proprietarilor X si Y precum si autorizatiile de reparatie si extindere pe care B le-a facut.
  In urma cu 5 ani, A a venit si el in acelasi imobil, si impreuna cu B au platit facturile in si pe numele parintilor batrani proprietari intretinandu-i pe acestia impreuna. Timp de 5 ani A a facut si el extinderi si reparatii fiecare fratii intelegandu-se in principiu asupra partilor pe care le vor mosteni .
  X si Y au decedat, iar A si B au deschis succesiunea, si au primit cote parti egale din masa succesorala prin certificat de mostenitor.
  INTREBARE : A si B doresc sa faca un partaj voluntar.
  B are mai multe drepturi decat A din masa succesorala?
  B se poate intoarce invocand uzucapiunea si-l poate scoate pe A din masa succesorala?

  Cheltuielile cu succesiunea, taxa pentru inscrierea imobilului in Cartea Funciara, legalizarile le platesc impreuna A si B. Dar datorita faptului ca A inca lucreaza B se ocupa de acte si facturile sunt pe numele lui. Poate invoca aceste lucruri daca inainteaza uzucapiunea?

 184. Buna ziua ..
  Sunt o mama a doi copii, dupa divort in 99 m-am mutat intr-un apartament cu chirie pana in 2004, am platit la cineva care pretindea ca era proprietar. Neavand mutatie, nu puteam beneficia de niciun ajutor. Cand am deschis problema sa mergem sa rezolvam problema s-a facut de negasit. M-am interesat la cartea funciara si nu avea niciun drept. Iin momentul de fata am platit toate restantele (impozite, taxe pe masina si toate taxele care existau). Din 99 pana in momentul de fata locuiesc in imobil, platesc impozite pe numele proprietarului care e decedat din 92. Cum as putea sa fac sa dobandesc dreptul de uzucapiune?
  Multumiri anticipate.

 185. Buna seara, am o mare rugaminte. Socrul meu a primit zestre in 1943 de la tatal lui anumite terenuri, cu care este inscris in Registrul agricol anii 1959-1961, terenuri cu care a intrat in CAP in anul 1961. Aceasta zestre nu a fost mentionata in cartea funciara. A fost platitor de taxe si impozite incepind cu anul 1944. A facut cerere la legea 18/1991 si a primit in Titlul de proprietate o parte de numere cadastrale neacoperite de Lacul Subcetate. Bunicul a avut 4 copii, care au depus cereri la L. 18. Copilul care a ramas in casa parinteasca, inscrie titlu de mostenitor in febr. 1970, cu pozitiile casei si a curtii, iar pe verso documentului, ceilalti 3 copii spun ca se multamesc.
  LA ACEA DATA CEI TREI COPII PRIMISERA ZESTREA, DAR FARA INSEMNE LA CARTEA FUNCIARA, CU TOTIII AVEAU IN REGISTRUL AGRICOL SUPRAFETELE LOR TRECUTE (ZESTREA). BUNICUL NU MAI FIGUREAZA IN REGISTRUL AGRICOL ANII 1959-1961 CU TERENURILE PE CARE LE DADUSE CELOR 3 COPII PLECATI DE ACASA CA ZESTRE, DECI NU A INTRAT NICI IN CAP CU ACESTE TERENURI.
  URMASEA FIULUI CARE ARE INSCRISUL TITLUL DE MOSTENITOR(FIUL DECEDAT), SI-A INSUSIT NUMERELE CADASTRALE DE SUB APA STREI, RESTUL NUMERELOR CADASTRALE SUNT INSCRISE LA CEI IN DREPT IN TITLUL DE PROPRIETATE.
  INTREBARE: CUM ESTE POSIBIL CA SA-SI INSUSEASC UN DREPT NECUVENIT? CE PUTEM FACE ? VA ROG MULT, AJUTATI-MA !

 186. Socrul meu este veteran de razboi, in luna 07.1943 s-a casatorit si in 09.1943 a plecat pe front. Lipsa inscrisurilor se datoreaza perioadelor istorice cunoscute: razboi, saracie, colectivizare.
  O sora a socrului meu traieste si am facut act notarial din care reiese ca socrul meu (fratele ei) a primit zestre de la tatal lor acele terenuri.
  Norocul susorii este ca dumneaei are locuri numai in afara lacului Subcetate.

 187. Buna ziua!
  In anul 2000 am cumparat un spatiu de 28mp dintr-un imobil care are subsol, iar in actul de cumparare au fost trecuti 10 mp teren din totalul de 150 mp pe care este construit imobilul. Subsolul imobilului are 80 mp. In anul 2007 altcineva a cumparat si restul imobilului si are trecut in contract 140 mp teren. In anul 2013 am descoperit ca al doilea cumparator a trecut in proprietatea lui tot subsolul si in Cartea funciara. Noul cod civil prin art.559 precizeaza ca proprietarul terenului este si proprietarul subsolului si spatiului de deasupra terenului.
  De curind am cumparat un alt spatiu lipit de primul imobil si am facut actele de alipire. Inseamna ca a luat nastere alt imobil. Prin deslipire de primul imobil si alipire la cel cumparat ulterior, nu se transfera si cei 10 mp de teren si cota parte de subsol aferenta terenului pe care este construit?

 188. Buna ziua!!!
  In anul 1990 socrul meu a dobandit un teren pentru constructie locuinta de la CAP prin act-contract cu dare de plata, in urma hotararii adunarii generale, art.6 din statutul CAP.Suprafata aprobata de adunare era de 1000 mp dar de la judet au reduso la 250 mp(conf.legii in vigoare). In anul 1999 intre mine si socru a intervenit un act de vanzare cumparare pentru 250 mp conform aprobarii, diferenta pana la 1000 mp este in aer desi in realitate exista si sunt in posesia ei. In toata aceasta perioada posesia nu a fost tulburata si din actul VC reiese ca nu este supus evectiunii totale sau partiale. Problema este ca socrii au decedat si fost dezbatuta mostenirea fara a se lua in calcul acest teren care nu aparea in acte. Cum sa procedez pentru a intra in posesia acestui teren in conditii de legalitate. Va multumesc!!!!!

 189. bunica si bunicu A- B, au avut un teren de 1000 metri unde este si o casa cumparate cu chitanta de mana pierduta . A-B au avut 4 fete N, L, T , I. Moare bunicul A, se face succesiune si pe act succesiune scrie –ramane mostenitor bunica B si fiica lor T. Celelalte fiice renunta la mostenire. eu sunt S, fiica lui I – am locuit cu bunica din 1990 pana a murit 2005. matusa mea T – moare si ea in 2006. toate rudele m-au lasat verbal pe mine in casa bunicilor. nu s-a facut succesiune dupa bunica B sau dupa fiica lor T. NU AVEM TITLU DE PROPRIETATE A CASEI si TEREN, deoarece primaria nu le-a dat bunicilor. EU si SOTUL meu platim impozite, lumina ,apa pe numele sotului meu din 2005. Cum putem sa facem acte pe casa deoarece nu putem sa bagam gaze. toate rudele ne-au lasat mie tot. dar nu avem acte pe casa.

