Cum pot obtine un duplicat dupa un act notarial pierdut sau distrus?

Duplicate dupa actele notariale pierdute sau distruse se pot solicita din arhiva notarului la care acestea au fost incheiate. In situatia in care acesta nu mai functioneaza sau se afla mutat in alta localitate, duplicate se pot solicita din arhiva Camerei Judetene a Notarilor Publici.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

143 comentarii

 1. Buna ziua.
  prietenul meu cu care am locuit 10 ani, m-a dat afara din casa, dar nu mi-a dat si toate lucrururile si anume a pastrat un act de proprietate (eu sunt proprietara) al unui teren de 10.000 mp agricol. acum am gasit anunturi cu nr lui de tel, prin care el vrea sa vanda acest teren. stiu ca cu o spaga la un avocat, se poate rezolva actul de vc si fara prezenta mea si sa semneze el in locul meu. cum pot sa imi recuperez actele? sa le anulez pe acelea?

 2. @Corina Fara acordul dvs. nu se poate face contractul de vanzare-cumparare in mod legal. Daca aflati despre o astfel de situatie va recomand sa faceti o plangere penala. Discutand despre inlocuirea actelor, va recomand sa va adresati Comisiei Locale de Fond Funciar (la Primaria Locala) care va poate explica procedura. De asemenea, puteti publica un anunt in Monitorul Oficial prin care declarati titlul de proprietate nul. Dar, inca o data spun, terenul dvs. nu se poate vinde in mod valabil fara semnatura dvs.

 3. Buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta in urmatoarea problema. Unchiul meu a decedat acum o saptamana el nu a avut copii sau nevasta care sa ii poarte numele, ci doar a trait cu o femeie (nu legal cu acte) care si ea este decedata de 7 ani, tatal meu care este si el decedat de un an a fost frate cu unchiul meu, singurele rude cele mai apropiate de el sunt eu cu fratii mei si surorile mele suntem 5 (nepoti lui), vrem sa facem succesiunea dar avem o problema am fost la un notar si i-am aratat toate actele de proprietate ale apartamentului in care a trait unchiul meu care le-am gasit in casa lui si ne-a spus notarul ca lipeste un act: Contractul de vanzare cumparare cu plata in rate, pe care noi nu l-am gasit am rascolit toata casa, actele pe care le avem sunt: Procesul verbal de predare-primite a locuintei si schema apartamentului. Ne lipseste acest contract de vanzare cumparare cu plata in rate, fara acesta nu putem face nimic, va rog mult daca ne puteti ajuta sa ne spuneti cum sa facem sa intram in posesia altui contract tinand cont ca el nu mai este in viata, am inteles ca acest act a fost eliberat in 6 axemplare 2 raman la proprietar si 4 la stat in arhivele lor, astept un raspuns daca aveti timp si pt mine Multumesc O zi buna!

 4. @Mihaela Banuiesc ca este vorba despre un contract de vanzare-cumparare de la Intreprinderea locativa de stat locala. Incercati sa identificati care este denumirea acesteia astazi, unde este sediul sau si cautati acel act in arhiva lor. In mod normal aceste intreprinderi locative sunt functionale si astazi si au arhive cu documentele privind proprietatile gestionate de ele.

 5. buna ziua!
  va rog sa ma ajutati intr-o problema.doresc sa cumpar o casa de la o persoana care nu are titlul de proprietate pe dumneaei ci pe fostul sot care e defunct.mentionez ca persoana care vrea sa vanda mai are o fiica dar care este de acord cu tranzactia.imi puteti spune ce se poate face in situatia de fata? va multumesc.

 6. @elena Este necesar ca cea de la care doriti sa cumparati imobilul sa faca succesiunea dupa defunct. Apoi veti dobandi casa de la succesori, respectiv fiica si sotia supravietuitoare. Notarul nu poate realiza vanzarea inainte de a se dezbate succesiunea.

 7. Buna ziua. Am si eu ceva probleme, si ma gandeam k ma puteti ajuta sa gasesc o cale. Am mostenit de la tatal meu decedat 8 ha de pamant pe care nu exista titlu de proprietate. Avand in vedere ca nici ascendentii tatalui meu nu aveau titlu de proprietate pe pamant, ce ar trebui sa fac?
  Cea care plateste impozitul la primarie de 30 este mama mea, si ea este singura care apare la registrul agricol ca platitoare. Ce solutii as avea pentru a obtine titlul de proprietate? Va multumesc.

 8. @Daniela Eu cred ca cea mai buna solutie este actiunea in uzucapiune. Daca mama dvs. estea acea care plateste impozitul de 30 de ani si este inregistrata in registrul agricol, aceasta este singura solutie viabila. Va recomand sa consultati un avocat pt. detalii.

 9. Buna ziua
  Va rog frumos, as vrea sa va intreb legat de recuperarea unor acte de proprietate (teren, casa, padure) apartinand bunicului care a decedat acum cativa ani. Sotul meu este singurul mostenitor (nepot dierct). Problema este ca toate actele de proprietate le-am dat unui unchi pe motiv ca poate obtine eventuale despagubiri de la stat (proprietatile au fost retrocedate si suferisera deteriorari). Nu am mai vazut niciun act de atunci si se pare ca nu-si mai aminteste nimic. Nu inteleg de ce tine de aceste acte. S-ar putea prevala de ele pentru a pretinde ceva in conditiile in care este doar nepot prin alianta al bunicului (fiul cumnatului sau)?. Si in cazul in care nu le mai putem recupera de la el, cum putem redobandi aceste acte de proprietate? Putem cere direct Primariei locale sa ne dea duplicate dupa ele? Multumesc frumos

 10. @laura Procedura de obtinere a duplicatelor este destul de dificila si implica Prefectura si Primaria, in aceeasi masura. Va recomand sa somati, prin intermediul unui executor judecatoresc pe unchiul in cauza pt a va preda titlurile. In situatia in care acesta refuza in continuare sa faca acest lucru va ramane la indemana doar instanta de judecata.Teoretic el nu se poate folosi de aceste titluri, cel putin nu in mod legal.

 11. daniela ristache

  buna ziua, ajutati-ma va rog in urmatoarea problema, in 2001 am cumparat 2 camere dintro casa cu 4 camere, plus terenul de gradina al casei, eu am platit 30 milioame ptr cele 2 (doua )camere, iar terenul de gradina la platit sora mea cu 5 milioane, vanzarea sa produs intre mine, proprietar si 4 martori printr-o chitanta de mana, si acest proprietar de la care eu si sora mea am cumparat, tot prin chitanta de mana a cumparat la vremea tinereti, de la primi proprietari ai constructiei, am locuit in acele doua camere 3 luni, dupa care am inchis si am plecat in Germania, unde sunt si in momentul de fata, sora mea si-a construit casa pe acel teren si locuieste acolo, iar casa mea, cele doua camere l- a vandut unor oameni, tot cu o chitanta de mana, mintindu-i ca e casa ei si …. oameni din casa mea au aflat adevarul, dar ca sa plece din casa mea imi cere 10,000 mii de euro, acuzindu-ma ca aveam datorii, Am apelat la o avocata, sa mi rezolve situatia, dar aceasta avocata, imi cere titlu de proprietatea si chitante de impozit, ori sa ma duc la primaria de unde apartine casa sa le cer,eu sunt in Germania, cum sa fac rost de aceste acte? nu ar trebui avocata respectiva sa se ocupe de tot ce trebuie? sau cum se procedeaza, va rog ajutati-ma cu un raspuns… de 12 ani de zile casa mea din Romania o foloseste niste straini, iar sora mea spune ca nu ia a vandut ci soacra ei cu fiso(respectiv sotul sorei mele ) soacra sorei a murit, oameni de la care eu am cumparat au murit, mostenitori nu cunosc, am doar chitanta de mana, ce e de facut???????? multumesc

 12. @daniela_ristache Ma tem ca avocata dvs. are dreptate. Aveti nevoie de probe pentru a putea dovedi proprietatea asupra imobilului. Multi ani de zile ati dat dovada de neglijenta in administrarea acestui imobil, incheind “chitanta de mana” in loc sa semnati contractul autentic. Va trebui sa obtineti acele documente fie personal deplasandu-va la locul situarii imobilului. Bineinteles ca avocatul poate face aceste lucruri in numele dvs., trebuie doar sa il angajati pt. aceasta. Va doresc succes si va sfatuiesc sa urgentati demersurile in vederea rezolvarii acestei probleme.

 13. Buna ziua.
  Cu respect, am o intrebare. As dori sa ma informati, ce acte trebuie sa inchei, daca propietarul unui imobil (casa) mi-l da in administrare (intretinere) el locuind in strainatate, iar eu voi locui in acel imobil.
  Nicolae

 14. @Nicolae Contractul pe care trebuie sa il incheiati este unul special care ar trebui sa prevada pentru dvs. obligatia de a administra imobilul iar pentru proprietar obligatia de a va ceda in schimb folosinta linistita asupra acestuia pentru intreaga perioada de realizare a contractului. Cred ca este potrivit sa consultati un avocat pt. redactarea lui.

 15. Buna ziua ! am si eu o intrebare, de fapt mai multe.
  Mama mea mai are inca 3 surori, dupa decesul parintilor lor in 1987 respectiv 1990, cand primaria a dat titlurile de proprietate, acel titlu a fost facut doar pe doua dintre surorile ei, celelalte doua nefigurand in titlul de proprietate asupra terenului extraviran.Este posibil ca sa se elibereze un titlu de proprietate doar pe 2 mostenitori iar ceilalti doi sa nu fie trecuti cu toate ca sunt in viata? Ce as putea sa fac ca pe acel titlu sa fie trecuti toti copii mostenitori legali si in viata? Mentionez ca este vorba despre cateva ha de teren extraviran. Multumesc anticipat!

