Ce este donatia?

Contract prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta. Donatiile facute unui minor sau unei persoane puse sub interdictie se accepta de oricare dintre parinti sau de tutore. Donatia este un contract gratuit, unilateral, deoarece donatarul nu-si asuma obligatii fata de donator, in afara indatoririi generale de a-i purta recunostinta. Donatia este un mod originar de dobandire a proprietatii imobiliare.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

242 comentarii

 1. Buna ziua. As dori sa va intreb si eu in legatura cu donatia imobiliara. Socru meu vrea sa ne faca act de donatie. Copiii nostri sunt minori si noi vrem sa le dam mai departe imobilul se poate? Ce drepturi am eu ca sotie? Dar copiii?
  Sotul are drepturi depline chiar daca este donatie? Va multumesc.

 2. Donatia este un act juridic care produce efecte translative de proprietate. Prin urmare, donatia realizata de socrul dvs. are drept efect transferul proprietatii imobiliare in patrimoniu noilor proprietari, respectiv cei gratificati de donator. Noi proprietari, dvs. sau sotul dvs., copii majori sau minori dobandesc toate drepturile unui proprietar, inclusiv pe acela de a transmite prin succesiune proprietatea.

 3. buna ziua
  va rog ajutati si mine, am o intrebare: eu sint proprietara si am facut o donatie si acuma in calitate de donatar, vrea sa vinde jumatatea apartamentului.
  se poate face asa ceva, fara stirea mea sau daca nu vreau eu sa fac vinzare, pt.el ce drept are?multumesc din inima

 4. Apreciez ca informatiile pe care ni le dati sunt insuficiente pt. un raspuns corect si complet la intrebarea dvs. Putem doar specula pe tema problemei cu care va confruntati.
  Daca dvs. sunteti donatorul imobilului in discutie iar cel gratificat de dvs. doreste a instraina o parte sau in intregime imobilul dobandit, el este liber (in calitatea sa de proprietar al imobilului) sa faca acest lucru.
  Pentru un raspuns complet va rog sa imi prezentati in detaliu situatia in care va aflati.

 5. Bunicii mei au ales sa faca act de donatie pentru proprietatea pe care o detin.
  In curtea respectiva sunt 2 case si un garaj. In conditiile in care ei vor sa lase prin donatie garajul si o casa unuia dintre copii si cealalata casa celuilalt copil, cel care are doar casa poate ataca actul de donatie al celuilalt?
  Din cate am inteles eu de la un notar public conditia pentru ca acest act sa nu fie atacat este ca cei doi mostenitori sa primeasca prin donatie parti egale (50%/50%). In caz contrar acest document de donatie poate fi atacat.
  Este adevarat?

 6. Donatorii, in speta bunicii dumneavoastra, isi pot exercita dreptul de proprietate in plenitudinea sa, putand deci sa dispuna in mod liber, prin acte juridice intre vii (cum este donatia) sau pentru cauza de moarte (cum este bunaoara testamentul). Bunicii pot deci sa hotarasca care dintre imobilele in discutie va fi donat copiilor.
  Totusi, in teoria juridica si practica judiciara se apreciaza ca liberalitatile (cum este si donatia) facute in timpul vietii catre succesori sunt supuse reductiunii, atunci cand afecteaza rezerva succesorala.
  In concret, orice donatie destinata succesorilor si care afecteaza acea parte de mostenire pe care legea o atribuie anumitor persoane in mod direct si indiferent de vointa decedatului (rezerva succesorala) poate fi atacata (printr-o actiune in instanta) de succesorul nemultumit. Cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/

 7. Sunt divortat. In urma divotului casa mi-a revenit mie (platind jumatate din valoarea casei, fostei sotii). Copilul minor se afle sub tutela mea. In cazul unei donatii a casei catre minor, aceasta poate fi atacata de vreo institutie (banca) ?

 8. In legatura cu o donatie.
  Soacra mea i-a donat fiului ei un apartament. Fiind casatoriti am investit in acel apartament, am platit absolut totate cheltuielile lunare, impozit in fiecare an, iar acum, dupa 5 ani de la donatie, soacra mea vrea sa se mute inapoi in apartament (noi fiind plecati in strainatate) pe motiv ca ea nu are unde sa locuiasca. Ce putem face in acest caz, deoarce sotul nu vrea sa strice actul si nici nu mi se pare corect, ca dupa ce am schimbat tot in apartament ea sa se poate intoarce cand doreste.

 9. @Radu: Donatia facuta in favoarea unui minor va trebui aprobata de catre Autoritatea Tutelara. In concret ea va trebui aprobata de catre serviciul de autoritate tutelara al primariei de domiciliu al minorului. Odata aprobata si consemnata printr-un act autentic semnat in fata notarului (care verifica identitatea partilor, vointa lor si alte conditii de fond necesare pt. valabilitatea contractului) donatia nu poate fi atacata.

 10. @luciana: In ciuda caracterului sau unilateral donatia este irevocabila, soacra dumneavoastra nu poate sa retraga donatia si sa solicite imobilul inapoi.Casa va ramane in proprietatea dumneavoastra indiferent daca va fi locuita (in posesie deci) de dvs. sau de soacra dvs. sau va ramane nelocuita. Situatiile in care donatia poate fi revocata sunt exceptionale si limitativ reglementate de lege si, simplificand, se rerera la situatiile de ingratitudine fata donator.Cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/se-poate-revoca-donatia/

 11. locuiesc de multi ani in strainatate, sunt cetatean strain, acum 7 ani am facut donatie fratelui meu din romania pt casa ce o aveam acolo,cu conditia verbala sa aiba grija de mama noastra. Donatia am semnat-o numai eu,desi eram casatorit,intre timp am divortat.
  Problema care a intervenit este ca fratele meu vrea sa vinda acea casa {donata de mine } si sa ii cumpere fiicei lui alta casa, nu stiu ce se va intimpla cu mama noastra in acest caz fiindca el nici nu vrea sa mai stea de vorba cu mine,spunindu-mi “ca am uitat ce am semnat”.
  Intrebarea mea este daca se poate revoca aceasta donatie avind in vedere ca fosta mea sotie nu a semnat actul atunci,sau daca e vreo cale de anulare a donatiei.. va multumesc mult CTN

 12. Dupa cum precizam si in comentariul anterior donatia poate fi revocata in mod exceptional si pentru cazurile limitativ reglementate de lege. Legea reglementeaza “ingratitudinea” fata de donator ca motiv pentru care donatia poate fi revocata.
  In opinia mea atitudinea fratelui dvs. fata de mama dvs. poate fi apreciata ca o situatia de ingratitudine si poate determina revocarea donatiei. Este insa necesar sa va adresati instantei de judecata si sa solicitati acesteia pronuntarea unei hotarari judecatoresti in revocarea donatiei.