 190. Buna, stimate d-le Avocat….

  Am trait cu o persoana 17 ani, ca o garantie de viitor ca ne vom casatori, am achizitionat 2 imobile din propri mei bani unul la tara altul in oras, am platit taxele integral si am pus imobilul din terte motive medicale pe numele prietenei. Acum noi ne-am despartit de circa 1 an de zile, s-a casatorit si are o fetita de aproximativ 6 luni. Ea este de acord sa imi restituie bunurile dar nu stim ce actiune sa depunem ca noi am fost doar concubini, nu am reusit sa ne casatorim In fine. Ea este de acord sa imi dea inapoi dar nu doreste sa plateasca nimic pentru ca nu foloseste bunurile. Intruna sta mama mea in cealalta eu. Sa mergem la notar consider o prostie ca voi trebui sa platesc de 2 ori iara suma respectiva in jur de 7000 euro, care odata am platit 3010 euro, acum trebuie sa platesc inclusiv si a ei parte daca facem contract de VC. Ce ne sugerati sa putem intreprinde, mentionez ca avem o hartie semnata in privat precum dau imprumut suma pentru a se achizitiona cele doua imobile, iar in caz ca ea va pleca s-au eu trebuie sa-mi restituie suma ori imobilele. Asta s-a intamplat in 2008 cand s-au cumparat imobilele. Va rog sa ne indrumati cum si ce am putea face, taxele nu ne permitem. Multumesc, eventual un raspuns in email daca nu este posibil aici. O seara placuta in continuare.

 191. Buna ziua,

  Pe scurt, in 1935 bunicul meu a cumparat un teren de 1000 mp pe chitanta de mana, in 1960 prin decesul bunicului, apare certificatul de mostenitor in care se specifica numai 900 (?!) mp.impartiti intre mostenitorii de atunci. La moartea bunicii in 1994 din nou in ultimul certificat de mostenitor apar 900 mp (cu toate ca sunt 1000) impartiti intre mostenitorii din vremea respectiva, trei la numar. In 1994 unul din mostenitori vinde partea sa catre alt mostenitor (tatalui meu). Acum cel de al treilea vrea sa doneze tatalui meu si partea sa, numai ca la intabulare/cadastru din masuratori apar 1000 mp si dosarul se respinge. Pentru a nu avea probleme cu mostenitorii pe viitor ce se poate face? Mentionez ca tatal meu locuieste la adresa in cauza din 1936.

  Cu multumiri

 192. Soare Laurentiu Constantin

  Buna ziua, domnule avocat,
  Cu tot respectul, va solicit sa-mi comunicati opinia dumneavoastra, din punct de vedere legal, al urmatoarelor fapte:
  In anul 2006 si 2009, am achizitionat trei loturi de teren extravilan.
  Pe unul din loturi trec doua magistrale de apa bruta, care alimenteaza orasul, la o adancime de maxim 2 m, deci nu se poate construi si in momentul cumpararii nu am fost informat asupra acestui aspect de catre vanzator, care garanteaza orice victiune prin contract. Ce trebuie facut?
  Acest vanzator, a lotizat un numar de 28 loturi de teren, pe care in mare parte le-a vandut si nu a declarat adevaratele sume incasate, pentru a se sustrage de la impozit. A incasat peste 400 mii de euro fara taxe catre stat. Ce se poate face? Eu am fost obligat sa accept, pentru ca luasem imprumut din banca si mi-a spus ca daca nu accept, el se ridica si pleaca, s-a intamplat chiar inainte sa intram la semnat la notar.
  Tot acest vanzator, detinand documentele de proprietate si datele mele personale, si-a permis sa faca declaratii pe proprie raspundere in numele meu si sa imita semnatura mea, sa ceara si sa obtina in numele meu, certificate fiscale de la primarie. Aceste documente au fost depuse la OCPI si au fost modificate cadastrele proprietatilor mele, fara a avea acordul meu.
  In perioada in care a facut acest lucru vreau sa va mentionez faptul ca eu nu ma aflam in tara.
  Acum este in situatia ca are casa in drum, aleea de acces, proprietate private prin cota indiviza 1/24. Ce se poate face?
  Detin inscrisuri facute de acesta in care sunt stipulate toate cheltuielile facute de acesta in toate demersurile facute pentru trecerea celor 26 mii mp in intravilan. In aceste inscrisuri sunt stipulate si atentii date catre primar, arhitect sef,functionar ocpi, in euro si lei.
  Am cerut expertiza la ANCPI Bucuresti, si in urma verificarilor mi-au dat dreptate, pentru ca am facut gardurile de 4 ori, in 8 ani de zile din cauza acestuia. Detin doua lucrari de intarusare, de la doi autorizati care nu corespund.
  Ba chiar l-a instigat pe un alt vecin sa ma omoare, dar am reusit sa fug si sa scap cu viata, acesta m-a vanat ca in filme cu masina de teren Tiguan si avand arma cu el.
  De patru luni sunt pe drumuri catre diferite institutii, dar este foarte greu pentru ca sunt foarte multi implicati si eu trebuie sa le fac fata tuturor, dar ambitia ma face sa nu cedez.
  Va intreb daca este posibil ca acest vanzator sa treaca terenurile in intravilan fara a avea acordul meu, prin notariat, schimbandu-mi laturile si pozitionarea terenurilor dupa bunul plac.
  Sunt foarte nemultumit de ceea ce s-a intamplat si caut sa rezolv problemele, in acest sens va solicit opinia dumneavoastra.
  Daca doriti ma puteti contacta prin e-mail.
  Astept cu nerabdare un raspuns din partea dumneavoastra.
  Cu multa stima si respect, Soare Laurentiu Constantin

 193. Am castigat drept de uzcapiune la o masarda ce da spre un vecin, intre noi a fost un gard din plasa pe care vecinul l-a demolat si l-a inlocuit cu-n zid.Din cate am aflat el nu avea voie sa imi inpiedice dreptul castigat.Ce articol ii interzice acest lucru?

 194. Buna ziua.Am si eu o problema.In anul 1993 am cumparat cu chitanta de mana, de la socrul meu, un teren de 250 mp, in BUCURESTI, pe care un an mai tarziu am construit o casa. Socrul meu a luat terenul inca din anul 1984 de la un vecin, fara nici o chitanta si l-a folosit ca gradina pana in 1994 cand am construit casa.In anul 2003 am facut o cerere la taxe si impozite si in baza unei legi din 2002 mi-au eliberat un rol in baza caruia platesc in fiecare an impozitul. Mentionez ca am fost si amendat pt. ca am construit fara autorizatie de constructie. Anul acesta m-am hotarat sa fac actele.Ce sanse am? Credeti ca voi reusi? In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc anticipat. Cu stima.

 195. daniel alexandru

  Buna am cumparat un teren, am facut un act de mana prin care proprietarul imi vinde 30 ari de teren doar ca sunt intabulati doar 20. Pamantul se desparte de un drum. Eu detin terenul din 2003 si nu stiu cum sa intabulez surplusul.

 196. buna ziua
  bunica mea a primit prin testament un teren intravilan cu casa si in jur de 60 ari extravilan de la sora ei care nu avea mostenitori cu conditia sa fie ingrijita in caz de boala ceea ce s-a si intimplat. ingrijirea a fost facuta de mama mea pe o perioada de aproape un an. bunica mea este decedata avind urmasi 5 copii. dupa moartea matusi lui maica-mea, ea a locuit in acea casa citiva ani pina s-a mutat intr-o alta casa construita de parintii mei. de atunci, aproximativ 40 ani parintii mei utilizeaza terenul si cel intravilan si cel extravilan.
  doresc sa aflu daca pot construi o casa de vacanta pe acel teren daca nu avem succesiune facuta pe terenuri.