 16. @georgeta Daca titlul de proprietate nu cuprinde toti mostenitori atunci el poate fi atacat. Va recomand sa depuneti o actiune in justitie, la Judecatoria locala prin care sa cereti anularea titlului si emiterea unui alt titlu care sa corespunda situatiei legale. Este nevoie sa dovediti succesiunea dupa proprietarul initial al terenurilor.

 17. Cum adica sa dovedesc succesiunea dupa proprietarul initial al terenurilor ?? Sa fac dovada ca si mama mea este copilul bunicilor decedati, banuiesc ca asta se poate dovedi prin certificatul de nastere si mai are si un certificat de mostenitor al casei parintesti in care este trecuta si ea cu cota parte impreuna cu surorile ei, cu aceste acte poate dovedi succesiunea?

 18. @georgeta Da, exact despre asta este vorba :)

 19. Toparceanu Cristian

  buna ziua! o sa fiu scurt, ca sa nu va ocup timpul. sunt unicul fiu la parinti, ambii decedati (tata in 1989) din partea tatalui sunt 12 ha de teren agricol, 4 frati, titlul de proprietate pe numele bunicului dinspre tata. am mers la primaria din comuna tatalui si este scris pe titlul de proprietate numai numele celorlalti 3. eu nu am stiut de acest pamant. am inteles ca numai am dreptul ca nu am depus cerere in 1990. asta inseamna ca am renuntat de buna voie. asa mi-au spus cei din primarie si un avocat. mai pot face ceva, sau nu am dreptul? multumesc anticipat, o zi buna!

 20. @Toparceanu Cristian Este destul de greu de dat un raspuns pertinent urmare a informatiilor partiale pe care le-ati furnizat. Daca un avocat independent va raspuns in acest fel presupun ca are drepttate. Solicitati opinia unui alt avocat caruia sa ii puneti la dispozitie toate informatiile pe care le solicita. Daca si acesta va raspunde la fel, inseamna ca nu mai puteti face nimic in aceasta privinta.

 21. buna seara, am incercat prin raspunsurile date sa ma regasesc cu problema mea, dar nu am gasit nimic, asa ca ma adresez si eu cu 2 intrebari,
  1.in anul 1980, bunicul meu a decedat, s-a facut succesiune in urma testamentului lasat, mostenitori fiind bunica supravietuitoare, matusa mea si tatal meu, in anul 1990 tatal meu a decedat, dar nu am gasit actul de succesiune cu partea lui, noi nu am facut succesiune dupa ce tatal meu a decedat, acum o luna am aflat ca si bunica a decedat si ca matusa mea a primit prin vanzare cumparare partea bunicii, noi suntem 2 frati, am dori sa facem succesiune dupa cota tatalui (3/8)din cate am inteles, doar ca nu avem acest act de succesiune dupa bunic, cum am putea sa facem rost de el ca sa pot face succesiunea dupa tata? si ce acte ne-ar mai trebuii?
  iar a 2 intrebare: bunicul meu a cumparat cu chitanta de mana (asa era in 1966)un loc de casa, pe care parintii mei au ridicat o casa, tot cu ajutorul bunicului patern, care a cumparat tot ce trebuia, dupa divortul de mama mea (1980)tata, profitand ca are acelasi nume si prenume cu bunicul, a vandut, tot cu chitanta de mana, casa cu totul, avea acel drept? noii proprietari sunt inregistrati cu rol la financiar in baza acelei chitante, a fost o vanzare legala? as mai putea gasi chitanta de mana cu care bunicul a cumparat in 1966 si sa inregistrat la financiar? nu stiu de unde sa incep sa deslusesc aceasta situatie, sunt totusi 30 si ceva de ani de cand tot suntem privati de acest drept. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 22. am uitat sa precizez ca suntem din Bucuresti, numai bine va doresc si multumesc inca o data.

 23. @luminita Referitor la prima intrebare: Incercati sa obtineti un duplicat dupa certificatul de mostenitor la arhiva notarului care l-a redactat. Ar trebui sa fie suficient numele tatalui dvs. si anul realizarii respectivului certificat. Daca urmare a emiterii respectivului certificat, s-a operat si in cartea funciara a imobilului, puteti solicita un extras de carte funciara de la Serviciul de Cadastru.
  Privitor la ce de-a doua intrebare: Vanzarea subsecventa este la fel de valabila ca si prima. Atat in 1966 cat si in prezent contractul de vanzare cumparare privind un imobil trebuie sa fie autentic sub sanctiune de validitate. Din punct de vedere legal nici bunicul dvs., nici tatal, nu au cumparat, respectiv vandut acel imobil. Nu aveti, din pacate, posibilitatea de a il revendica. O actiune judiciara prin care sa incercati sa il dobanditi ar fi anevoioasa si costisitoare, consultati totusi un avocat pt. detalii.

 24. Cristina Andrei

  Va rog sa imi spuneti care este procedura de a intra in posesia unui act de vanzare cumparare incheiat la un notariat din mun. Alexandria. Titularul actului nu mai stie notarul unde s-a incheiat actul si nici nu mai are vreun exemplar.

  Va multumesc mult

 25. @Cristina Andrei Daca urmare a tranzactiei a fost operata cartea funciara a imobilului, incercati sa obtineti un duplicat de la Oficiul de Cadastru Local. Daca acest lucru nu sa intamplat, solicitati un duplicat de la Camera Notarilor Publici. Incercati totusi sa reconstituiti mai multe informatii legate de acest act, altfel este un demers anevoios.

 26. buna ziua.

  va rog sa ma jutati in o problema pe care nu stiam ca o am pana AZI.

  Pe scurt situatia: am incheiat o mostenire simpla in urma cu 18 ani intre mine (fiu unic) si tatal meu (vaduv la momentul respectiv) acesta donandu-mi 5/8 dintr-un apartament printr-un certificat de donatie, respectiv 3/8 printr-unul de mostenire, mama mea fiind decedata. Nu sunt foarte sigur asupra proportiilor, neavand actele in fata, fapt cert este ca in tot acest timp dreptul meu de proprietate a fost dovedit cu aceste doua acte: donatie si certificat de mostenire.

  Am reinoit carte de identitate, casatorit + luare sotie in spatiu, copil, telefoane vodafone, infiintat 2 firme, etc.Pana azi cand la predarea documentelor la evidenta populatiei sector 6, mi-au spus ca certificatul de mostenitor nu poate fii prezentat decat in ORIGINAL, si eu am decat copii LEGALIZATE! Intradevar asa este sunt decat 4 copii legalizate la data incheierii mostenirii. Acum Intebarile:

  – notarul e mort, arhiva preluata. Noul notar mi-a spus ca nu ma poate ajuta decat cu o alta copie legalizata, nicidecum un duplicat dupa original, spunandu-mi in acelasi timp ca copia legalizata are aceeasi valoare…. Ce ar trebui sa fac pentru a obtine un original… sau un document care sa imi dovedeasca proprietatea? Mentionez ca tatal meu este inca in viata (nu poseda un original, se pare ca tot acest timp am avut decat copii legalizate, fara sa ne dam seama…)
  – exista o alta forma de act de proprietate in cazul acesta, care sa fie valabila nu pentru VANZARE, ci pentru evidenta populatiei, sediu firma… etc…
  – posibil sa fii fost in mod intentionat “inzestrat” cu copii legalizate, si nu cu originale de catre notar.

  va multumesc anticipat. emil

 27. Buna ziua!

  Am si eu o intrebare.

  Sotul meu a cumparat un apartament, impreuna cu soacra mea acum 10 ani. Deci amandoi sunt proprietari si detin fiecare 50% din imobil.
  Soacra mea a luat actul de proprietate si nu vrea sa i-l mai dea sotului meu.
  Ce poate face sotul meu in aceasta situatie, ptr ca nici macar mutatie nu-si poate face fara acel act.

 28. Buna ziua!
  Bunica mea (mama tatalui meu) a decedat in 2010, bunicul a decedat in 2011, acestia au o casa si terenul aferent in Bucuresti. Tata vrea sa faca succesiunea dar fratele sau nu este de acord. Avem certificatele de deces ale bunicilor, insa nu avem act de proprietate pe acel imobil si nici pe teren (nu au avut bunicii), doar chitanta cu care au cumparat bunicii terenul. Putem deschide succesiunea (prin proces), doar cu chitanta si certificatele de deces? Care sunt primii pasi?

  Va Multumesc!

 29. @emil_bogdan Incercati sa obtineti un extras de carte funciara a imobilului. Se obtine de la serviciul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

 30. @Iuliana_Matei Titlul de proprietatea nu are a face cu proprietatea propriu-zisa. In mod normal, nu aveti nevoie de acel titlu de proprietate, il puteti inlocui cu un extras de carte funciara sau puteti solicita un duplicat dupa acest titlu de la notar.

 31. @Marian Din pacate, sunteti nevoiti sa deschideti succesiunea in instanta, daca acest lucru nu este posibil prin acordul partilor. Instanta va solicita, de la caz la caz, probe alternative ale proprietatii. Va sfatuiesc sa consultati un avocat pt. detalii.