 13. Buna ziua, am si eu o problema:daca pe terenul donat de parintii mei inainte de casatoria mea, s-a construit o casa in timpul casatoriei, ce drepturi are sotia in caz de divort? Donatia este facuta cu mentiunea “fara drept de vinzare sau grevare”. Multumesc

 14. Terenul a fost donat sotului, sotiei sau…?
  Presupunand ca terenul a fost donat unuia dintre soti, iar ulterior donatiei pe respectivul imobil a fost contruit de catre ambii soti un imobil, apreciez ca proprietatea asupra terenului apartine sotului beneficiar al donatiei iar constructia este bun comun.
  Intr-o astfel de situatie partajul cerut urmare a divortului poate sa priveasca doar constructia bun comun si este foarte probabil ca imobilul sa fie atribuit sotului proprietar al terenului cu obligatia de dezdaunare pentru celalalt.
  Este o presupunere bazata pe informatiile partiale primite.
  Pentru discutii detaliate ma puteti contacta pe florin.dumitrescu@dumitrescuasc.ro

 15. Multumesc mult d-le Dumitrescu.Terenul este al sotului, casa este construita impreuna de sotul cu sotia. Presupunerea d-vostra a fost corecta. Doar ca s-a luat un imprumut de la banca pt. continuarea constructiei, imprumut garantat cu casa parintilor baiatului (in prezent ipotecata pt. 20 ani, pe cit e imprumutul) Dupa divort,fosta sotie cere o suma f. mare ca despagubire.Credeti ca e bine sa se faca partajul prin proces? Ex sotia vrea cale amiabila, cu reguli si pret impus de ea! Inca o data,multumesc mult. Cu stima

 16. Sotia doreste pe cale amiabila dar cu reguli si pret impus de ea :)
  In opinia mea este potrivit sa cereti partajul in instanta. Exista astfel garantia obiectivitatii, eventual se pot cere si expertize tehnice care pot lamuri aspectele legate de valoarea din acest moment a imobilului.
  Va doresc succes.

 17. am cumparat un apartament cu un credit si vreau sa il las la o nepoata, am un baiat si nu vreau sa il las lui… cum sa procedez? in cazul decesului meu ca acest imobil sa ramana nepoatei mele (nu pot sa fac act de vanzare cumparare deoarece imobilul este ipotecat la banca)?

 18. sotul meu a primit prin donatie, cu uzufruct viager, de la bunica lui un apartament.
  donatia poate fi atacata?

 19. @maria: in situatia in care imobilul este ipotecat de banca nu exista posibilitatea instrainarii lui fara acordul expres al bancii. Acest acord trebuie sa existe atat pentru o vanzare-cumparare cat si pentru o donatie.
  Singura posibilitate pt a “il lasa” nepoatei dvs. este prin testament deci printr-un act juridic pentru cauza de moarte. In aceasta situatie insa tranzactia va fi afectata de rezerva succesorala. Pt. a afla ce este rezerva succesorala cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-rezerva-succesorala/

 20. @diandra: raspunsul pe care il pot da este unul principial si se raporteaza la informatiile pe care mi le dai, adica foarte putine.
  Donatia poate fi atacata de fiii bunicii sotului tau, de socrii tai deci, daca ei traiesc sau de fratii/surorile lor… sper ca ai inteles :)
  Te rog da-ne mai multe informatii.

 21. Fratele meu vrea sa-mi doneze garsoniera la care este proprietar, el avand si o alta casa in care e coproprietar cu sotia lui….garsoniera e pe numele lui, el este casatorit si avand 2 minori. Ce trebuie sa specifice avocatul ca donatia sa nu poata fi atacata (de sotul meu in caz de divort, de sotia lui sau de copiii lui)… sa fie definitiva si irevocabila?

 22. Buna ziua!

  daca exista posibilitatea as ruga raspuns la o intrebare:
  1. daca donez apartamentul fiului meu, banca poate revendica apoi apartamentul pe baza unor datorii neachitate

 23. @DJ “garsoniera e pe numele lui” presupune faptul ca aceasta este bun propriu si nu comun. Fratele dvs. are deci libertatea de a o dona cui va crede de cuviiinta. O astfel de donatie nu poate fi atacata, in principiu si cel putin cat fratele dvs. traieste.
  Doua precizari:
  Prima-donatia este un act autentic si trebuie deci redactat si autentificat de un notar si nu de un avocat. Conditia actului autentic este una de fond iar lipsa acestei formalitati duce la nulitatea donatiei. Adresati-va deci unui notar si nu unui avocat.
  Cea de a doua-hotararea judecatoreasca poate fi definitiva si irevocabila, aceste caracteristici neavand legatura cu donatia.

  Va recomand cu caldura sa va adresati unui notar din zona in care locuiti pentru a va consilia si a va redacta, apoi autentifica contractul de donatie.

 24. @Maria Presupunand ca apartamentul despre care vorbiti nu se afla grevat de o ipoteca “pentru datorii” dvs. aveti libertatea de a il dona cui credeti de cuviinta. Odata donatia realizata, apartamentul va intra in patrimoniul fiului dvs. iar acesta va hotara destinul juridic al acestui bun. Daca fiul dvs. contracteaza un credit bunaoara, si il garanteaza cu o ipoteca instituita asupra apartamentului iar apoi nu achita obligatiile asumate conform contractului de credit exista riscul ca banca sa procedeze la executarea garantiei sale.

 25. buna ziua. Inainte de casatorie, sotul meu a incheiat cu parintii sai un contract de vanzare/cumparare cu clauza de intretinere pt. un apartament in care locuiau ei. Intre timp, socrul meu a decedat, iar noi ne/am indeplinit obligatiile legale privind inmormantarea si toate cheltuielile viitoare legate de pomeni, etc.
  Sotul meu doreste sa facem investitii si imbunatatiri in acel apartament, pt. a ne muta acolo dupa decesul mamei sale. Ce act notarial poate face, pentru a beneficia si eu de o cota parte a imobilului, avand in vedere ca si eu contribui in mod egal la investitie. Exista varianta legala a donarii imobilului catre unicul nostru copil minor si care sunt avantajele si dezavantajele? Soacra , care este in viata, trebuie sa fie de acord cu donatia ? Va mutumesc!