 197. Buna seara. Am si eu o intrebare. Tatal meu a cumparat 1800 m2 in anul 1980 cu chitanta de mana, iar in anul 1994 au facut actele la notar. Intre timp ne-am trezit ca avem doar 1109 m2. 2 vecini au iesit din cartea asta funciara dar chestia este ca restul sunt in cartea funciara in care este si tatal meu. Acum a decedat, noi platim impozit din 1994 pe 1800m2. Pot sa cer actiune de granituire, rectificare si revendicare? am un vecin care a facut actele la notar cu 2 luni inainte de tatal meu. In s tab are 700 m2 si acuma are 852 si 160 metri acces auto. Ce trebuie sa fac sa fiu si eu trecut pe drumul de acces. Vecinul de la sud la cartea func si nr topo nu apare cabana ci apartamente intro zona din oras nici de cum de la munte si constructie 1930 (tatal meu a fost primul care a construit in perimetrul acela in 1980). Daca in terenul vecinului se va gasi dupa cum mi-a transmis fiul celui de la care a cumparat tatal meu terenul o punga cu o bacnota si numele tatalui meu, pot sa cer in instanta ca semn de hotar punga aceea de la radacina unui copac? asta in cazul in care ar exista ca nu stiu exact daca asa o fi. Multumesc.

 198. in anul 1971 eu si tatal meu am primit cate 500 m.p.in total 1000m.p in baza decretului 267/12 iunie 1970 la cadastru a reiesit suprafata de 698m.p am facut adresa la primaria de resedinta si mi se comunica in scris ca diferenta de 302m.p se afla la vecinul meu el avand act de 400m.p in perioada 1981-2002 in perioada 2003-2013 se trece cu 800m.p (eu stiu pe baza de declaratie) in momentul de fata vecinul meu se afla pe rol la judecatorie pentru constituirea dreptului de proprietate in acest sens primaria imi recomanda sa ma adresez instantei va rog din suflet am sanse dupa atata timp de castig

 199. Buna ziua!Bunica mea si sora acesteia au detinut cate un teren (faneata) cu iesire comuna la drum public de 3m. Bunica mea a donat terenul mamei mele prin foaie de zestre in 1956. Sora bunicii a lasat prin testament (dupa deces) terenul unor vecini acum 10 ani. Din 1956 si pana in prezent accesul la fiecare teren s-a facut prin libera intelegere. Acum vecinul mostenitor isi inchide terenul lasand la el 2 m si la mama mea 1m, impidicand astfel accesul oricarui mijloc de transport. Pe portiunea comuna de acces nu a fost niciodata gard iar cei 2m si ia luat cu de la sine putere. Cum se poate rezolva accesul la teren?

 200. Buna,
  in 23.04.2006 am cumparat o parcela de teren(5 ari)in fata casei mele cu act de vinzare-cumparare cu martori, nu notarial.
  Terenul in cauza este o treime dintr-un intreg mostenit de 3 frati, iar eu am cumparat doar partea unuia dintre ei.
  Am folosit-o in perioada 2006-2012 an in care unul dintre nepotii vinzatorului l-a ocupat cu pretentia de mostenitor.
  Mentionez ca cei 3 frati nu au titlu de proprietate separat, doar toti 3 impreuna, si nu se pun de acord pentru dezmembrare deoarece terenul nu merita cheltuielile necesare, iar ultimul proprietar cu acte in regula este pe undeva inainte de anul 1900.
  La data incheierii contractului cu martori nepotii celui ce voia sa vinda partea lui si-au dat acceptul, spunind ca nu-i intereseaza sa-l cumpere ei.
  La data cumpararii am achitat 50% din pretul convenit iar diferenta de 50% urma sa o dau in momentul in care o sa-si puna la punct documentele.
  Intrucit nu au facut nici un demers pe motivul ca nu merita terenul toate cheltuielile ce trebuiesc facute, eu nu am posibilitatea sa ma pun in regula.
  Cum ar trebui sa procedez eu in cazul de fata, si care ar fi calea legala de urmat?

 201. Buna ziua! in una din zilele trecute qm primit din partea judetorie 2 oameni pt masurarea imobilului in care eu locuiesc impreuna cu mama mea de 26 de ani dar reclamanta este bunica din partea tatalui cea care a dat in judecata primaria pentru a si face acte pe casa in care locuiesc, tatal meu a decedat acum un an iar noi 3 suntem singurii care am locuit acolo taxele si impozitele am fost platite 26 de ani pe numele tatalui meu! Acum Bunica vine cu pretentia ca in lipsa unui bon de mana, pe care l ar fi avut dar l a pierdut si cei carora le-a dat banii au murit dar au ramas in viata sotiile a doi dintre ei si sustine ca ele ar fi fost martore la luarea banilor! ce parere aveti despre castigul de cauza in favoarea mea si a mamei mele ca proprietare pe teren si casa pt care am platit si am ingrijit si sunt domiciliata in buletin si certificat de nastere de 26de ani?

 202. Tata a decedat in anul 2000. Suntem doua fiice si sotia decedatului ca mostenitori. Nu s-a facut succesiunea in urma decedatului deoarece nu au fost de acord toti mostenitori(una din fiice si sotia). O nepoata s-a mutat intr-una din prorietatile defunctului -impreuna cu sotul acesteia- in anul 2005 fara sa ceara consimtamantul mostenitorilor (fiica care a solicitat succesiunea). Eu, una din fiice, care am solicitat verbal succesiunea dar sora mea si mama nu au fost de acord, am inteles ca daca cineva locuieste intr-un imobil mai mult de 15 ani poate sa devina proprietarul acelui imobil. Este posibil ca aceasta nepoata impreuna cu sotul ei sa ramana propietarii imobilului dupa 15 ani chiar daca mostenitorii de drept (sotia defunctului si cele doua fiice) traiesc si nu au consimtit cedarea imobilului pe cale legala?

 203. scuzati dar aici raspunde cineva sau punem intrebarile la nimeni?

 204. @flo COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE! VA RUGAM SA POSTATI COMENTARII SI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-functioneaza-uzucapiunea/

 205. am si eu o intrebare. dupa moartea parintilor, eu am suportat toate cheltuielele de la plata impozitului teren agricol, ceilalti frati nepunind nimic, am purtat toate cheltuielile cu inmormintari etc…pot deveni unic mostenitor la pamint? dupa ce a trecut 10 ani?

 206. buna ziua, am cumparat un apartament in 2000 cu o persoana, dupa cumpararea acestui apartament am plecat in italia impreuna, dupa 2 luni ne-am despartit, de atunci pe acea persoana nu o m-ai intereseaza de acel apartament, am platit toate cheltuielile de unul singur si nu au fost putine, dar acum ce ma preocupa ca in scurt timp acel apartament va ceda pentru ca nu-i pot face nimic deoarece pe ea nu o intereseaza CINEVA MA POATE SFATUII CE AS PUTEA FACE, MULTUMESC

 207. Buna ziua! Vreau sa cumpar o bucata de 600 mp dintr-un teren de 2500mp pe care exista si o casa locuibila. Casa se afla in posesia bunicii. Ce demersuri trebuie sa fac? trebuie parcelata mai intai sau dupa vanzare? multumesc

 208. Buna ziua, am un teren pe care l am lotizat obtinand loturi de teren si drumuri de servitute, am vandut pana acum 14 loturi de teren efectiv si dreptul de servitute/cota parte din toate drumurile. la notar in actul de vanzare cumparare am trecut o clauza prin care cumparatorul se obliga sa doneze drumurile/cota parte de servitute odata cu mine primariei pentru a deveni drum public si a ne putea aduce utilitati (curent-gaz-apa/canal etc).A venit timpul sa donam si unul din cei 14 spune ca nu vrea sa mai doneze si daca vreau eu sa doneze sa-i dau 5000 de euro. Ce pot face in aceasta situatie? Este de ajuns acea clauza din contract? pot dona drumurile prezentandu ma eu la notariat si totodata depunand contractele de vc ale celor 14 cumparatori, pentru ca ei si au dat acordul la notar prin cumparare? Multumesc anticipat.