 32. buna ziua

  bunica mea a decedat acum 7ani. tatal meu a ridicat o casa in urma cu 12 ani, el a decedat acum 10 ani. bunicii mei au 3 baieti dintre care 2 au decedat. cum as putea mostenii partea tatalui meu eu si cu sora mea si cu mama mea? bunicul fiind cununat cu o alta femeie avand 2 terenuri intravilane fiecare a 1000 mp.
  va rog frumos sa ma ajutati cu aceasta problema
  va multumesc

 33. @ar@bella Informatiile pe care ni le dati nu sunt suficiente pt. un raspuns pertinent. Este important de stiut daca bunurile in discutie sunt comune sau proprii, daca sa realizat succesiunea dupa bunica, daca vreunul dintre unchii dvs. are succesori si care este pozitia acestora, etc. Va rog detaliati.

 34. buna ziua
  mai sunt 7 fete, sucesiunea nu sa realizat, mai multe detalii, nu stiu sa va dau
  stima

 35. buna ziua
  mai detaliat: bunicul meu are titluri de proprietate numai pe numele lui
  iar numele bunicii mele nu apare niciunde.trebuie succesiunea tatalui meu si a bunicii mele facuta? fratele tatalui meu care este in viata are 4 fete iar celalalt frate decedat are 3 fete si tatal meu are un baiat si o fata.
  astept raspuns
  va multumesc

 36. ar@bella Daca numele bunicii nu apare niciunde inseamna ca aceasta nu avea bunuri pentru care sa se deschida succesiunea. Faceti succesiunea dupa tatal dvs. Consultati un notar pentru detalii.

 37. albert florentin

  Pe titlul de proprietate al unui teren extravilan sunt doi proprietari. Fac precizarea ca exista partajul facut intre ei, dar cel care este in posesia lui nu doreste sa-l puna la dispozitia mostenitorilor celuilat, pentru a efectua masa succesorala! Ce este de facut in acest caz ! Deoarece persoana care il are nu mai raspunde de 1 an, se ascunde pur si simplu!!
  Va multumesc anticipat!

 38. Buna ziua,va rog sa aveti amabilitatea de a ma indruma in rezolvarea urmatoarei probleme: posed act de mostenire in care se face referire si la nr. actului de proprietate, pentru un teren agricol din jud. Ialomita si o instiintare a primariei asupra amplasamentului acestui teren. Doresc sa-l vand insa cumparatorul imi cere si actul de proprietate care se afla la sora tatalui meu[decedat] si care refuza sa mi-l dea din motive numai de EA stiute. Ce pot face in aceasta situatie pentru a vinde legal terenul. Multumesc.

 39. @albert_florentin Va recomand sa deschideti o actiune judiciara impotriva posesorului, poate ca o actiune in constatare ar fi potrivita.

 40. @FILIP_IOAN Va sfatuiesc sa o somati in scris pe sora tatalui dvs.Invederati-i ca are de pierdut bani pt. cheltuielile de judecata, executare, etc. Apoi, daca aceasta nu reactioneaza in mod favorabil, solicitati titlul in instanta.

 41. albert florentin

  @florin dumitrescu: Va multumesc frumos !!

 42. Nu stiu in la ce categorie as putea sa va adresez o intrebare, asa ca ma opresc aici.
  In urma cu 11 ani tatal meu a vandut un apartament. Pot sa atac respectiva vanzare si cum? Precizez ca eram minora, apartementul era al mamei si mama nu era casatorita cu tatal meu. Tatal a vandut apt imediat dupa ce mama a decedat. Acel apt trebuia sa fie al meu prin mostenire? Nu am niciun act, stiu doar ca cineva mi’a fost curator, o sora vitrega. Nu am prea multe informatii, dar daca ati putea sa imi dati un sfat ar fi minunat. Va multumesc mult

 43. @anca_dinu Deschideti succesiunea dupa mama dvs. Pentru asta prezentati-va la un notar cu actele de stare civila (certificat de nastere, eventual casatorie), certificatul de deces al mamei, etc. Veti obtine un certificat de mostenitor care va preciza faptul ca dvs. sunteti succesoare pt. intreaga sa avere. Apoi, incercati sa identificati contractul de vanzare-cumparare privind acel imobil prin identificarea exacta a adresei imobilului, apoi obtinerea unui extras de carte funciara, studiu la Serviciul de Carte Funciara unde ar trebui sa existe copii dupa acel contract. Daca veti putea dovedi ca apartamentul a fost vandut in mod ilegal veti putea solicita in instanta anularea contractului sau (mai sigur) daune interese. Este o cale lunga si anevoiasa si aveti nevoie de un avocat bun. Va doresc Bafta!

 44. Buna ziua! Am o problema, tata a decedat, dupa deces am aflat de un titlu de proprietate care a fost ridicat de o verisoara, pe acest titlu tata si verisoara sunt copropietari. Am incercat sa o contactez dar ea nu vrea sa ne faca o copie legalizata cum sa procedez sa intru in posesia unei copii legale.

 45. @Romulus_ Muntean Ma tem ca nu veti putea obtine aceasta copie decat pe cale amiabila sau cu ajutorul instantei de judecata. Solicitati pe cale judiciara obligarea verisoarei sa va puna la dispozitie o copie legalizata dupa acel titlu de proprietate.

 46. Buna ziua

  Sunt pus in situatia de a apela la ajutorul dvs. dat fiind faptul ca acum am aflat de lipsa unui act original fara de care nu pot merge mai departe in vederea vanzarii unui imobil.
  Am cumparat in anul 1997 o garsoniera, am devenit proprietar, adresa este undeva in sector 2 Bucuresti, este trecuta si in cartea mea de identitate. Problema este ca s-a pierdut originalul contractului de vanzare-cumparare, si cum el nu a fost inscris pe rol la fisc sau cartea funciara…nimeni nu detine o copie, iar la administratia taxe si impozite sector 2, pe adresa din buletin, apare fostul proprietar. Din pacate, nu imi amintesc nici adresa notariatului…nici numele notarului…
  Am trimis o solicitare si la arhiva camerei notarilor publici…n-am primit niciun raspuns…
  Ce pot face?
  Spuneti-mi unde sa merg sa gasesc o rezolvare….

  Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs

 47. @Mihai In 1997 nu existau carti funciare in Bucuresti iar imobilul nu a fost intabulat. In schimb existau Registrele de Inscriptiuni si Transcriptiuni (vezi si http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-registrul-de-transcriptiuni-si-inscriptiuni/) iar notarul era obligat sa inregistreze acolo contractul. Solicitati o copie dupa acest contract de la Registrul de care vorbesc. Ele se tineau pe langa Judecatorii iar inregistrarea se facea dupa numele proprietarului. Solicitati un studiu al Registrului deschis pe numele dvs., apoi o copie dupa actele de acolo. Bafta!

 48. Buna ziua,

  Am o intrebare. In 2004, am cumparat un apartament de la o pers fizica. Din pacate, la intabulare, s-a produs o incurcatura, si actele originale ale casei nu au mai fost gasite. Am obtinut atunci de la Notarul care a incheiat tranzactia, o copie legalizata dupa contractul de vanzare-cumparare. Acum, noi vrem sa vindem apartamentul. Aceasta copie legalizata, este de ajuns pt vanzare? Sau treb sa obtin duplicatul contractului original? Mentionez ca avem si o ipoteca pe casa, banca are ca si noi o copie legalizata dupa contractul de vanzare.

 49. @Alina Pentru vanzare-cumparare este suficienta copia legalizata dupa documentul original. Daca acest document a fost suficient bancii la momentul creditarii, aceasta luindu-si toate masurile de prevedere, cu siguranta va fi suficient si la momentul vanzarii imobilului.

 50. Buna ziua, am si eu o problema si va rog sa ma ajutati, in anul 2008 am dezbatut succesiunea (pe cale Judecatoreasaca) printre altele si un teren extravilan de 30 300 mp, la momentul respectiv n-i s-a imprumutat originalul titlului de proprietate in care erau trecuti 3 frati, adica tatal meu si inca doi frati, dupa pronuntarea sentintei am devenit mostenitori, dar Titlul de Proprietate original a ramas la unul din fratii tatei care intre timp a decedat, in final Titlul original nu se gaseste, ce e de facut? cum putem obtine un duplicat daca avem doar o copie dupa Titlul de proprietate nelegalizata si actul de mostenitor si platim anual impozit la stat. Ce este de facut ca sa putea vinde acel teren.

  Va multumesc

 51. @ANETA Incercati sa obtineti un duplicat dupa titlul de proprietate pierdut. Procedura de obtinere a acestui duplicat o gasiti aici: http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-se-poate-obtine-un-duplicat-dupa-titlul-de-proprietate-pierdut-sau-distrus/

 52. Buna ziua, am si eu o problema: tatal meu a decedat in 2000 eu aveam doar 14 ani am ramas cu mama si bunicul meu, in 2006 a murit si bunicul am ramas doar noi doua cu o casa care e pe numele la bunica si bunicul (si bunica a murit de mai mult timp) printre acte nu am gasit doar extrase si planuri de casa dar nici urma de un titlu de propritate. Daca am vrea sa facem succesiunea cum am putea sa facem rost de titlu de proprietate pe casa si teren.

 53. @Hondrea_Timea Ati gasit “extrase” si banuiesc ca este vorba despre extrase de carte funciara. Acestea sunt probe suficiente pentru dovedirea proprietatii. Oricum ar fi, incercati sa obtineti duplicate dupa actele depuse la cartea funciara prin depunerea unei cereri in acest sens la Serviciul de Cadastru si Publicitate Imobiliara local.