 26. Varianta donarii imobilului catre fiul dvs. minor poate sa fie o varianta viabila. Trebuie sa tineti cont de faptul ca fiul dvs. va fi reprezentat de parintii sai si ca este necesar acordul autoritatii tutelare (serviciul de autoritate tutelara al primariei de domiciliu), actul de acceptare al donatiei fiind un act de dispozitie.
  Acordul soacrei dvs. este necesar doar in situatia in care uzufructul asupra respectivului imobil ii apartine.

 27. Sotul meu are un apartament primit prin donatie de la parinti.In contract este stipulat ca parintii lui beneficiaza de uzufruct. Poate sa-l vanda fara ei?
  Sau numai cu acordul unuia dinte ei?
  Dupa decesul parintilor lui are drepturi depline chiar daca mai are o sora.

 28. Sotul dvs. nu poate tranzactiona imobilul in cauza decat cu acordul uzufructuarilor, al ambilor uzifructuari.
  Uzufructul se poate institui cel mult cu caracter viager si nu se poate transmite prin acte intre vii sau pentru cauza de moarte. Dupa decesul parintilor sotul dvs. va detine imobilul in proprietate deplina si este liber sa il vanda.

 29. sotul meu a primit prin donatie un apartament de la bunica lui (inainte de casatoria noastra). precizez ca batrana are doi copii in viata (tatal si matusa sotului), care au fost de acord cu donatia si un frate al sotului. exista posibilitarea de atacare a actului de donatie de catre acestia (in special de fratele sotului meu)?

 30. Buna ziua!
  Parintii mei au divortat si apartamentul mi-a fost dat mie prin donatie cu uzufruct viager in favoarea tatalui, iar mama a renuntat la orice pretentie.
  Nu mai am frati. Doresc sa stiu daca acest act poate fi atacat de una dintre parti.
  MULTUMESC!

 31. @diandra “batrana are doi copii in viata, care au fost de acord cu donatia” spuneti dvs.
  In ce mod au fost acestia de acord? Exista un document scris care poate dovedi acest lucru?
  Daca raspunsul la aceasta din urma intrebare este “da” atunci nu exista posibilitatea de a “ataca” acea donatie.

 32. @Bogdan daca situatia este asa cum o prezentati dvs. nu vad cine ar putea ataca acea donatie si oricum nu cred ca va avea succes.

 33. Apartamentul il pot dona fetei mele? Ma costa ceva la notariat? prin absurd, banca la care am imprumut dar nu ipotecar imi poate face probleme daca casa o trec pe numele fetei?

 34. Buna ziua,
  Doresc sa cumpar un teren prin contract de vanzare cumparare care este obtinut de proprietarul actual prin donatie din 1996 de la un unchi care a decedat in anul 2003. Dupa cumparare daca donatia este atacata eu ca proprietar pot fi implicat si cum in acest proces?
  Va multumesc

 35. Am si eu o intrebare. Vrem sa achizitionam prin banca un apartament pe care proprietarul il detine in urma unui act de donatie. Se poate ? Banca e foarte stricta. Care este cauza? De ce nu ar fi acceptat acest act de donatie? Donatorul nu are copii.

 36. Am si eu o intrebare.Vreau sa donez garsoniera fiului meu minor. Sunt divortata si am datorii neachitate pt un credit de nevoi personale. Ce probleme ar putea apare din partea bancii sau a firmelor de recuperare? Va multumesc!

 37. Mătusa soției vrea sa lase casa si terenul aferent (curte, grădină) fiicei noastre. Respectiva mătușa mai are rude in viata pe sora ei și pe sotia mea și fratele ei (al sotiei). Vă rog să-mi spuneti ce forma de contract trebuie să intocmesc astfel incit bunurile să-i rămină fiicei mele, fără a putea fi atacat in instanta sau altfel! Fiica mea este minoră (14 ani)

  VĂ MULȚUMESC!!!!

 38. @iulia Dreptul de a dona imobilul iti apartine in calitate de proprietar iar banca nu poate interveni in acest proces atata timp cand imobilul in cauza nu este grevat de sarcini in favoarea acesteia, respectiv nu este grevat de o ipoteca. Privind taxele pe care le vei plati la notar iti recomand sa iei legatura cu acesta. Trebui sa ti cont de faptul ca taxele sunt in principiu identice cu cele care se platesc pentru vanzarea respectivului imobil fiind vorba de o operatiune translativa de proprietate.

 39. @George Eventuala procedura de contestare/revocare a donatiei realizata dupa cumpararea de catre dvs.a imobilului aflat in situatia juridica pe care o expuneti nu va afecta obiectul si intinderea dreptului de proprietate. Dvs. sunteti in acest caz un dobanditor de buna-credinta.

 40. @Aura Banca are propriile prescriptii si proceduri in vederea minimizarii riscurilor de evictiune la cumpararea unui imobil. Nu pot explica atitudinea bancii decat pentru prezervarea intereselor sale, uneori printr-o abordare subiectiva si care nu isi gaseste un temei juridic obiectiv.

 41. @maia Daca imobilul pe care doriti sa il donati nu este grevat de sarcini in favoarea bancii la care aveti creditul pentru nevoi personale, aceasta nu poate interveni in procesul de tranzactionare al acestuia. Puteti deci dona linistita respectiva garsoniera.

 42. Buna ziua,
  In urma divortului am facut partajul, obtinind cite o jumatate de apartament. Fostul meu sot a donat jumatatea lui de apartament celor doi copii ai nostri, el pastrind drept se uzufruct viager. Copiii nu locuiesc in tara. Un timp am locuit amindoi in apartament, dar fostul meu sot nu aplatit nici un leu pentru nici un fel de cheltuieli de intretinere. Eu m-am mutat din apartament. Momentan locuieste in apartament cu o concubina de a lui si nu plateste nici acum cheltuielile de intretinere, adunindu-se in acest fel o datorie mare. Ce pot sa fac eu pentru a-mi putea primi partea de apartament ?
  Va multumesc!

 43. tocmai am achizitionat printr-un contract de vanzare-cumparare un teren intravilan de la un proprietar care la randul lui l-a dobandit prin donatie. In cazul unei revocari a acestei donatii pot sa pierd proprietatea asupra acestui teren? Cu multumiri

 44. @matila Pentru a intra in deplina proprietate asupra apartamentului este necesara o actiune de iesire din indiviziune. Operatiunea poate fi realizata prin acordul partilor si se realizeaza in fata unui notar sau prin intermediul instantei de judecata. In urma iesirii din indiviziune puteti dobandi imobilul in intregime cu despagubirea corespunzatoare a coproprietarului, imobilul poate fi dobandit in acelasi timp si de catre fostul sot cu despagubirea dvs. instanta fiind libera sa aprecieze raportat la motivele de drept si de fapt invocate. Dreptul de a solicita iesirea din indiviziune este imprescriptibil.