 209. deci

 210. Am si eu 80 de ari dati de primarie in anul 1991 cu titlu de proprietate, acest teren agricol a fost dat pentru ca mama mea a venit dintr-o comuna invecinata casatorindu-se aici si primaria i-a dat in contul ce avea din comuna natala.
  Dupa 20 de ani primaria vrea sa ne mute amplasamentul parcelei noastre pe motiv ca s-a gresit la masuratori si ca trebuie sa intre un alt proprietar pe parcela mea, este posibil?

 211. Buna seara, ca o continuare la ce am scris mai sus primaria nu mi-a dat nici un proces verbal, sau vre-o decizie a consiliului local nimic. Doar ca a luat-o pe mama si i-a aratat ca acolo este noul amplasament.

 212. Buna Ziua !
  Bunicii mei au cumparat cu mult timp in urma un teren intr-o localitate. intre timp, acesta a fost confiscat de catre regimul comunist. Intre timp, vecinii au ocupat o portiune din acest teren. Pe terenurile invecinate s-a construit un drum de trecere. Imediat dupa 1989, ca urmare a trecerii a 30 de ani de cand acestia figurau in Registrul agricol, au solicitat si primit de la Primarie, eliberarea unui act de propietate pentru o suprafata echivalenta cu cea inregistrata, fara a tine cont ca, suprafata initiala fusese micsorata prin construirea drumului, pe motiv de uzucapiune. Astfel, au fost pusi si in posesia unei portiuni din terenul propietatea familiei mele inainte de a putea face demersurile de retrocedare. Mentionez ca, terenul bunicilor mei fusese inscris in cartea funciara in momentul cumpararii. Vreau sa stiu daca, actiunea primariei este legala si se poate obtine constatarea nulitatii actului obtinut de vecinii mei.
  Va multumesc !

 213. Buna ziua,
  Mama mea are inca 6 frati. Tatal ei a decedat in 86 si imediat dupa aceasta doi dintre frati s-au declarat singurii mostenitori. In urma cu 2 ani am reusit sa anulam certificatul de mostenitor al acestora si am deschis partajul judiciar. Pe parcursul partajului am aflat ca exista acte cu clauze de intretinere prin care cei doi frati au instrainat in 1996 o mare parte din terenuri copiilor si titluri de proprietate pe pasune emise in timpul partajului (in nume propriu si prin reconstituire, in conditiile in care bunicul nu a fost expropriat de pasuni). Am solicitat in cursul partajului documentatia care a stat la baza acestor titluri , dar nu s-a aprobat.
  In acest moment ma aflu in situatia in care s-a realizat expertiza topo, dorim sa suspendam partajul si sa cerem anularea actelor.
  Mentionez ca la baza actelor cu clauza de intretinere sunt adeverinte de la registrul agricol si certificatul lor de mostenitor a fost anulat.
  Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez? Cei doi pot invoca uzucapiunea.
  Va multumesc

 214. Buna ziua, poate cineva sa ma ajute in problema mea? Am un teren in Voluntari care l-am cumparat partial de la matusile mele, initial au fost 6 proprietari, unul din ei este tatal meu, fiecare avea 1/6 cota. Eu am cumparat de la 4 parti adica 4/6, taica-miu are 1/6 si alta matusa 1/6, pana aici nu este nicio problema, terenul este inscris in cartea funciara, in spatele acestui teren mai este curtea pe care nu exista intabulare dar este in posesia bunicilor mei din 1946. Acest teren face parte din curtea bunicilor nu este delimitat in mod special, pe el nu s-a platit impozit.As dori sa-mi spuneti, cei care v-ati lovit de astfel de cazuri cum ati reusit sa faceti acte de proprietate pe terenul care face parte din curte dar nu il am pe act? Multumesc anticipat!Trebuie sa merg in instanta sau pot rezolva la Primarie?

 215. Un sfat daca puteti sa-mi dati si mie. Bunicul meu avea mai multe parcele de pamant. El a murit in 1987, fara a putea sa faca acte copiilor sai (mama mea si fratele sau), in comuna fiind CAP, iar acte de proprietate nu avea, fiind luat in evidenta doar in acel CAP din 1956. Ulterior in anul 1990, dupa revolutie, mama mea si fratele sau au mers la primarie si au inscris fiecare pe numele sau pamanturile lasate prin buna intelegere de bunicul meu. Acum mama mea vrea sa ne faca acte mie si surorii mele, dar surpriza, la primarie secretara spune ca mama trebuie sa faca taxa de succesiune cu fratele, dupa parintii sai pentru a putea sa le elibereze acte de proprietate, cu toate ca impozitul a fost luat pe numele mamei mele din 1990, conform actelor de la primarie. Cum poate mama mea sa faca taxa de succesiune cu fratele sau, daca nu au titlu de proprietate pe numele bunicului, iar pe timpurile acelea nu se faceau acte notariale?

 216. imi puteti da un sfat, am langa mine un loc de casa pe care il ingrijesc de 2 ani daca merg si ma trec cu el in cartea funciara si il platesc timp de 5 ani pot beneficia de uzurpatiune si sa intru in posesia terenului

 217. Un sfat daca puteti sa-mi dati si mie. Socrii mei au un teren de1500 m in spatele casei si doresc sa vanda 300 m din acesta.Cum este posibil acest lucru si cum se face departijarea acestei parti de 300 m. sunt proprietari, au dobandit aceasta proprietate prin contract de vanzare-cumparare.

 218. Buna,
  Bunicul meu decedat a lasat cu certificatul de mostenitor oficial cu timbre, cred ca facut la notar din 1997, tata meu si frate lui mostenit, tata lucreaza afara din tara si nu foloseste casa, este si un spatiu comercial care foloseste frate, in cauza de nefolosirea sau poate pierde drept la proprietate? Mergem la avocat?

 219. Buna ziua, ma numesc Albert Rusu si am si eu o problema cu o concesionare de teren de la primarie si va rog tare mult sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu aceasta.
  Terenul in cauza se afla intre o cale ferata si un drum national.Primaria nu are terenul intre calea ferata si drumul national in patrimoniul ei, dar acest teren ramas intre ele a avut mai demult legatura cu terenul ce il am in proprietate peste calea ferata.Terenul are o latime de 5 m si o lungime de 30 m, practic este o fasie dealungul CFR si DN.Latimea totala ar fi de aproximativ 25 de m dar am inteles de la primarie ca restul apartine CFR si DN.Primaria nu are acte pe teren, si nici eu dar in 1990-1992 cand totul se facea verbal si pe buna credinta, parinti mei au cumpart un teren paralel cu acesta peste CFR si proprietarul a zis ca inainte de a se construi calea ferata, acesta il avea in proprietate cu restul.Cum as putea intra in posesia lui sau in concesionarea acestuia, dat fiind ca el exista, dar nu este al nimanui.Toti vecini mei care au teren peste calea ferata au si fasiile de teren dintre DN si CFR si sunt delimitate de gard fiecare in parte numai la mine si la inca doi vecini nu.Cum trebuie sa procedez sau ce drepturi am asupra terenului?Va multumesc!