 54. Cioaca Remus Gabriel

  Buna ziua, am si eu o problema, si sper din tot sufletul ca ma puteti ajuta, cu un sfat. Parintii sunt decedati, tatal in 1997, iar mama in 2002. In 2003 am facut succesiunea pt apartamentul din Timisoara, unde si locuiesc. Dar problema este o casa la tara, in judetul Botosani. Acolo este casa bunicilor din partea mamei. Pe aceasta casa, bunica mea a facut un act de donatie pe numele matusii mele (sora mamii) iar mai tarziu a facut un act de vanzare-cumparare cu mama mea, deoarece mai existau 2 frati vitregi (copii bunicului cu prima si raposata sotie. A facut acest act de vanzare-cumparare cu mama mea, pentru a nu putea fi atacat in instanta de catre ceilalti frati. Cand a murit mama mea, exista actul de donatie catre matusa mea, cat si actul de vanzare cumparare pe mama mea, dar matusa(sora mamei) mi-a luat toate actele. Am uitat sa precizez ca bunicii mei au decedat in 2003. Astazi am aflat ca recent matusa mea a vandut casa de la tara. Intrebarea mea este, mie mi se cuvine ceva de acolo? Dintre actul de donatie si cel de v-c, care este valabil? Si ce as putea face pt a imi intra in drepturi? Se mai poate? Si daca da, de unde si cu ce sa incep? Avand in vedere ca nu posed nici un act al casei? Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra.

 55. @Cioca Remus Gabriel Primul dintre contracte este cel valabil. Cele subsecvente sunt nule, intrucat au fost incheiate cu un neproprietar, bunica dvs. nemaifiind proprietar al acelui imobil, la acea data bunul fiind donat. Presupun ca aceste contracte nu sunt autentice, nefiind incheiate la un notar si nu au fost urmate de o intabulare. Daca asa stau lucrurile, va recomand sa consultati un avocat local, fiind posibile situatii diverse. Va doresc succes!

 56. va rog sa ma ajutati pt ca nu stiu cum sa procedez, tatal meu impreuna cu alti trei frati au primit dreptul de mostenire in (1990-1992 anii aceeia) cu titlu de proprietate pe 4 ha si 200 m patrati de teren arabil in 2003 si in 2008 doi dintre frati au decedat acestia avand urmasi au dorit sa puna in vanzare partea lor atunci leam sugerat sa il cumpar eu fiind pe acelasi titlu nu trebuia sa faca atatea drumuri urmasii unuia dintre frati nu a acceptat sa mil vanda mie spunand ca nui de vanzare (mentionez ca titlul de proprietate se afla in posesia tatalui meu) si ca doreste sa isi construiasca o casa acolo am zis ok e in regula dar acesta fiind ginere la unl dintre decedati spunand ca are nevoie de titlu pt a face dezmembrarea am zis ca se poate face dar sa fim si noi de fata el fiind deacord, dupa care urmatoarea zi sa razgandit trimitand pe altcineva dupa titlu la care noi am refuzat a inmana acelui individ titlu stiind ca se ocupa cu inselatorii atunci am zis sa le dam la mostenitorii celorlalti trei frati(titulari) cate o copie legalizata, dupa aproximativ doi ani a venit cel care se ocupa cu inselat cu terenuri sa ne spuna ca terenul este vandut de catre ginerele unuia dintre decedati(mentionez ca fiica decedatului traieste), tatal meu a dat partea noastra de un ha in asociatie si am vorbit cu ceilalti doi daca vor sa il vanda pentru ca il cumpar, unul a fost deacord ei locuind la oras, anul asta am aflat ca tot pamantul a fost intabulat (mentionez ca pamantul nu a fost intabulat inainte de vanzarea acelui hectar), va rog sa ma ajutati cum pot sa scot acele doua hectare de la acel individ care a intabulat pamantul fara stirea noastra a celorlalti titulari pentru ca urmeaza sa cumpar un hectar de la unul dintre titulari.

 57. Buna ziua,
  Am sa va prezint si eu o situatie:
  sot, sotie, 3 copii(un frate si 2 surori) (fam X), sotul moare se face succesiune dupa un imobil mostenit de sot in care au parte mai multi mostenitori si din afara familiei X, in anul 2000,partea ce apartinea sotului decedat ii revin restului fam.X, insa surorile si mama semneaza un act de renuntare pt. aceasta mostenire prin succesiune si ii revine totul fratelui. Fratele isi ia partea de bani in urma vanzarii imobilului.
  Dupa 4 ani se mai vine cu un act suplimentar de succesiune, dupa un alt imobil al fam X fara alti mostenitori din afara, dar care prin acest act ii revine totul sotiei decedatului si fratelui, iar surorile sunt excluse din succesiune pe baza actului de renuntare semnat in anul 2000, fara ca acestea sa mai fie instiintate de aceasta. Specific ca surorile au semnat numai pentru primul imobil, nu si pt al doilea, nu stiu cum este conceput acel act.Nu s-au mai facut alte acte din 2004(cadastru sau intabulare).
  Este normal? Se poate ataca aceasta succesiune si daca da, cu ce ar trebui sa incepem.
  Sotia defunctului si fratele au spus ca a iesit acest act de succesiune asa dintr-o greseala.
  multumesc mult.

 58. @costea_andrei Sunteti in eroare! Terenul pe care il detinea tatal dvs. in coproprietate cu fratii sai si pe care nu ati realizat nici dvs. si nici ei succesiunea, nu putea fi tranzactionat fara acordul dvs. si oricum nu inainte de a se deschide succesiunea! Daca terenul a fost vandut, atunci contractul de vanzare-cumparare este un fals sau este nul de drept! Va sfatuiesc sa consultati un avocat local.

 59. @Panait_Mirabela Succesiunea pentru cel de al doilea imobil a fost corect realizata daca actele de renuntare priveau intreaga avere a decedatului, si in principiu asa ar fi trebuit sa fie. Dar succesiunea este gresita daca in actul de renuntare a fost facuta precizarea ca succesiunea a fost acceptata si apoi a fost cedata privind imobilul despre care era vorba la acel moment. Oricum ar fi, toate actele de succesiune au fost realizate la notar, de principiu la acelasi notar, si ar trebui intrebat aici, eventual solicitati duplicate atat dupa actele de renuntare cat si dupla suplimentul de certificat de mostenitor. Precizati in acelasi timp, notarului, ceea ce ne spuneti noua si vedeti care este opinia acestuia. Daca constatati ca este o frauda, consultati un avocat pentru ca se impune o actiune in instanta!

 60. buna ziua,
  doresc sa obtin cetatenie maghiara si am nevoie de certificatul bunicului de nastere, carei institutii ma pot adresa? si cum pot afla localitatea in care s-a nascut detinand doar CNP-ul? Va multumesc!

 61. @carmen Incercati la Serviciul de Evidenta Informatizata a Populatiei din judetul unde s-a nascut. Odata ce aflati localitatea in care s-a nascut, solicitati o copie dupa certificatul de nastere aflat la Serviciul de Stare Civila al respectivei localitati.

 62. Buna ziua
  Mama mea a distrus in urma cu mai multi ani actul de proprietate al casei in care locuim. Intre timp ea a murit. Intrebarea mea este cum pot obtine o copie sau un duplicat dupa actul de proprietate (casa, gradina) si de ce acte am nevoie?
  Va multumesc

 63. @iuliana_g Daca imobilul este situat in regiunile de carte funciara – Transilvania, Banat – atunci va sfatuiesc sa solicitati un extras de carte funciara de la Serviciul de cadastru local, acesta poate tine loc de titlu de proprietate. Daca imobilul este situat in Vechiul Regat atunci ati putea incerca la intreprinderea locativa locala, aceasta fiind urmasa vechilor intreprinderi de stat pentru locuinte. In cele mai multe localitati acestea inca exista si detin vechile arhive.

 64. Am si eu o intrebare legata de o succesiune cu probleme, dupa tatal meu, decedat in aceasta vara (2012). Mostenitori suntem mama mea, fratele meu si subsemnatul. S-a facut succesiunea la notar pe ce a adus mama mea: un apartament, niste actiuni Ursus, o rabla de masina si vreo 18000 RON. Problema este ca parintii mei (mai ales tatal) au strans de-a lungul vietii o avere considerabila (toate bunuri comune, din pensii si salarii f. mari), iar tatal meu a fost lipsit de discernamant cel putin in ultimii 5 ani (Alzheimer, Parkinson, am acte doveditoare). Am aflat de la mai multe banci, mai mult sau mai putin direct, ca banii au fost ridicati si conturile inchise incepand cu 2008 (si continuind in 2009, pana in 2011). Este vorba de sute de mii de euro (din pacate bancile refuza deocamdata sa elibereze extrase cu rulajul sumelor pe durata vietii tatalui), pe care mama mea, si se pare si fratele meu, si i-au insusit si pretind cu nu mai exista nimic de impartit. Este posibil sa fi cumparat imobile cu o parte din bani. Cum pot afla daca exista alte imobile pe numele celor doi si cum pot convinge bancile sa respecte legea si sa-mi dea extrase de cont? (Tatal meu nu a lasat testament si nu a facut donatii.) Mai mentionez doar ca nu am resursele financiare pentru a sustine un proces de aceasta natura. Ce pot sa fac? Va multumesc!

 65. @ovidiu Pentru a obtine informatii despre imobilele detinute de catre tatal, mama sau fratele dvs. va trebui sa solicitati un extras dupa opisul alfabetic care exista (sau ar trebui sa existe) la serviciul de carte funciara local. Privind extrasele de cont, va precizez ca bancile respecta legea, si anume este vorba despre secretul bancar. Cred ca aveti nevoie de asistenta unui avocat, problema dvs. fiind foarte complexa. Va doresc succes!