 45. @simi in principiu sunteti apreciat ca un dobanditor de buna credinta, revocarea donatiei producand efecte doar pentru viitor si are drept consecinta dezdaunarea donatorului cu suma de bani primita de acesta contraprestatie la imobilul vandut de donatar.

 46. Multumesc pentru raspuns, dar fostului meu sot ii convine situatia actuala, el nu este de acord cu iesirea din indiviziune, nici cu vinderea apartamentului. De ani de zile traieste fara plata cheltuielilor de intretinere. Va rog sa-mi spuneti in ce masura ma pot afecta pe mine datoriile acumulate de fostul meu sot, prin neplata cheltuielilor de intretinere (utilitati consumate, folosite in totalitate numai de el si concubina lui)?
  Cu multumiri

 47. Am primit prin donatie casa parinteasca + terenuri, iar parintii mei au uzufruct pe viata, locuind in respectiva casa.
  Sufar de o boala neurologica incurabila si care cu timpul poate degenera in dementa, sau Alzheimer. Ma tem ca la vremea cind as intra in posesia efectiva a bunurilor imobiliare, s-ar putea sa nu mai fiu in deplinatatea capacitatilor mele mentale/psihice si sa nu pot administra soarta acestor bunuri. Ce trebuie facut, pt. ca sotul meu sa poata, in cazul in care eu n-as mai fi in stare (sau chiar n-as mai fi in viata), vinde casa, terenurile, etc…?
  As dori sa rezolv tot ce e necesar pt. transferarea puterii de decizie (referitor la bunurile imobile de mai sus) asupra sotului meu, atita timp cit mai pot s-o fac constient.
  Va multumesc anticipat pt. raspuns si event. chiar sfat.

 48. @Lili_Anca Imi pare rau pentru boala dvs. Domnul sa va aiba in grija.
  Va recomand sa numiti prin procura autentica un mandatar al bunurilor dvs. in persoana sotului. Acest document poate sa fie util daca boala dvs. degenereaza rapid. De asemenea va recomand sa redactati un testament prin care sa dispuneti de averea dvs. pentru cauza de moarte, iar la momentul cand apreciati ca abilitatile dvs. intelectuale au scazut semnificativ sa incepeti procedurile in vederea numirii unui tutore care sa va administreze bunurile pentru perioada in care sunteti in imposibilitate sa o faceti.
  Legea romana, prin traditie, reglementeaza situatiile despre care va temeti ca se vor intampla iar procedurile sunt limpezi si urmaresc protejarea intereselor dvs.
  Numai bine.

 49. Am cumparat dupa casatorie un apartament ai carui proprietari suntem eu si sotia mea. In contract se precizeaza ca pretul necesar cumpararii apartamentului este primit prin donatie de la parintii mei. Nestiind ce inseamna donatie si notarul explicandu-ne ca orice bun cumparat dupa casatorie este bun comun al ambilor soti, eu si sotia am semnat (desi sotia mea a contribuit si ea cu o suma semnificativa la cumpararea apartamentului). Interesandu-ne la un avocat, am aflat ca sotia mea, nu are de fapt niciun drept la apartament desi e proprietar ca si mine(este adevarat?). Daca intr-adevar asa este ce pot sa fac ca sotia mea sa aiba acelasi drept ca si mine la apartament. Astept toate solutiile posibile

 50. @dan Precizati faptul ca proprietari ai apartamentului sunteti dvs. si sotia. Prin urmare drepturile dvs. si ale sotiei sunt similare si probabil egale. Declaratia data la notar privind provenienta banilor ar putea sa produca efecte intr-un eventual divort urmat de partaj cand sotia dvs. ar fi dezavantajata de ceea ce ati declarat. Problema se poate rezolva printr-o declaratie notariala care sa afirme adevarul si anume faptul ca atat dvs. cat si sotia dvs. aveti o contributie egala la achizitonarea apartamentului.

 51. Stimate Domn F. Dumitrescu,
  va multumesc mult pt. amabilul dvs. raspuns + informatii.
  O ultima intrebare: avind in vedere domiciliul nostru in DE, ne este extrem de greu de girat probleme de acte, autentificari, madantariat, etc. in RO, adica la fata locului.
  Se pot face aceste operatiuni (de ex. numirea unui mandatar prin procura) si aici, in West, prin Ambasadele Romaniei?

  cu stima si multumiri,

  Lili_Anca

 52. @Lili_Anca In principiu, toate procedurile pot fi realizate in Germania sau prin mandatar cu procura autentica in Romania.
  Va doresc multa sanatate si noroc.

 53. Buna ziua dle Dumitrescu,
  Va solicit pentru un sfat in speranta ca explicatiile mele vor fi clare. Impreuna cu sotia am finantat din veniturile comune constructia unei case pe terenul parintilor mei. Aceasta constructie, inscrisa ca fiind proprietatea parintilor mei, a devenit domiciliul comun pentru mine, sotia mea si parintii mei. In perspectiva unui divort cu partaj intre mine si sotia mea, cum putem aborda problema casei care nu figureaza in bunurile noastre comune?
  Poate fi casa considerata ca bun comun al cuplului nostru independent de teren? Pe ce baza? Se poate face o recunoastere oficiala a acestui bun comun? Ce ar avea de facut parintii mei in situatia asta in asa fel incat sa fie totusi recunoscuti ca proprietari ai terenului?
  Va multumesc pentru amabilitate si va doresc un an nou fericit.

 54. @Daniel
  Daca inteleg bine speta dvs. nu gresesc apreciind ca nu exista divergente semnificative privind natura comuna a imobilului constructie edificat impreuna cu sotia pe terenul parintilor dvs.
  Daca asa stau lucrurile chestiunea se poate rezolva printr-o tranzactie semnata in fata unui notar prin care partile, dvs. si sotia pe de o parte si parintii dvs. pe de alta parte declara ca imobilul constructie a fost edificat de dvs. si este bun comun iar terenul este proprietatea personala si indiviza a parintilor. O astfel de tranzactie translativa de proprietate constituie just titlu, dupa cum spune legea, pentru toate partile implicate.
  Daca una dintre partile in cauza nu este de acord cu realizarea acestei tranzactii chestiunea se poate solutiona numai de catre instanta de judecata prin hotarare definitiva si irevocabila care tine loc de titlu de proprietate.
  Actiunea in instanta poate fi introdusa si sustinuta de dvs. si sotia impotriva parintilor sau de unul dintre soti impotriva celorlati, in cadrul sau in afara actiunii de partaj.