 220. Bună seara. Locuiesc în casă soțului meu de peste 40 de ani, soțul meu a decedat de aproximativ 10 ani locul unde este construita casa este al mamei lui care sta la fratele soțului meu, cumnatul meu nu o lasă să îmi treacă pământul pe numele meu.Eu am plăti toate taxele și impozitele de mai bine de 40 de ani… Aș putea sa fac cumva ca pământul sa îmi revină mie. Deoarece plătesc toate taxele și impozitele de mai bine de 40 de ani?

 221. Bunicul meu vrea sa.mi dea act vanzare cumparare pamantul sau de la primarie ma pus sa fac cadastru pe tot pamantul bunicilor deoarece binica mea a decedat.Daca eu fac cadastru pe tot pamantul am dreptul la tot?

 222. Buna ziua, as dori un sfat va rog: locuiesc intr o casa a bunicilor mei care au decedat, ultimul acum 10 ani.Casa a fost impartita in doua de mama mea si fratele ei fara nici un act doar prin acord verbal dupa care s-au certat si au taiat curentul care era pe vechiul abonat adica bunicul.Amandoi nu locuiesc in casa, eu platesc impozite eu intretin casa de mai bine de 10 ani cu chitante si facturi la mana.Problema este ca as vrea sa schimb acoperisul pt ca ploua in casa si casa este din lemn si nici unul din ei nu vreau sa contribuie cu nimic plus ca as vrea sa trag din nou curentul dar nu pot fara ca pamantul sa fie intabulat si masurat pe noii proprietari si fara actul unuia dintre ei caci imi trebuie un nou drept de abonat.As putea apela la vreo lege? Multumesc anticipat

 223. Buna ziua!as dori un sfat va rog: in anul 2010 am cumparat 2 garsoniere, fara proprietarul prezent fiind plecat in Italia, persoana de contact, prietena cu proprietarul nu au nici un act la mana, dar de buna credinta am dat o jumatate din suma datorata persoanei de contact cu un act facut de mana si cu martori, iar ea ne-a dat toate actele la ambele garsoniere (contract de vanzare cumparare cu fostul proprietar, schita cadastrala)!proprietarul are procura la notar cu tatal lui, dar nu ii da dreptul sa le vanda! noi am facut contract de inchiriere cu tatal ca sa putem trage curent electric pe numele nostru, am platit impozit din urma cu 7 ani + penalitati de intarziere, am investit bani in imobile le-am modernizat!de vorbit la telefon am vorbit cu proprietarul si spune ca nu se mai intoarce!partea cealalta de bani nu le-am dat, pana nu ne face acte!daca se razgandeste le poate lua? va rog sa ne dati un sfat!va multumesc!

 224. Buna ziua, am si eu o intrebare va rog: anul trecut socrul meu ne-a donat mie si sotului meu un teren pt a ne construi o casa iar el avea masuratori facute legal din 1965 pe teren de 1634mp iar topograful adus de noi a masurat 2016 mp, terenul fiind deja inscris in cartea funciara la intocmirea actelor notariale de donare cu prima masuratoare, pt noi e o mare surpriza si problema, ce e de facut? mentionez ca nu avem decat un vecin in dreapta si in stanga si in fata e doar sosea si nu sa facut nici o modificare in timp, nu sa umblat la imprejmuire, nu avem treaba cu nimeni, nu avem nici o vina ca sa masurat gresit demult, ce putem face pt a rezolva repede problema? va rog sa ne sfatuiti, nu ne putem permite atatea cheltuieli si timp nu avem ca nu avem unde locui ca trebuie sa plecam repede din casa parinteasca ca e predata sorei sotului, multumesc anticipat!

 225. buna ziua !
  va rog din suflet sa ma lamuriti in unele probleme . dupa moartea bunicilor respectiv in anul 1998 mostenirea s-a impartit inre tatal meu 1/2 si fratele lui 1/2. Tatal meu a locuit in casa batraneasca ca sa aiba grija de ea, a platit toate datoriile catre stat la primarie in fiecare an, a modernizat ce-a putut pe langa casa (termopane, garduri etc), a lucrat pamantul sa nu ramana nelucrat, a facut parastase. Mentionez ca fratele lui nu a venit pe la casa batraneasca decat in trecere cam de trei -patru ori din 1989. Actualmente dumnealui vrea sa facem iesirea din indiviziune sa stie care din partea a casei si pamant ii revine. Cand i-am spus de cheltuieli si munca depusa a zis ca nu l-a pus nimeni sa faca aceste imbunatatiri pe langa casa! ce putem sa facem in situatia asta si cum este mai corect sa procedam. de ce isi doreste el sa stie care parte din casa ii revine atata timp cat el nu trece nici macar in vizita pe la casa batraneasca?

 226. Buna ziua,
  Dacă am muncit pământul mai bine de 20 de ani și un văr îndepărtat își cere drepturile pe acel pământ, ce este de facut?
  Trebuie să menționez că niciunu dintre noi nu are acte pe acel pământ, acest pământ fiind în posesia familiei de mai bine de 3 generații.
  Vă rog, dacă se poate să-mi indicați si articolul de lege care prevede procedura.
  Vă multumesc anticipat.

 227. Buna ziua.Am descoperit site ul dvs care este foarte interesant si ma lovesc de o problema din spetele pe care le dezbateti aici, problema pe care doresc sa o expun si sa primesc din partea dvs o indrumare, niste pasi de urmat.Exista un certificat de mostenitor cu 3 mostenitori a unui imobil dobandit fara acte. Cei trei au initiat o actiune in instanta pentru a iesii din indiviziune iar in timpul procesului unul dintre ei a renuntat la partea lui pe care a vandut-o unuia dintre ceilalti doi mostenitori si deci au ramas 2 mostenitori, unul cu o parte mai mare iar celalalt cu una mai mica din imobil (cote indivize) Imobilul a fost folosit netulburat timp de peste 40 de ani deci cei 2 mostenitorii care pot merge in instanta pentru o actiune in uzucapiune, numai ca unul dintre ei(cel cu cota mai mica de mostenire) nu vrea sa se prezinte si sa semneze nimic spunand ca nu vrea sa faca actele.Ce poate face celalalt mostenitor pentru a face actele? Ce actiuni trebuie sa intreprinda? Cel cu cota mai mare vrea sa plateasca sulta celuilalt dar celalalt nu vrea.Se poate face ceva? Se poate cere iesirea din indiviziune si uzucapiunea in aceeasi actiune in instanta? Astept un raspuns din partea dvs si va multumesc.

 228. Buna ziua.
  Bunicul mea a cumparat 20 ari pamant de la un vecin si au facut doar o chitanta de mana.
  Vecinul a decedat avand mostenitori care nu a facut succesiunea, dar acum pamantul apare pe numele unui copil de-al vecinului.Eu am platit si platesc impozitul pentru pamant la primarie.

  De la primarie nu imi dau nici un act, mi-au spus ca a fost pacalit cand a cumparat terenul

  Pamantul respectiv as vrea sa fac acte pe el si sa-l trec pe numele bunicului meu.Cum trebuie sa procedez?