 66. @florin-dumitrescu Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Voi merge la cartea funciara.
  In ceea ce priveste bancile si secretul bancar, eu in cererile scrise pe care le-am adresat bancilor (precizez – sper ca nu s-a inteles gresit – referitoare doar la rulajul din conturile tatalui defunct, NU ale mamei si fratelui) am facut referire la OUG 99/ 2006, art. 113, care reglementeaza aceasta problema si care spune:

  Secretul profesional în domeniul bancar şi relaţia cu clientela
  Art. 113

  (2) Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situaţii:
  a) la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;

  e) la solicitarea instanţei, în scopul soluţionării diferitelor cauze deduse judecăţii.

  Deci conform legii, bancile ar trebui sa elibereze la solicitarea mostenitorilor (care pot dovedi aceasta calitate, cu certificat de mostenitor, de ex.) toate acele tipuri de informatii despre conturi pe care le-ar fi furnizat doar titularului in timpul vietii acestuia.
  Gresesc cumva?
  Una dintre banci a raspuns in cele din urma ca elibereaza extrasele pentru conturile tatalui decedat doar la solicitarea scrisa a TUTUROR mostenitorilor, lucru care nu este nicidecum prevazut de lege, fiecarui mostenitor revenindu-i, dupa parerea mea, dreptul de a actiona in mod individual in acest sens, daca doreste. Pretentia bancii respective imi pare contrara spiritului legii si cu atat mai absurda/ rauvoitoare si cu cat chiar ei au spus, in fata mea, ca o suma mare a fost ridicata (de mama mea) in 2011, urmand sa-mi elibereze si extrasele, dupa care s-au razgandit, pentru ca mama mea a deschis din nou cont la ei.
  Eu am nevoie de aceste extrase ca sa pot dovedi in primul rand avocatului despre ce sume este vorba, ca sa pot negocia un contract cu plata la solutionare (%), ca altfel nu prea am cum…
  Chiar nu pot face nimic in acest sens?
  Va multumesc inca odata si imi cer scuze pentru lungimea postarii.

 67. @ovidiu Da, aveti dreptate. Daca exista deja un certificat de mostenitor atunci banca trebuie sa va furnizeze aceste informatii. Poate un avocat sa aiba mai mult succes in relatia cu banca, incercati aceasta varianta. Daca nici acest demers nu are succes atunci ramane doar calea actiunii in justitie impotriva bancii, cred ca o actiune in constatare este formula potrivita. Sunt de acord, bancile adopta un comportament abuziv si discriminatoriu bazandu-se pe pozitia lor dominanta intr-o negociere cu dvs. Cred ca asta face parte din traditia bancara din Romania :(

 68. Buna seara,

  Am si eu o dilema, Presedintele de Asociatie Proprietari imi cere o copie de pe contractul de vanzare-cumparare a apartamentului al carui proprietar sunt. Spune ca este normal ca ei sa aiba o copie si ca au de la toti ceilalti locatari. Ce ma sfatuiti sa fac? Este normal sa imi ceara asta?

  Multumesc!

 69. @Catalin Nu stiu daca este “normal” ca Asociatia de Proprietari sa aiba aceaste copii! Va pot asigura insa ca nu va pot face rau in vre-un fel daca detin acea copie.

 70. Ma straduiesc sa fac cartea funciara la o mostenire compusa din teren si casa din paianta cumparate de strabunicii mei, si pe vremea aceea nu exista autorizatie de constructie. Cand a fost cumparat terenul(1938) e scris in contract obligatia cumparatorului de a construi in maxim 10 ani. Acum, am fost la primaria sect 6 de care apartin si mi-au spus ca in arhiva nu exista autorizatia de constructie si pentru a merge mai departe trebuie sa fac o autodeclaratie la notar din care sa rezulte ca imobilul nu a fost amendat. Stiti cumva cum trebuie sa sune aceasta declaratie? Caci va jur ca la 5 notari am fost pana acum si nici unul nu stie….. Multumesc

 71. @gabri-suardi Sicer nu stiu! Poate ar trebui sa intrebati la Primaria sectorului 6, din moment ce acolo vi sa solicitat.

 72. Buna ziua.

  Act proprietate pierdut apartament sect 5, Bucuresti, doar copie xerox disponibila. Cartea de identitate romaneasca este expirata, acum locuiesc in exteriorul Romaniei. Parintii se pot ocupa de procurarea unei copii legalizate.
  Biroul notarial ce a eliberat actul in anul 1996 este radiat in anul 2002.
  Arhiva ar trebui sa se gaseasca la Camera Notarilor Publici Bucuresti?
  Care ar fi procedupa prin care parintii pot obtine o copie legalizata?
  Multumesc

 73. @Teodor Arhiva se gaseste, intradevar, la Camera Notarilor Publici. Depuneti o cerere prin care solicitati un duplicat legalizat de la acestia, e chiar foarte simplu!

 74. Nepotul de frate al bunicului meu a decedat in sept. a.c. Nu era casatorit, nu avea copii, primele rude mostenitoare fiind fratii tatalui sau, inclusiv bunicul meu, intrucat nici mama lui nu avea frati. Problema este ca in apartamentul in care locuia nu am gasit actele de proprietate in original, ci numai copii. La notar ni s-au cerut originalele pt a putea face dezbaterea mostenirii, desi la acelasi notar s-a eliberat certificatul de mostenitor al celui decedat recent, in urma mortii parintilor. Deci nu are deja in arhiva actele in original ale apartamentului? Cum sa procedez in acest caz? De unde pot lua duplicate?

 75. @carmen In mod normal, notarul are actele in original, trebuie sa le caute doar :( Daca apartamentul este intabulat in cartea funciara, notarul poate obtine originalele de la cartea funciara.

 76. BUNICA MEA A FOST RECASATORITA, IAR CASA ERA PE NUMELE SOTULUI, ACESTA A MURIT IAR ACTELE CASEI ERAU PE NUMELE LUI CUM POATE EA SA TREACA ACUM CASA PE NUMELE EI SI CAT O VA COSTA? MULTUMESC ASTEPT RASPUNS
  DUPA MOARTEA LUI CASA A LUAT FOC IAR EA A FACUTO DIN NOU PE ACELASI TEREN

 77. @danutza Daca imobilul era pe numele sotului, fiind bun propriu, atunci bunica dvs. va trebui sa deschida succesiunea in calitate de sotie supravietuitoare. Daca imobilul a fost reconstruit in intregime, va trebui sa inregistreze prin edificare noul imobil la primaria locala si la serviciul de cadastru.

 78. BUzumurga Laurentiu

  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si pe mine in legatura cu un teren axtravilan.Titlul de proprietate era pe numele bunicului care a decedat iar tatal meu a ramas singurul mostenitor, dar a decedat si el si am ramas eu singurul mostenitor. Problema este in legatura cu titlul de proprietate care a fost pierdut de primaria Gataia, dar intre timp localitatea apartine de primaria Birda. In legatura cu actele terenului, eu mai am doar o copie legalizata la notar de pe titlul de proprietate. Ce as putea face pentru a realiza succesiunea si intabularea terenului.Va multumesc anticipat.

 79. @Buzumurga_Laurentiu Detalii despre procedura pe care trebuie sa o urmati gasiti aici http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-se-poate-obtine-un-duplicat-dupa-titlul-de-proprietate-pierdut-sau-distrus/

 80. BUzumurga Laurentiu

  De la depunarea actelor necesare la primarie, aproximativ cat timp ar dura pana la primirea titlului.

 81. Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Bunicul decedat in 1970, bunica in 2012. Au avut un singur copil, decedat in 1989, care are trei copii. Titlul de proprietate pt terenul agricol a fost scris in 1991 trecandu-se pe el doar numele bunicii. S-a procedat corect atat timp cat terenul a fost cumparat, chitantele nu mai sunt, impreuna cu bunicul? Putea bunica sa vanda terenul in 2011, fara acordul mostenitorilor ramasi in viata, cei trei nepoti? Se putea face vanzarea terenului fara titlul in original si fara cartea funciara? Poate fi atacat actul de vanzare-cumparare intocmit fara aceste documente?

 82. @gaby 1.Oricine dovedeste un interes, poate ataca titlul de proprietate. Dvs ati fi putut sa il atacati in conditiile in care el era eliberat doar pe numele bunicii. 2. Odata ce proprietatea era doar a bunicii, astfel cum e consfintita de catre titlul de proprietate, doar aceasta era in drept sa vanda imobilul,si deci, s-a procedat corect. Daca contractul de vanzare-cumparare a fost semnat la notar, acesta este legal si valabil, notarul fiind in masura sa verifice indeplinirea conditiilor pt vanzare-cumparare. Daca contractul nu este notarial, vanzarea este nula, in principiu.