 55. Va multumesc pentru raspunsul rapid si va doresc numai bine in 2011.

 56. Buna ziua! Sunt casatorita de 9 ani… si sotul meu a primit prin donatie (pura si simpla) de la parintii sai un apartament. Eu ca sotie am dreptul la acest apartament sau nu ?
  In acest moment nu avem copii, dar in viitor daca vom avea un copil acesta va beneficia in totalitate de apartament?
  Cum am putea sa ne asiguram ca totul va ramane copilului ?
  Multumesc!!!

 57. Astept un raspuns, va rog!

 58. @MELLA Daca sotul dvs. a primit donatia cu caracter personal atunci detine drepturi exclusive privind acest imobil. Bineinteles, el poate instraina, inclusiv sotiei sale, imobilul in parte sau in intregimea sa.
  Privind pe eventualii dvs.succesori acestia detin drepturile prin efectul legaturii de sange pe care o au cu sotul dvs. drepturile lor nefiind afectate de calitatea dvs. de coproprietar al imobilului in cauza sau de lipsa acesteia.

 59. Buna tuturor, Am si eu o nedumerire poate ma lumineaza cineva, Sunt casatorit vreau sa cumpar o casa pe numele mamei, care sa-mi ramana mi-e dupa decesul ei, (mama este necasatorita) dar mai am o sora, ce act pot face eu ca dupa ce moare mama mea sa-mi ramana mi-e acea casa fara sa mai fac succesiuni sau nimic ce o implica pe sora mea?

 60. @marius Daca veti cumpara imobilul pe mama dvs., eu vad o singura solutie pt. a dobandi acel imobil fara prea multe complicatii ulterioare: contract de intretinere prin care va angajati sa o intretineti pe mama dvs. iar la decesul sau sa o inmormantati dupa datina iar aceasta va transfera proprietatea asupra imobilului in cauza, ca o contraprestatie.

 61. Buna seara Dl Dumitrescu,
  Eu si sotul meu am hotarat sa donam copilului nostru minor, fiecare jumatate din apartamentul pe care il detinem in comun. Cum ar putea fi atacat un asemenea act in urma divortului? Daca eu ca mama voi ramane cu minorul pentru a-l creste,sotul poate ridica pretentii sa se foloseasca si el de locuinta?

 62. @cornelusa Buna seara. Donatia a fost realizata in favoarea fiului dvs. si nu a unuia sau altuia dintre parinti si prin urmare nu poate fi afectata de posibilul divort. Singura situatie in care donatia ar putea fi revocata este aceea pentru cauza de ingratitudine si poate fi ceruta de catre oricare dintre coproprietari pentru partea lor de proprietate donata. Cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/se-poate-revoca-donatia/

 63. Buna ziua, bunicul meu (80 ani) si sora lui (70 ani) detin un titlu de proprietate cu 3 parcele neintabulate. Sora i-a vandut verbal, fara nici un act, toata partea ei bunicului meu. Cum procedez, cu cheltuielile minime, sa legalizez actele? Cum intra tatal meu in posesia titlului, prin donatie, succesiune sau vanzare-cumparare direct cu cei 2? Trebuie intabulat neaparat? mai platesc taxe daca sora bunicului e de acord cu cedarea partii ei? (a primit o suma de bani acum 4 ani). Va multumesc anticipat!

 64. Multumesc pentru raspunsul promt, dar va mai rog sa imi dati o parere din partea unui profesionist ca dvs.:pentru siguranta proprietatii minorului in viitor, este de preferat un act de vanzare-cumparare sau de donatie?

 65. @Daniel Contractul de vanzare-cumparare privind un imobil care nu se incheie in forma autentica este lovit de nulitate absoluta, adica nu exista, forma autentica fiind o conditie esentiala de existenta a sa. Este imperios necesar ca bunicul dvs. sa incheie cu sora sa un contract de vanzare-cumparare in fata unui notar si sa inregistreze respectivul contract in cartea funciara. Modalitatile ulterioare prin care tatal dvs. intra in proprietatea bunului sunt irelevante, taxele care se platesc la transferul de proprietate fiind aproape identice, indiferent daca este vorba despre o vanzare-cumparare, donatie sau succesiune.

 66. @conelusa Sfatul meu este ca fiul dvs. minor sa dobandeasca prin vanzare-cumparare imobilul derspre care vorbiti. Fiind vorba despre un act de dispozitie iar fiul dvs. fiind minor este necesar acordul autoritatii tutelare (concret al serviciului de autoritate tutelara de pe langa primaria de domiciliu) pt. aceasta vanzare-cumparare. Datorita faptului ca aceasta achizitie este realizata in favoarea minorului veti obtine cu usurinta acest acord.
  De la acel moment, orice act de dispozitie in ceea ce il priveste pe minor (vanzare, cumparare, donatie, actiune litigioasa care poate afecta proprietatea acestuia) poate fi realizat doar cu acordul autoritatii tutelare (ceea ce este in favoarea minorului).
  Bafta!

 67. Buna ziua, mama mea a murit acum doua luni. Acum urmeaza sa mergem la succesiune. Fratii mei sunt deacord sa i-mi dea cota lor parte de la casa, mie. Ce acte se pot face pentru a fi sigura ca peste cativa ani nu se razgandesc sa ceara alte drepturi? Este suficient doar cedarea de parte in fata notarului la succesiune?

 68. buna

  bunica, un frate handicapat al bunicii si bunicul au murit. bunica apoi bunicul apoi fratele bunicii.
  nimeni nu a facut dupa nimensi succesiunea.

  bunica cu bunicu au avut 2 copii. pe tatal meu si o matusa.
  fratele bunicii nu a avut familie traind fiind handicapat cu bunicii mei in casa.

  matusa este maritata si plecata din casa de la 15 ani. (actualmente are la 50 de ani)
  tata este divortat de mama mea de vre-o 18 ani.
  matusa este casatorita si are 2 copii (verisorii mei) care deja au si ei copii majori si minori.

  normal ar fi ca tata sa deschida succesiunea insa nu vrea fiind bolnav sa faca nimic. matusa nu are nici un drept plecand nora cu zestre, si este de acord si ea si sotul ei sa renunte in favoarea mea.
  eu mai am un frate care renunta si el in favoarea mea.

  m-am gandit sa deschid pe numele meu succesiunea dupa bunici, si fratele bunicii fiind tot un bunic pentru noi crescadn cu noi in casa si chiar avnd grija de noi cand am fost mici.

  normal ar fi in ordine sa se faca pe tata.

  intrebare, pot sari acest pas, succesiune pe tatal meu si sa fac pe mine direct? dar direct pe fiul meu minor de 8 ani?
  ca toata lumea am si eu credite pe la banci si de aceea as vrea sa fiu si eu sarit.