 229. Va rog din suflet sa-mi spuneti daca am primit de la socrii mei 200 de metri patrati 200 de metri patrati autorizatie de constructie anul acesta fiind 2 frati si avind 800 de metri patrati poate ca socri sau fratele sa-mi darime casa sau sa ma dea afara avind toate facturile cu materialele de la casa astept un rasp din partea dumneavoastra va rog din suflet

 230. Va rog din suflet

 231. Buna ziua, casa parinteasca in care locuim eu si mama mea nu are succesiunea facuta cred ca de la strabunici mei, tin sa precizez ca nu am nici un act pe casa, si as vrea sa o trec pe mine.Mama mea mai are o sora, si e de acord sa imi lase mie partea ei, cum as putea proceda. Multumesc

 232. Buna seara. In anul 2000 am cumparat un teren in Bucuresti de la un cetatean care a dobandit terenul in urma unei uzucapiuni de 30 de ani printr-o Hotarare judecatoreasca emisa in 1999.In anul 2010 am fost dati in judecata de niste asa zisi proprietari care pretindeu ca terenul cumparat de noi le apartine. Actele pe care le aveau reprezenta o fila sau doua prin care dovedeau ca prin 1950 ar fi fost proprietarii de drept.Nu era un contract de vanzare cumparare s-au un titlu de proprietate ci un act razlet care probabil facuse parte dintr-un act mai mare.A fost anulata cererea lor si pana azi martie 2015 am stat linistit.Ulterior am aflat ca agresorii au tabarat pe proprietarul de la care eu am cumparat terenul si din 2010 pana aztazi l-au purtat prin tribunale iar in luna mai 2014 au reusit sa anuleze uzucapiunea obtinuta de acesta prin Hotararea Judecatoreasca din 1999.In baza acestei Hotariri Jufdecatoresti eu am putut cumpara acest teren.Actele mele de proprietate mai sunt valabile? Mentionez ca am intabulat, inscris in cartea funciara, am facut cadastru , am ridicat o cladire cu autorizatie de constructie si de 15 ani am platit toate taxele catre stat referitoare la terenul si cladire.PS. Am aflat ca voi fi dat in judecata de asa zisi proprietarii din 1950.In cazul meu se poate aplica uzucapiunea tabulara?? Va multumesc anticipat pentru raspuns

 233. Va rog sa analizati urmatoarea situatie:
  Am un teren si o casa care nu sunt la strada principala.De la strada pincipala accesul la proprietatea mea se face pe o ulita care o folosesc numai eu.Ulita este intretinuta de mine ca si podetul situat peste un paraias care o traverseaza.Vecinii au acces la proprietatile lor pe drumul principal si nu au nevoie sa foloseasca ulita in cauza.Situatia este valabila de peste 60 ani dar eu am devenit proprietarul terenului si a casei prin mostenire in anul 2003.De 7 ani eu am imprejmuit cu gard de plasa acesata ulita si nimeni nu a contestat actiune mea.
  Pot sa intabulez aceasta ulita prin UZUCAPIUNE? Ce ar terbui sa fac?
  VA MULTUMESC

 234. Buna ziua, am o întrebare: socrii mei dețin un loc de casă achiziționat acum 20 de ani prin cumpărarea unei case pe casa au contract dar pe pământ nu, au plătit timp de 20 de ani impozit pot intra in posesia lui ei doresc sa construconstruiasca o casa acolo cat ar dura. va mulțumesc

 235. BUNA ZIUA AM SI EU O PROBLEMA VA ROG SA MA AJUTATI,PARINTII MEI AU PRIMIT IN ANUL 1974 UN LOC DE CASA DE LA PRIMARIE DE 250 M PATRATI AU CONSTRUIT CASA PE 100 DE M RESTUL DE 150 M A RAMAS CURTE MENTIONEZ CA IN TITLU EA TRECUT NUMAI 100 DE M RESTUL DE 150 SPUN ASTEA DE LA PRIMARIE CA FOST DAT IN FOLOSINTA INTRE TIMP PARINTII MEI AU DECEDAT AM MERS LA NOTAR SA DEZBATEM MOSTENIREA DAR NU POT PENTRU CA NU AM ACT PE TOATA SUPRAFATA DE 250 M,NU POATE SAMI FACA ACTE DECAT PE 100 DE M INTREBAREA MEA ESTE CUM POT OPTINE ACTE SI PE RESTU DE 150 M DECI A TRECUT 40 DE ANI DE CAND PLATIM INPOZIT PE TOATA SUPRAFATA DE 250M MULTUMESC ASTEPT SA MA INVATATI CE SA FAC.

 236. Soacra mea impreuna cu sotul decedat au cumparat un teren de 800mp si o casa construita pe acesta la licitatie publica in anul 1976 de la Cooperativa de consum din localitate, prin contract de vanzare cumparate notarial.Proprietatea a fost confiscata pentru ilicit si neplata darilor catre bugetul de stat si scoasa la licitatie. Dupa adjudecarea terenului si imobilului soacra si membrii familiei au locuit efectiv din anul 1976-2915 si in anul 1992 conform certificatului de urbanism solicitat la Primarie a obtinut autorizatie de constructie a unei case, lucru ce s-a si realizat si a unui grajd cotet din anul 1976 figureaza cu pozitie de rol si plateste impozit pe cladiri si teren.In anul 2015 a primit somatie de evacuare si a fost chemata in judecata de mostenitori fostilor proprietari pentru a elibera curtea si cladirile, aratand copii ale mai multor documente carte funciara pe terenul din curte din anul 2014(cumparat de soacra in 1976) ,casa construita in anul 1992, celelalte constructii existente in curte construite in 1999, detine pozitie de rol la primarie pe casa si constructii si plateste impozit din anul 2014, titlu de proprietate din anul 2000. Ce ma sfatuiti? Nu am crezut ca primaria poate schimba proprietarul unei cladiri de la sine putere.

 237. Bogdan Petrescu

  Buna ziua ,
  Tatal meu locuieste de 20 de ani in casa parintilor lui dupa ce acestia au decedat si as fi vrut sa stiu daca poate face actiune de uzucapiune in conditiile in care tata mai are doi frati dar care in toti acesti 20 de ani nu au trecut pe acolo sau sa aiba vreo contributie la pastrarea in conditii bune a imobilului.
  Va multumesc

 238. Buna seara
  Locuiesc in strainatate si in tara am un apartament cu doua camere, in urma cu 8 ani am dat spre folosinta gratuita apartamentul, la doi tineri, pentru a scapa de plata cheltielilor de intretinere.Am intocmit doar pentru primul an un contract de comodat.
  Impozitul l-am platit eu in fiecare an.
  Cineva m-a speriat ca dupa 10 ani cei din apartamentul meu ar putea sa se foloseasca de dreptul de uzucapiune.
  Este adevarat? Ca daca da prefer sa platesc intretinerea chear daca tinerii par a fi foarte cumsecade!!
  Un alt contract de comodat m-ar ajuta?
  Va multumesc

 239. Buna seara,

  Ma intereseaza sa aflu in ce conditii pot ocupa un mic apartament ce se afla in posesia primariei dupa decesul vechiului chirias? Acesta din urma fiind vecinul meu care a locuit acolo cu chirie la stat! Ideea este ca eu locuiesc in acelasi imobil impreuna cu familia (4 persoane) parintii din care unul cu handicap locomotor si psihic si un frate iar suprafata imobilului este de 40 mp improprie convietuirii a 4 peroane.In momentul de fata apartamentul format din 2 camere cu o suprafata undeva la 30 de mp pe care asi dori sa il ocup este liber. Se poate face ceva pt a-l obtin tot cu chirei la stat tinat cont de situatia noastra familiala? Daca da. Ce demersuri trebuiesc facute si unde sau cu cine as putea sa vorbesc spre lamurirea/solutionarea situatiei?

 240. Buna ziua !

  Am de rezolvat urmatoarea problema si va rog sa ma indrumati cum sa procedez.