 83. Buna ziua! Am mostenit un teren de la parintii mei, insa dupa ce l-au cumparat nu au facut cerere pentru titlu de proprietate, acum eu vreau sa il intabulez dar nu am acte ce as putea sa fac, parintii mei platesc impozit la primarie, chiar si subventii iau pt acel pamant.(doar unul din fostii proprietari traiesc) ei au facut contract de vanzare cumparare de mana, dar nu il mai gasesc se poate gasi o copie undeva? Va rog dati-mi un sfat. Multumesc

 84. @dinalina Gasiti o solutie la problema dvs. aici http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-uzucapiunea/

 85. Buna ziua
  As fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi in legatura cu urmatoarea situatie: Bunica mea a murit in urma cu 8 ani, bunicul traieste (are 93 ani ). Au avut 4 copii, dintre care unul a murit acum 1 an. Au ramas 3 fiice, printre care si mama mea. Una dintre fiice, care locuieste cu bunicul, la dus pe batran la notar si a vandut un teren extravilan fara acordul celorlalte doua surori, desi nu s-a facut succesiunea dupa bunica. As vrea sa stiu ce se poate face.Va mai pot spune ca actul de proprietate este pe numele bunicului, dar terenul nu a fost dobandit inainte de casatorie de catre acesta. O parte din teren a fost a lui, o alta parte a bunicii, iar in timpul casatoriei au dobandit impreuna o alta parte de teren.Dar cum pot sa dovedesc acest lucru? Mentionez ca toate actele batranului sunt la sora mamei, cea care a luat si banii obtinuti din vanzarea terenului, sora care, bineinteles ca nu vrea sa ne dea nici macar actul de proprietate pe care a fost terenul vandut (pentru ca pe acest act se mai afla si un teren intravilan). Bunicul a fost transportat la notar si, se pare ca, in fata notarului si a doi martori,a raspuns corect la cateva intrebari adresate de notar.Este suficient pentru un batran de 93 ani care nu vede, nu aude bine si e rupt de realitate? N-ar fi trebuit un certificat medico- legal care sa ateste faptul ca e in deplinatatea facultatilor mintale? Pentru ca, intrebat de mama mea unde sunt banii pe care i-a luat pe pamant a raspuns ca el nu a vazut nici un ban si ca fiica lui care a luat banii ar fi trebuit sa-i imparta cu celelelte doua surori ale ei. In alta ordine de idei, mama si cealalta sora a ei nu doreau sa vanda terenul acum, mai ales ca a fost subevaluat. Am incercat sa facem rost de ceva acte in urma vanzarii pentru a putea apela, in baza lor, la un avocat, dar terenul a fost cumparat de primarul comunei de care apartine terenul in cauza si ni s-au cam pus <>. Notarul este obligat sa ne puna la dispozitie copii ale actelor care s-au facut la vanzare? Putem sa i le cerem?

 86. Multumesc anticipat pentru raspuns.

 87. @simona Notarul are dreptul sa procedeze in acest fel, au existat martori, a incercat sa afle starea de luciditate a batranului, etc. si nu este obligat sa va furnizeze informatii suplimentare. Incercati sa obtineti probe ale faptului ca terenul era in parte si al bunicii si sa cereti in instanta anularea Titlului de proprietate, apoi va trebui sa solicitati deschiderea succesiunii dupa bunica si in cele din urma impartirea banilor rezultati din vanzarea imobilului. Aceasta este calea, anevoiasa, dar singura. Daca matusa nu va asigura accesul la documente, incercati sa ii faceti o plangere penala. Speta dvs. este complexa, va recomand consultarea unui avocat.

 88. Buna ziua
  Multumesc inca o data pentru raspuns. As mai avea o intrebare: pentru a afla istoricul pamantului (cat a apartinul bunicii si cat bunicului si cat au obtinut in timpul casatoriei) ni s-a spus de la primaria de care a apartinut pamantul ca trebuie sa mergem la Arhivele statului. Poate sa mearga mama sa ceara acest istoric? Mentionez inca o data ca actul de proprietate e pe numele bunicului.

 89. @simona Chestia cu Arhivele Nationale e ca povestea cu Ana si Caiafa. Este foarte greu sa gasiti acest istoric la Arhivele Nationale. Mama dvs. poate incerca aceasta varianta. Va doresc succes!

 90. Buna ziua, am un var care a murit si a lasat un cont la cec in care avea o suma mare iar eu sunt singura pesoana carei poate scoate. Dupa ce a murit am vrut sai scot dar nu am spus ca a murit. A doua zi o matusa dea noastra sa dus si a spus la cec ca el (varul meu) a murit. Cei de la cec imi cer un act de mostenitor pe care nu il am deoarece varul meu avea doar 35 si nu ne asteptam sa moara. L-am gasit mort cand mam dus in vizita la el. El era bolnav dar doctorul ne spus ca mai are de trai cel putin 4 ani si nu neam grabit sa facem un act de mostenitor. Se poate sa il fac dupa ce a murit??

 91. @Dima_Toni Mergeti la un notar si deschideti succesiunea, asta este singura optiune!

 92. Buna seara!Am mostenit de la tatal meu 7 hectare de pamant extravilan care sunt in arenda la asociatie,momentan, si o casa!Am dezbatut succesiunea dupa tata obtinand un certificat de mostenitor.Tatal meu la randul lui avea un certificat de mostenitor de la tatal lui cu aceleasi bunuri, impreuna cu sora lui.Acum am ramas ca proprietari eu si sora tatalui meu.Mentionez ca titlul de proprietate se afla la aceasta, nedorind sa mi-l inmaneze,fiind de rea credinta!L-am solicitat deoarece intentionez sa vand pamantul extravilan si nu am titlu decat acel certificat de mostenitor si am inteles ca trebuie si acel titlu. De asemenea, nu detin nici certificatul de mostenitor al tatalui meu dupa bunicul, fiind aceeasi situatie!Intrebarea este: pot sa vand ce am mostenit doar cu certificatul de mostenitor?Mentionez ca nu am cadastru!Daca nu,ce optiuni am?Va multumesc!

 93. @Laura Neexistand intabularea imobilului, titlul de proprietate este necesar la vanzare. Declansati o actiune in instanta impotriva matusii dvs., actiune prin care sa o obligati a va elibera titlul.

 94. Buna ziua! Am si eu o intrebare bunicul meu a murit in anul 2001 si nu a mai putut sa-i treaca pe nume un teren de 1500 mp tatal meu se afla peste hotare cand bunicul meu a murit. CUM POATE TATAL MEU SA TREACA PE NUMELE LUI ACEL TEREN?

 95. @Marius.d Prin succesiune! Tatal dvs. trebuie sa deschisa succesiunea, consultati un notar!

 96. Buna ziua, am pierdut diploma licenta si supliment. Este posibil sa solicit eliberarea duplicatului fara supliment? adica cu un singur anunt in monitorul oficial?

 97. Buna seara, am si eu o intrebare. Suntem 4 surori la parinti, ambii parinti fiind in viata, una dintre surori profitand de faptul ca tatal meu este in spital intr-o stare foarte grava, a incheiat un act de vanzare cumparare drept litigios pe numele ei pt un proces ce tatal meu il are de 3 ani pt un pamant, eu nu am aflat de acel act decat dupa ce l-a facut. Cum pot sa obtin o copie dupa act? si se poate ataca acest act (nu stiu daca i a facut medico-legal, el avand 73 ani).

 98. Buna ziua. Am o mare problema si as dori un raspuns care sa ma poata ajuta.
  In urma decesului tatalui meu, mama mea a obtinut un certificat de mostenitor in care eu nu am fost trecut. Pe baza acelui certificat in care nu eram trecut ca mostenitor, mama mea a vandut imobilul mostenit fara sa stiu.
  Cei care au cumparat imobilul, aveau obligatia sa se informeze in mod exact daca mai sunt mostenitori, mai ales, ca imobilul se afla intr-o localitate mica in care lumea se cunoaste si mai ales vecini care sunt gard in gard? Puteau sa obtina informatii reale de la Primaria orasului ce mostenitori are imobilil respectiv, tinand cont ca Primaria elibereaza Anexa 1 pt deschiderea procedurii succesorale in care sunt mentionati mostenitorii legali ai unui defunct, in cazul de fata acesta nefiind prezentat la notarul care a intocmit certificatul de mostenitor?
  Mentionez ca in urma unei decizii judecatoresti am anulat certificatul in care nu am fost trecut si a fost intocmit un alt certificat in care sunt mostenitor legal.

 99. buna ziua. asi dori sa stiu si eu cum pot afla daca terenul mostenit in urma decesului ambilor parinti a fost vandut de catre frati mei fara ca eu sa fiu prezenta si fara semnatura mea daca este posibil in acest caz ce pot face? va multumesc

 100. @andreea Solicitati o copie de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Serviciul de Carte funciara.

 101. @mare_gosco Cumparatorii nu erau obligati in nici un fel sa se “informeze” daca mai sunt si alti mostenitori, singurul document care i-a informat in acest sens fiind certificatul de deces. Mama dvs. este singura culpabila si poate raspunde inclusiv penal. Odata anulat certificatul de deces, ramane sa obtineti contravaloarea incasata de mama dvs. din vanzarea imobilului, cumparatorii fiind de buna credinta.

 102. COMENTARIILE LA ACEST POST SUNT INCHISE! VA RUGAM POSTATI COMENTARII LA http://www.fraudaimobiliara.ro/cum-se-poate-obtine-un-duplicat-dupa-contractul-de-vanzare-cumparare-pierdut-sau-distrus/
  VA MULTUMIM!

 103. buna ziua. va rog din tot sufletul sa ma ajutati si pe mine intr’o problema. mama mea, care a decedat acum 2 luni, a cumparat de la un domn, jumatate din casa cu chitanta de mana nelegalizata acum 35 ani. acel domn a decedat si el, iar jumatatea cealalta din casa a lasat’o unui nepot tot cu chitanta de mana. avand in vedere ca noi avem iesirea in strada urmatoare, iar la primarie nu exista adresa şi din neglijenta si saracie nu am platit niciodata impozit. am intentat un proces acum 4 ani pt a transforma chitanta in act de proprietate. a cheltuit multi bani fara a solutiona cazul. acum, pt ca mama a decedat e şi mai greu eu fiind o persoana cu handicap cu 300 lei pensie. credeti ca mai sunt sanse pt acest caz? multumesc anticipat

 104. Buna ziua!
  Am pierdut certificatul de divort.Cum pot obtine altul?

 105. buna ziua tatal meu a decedat in 1993 din anumite motive nu am certificatul sau de deces.as dori sa scot un duplicat intrebarea este daca el a murit in Bucuresti eu pot scoate duplicatul din orasul in care locuiesc in prezent? si daca da cate zile ar putea dura?