 69. @marya “Este suficient doar cedarea de parte in fata notarului la succesiune?” raspunsul este Da.
  Cedarea succesiunii in favoarea cuiva inseamna de fapt acceptarea succesiunii si apoi transferul de proprietatea cu titlu gratuit in favoarea beneficiarului. Fratii dvs. vor accepta succesiunea in prima instanta si apoi o vor ceda in favoarea dvs. In felul acesta orice pretentii ulterioare sunt lipsite de temei juridic si succes. Ambele operatii juridice se realizeaza concomitent intr-un singur document semnat in fata notarului.

 70. Buna ziua.

  Doresc sa cumpar un teren ce are ca act de proprietate un contract de donatie.
  Contractul este facut intre parinti si unul dintre copii ce este casatorit.
  In contractul de donatie, la drepturi si obligatii, punctul 5 scrie:
  “Noi donatorii declaram ca mai avem inca 5 descendenti in afara donatarului de azi si ni s-au pus in vedere condtiile art 841 Cod Civil”
  Ceilalti 5 descendenti in afara donatarului nu au fost prezenti la semnarea contractului. Parintii au decedat.
  Ce risc daca cumpar acest imobil si care ar fi solutia?
  Multumesc.

 71. Buna seara,

  Mama mosteneste de la parinti un teren impreuna cu fratii.
  Are doua fiice, insa doreste sa-i lase partea ce ii revine inainte de vanzarea terenului, numai unei singure fiice. Va rog sa-mi prezentati modalitatile prin care poate dispune de partea ei in favoarea unui copil. Se poate face printr-un act de donatie cu contract de intretinere? Poate fi atacat acest act de donatie ?

  Cu multumiri

 72. As dori sa intreb daca se poate dona concubinei fratelui meu parte din imobil si din terenul aferent in proportie de 50 la suta deci jumatate din ceace ne revine. Fratele meu a decedat in noiembrie 2010, noi santem 3 surori dupa el si am dori ca jumatate din ceeace a avut fratele nostru sa donam concubinei care a vietuit cu el peste 30 ani si care a suportat toate cheltuielile de inmormantare. Pentru aceasta donatie se plateste un impozit la stat si cat? Care sunt modalitatile de donatie, respectiv formele legale si unde ne putem adresa unui avocat sau notar, cu mult respect astept raspunsul dvs.

 73. Am citit, dar situatiile prezentate de comentatori sunt cel mult apropiate de urmatoarea: in ce fel pot dona bunicii imobilul proprietate in favoarea nepotului minor? Bunicii sunt casatoriti, parintii minorului la fel. Multumesc.

 74. Am divortat in urma neintelegerilor, in timpul casatoriei am dobandit un apartament si o donatie cu uzufruct din partea socrilor in care figuram ambii ca beneficiari. Socrii inca traiesc, vreau sa fac partajul. Am dreptul la despagubire din partea fostului sot pentru donatia cu uzufruct ?

 75. Matusa mea a dobandit in urma succesiunii parintilor o cota indiviza dintr-un imobil. Aceasta doreste sa-mi doneze mostenirea obtinuta in urma succesiunii. Mentionez ca matusa este casatorita si nu are copii. Ce fel de act ar trebui intocmit pentru a nu fi atacat de ceilalti mostenitori? Se poate face donatie? Multumesc.

 76. @Valentin Donatia poate fi revocata pentru clauza de ingratitudine doar in timpul vietii donatorului. Daca donatorul a decedat, donatia nu mai poate fi revocata de acesta.

 77. @iuliana varianta pe care o recomand in speta prezentata de dvs. este cea a incheierii unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 78. @mita Dumneavoastra, in calitate de mostenitori dupa fratele dvs. defunct aveti libertatea de a dona cui veti crede de cuviinta bunurile mostenite. Donatia se realizeaza prin act autentic semnat in fata notarului iar taxele notariale se suporta in principiu de catre cel care primeste donatia.

 79. @maria Pot doar presupune ca donatia a fost realizata in favoarea ambilor soti. Lucrul acesta reiese din contractul de donatie incheiat cu socrii dvs. Daca asa stau lucrurile atunci aveti dreptul la cota parte din bunul donat.

 80. @Fely In cazul dumneavoastra si pentru a reduce posibilitatile de a fi atacat transferul de proprietate recomand contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 81. Va multumesc foarte mult.

 82. Buna ziua, va multumesc! pentru raspunsul dat la prima intrebare.A avut loc succesiune la care fratii mei au renuntat la partea lor in favoarea mea. Acum am o alta intrebare: Sotul meu are vreun drept la aceasta mostenire, in caz de partaj?? Mentionez ca as vrea sa fac si niste renovari la aceasta casa, dar el nu este deacord. Asa ca am decis sa fac renovarile pe cont propriu din venitul meu. Ce as putea face pentru a avea eu drepturi depline la acest imobil? Va multumesc!

 83. Buna ziua, dle Dumitrescu
  Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in legatura cu o donatie pe care vreau sa o fac mamei mele.
  Noi suntem 3 surori si dupa moartea tatalui meu la succesiune una din ele a renuntat la mostenire in favoarea mamei si cealalta in favoarea mea. Asa ca acum eu detin 3/4 din bunurile tatalui meu iar mama mea 1/4. in urma unor discutii aparute as vrea sa donez mamei mele partea mea de mostenire ca sa fie intregita mostenirea. Va rog sa imi spune-ti daca pot sa fac acest lucru, respectiv sa donez mamei mele partea mea. Va multumesc foarte mult.

 84. Eu si sotul avem o casa construita pe un teren ipotecat. Putem dona casa pe cineva?

 85. @marya Drepturile dvs. asupra imobilului sunt inscrise in cartea funciara si in certificatul de mostenitor. Presupun ca este vorba de un bun propriu si ca il detineti in proprietate in exclusivitate putand deci dispune liber de el, fara interventia sotului.

 86. @dana Puteti dona liber de orice constrangere partea dumneavoastra de proprietate, sunteti proprietar pana la urma. Va doresc bafta.

 87. @adriana Presupunand ca imobilul-constructie este intabulat dupa edificare, il puteti dona linistiti.