  In 1957 parintii mei au primit cu titlu gratuit de la primarie un teren de 370 mp pentru a construi o locuinta cu conditia sa o ridice si sa se mute in ea in max 2 ani. Asa s-a intamplat. Terenul avea forma trapezoidala si prin 1960 s-a facut o mica sistematizare a zonei si terenul a fost rectificat ajungandu-se la un dreptunghi cu suprafata de 495 mp.
  In 1997, tatal meu a obtinut Titlul de Proprietate de la prefectura pe 370 mp, caci asa a cerut. Nu s-a priceput sa ceara pentru intreaga suparfata de 405 mp, cu toate ca ar fi avut dreptul chiar la 500 mp separat, avand statut de veteran de razboi si detinut politic.
  Dupa decesul tatalui meu in 1999, mama impreuna cu mine am vandut 130 mp cu o mica locuinta de 40 mp, cu cadastru, intabulare etc. Separat am facut cadastru pe restul de 365 mp si acolo scria 250 mp cu acte, 125 mp fara acte de proprietate. Dar acest cadastru a fost inregistrat (are nr provizoriu din 2002), dar nu a fost intabulat.
  Acum, dupa decesul mamei din 2014, am facut succesiunea si doresc sa intabulez proprietatea mostenita, dar mai intai as vrea sa obtin act de proprietate pe intrega supafata detinuta de 365 mp. Inteleg ca detin 125 mp prin uzucapiune.

  Va rog sa ma indrumati cui sa ma adresez:
  – PRIMARIEI ? sau
  – JUDECATORIEI ?

  Va multumesc !

 241. Dan Georgescu

  Buna ziua,
  Locuiesc in vecinatatea bisericii Amzei si de aproximativ 90 de ani a fost facuta o use inspre curtea bisericii pentru a permite accesul si circulatia prin spatiul public al curtii biserici fara a exista discutii pe aceasta tema. Odata cu schimbarea parohului bisericii si inceperea lucrarilor de reparatii la biserica s-a procedat la imprejmuirea curtii si mi s-a transmis ca ar trebui sa-mi inchid aceasta usa si sa nu mai circul prin curtea bisericii, de aceea vin cu intrebarea daca in acest caz nu se aplica prevederile Codului Civil? Dupa un termen atat de lung (90 de ani) de folosire netulburata a accesului acesta fara a tulbura sau deranja in vre-un fel activitatea bisericii nu devine un drept castigat?

 242. Daca mi-a fost solicitat acordul vecinilor intr-un proiect cu un spatiu comercial la parter, iar in vecinatate am doar spatii comerciale si terenuri, acordul mai este necesar?

 243. Buna ziua, bunicul are o gradina linga casa si m-a lasat sa imi fac o cabana, am fost la primarie sa o trec pe numele meu si am aflat ca pamantul nu este intabulat nici pe bunicu. Ce este de facut in aceasta situatie si cam cat m-ar costa?
  A doua problema este ca nu am proiect pe cabana, cand am ridicat-o, am facut-o pe butuci. Intrebarea mea este daca este obligatoriu proiect?

 244. Buna ziua. Am si eu o speta si nimeni nu a reusit sa ma indrume pana acum.
  In anul 2001, bunicul si tutorele meu decedeaza. In urma certidicatului de mostenitor 62% ii revine bunicii, restul de 38% in parti egale tatalui meu si unchiului meu.In anul 2003 bunica imi face mie si sotului un act de intretinere prin care imi da partea ei contra intretineri, inmormantarii, etc.
  Din acel an eu impreuna cu sotul am intretinut casa, i-am adus imbunatatiri, i-am platit impozite cam ce face in mod normal un om in casa lui. anul trecut in decembrie, fara stirea mea si a bunicii. tatal si unchiul i-au facut ceva acte surorii mele vitrege. Intre timp, adica in aprilie a murit si bunica.
  Cum as putea sa ma folosesc de uzucapiune ca sa dobandesc si partea surorii sau ce ar trebui sa fac pentru ca nu mi se pare corect ca unul sa investeasca si altul sa ia de-a gata. Ea vrea sa vindem proprietatea si sa-si ia banii integral pe partea ei dar eu nu. ce ma sfatuiti? Multumesc

 245. rotaru catalin

  buna ziua am cumparat o casa in anul 1999 de la o persoana.casa este construita in anul 1960 pe terenul detinut de soacra persoanei de la care am cumparat casa. in anul 1993 o alta persoana cumpara de la soacra terenul de sub casa ca si cum ar fi teren neconstruit
  din anul 1994 m-am judecat cu persoana respectiva si am obtinut un drept de servitute asupra terenului pe durata existentei imobilului, sentinta definitiva si irevocabila.ce drepturi am eu pt terenul respectiv si cum pot intra in posesia lui legal. va multumesc

 246. Buna ziua,

  Am o hotarare din cele decatoreasca pe doua terenuri cumparate de la aceeasi persoana.Este posibil ca la cadastru sa fac cerere doar pt un teren doua? se pare ca m-am intabulat pe un titlu gresit si as vrea sa opresc complicatiile, fiind vorba de terenuri mostenite cu acelasi numar topografic.

 247. SERBAN FILOFTEIA

  Buna ziua;
  Tatal meu locuieste in aceasi casa construita impreuna cu mama si bunica maternala din 1954.Actele la primarie sunt pe numele bunicii.Dansa a decedat in 1998,a avut doua fete, sora mamei decedata si dansa in 2000.Casa veche a bunicii mela a fost daramata dupa casatoria mamei mele si reconstruita dupa cum am spus de toti 3.Mama nu a facut succesiune dupa moartea bunicii,aceasta decedand in 2014.In 2012 mama a fost anuntata telephonic de fetele surorii ei ca vor sa deschida succesiunea pe casa si pamant(2 ha), desi mama lor a primit de la bunica mea la casatorie-dota-pamant2.5 ha, utilaje agricole, materiale de constructie, ramand ca mama sa locuiasca cu ea si dreptul la 2 ha de pamant.Desi bunica este in acte toate taxele si impozitele la primarie au fost platite de tatal meu, el fiind trecut pe rol.Dupa 60 de ani de folosinta a casei practice construita de el,are dreptul la uzucapiune.
  Va multumesc.

 248. Buna ziua, vreau sa imi fac acte pe teren si casa iar notarul mi-a cerut sa aduc anexa 1 si 2 de la primarie iar acestea nu se pot elibera dacat cu masuratori topografice (plan de situatie) ma intereseaza daca am diferente mari dintre ce era declarat si noile masuratori topografice de cand platesc impozitul pentru aceste diferente existente? (parintii au mai construit o anexa si nu au autorizatie de constructie iar la casa au mai extins un pic)

 249. Buna seara,
  as vrea sa stiu care este situatia mostenirii prin testament a unui teren extravilan de catre o persoana care nu detine cetatenia romana si daca exista precedente judiciare in acest sens.
  Acesta este cazul meu, verii mei fiind mostenitori testamentari impreuna cu mine dupa decesul unchiului nostru in anul 2006, care ne-a desemnat pe noi drept mostenitorii sai prin testament. Verii insa nu au cetatenie romana. Au dreptul sa mosteneasca prin testament teren extravilan sau acesta imi revine mie in totalitate pentru ca numai eu posed cetatenia romana! Va multumesc.