 106. Dupa moartea bunicii mele au ramas succesori 3 frati,dar titlul de proprietate l-am primit doar eu, cei 2 frati(mostenitor de asemeni) au decedat intre timp, fratii decedati au mostenitori care nu s-au interesat de acest teren. Eu detin acest teren de 35 de ani si platesc impozite fara a-mi fi tulburata de catre nimeni posesia. Acum doresc sa ma intabulez pe aces teren, dar cei de la catrea funciara spun ca nu se poate. Ce as putea face? Cum pot obtine intabularea?

 107. am pierdut certificatul de casatorie al parintilor decedati …necesar pentru a incepe dezbaterea mostenirii..certificatul nu a fost gasit de cei de la evidenta populatiei, nici macar in alte judete …cum il pot obtine? va multumesc

 108. Buna ziua. Asa de bucuroasa sunt ca am gasit acest site atat de bine organizat. Am o problema la care caut raspuns de ceva timp. Va rog din suflet sa ma ajutati. Problema e in felul urmator: bunicii mei au detinut impreuna o casa. Intre timp bunicul meu a murit. Au 2 copii. Dupa decesul bunicului, bunica doreste sa cedeze partea ei de casa tatalui meu insa titlul de proprietate a disparut. Poate obtine un duplicat? Va rog sa-mi descrieti intreaga procedura, insemnand obtinerea duplicatului si cum poate dupa sa-si cedeze partea. E nevoie sa se dezbata succesiunea? Va multumesc anticipat pt raspuns, am vazut ca sunteti foarte amabil cu toate persoanele si va apreciez din suflet

 109. Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un raspuns…am un certificat de mostenitor care este deteriorat as vrea sa fac un altul nou deoarece in curand o sa se distruga de tot… unde si cum trebuie sa procedez? Va multumesc!

 110. Buna Dimineata! caut ajutor in obtinerea unui act ( DIPLOMA DE CALIFICARE LA LOCUL DE MUNCA ).Eu am absolvit in anul 1992 prin fortele de munca kursul de calificare, dar prin situatii neasteptate a disparut diploma, rugamintea mea este daca puteti sa imi dati o idee unde asi putea recupera acest act.Cu stima si respect.Va Multumesc!

 111. buna ziua am o problema am pierdut contractul de proprietate, cum pot intra in posesia altui contract?

 112. Buna Ziua

  Va rog! sa ma ahutati cu un raspuns
  Mama mea a decedat///mi-a lasat in mostenire o garsionera confort 2
  Parintii mei dupa ce m-au conceput au divortat. Mama revenind la numele de fata.Ulterior sa casatorit dar si-a pastrata numele de fata///Deci Numele ei de fata este Dumitrescu.Iar numele de Casatorie cu tatal meu Voicu.Cand s a recasatorit ea a ramas tot cu numele de fata Dumitrescu.Imi Cer cei de la Notariat Duplicat dupa hotararea de divort care s-a pronuntat undeva in anul 1965. Cei de la Judecatorie nu o mai gasesc, Arhivele Nationale nu o mai au.Ce pot face? Mai pune spre vanzare Garsionera sau totul ramane asa daca nu o gasesc…

 113. Va rog sa ma ajutati la problema pe care o am: am divortat in anul 2008, dar nu am facut partaj. Fostul sot si cu mine, detinem 2 apartamente, ambele pe numele comun al amandorura. Am nevoie de actul de proprietate al apartamentului in care locuiesc, dar fostul sot nu vrea sa mi-l dea. Precizez ca nu am intentia sa vand apartamentul in care stau, dar sunt situatii in care mi se cere actul de proprietate. Ce pot face pentru a intra in posesia acestuia? Va multumesc!

 114. parinti sotiei mele au decedat si acum sotia mea vrea a isi ia partea ei ce poate face mai ales ca certificatul de deces si actele de proprietate sunt la una din surori si nu vrea sa le dea sa facem noi succesiunea.ei sunt 7 frati in viata ce putem face in cazul acesta

 115. buna ziua as avea si eu o intrebare la dumneavoastra poate ma ajuta cineva.
  mama mea tocmai a murit tatal meu a murit acum 19 ani iar acum am gasit niste acte in care se precizeaza ca tatal meu detine o padure este actul notarial schema cam tot ce trebuie…
  pentru a intra in posesie unde trebuie sa ma adresez…
  va multumesc

 116. Buna ziua, am si eu o întrebare la dumneavoastră. Tatal meu a avut o casa si un teren in oras de la părinții lui. Acum sant decedati toti. Tata a fost divortat de mama acum 30 de ani. Noi copii putem face dezbaterea mostenirii daca nu avem actul casei?

 117. Buna ziua,
  Va rog sa ma indrumati unde ma pot interesa daca casa, pamantul bunicilor de pe tata sa vandut, intrucat tatal meu a decedat si nu mai exista mostenitor. Ma intereseaza ce sa facut cu casa intrucat bunicii au decedat cu multi ani in urma si tatal meu in 2004. Mentionez ca, casa se afla in comuna Saucesti, Jud. Bacau.Nu am nici un act si cunostiinta.

 118. Buna ziua,

  Imi puteti spune va rog unde as mai putea gasi o copie dupa actul de mostenitor al unui fost proprietar (decedat prin 1950, fara urmasi) din imobilul in care locuiesc? Am incercat deja la Arhivele Notarilor Publici insa acestia mi-au comunicat ca nu il au. Trebuie ca la acel moment sa se fi inregistrat undeva?! Acest document ne este necesar pentru a clarifica actul de vanzare pe care il detinem noi si care este in neconcordanta cu cel al celuilalt proprietar al imobilului.
  Astept cu interes raspunsul dvs. Multumesc.

 119. Buna seara! Mama mea a avut o fica inainte de casatorie (de fata mare)cand a nascut parinti ei au trecuto pe numele lor. Mama mea dupa un timp sa casatorit si a avut alte 4 fete. Parintzi nostri au decedat. Eu care va scriu si sora trecuta pe numele bunicilor ne-am dus sa locuim la ei (la bunici) celelalte la parinti din partea tatalui. Dupa un timp au decedat si bunici. Ea avand prenumele bunicilor a zis ca mostenirea i se cuvine ei, nefacand nici dezbaterea mostenirei si neavand nici testament precum scrie ca e mostenitoare. E posibil prin lege ca ea sa fie in posesul mostenirei si noi celelalte sa nu avem nimic, fiind si bunicii nostri?
  Va multumesc! Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

 120. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Eu si cu un verisor suntem mostenitorii legali ale celor doua matusi fara copii, (80ani si 78ani). Ele sunt proprietare fiecare pe cate o casa pe aceeiasi strada. Una din ele a decedat in 2010. Acest verisor are avantajul ca locuieste in acelas oras cu ele. Prin diverse tertipuri, varul meu a facut tot ce a fost posibil ca eu sa nu mai pot avea acces la domiciliul matusilor, sau sa pot vorbi cu ele telefonic, “intorcandu-le” impotriva mea, lasand impresia ca el le intretine, (ele au pensie), pentru a putea intra doar el in posesia celor doua imobile. Intrebarea mea este: cum pot afla daca exista vre-un act de vanz-cump, sau donatie, pentru matusa decedata? si ce sanse as avea in cazul in care totusi matusa ar fi facut vre-un act de vanz-cumparare, dontie, etc., poate “viciat”, adica atacabil in instanta prin care sa dovedesc calitatea mea de rezervatar legal? Va multumesc anticipat!

 121. Bunica mea a vandut 2 ha din pamantul pe care il detinea. Are 3 copii in viata, unul bolnav, mama mea.A facut titlu de propietate celorlalti 2 mamei nu, pentru ca actul i-a fost luat de un unchi tocmai pentru a nu intocmi acte si mamei mele. Ce pot face, va implor dati-mi un sfat!

 122. lenuta dorobantu

  buna ziua. am o prietena a carei bunica s a nascut in Romania in 1930 aprox in Sighetu Marmatiei. cum poate intra in posesia unui duplicat al certificatului de nastere? bunica nu mai este in viata si rudele nu gasesc certificatul original. multumesc

 123. Buna ziua, am si eu o intrebare: bunicii mei sunt morti, parinti la fel sunt morti, singurul mostenitor prin sucesiune era tatal meu fiind mort, noi suntem 2 frati.Fratele meu este plecat de 30 de ani din casa parinteasca, eu platesc totul pentru casa, eu am ingrijit de ei, nu exista act de proprietate pe niciunul dintre noi.
  Eu am facut inbunatatiri la casa parintesca, bagat bani in ea. Eu si fratele nu avem sucesiunea facuta mai bine de 8 ani.
  Poate fratele sa obtina act de propietar pe aceasta casa parinteasca prin act judecatoresc, daca eu sunt domiciliata in aceasta casa.
  Va multumesc.

 124. Ieri am obtinut copie dupa certificatul de mostenitor de la arhiva notariala, in care se specifica:sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si casa si acareturile se imparte jumate-jumate cu tatal meu, si mai departe se specifica mostenitorii: numele meu, adresa, in calitate de fiu: ii revine intreaga masa succesorala.Ce sa inteleg de aici?