 88. Multumesc pentru raspuns.
  Da, casa este intabulata. Se poate dona copiilor nostri?

 89. Se poate dona copiilor dvs. :)

 90. Buna ziua,
  Vreau sa cumpar un apartament, acel apartament era pe numele unui domn care l-a donat fiului sau. Acesta din urma are la randul sau 2 copii majori. Intrebarea mea este daca fiul (proprietar prin donatie) imi vinde mie (prin act de vanzare-cumparare) apartamentul este vreo cale prin care se poate ataca donatie (nu doresc sa am probleme ulterioare), sau daca ma afecteaza pe mine ca nou proprietar prin act de vanzare-cumparare? Multumesc!
  P.S. Sau daca trebuie sa fac vreun act care sa ma asigure pentru orice situatie.

 91. Buna ziua
  Mama mea a murit acum 5 ani si eu am o mostenire 3/16 din apartament iar fratele meu 13/16, eu vreau sa-mi vand partea mea ce pot face in acest caz, deoarece fratele meu are un contract de donatie cu uzufruct fiindca tata meu este in viata.
  Vreau sa stiu daca pot sa-mi vand la cineva partea mea si ce trebuie sa fac ?

 92. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE. VA ROG SA NE ADRESATI INTREBARI LA UNUL DINTRE URMATOARELE POSTURI CU SUBIECTE ASEMANATOARE:

  http://www.fraudaimobiliara.ro/se-poate-revoca-donatia/

  http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/

  http://www.fraudaimobiliara.ro/care-sunt-situatiile-in-care-se-poate-revoca-donatia/

  VA MULTUMIM

 93. Buna ziua! Am cumparat o casa impreuna cu cumnata mea (sora sotului) la care am participat cu aceeasi suma de bani ca si ea problema este ca s-au facut actele casei pe numele ei si acuma vrem sa facem acte in care sa avem si noi acelas drept asupra proprietatii ca si ea. Ce trebuie sa facem? Nu am vrea donatie.
  astept raspuns. va multumesc.

 94. Parintii mei vor sa ne faca donatie pe numele meu pe o casa, as dori sa stiu daca sotul poate avea si el dreptul nu vreau sa fac ceva rau, va rog ajutati-ma, multumesc.

 95. Mama are un apartament pe care doreste sa mi-l doneze (nu vrea cv pentru a nu fi bun dobandit in timpul casniciei mele). Am un frate, casatorit, care nu stiu daca va fi de acord cu aceasta donatie. Cum ar trebui sa procedeze mama mea astfel incat, dupa moartea sa, fratele meu sa nu mai aiba nici un drept asupra imobilului.

 96. Am doua surori care mi-au cedat dreptul lor de mostenire din partea mamei care a murit. Tatal meu vrea sa doneze fiului meu partea lui. Surorile mele pot sa-l atace pe fiul meu in instanta dupa moartea lui tata?

 97. Buna ziua,
  Parintii mei au cumparat o casa in 1961, au chitante de mana semnate si de fostul proprietar si de martori. Au rol la primarie si taxele achitate la zi. Pana acum nu au facut acte de proprietate. Care sunt pasii pentru a intra in legalitate sa faca acte de proprietate si care este calea cea mai ieftina?

 98. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare in legatura cu donatiile intre soti. Este vorba despre un teren pentru care s-a facut o donatie intre soti. Pe acest teren s-a construit un cartier rezidential. In momentul in care achizitionez un imobil pe acest teren, (in acest cartier) care sunt riscurile mele si de ce documente am nevoie din partea vinzatorului pentru a fi in siguranta ca nu raman fara imobil?

 99. Buna ziua,
  Iata si curiozitatea mea. Socrii mei au un apartament de 2 camere pe care vor sa ni-l lase mie si sotului iar bunicii sotului au o casa la tara pe care i-au lasat-o prin contract de vanzare -cumparare cumnatei mele. Asa a fost intelegerea, sotul primea apartamentul iar cumnata casa de la tara. Pentru ca sotul si eu sa intram in posesia apartamentului, notarul a spus ca trebuie sa facem contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere deoarece socrii mei nu mai au alta proprietate. Din motive personale nu am fost de acord sa semnez un astfel de contract si atunci au facut o donatie sotului meu. Tot notarul ne-a spus ca dupa moartea socrilor mei cumnata mea poate ataca in instanta aceasta donatie avand dreptul la jumatate din apartament. E adevarat? Intrebarea mea ar fi: Daca socrii mei sunt inca in viata si cumnata mea vrea sa cedeze in fata notarului dreptul care i-ar reveni dupa decesul lor, se poate sau renuntarea se poate face doar dupa decesul lor?

 100. Fratele meu imi doneaza o casa.Poate sa conteste pe viitor actul de donatie.Ast rasp urgent

 101. Sotul meu necasatorit a cumparat proprietate un ap. cu un avans de 25 % din costul ap.(o suma stransa de el si o rata la CEC) A achitat doar 2 ani singur ratele la casa iar prin casatorie am continuat impreuna plata ratelelor timp de 20 ani, inclusiv rata la CEC care a fost platita tot impreuna. Deci 25% din costul ap. a fost achitat de el singur, restul ratelor fiind platite impreuna amandoi lucrand cu carte de munca avand cam acelasi salariu in permanenta in toti acesti ani. Dupa 25 ani de casnicie, vreme in care el a figurat ca singurul proprietar (eu contribuind la cheltuielile ratelor ca si el dar fara sa fiu trecuta in nici un act) imi fac probleme ca la un eventual partaj as vrea sa stiu cat mi s-ar cuveni din costul apartamentului ? Ma va despagubi el de contributia adusa in acest timp fiind casatoriti legal? va multumesc! Sint constienta ca el va ramane in casa, dar macar sa fiu despagubita de contributia mea adusa (deci el a achitat singur 25% iar restul le-am achitat impreuna in familie )?

 102. Parintii mei au cumparat in 1991 cu banii mei un apartament in Bucuresti si s-au trecut proprietari cu drepturi depline fara ca eu si sotul meu sa avem vreun drept. Apoi toate imbunatatirile facute la apartament s-au facut tot din banii nostrii.Tatal meu a murit in august 2010, mama nu a vrut sa-mi dea in original certificatul de deces ca eu sa fac scrisoare de acceptare a succesiuni, timpul a trecut de 6 luni in care se putea face legal, eu am fost data afara din casa de n ori, desi acum am drept de folosinta in comun a partii care mi se cuvine, desi casa a fost cumparata pe banii mei. Si-a luat drept exclusiv de folosinta pe casa, am dovezile scrise unde se arata ca au cumparat casa pe banii mei.
  Ce pot face acum cind am nevoie sa stau citeva saptamini in aceasta casa?
  Nu este frauda, dar ea nu vrea sa-mi dea drumul in casa.
  Pina la o hotarire definitiva e mult, dureaza mult timp, nici nu s-a inceput vreo actiune judecatoreasca.
  Mama mea este anorexa si refuza orice ajutor, cum pot determina instanta sa ceara un control medical?
  Corespondenta se poate proba in instanta si faptul ca i-am sustinut financiar?
  Multumesc!