 250. Buna ziua,

  Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
  In urma cu aproximativ 15 ani am vandut o casa mica batraneasca si cu o gradina mica mostenita prin testament de la o matusa. Am urmat toti pasii care erau obligatorii pentru incheierea legala a vanzarii. Am adus topograf autorizat pentru masuratori. Am vrut sa fie totul perfect legal.
  Acum dupa atatia ani actualul proprietar a venit si mi-a reprosat ca la gradina nu corespunde suprafata, spune ca in acte este trecut mai mult decat in realitate. Ce vina am eu acum si ce pot sa mai fac. Eu nu mai sunt proprietar. Legal sunt obligata sa mai fac eu ceva?

 251. Iordachi valentin

  Bună ziua. Părinții mei au construit o casa pe un teren ilegal cam de 20 ani.Cum reușim sa dam de propietar, sa facem acte?

 252. buna ziua, noi avem un teren din anul 1973 si nepotul a construit o casa pe el fara aprobarea noastra. ce putem face?

 253. Buna ziua.Am cumparat un teren extravilan de la 2 nepoti care sunt proprietarii acestui teren, bunica lor a murit acum 5 ani.Bunica a facut un contract de arendare acum 5 ani.Nepotilor trebuie sa le iasa actele de mostenitori anul acesta eu l-am cumparat cu o chitanta de mana si contract de vanzare cumparare facuta in primarie plus o adeverinta de rol.Arendasul spune ca a expirat contractul facut cu batrana, dar el poate prelungi arendarea ternului.Ce se poate face in cazul acesta?

 254. Tatăl meu a plătit timp de 10 ani pe o casa bătrânească impozitul. Nimeni nu are nici un act la casa, spațiul total cu tot cu teren e in jur de 25 de ari as dori sa stiu si eu ce drepturi are, din toți frății lui care sunt 5 in total, 3 sunt decedați. Vroiam doar sa stiu daca poate beneficia de ceva. In plus va mulțumesc !!!

 255. Buna seara, avem o casa la tara, este chiar in vatra satului, este casa bunicilor, parinti tatalui, tatal meu mai are 3 frati, toti 4 au decedat au ramas copii si nevestele la 2 dintre ei, dar tatal meu a ramas in casa de cand sa nascut a platit toate taxele la primarie, timp de 50 de ani, frati cat au fost in viata nu au mai trecut pe la casa parinteasca, iar cand tatal meu a decedat in 1991 s-a facut aparitia frati, sa se intereseze de casa, nu sa dezbatut mostenirea, intre timp au decedat…intrebarea mea este: se poate ca tatal meu sa devina proprietar al acestui imobil? pentru faptul ca a platit impozitul la casa 50 de ani, a tras si lumina la acest imobil, tatal meu… ce se poate face in cazul acesta?…multumesc frumos pentru intelegere…!

 256. Buna ziua, tatal meu a cumparat o casa in 1984 facand contract de “mana”, contract care nu a fost inregistrat si care in timp sa pierdut…nu a platit niciodata impozit dar a locuit in casa respectiva incontinuu, sa racordat la curentul electric in 1994 dar nu i se gaseste dosarul pt a putea recupera contractul de vanzare-cumparare. Mentionez ca o parte din martorii prezenti la incheierea acestuia inca traiesc si inclusiv doi dintre copiii vechiului proprietar, zilele acestea a primit o citatie la tribunal ca parat cum ca ocupa 10 ari de teren abuziv practic cel cu casa unde locuieste si azi…a angajat o avocata, aceasta spunandu-i ca sunt sanse minime, minime ca el sa ramana in imobil…as dori sa imi spuneti va rog daca el poate sa mearga pe uzucapiune. Specific ca persoana care ia intentat proces nu face parte din familia proprietarilor de la care a fost cumparat imobilul si ca acestia din urma au locuit in jur de 40 de ani inainte sa vanda casa la tata. Astept raspunsul dvs. si va multumesc din suflet

 257. buna ziua as dori sa stiu si eu daca as avea vro sansa la uzacapiune. mentionez ca bunici au cumparat o casa cu teren de 430 mp iar gradina din spatele casei are 800 mp care sa inteles cu vanzatorul prin chitanta de mana, vorbim din 1977 cand avenit colectivul i-a fost luata gradina iar cand s-a terminat i-a fost data propietarului, acesta find vanzatorul care i-a mai cerut bani bunicilor ca sa ii dea inapoi gradina, intre timp bunici au decedat, iar copiii bunicilor au vandut casa cu suprafata de teren de 430 mp pe care au avut acte si a ramas gradina de 800 mp pe care nu este nici un act dar find stapanita de cand au cumparat casa bunici. pe 800mp nu s-a platit nici un inpozit nici noi, nici vanzatorul care a decedat si au ramas mostenitori care au titlu de proprietate. va rog foarte mult sa imi raspundeti si mie daca am vreo sansa sa castig terenul 800mp, eu find nepotul care a avut grija de bunici.

 258. Buna seara !
  In anul 1994 bunica ne-a facut un act de vanzare pe casa si teren pe nunele meu si al surorii mele. In anul 1999 am facut un act de partaj voluntar cu sora mea, parintii nostri si bunica avand drept de abitatie. Eu am locuit intotdeauna impreuna cu parintii, sora mea a plecat in 1985 cand s-a maritat. In actul de partaj voluntar este specificat ca am dreptul de servitute asupra intregului lot. Intre timp tata si bunica au decedat, ramanand mama in casa parinteasca care este pe numele meu in urma partajului, iar terenul din jurul casei pe numele surorii mele. In 2013 sora mea a vandut terenul, pacalind-o pe mama sa semneze ca renunta la dreptul de abitatie (mama este in varsta, deci usor de pacalit). Noii proprietari au ridicat un gard pe calea de acces (3 m in jurul casei), limitandu-ne accesul in imobil, cu toate ca in cartea funciara este trecut acest drept de servitute. Bineanteles ca i-am actionat in instanta cerand sa se respecte dreptul de servitute instituit. Intrebarea mea este: mi se poate limita de catre instanta dreptul de servitute dobandit printr-un act de partaj voluntar si daca da, ce trebuie sa fac mai departe?

 259. Am un teren de la socru pe care am construit o casa in 1979, am tras curent electric pe numele meu, impozitul e platit la zi tot pe numele meu in schimb nu am acte la teren si casă. Pot in instantă prin uzucapiune să dobândesc acte?

 260. Buna ziua.

  Bunica mea a cumparat un teren prin’70 cu o chitanta de mana. Intre timp a decedat si nu a mai apucat sa faca actele pe teren. Acum exista si o contructie. Mama si matusa mea sunt mostenitorii. Ele doresc sa faca acte pe teren si apoi pe casa, fiecare avand 50% din teren respectiv casa.

  Am colaborat cu o firma de avocatura si acum urmeaza sa facem cadastru si intabulare pt instanta intrucat urmeaza sa dam in judecata proprietarii originali si mergem pe uzucapiune.
  Acum mama nu a scos certificat funciar si avocatii au spus ca se ocupa ei de acte dupa cadastru. E normal asa? Mama e un pic ingrijorata in sensul de a nu fi pacalita.

 261. Buna ziua, de cand m-am nascut am stat cu parintii.Chiar daca mi-am dorit cand ma casatoresc sa stau doar cu sotul la casa mea nu am avut ocazia, parintii mei au insistat sa ramanem ca acolo va fi casa noastra, am divortat dupa 22 de ani ( si in acesti ani am investit in casa sa ramane copilului nostru) acum si eu stau pe strada.De ce aceasta femeie care se numeste “mama” m-a facut acum 48 de ani ca acum sa ma alunge in strada in frig si ea sa stea in puff…trist este ca nimeni nu se uita la tine cand numai ai nimic. Jalnic cum traim in Romania.

Lasa un comentariu