 125. buna ziua. am o problema daca ma puteti ajuta am o casa obtinuta printrun contract de intretinere cu habitatie viagera, persoanele care au facut contractul au decedat batrinu in 2007, batrina 2013 nu sunt nici un grad de rudenie cu batrini certificatul de deces al batrinului mi-a fost furat imi trebuie certificatul pentru a face intabularea casei iar cei din primarie refuza a-mi elibera un duplicat dupa certificatul de deces mentionind ca nu sunt ruda cu batrinii. mentionez ca nu cunosc alte rude ale batrinilor la care a-si putea sa cer ajutorul. multumesc

 126. Buna dimineata,va rog sa ma ajutati intr-o prblema de mostenire de la parinti, acum decedati. Suntem trei surori, eu cea mai mare, dupa decesul lor m-am ocupat de cele necesare de inmormantare, nu m-am gandit ca celelalte (doua) au profitat si gasind titlul de proprietate au vandut pamantul extravilan al parintilor. Acum cand am gasit titlul in casa parintilor si oricum nu vor sa recunoasca.Spun ca inainte de deces tata ar fi vandut pamantul.Pot afla de la notariat daca exista un cumparator din moment ce sant in posesia titlului de proprietate dar este complet bifat ca fiind vandut.Unde sa ma adresez pentru a-mi lua dreptul cuvenit? MULTUMESC ANTICIPAT

 127. Am si eu o intrebare, vreau sa iau niste bani imprumut de la cineva si ca el sa aiba incredere ca ii dau datoria inpoi trebuie sa ii las ceva garantie kan caz ca nu ii dau banii sa poata sa isi recupereze paguba.Eu vreau sa las casa care este pe numele meu dar are si mama mea 2% din ea.Este posibil sa fac asta fara acordul ei? Multumeac

 128. Buna seara ma numesc Petrut si doresc sa am cateva lamuriri daca se poate.
  Tatal meu stapaneste circa 1 hectar de pamant extravilan de 8 ani trecut de tatal lui in rol la primarie printr-o cerere cum se facea inainte, tatal lui a murit si sa organizat sa faca masuratoarea pentru cadastru dupa ce sa masurat acest pamant s-a dus la primarie sa ceara anexa 1-2 dar surpriza! primaria nu a vrut sa i-i dea aceste documente pentru ca sora lui tata a depus un certificat de mostenitor in care rezulta mai multi mostenitori, i sa dat si tatalui meu o fotocopie de acest certifica numai ca nu se intelege mai nimic din cauza scrisului.
  Eu acum doresc sa stiu cum poate proceda pentru a recupera acest certificat (daca exista intradevar) cu o vizibilitate clara si daca este nevoie si de avocat? va multumesc cu respect.

 129. in anul 2000 a fost eliberat un act de donatie care ulterior persoana care l-a eliberat adecedat, actul fiind pentru un spatiu comercial.cat timp este valabil acel act? In ce situatii poate fi contestat!

 130. Buna ziua,
  In urma decesului mamei, acum 3 luni, am aflat ca sunt legatar universal, printr-un testament incheiat la notar, al bunurilor mobile si immobile dobandite de dansa. Suntem doua surori, de mama, dansa fiind vaduva la data incheierii testamentului si a decesului.
  Sora mea nu este de accord cu testamentul si mai nou imi spune ca are cunostinta de inca un copil al mamei. Eu nu stiu nimic in sensul acesta. In testament mama spune ca are doi copii.
  Imi puteti spune unde ma pot interesa (la ce institutii) daca mai exista și alti mostenitori.Am uitat sa spun ca suntem din Bucuresti.
  Multumesc anticipat!

 131. Buna ziua, pot sa fac traducerea si după legalizarea, dacă am doar copie după certificat de naștere?Sau am nevoie neaparat originalul?

 132. Buna seara, am cumparat un teren agricol cu procura, imputernicire.
  Terenul respectiv nu are carte funciara si pentru a putea face cartea funciara am nevoie de un certificat de deces al unuia dintre mostenitori de la care am cumparat terenul. Rudele sale nu stiu unde a fost inmormantat, nu stiu absolut nimic de el.
  Cum pot sa fac rost de certificatul lui de deces? Poate cineva sa-mi raspunda, sa ma ajute?

 133. radu calin adrian

  buna ziua am si eu o intreabre daca ma puteti ajuta.suntem 5 frati impreuna cu mama si tata am stam in casa bunicului dupa tata. acum 30 de ani bunicu a murit dar na lasat nici un testament ptr casa la nimeni.dupa 10 ani a murit si tata sa intimplat tot la fel.intre timp toate darile la casa au venit pe numele mamei timp de 20 de ani.la casa na fost fcaut nici un act dar acum 8 ani mama a umblat si a aflat ca ea este singura mostenitoare la casa si i sa eliberat titlu de proprieate pe ea sa intabulat casa pe ea si pamintu tot.as vrea sa va intreb se mai poate ataca acest titlu de proprietate a fost eliberat corect pe mama?ea este singura mostenitoare la casa?datimi va rog un raspuns.va multumesc.

 134. Buna ziua as avem o intrebare daca ma puteti ajuta. Suntem plecati in sstrainatate si am decis sa divortam dar nu tocmai pasnic. Intrebarea mea este ar putea sotul sa plece in tara sa inainteze divortul ne avand actele originale. Ar putea sa le de a drept pierdute si sa le scoata din nou? Avem si un minor.

 135. vasile damian

  buna ziua.am si eu o problema cu un verisor care a incheiat un contract cu clauza cu o matusa de a mea care a decedat anul asta, pentru casa si pamant.dupa deces verisorul a intrat in drepturi depline asupra propietatii.noi detinem un teren in hotar cu terenul matusii iar acum verisorul a construit un gard pe propietatea mea fraudulos luandu-mi o buna parte din propietate cand am chemat politia aceasta na facut nimik au venit, au vazut, au plecat.in urma cu cateva zile ne-a anuntat ca ne va lua si restul de propietate plus blocand intrarea in aceea livada ca mama mea sa nu poata lucra pamantul.matusa care a decedat ne-a furat un act de propietate acum multi ani un act de care nu stim prea multe iar acum nici la arhiva nu putem merge deoarece nu stim anii si datele de pe acel act.sfatuiti-ma ce pot sa fac in legatura cu acel card si cum pot sa opresc acest furt de propietate avand in vedere ca politia si acest var care e om de afaceri pretinde el are politia la mana. multumesc

 136. Buna ziua, vreau sa stiu de unde pot afla daca un teren retrocedat sa vandut. unde trebuie sa ajung. va multumesc.

 137. am vrut sa fac cadastru si am descoperit ca am in curte un teren mai mic: 242 m in loc de 300 m.Tatal meu a cumpararat in 1974 un teren de 300 m cu casa, 75% de la o familie care detinea cu titlu de proprietate din 1951 si 25% de la un nepot al vechilor proprietari de dinainte de 1951 a mostenit in 1969. Inainte de 1951 proprietar a fost un domn care a murit in 1949, s-a facut la judecatorie in 1951 o cerere de deschidere de succesiune in numele sotiei acestuia si a celor 2 fete din prima casatorie. (sotia a mostenit 25% si fetele 75%). In actul de vanzare -cumparare din 1951 de la fete catre familia de la care a cumparat tatal meu si in actul de mostenitor al nepotului al sotiei cu 25% nu apare la acte decat numarul de incheiere al cerererii de succesiune.Cum pot obtine o copie dupa succesiunea din 1951, fara a stii numarul actului de mostenire din 1951? De unde o pot obtine?

 138. in anul 1982 am avut o locuinta in (lacul tei) cu chitanta de mana si la ora actuala terenul este nefolosit si as vrea sa intru in posesia acestui teren …la momentul de fata eu nu mai am chitanta pt ca au pierdut-o parintii mei…. cum fac sa dovedesc ca acest teren este propietatea mea ???.

 139. Buna ziua, am si eu o intrebare, sunt de la sat si actele casei mele au luat foc. Ce pot sa fac sa am o copie (duplicare) sa imi pot optine toate actele inapoi?

 140. Rujoiu Magdalena

  Buna ziua! Vreau sa divortez de sotul meu, iar el refuza sa mi dea certificatul de casatorie in original? Pot obtine un duplicat de la primarie? Va multumesc anticipat

 141. Buna ziua. Este vorba despre o casa cu teren (2100m2)intr-o comuna din Tulcea.In 2000 mama mea a decedat iar in 2006 am facut succesiunea….tatal meu si fratele mi-au vandut in acelas timp actele lor de mostenitor, in 2015 am cumparat si actul de mostenitor de la una din surori, a mai ramas o sora care nu vrea sub nici o forma sa-mi vanda actul ei de mostenitor.(la ora actuala sunt proprietar pe cota de 29/32, sora mea detine 3/32).Intrebarea mea este: cum pot intra in posesia partii detinute de sora mea pentru a deveni proprietar deplin….Mentionez ca eu nu pot construi nimic in acea curte fara acordul surorii mele, acord pe care nu vrea sa mi-l dea? Exista vreo cale de atac in instanta pentru ca eu sa intru in posesia actului ei de mostenitor contra unei sume de bani, suma pe care sa o stabileasca instanta?

 142. Am act de donatie pe numele meu cu dreptul de a ingriji bunica iar dupa decedare sa fiu proprietar de drept, bunica a dat actul de donatie mamei care l-a pierdut. Ce pot face in cazul acesta pot obtine o copie legalizata sa tina loc de original?

 143. Buna seara, va rog, ma puteti ajuta cu un sfat? Parintii sotului meu s-au despartit acum 35 de ani. El a ramas in grija mamei care nu s-a mai recasatorit iar tatal s-a recasatorit si a mai avut un baiat. Relatiile nu au fost cordiale datorita celei de-a doua sotii. In urma cu vreo 4 ani, tatal a decedat iar sotul meu nu a fost anuntat. Cum putem afla daca s-a facut succesiunea? Iar daca s-a facut, se poate sa intervenim in vreun fel?
  Multumesc,
  Cu stima,
  Jeanine

Lasa un comentariu