 103. Buna ziua
  Daca donez proprietatile pe care le detin celor doi copii minori pe care ii am aceasta donatie poate fi atacata de creditorii care sunt la firma la care sunt administrator si care este in faliment?
  Este mai bine sa fac un contract de vanzare cumparare?
  multumesc

 104. Buna ziua,
  Sunt parat in proces in cauza partaj judiciar titlu de proprietate teren agricol, iar la infatisare avocatul reclamantului imi da un act de donatie din 1943 spunand ca iesirea din indiviziune se face baza donatiei, dar atunci ce rol mai are titlu de proprietate? de ce s-au mai emis? pt .a fi nule?

 105. Buna ziua,
  In urma decesului copilului meu ce detinea o casa, am ramas mostenitoare impreuna cu sotul meu, care in urma unei sume de bani stabilite a renuntat in fata notarului la partea sa. As vrea sa stiu, daca donez apartamentul cu clauza da intretinere unei persoane ce nu-mi e ruda, la moartea mea, indiferent daca divortez sau nu intre timp, sotul poate ataca donatia?
  Multumesc!

 106. Buna ziua,
  As dori sa donez partea mea dintr-un imobil achizitionat pe numele meu si al surorii mele, acesteia.
  Nu stiu cat de costisitor este si la cine trebuie sa apelez.
  Ma puteti ajuta cu cateva indrumari?
  Multumesc

 107. Buna. Sunt casatorit, iar pe perioada casatoriei sotia a cumparat 2 apartamente, la fiecare apartament cumparat a chemat pe mama, apoi pe tata, si a specificat ca bani cu care a cumparat apartamentul ia primit din donatia mamei respectiv tatalui. Vreau sa stiu ce drept am eu, in calitate de sot. Mentionez ea a primit bani prin donatie cu care a cumparat 2 apartamente si a specificat in contract de cumparare ca banini provin de la mama, respectiv tata.

 108. Buna ziua
  Am si eu o intrebare….sunt casatorita de 11 ani si in timpul casatoriei am primit donatie de la socri apartamentul in care locuim, mai ales ca am platit din banii dati de parinti jumate din apartament..(din pacate fara acte) Donatia e facuta pe numele amandoura..deci e si pe mine si sot…In momentul de fata suntem in divort…si sotul cu parintii lui incearca sa faca ceva sa nu primesc nimic din apartament..este posibil acest lucru??

 109. Am si eu o intrebare, vă rog frumos. În anul 1991 bunicul meu a primit prin legea 18/1991, 3 ha de pamânt. În anul 1994 a facut o donatie de 1ha şi 9000 de m unor persoane, ha ramas l-am dat în arendă tot la cei care au primit donaţia. Bunicul meu înainte să moară sotul donatarilor primea de pe acel ha dat in arendă anumite produse, după moarte acestuia, soţia nu a vrut să mai acorde purtându-se foarte urât. Îtrebarea mea fiind mai avem şanse de câştig în cazul in care deschidem acţiune de judecată.VĂ MULŢUMESC

 110. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE. VA ROG SA NE ADRESATI INTREBARI LA UNUL DINTRE URMATOARELE POSTURI CU SUBIECTE ASEMANATOARE:

  http://www.fraudaimobiliara.ro/se-poate-revoca-donatia/

  http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/

  http://www.fraudaimobiliara.ro/care-sunt-situatiile-in-care-se-poate-revoca-donatia/

  VA MULTUMIM

 111. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
  Am cumparat in timpul casatorie un apartament ai carui proprietari suntem atata eu cat si sotul meu. Banii pentru plata apartamentului au provenit astfel: 2/3 din partea mea(am primit o suma mare de bani de la parinti, insa nu pe baza unui act, deci imi e greu sa dovedesc acest lucru), si 1/3 din credit ipotecar, la care imprumutat este sotul meu, eu sunt doar girant, iar coplatitori sunt parintii sotului. Eu doresc sa trec apartamentul doar pe numele meu. Cum se poate face acest lucru si unde? Precizez ca imprumutul este pe o perioada de 15 ani, si a trecut aproape un an de la contractarea acestuia.

 112. fratele meu a divortat, nu au facut partajul la bunuri, au construit o casa si au cumparat o masina cu ajutorul imprumuturilor de la banci, fosta sotie cere titlu de propietate pe casa si masina ea folosinduse in prezent de ele spunind ca il despagubeste platind ea darile catre banci. este posibil acest lucru? casa fosta sotie nu e de acord sa o vanda aceasta valorind cam 50 mii euro fratele meu iese in pierdere? multumesc f mult

 113. Buna ziua. Am si eu niste nelamuriri, legate de contractul de donatie. Stau intr-un apartament al carui proprietar este fratele meu (cred!). Acesta l-a obtinut prin contract de donatie din partea bunicii mele. De ce mi se cer intotdeauna actele bunicii mele si nu ale fratelui meu (are 25 ani), cand trebuie sa inchei diferite contracte, de exemplu, la cererea pentru obtinerea vizei de flotant, cand, sper ca inteleg bine din articolul dvs, donatarul are drepturi depline asupra imobilului primit, practic, el este proprietarul.

  As dori sa imi explicati mai pe larg, caci pana acuma, toti cei pe i-am intrebat mi-au spus ca tot bunica e proprietar. Va trimit o parte din ceea ce scrie in contract:

  “…si in aceasta calitate, donez donatarului, care este nepotul meu, dreptul de nuda proprietate asupra intregului apartament descris mai sus….declar ca am mostenitori in viata si am luat cunostinta de prevederile art.829 si 847 Cod Civil, cu privire la revocarea, respectiv reductiunea donatiei. ….iar dreptul de uzufruct viager, precum si interdictia de instrainare si grevare, sa se intabuleze si respectiv sa se noteze in C.F. in favoarea mea…”

  Vreau sa imi explicati ce inseamna: drept de nuda proprietate, revocare / reductiunea donatiei, drept de uzufruct viager, s.a.m.d.

  Si daca fratele meu are intr-adevar drept de proprietate deplina asupra acestui apartament, atunci cum putem sa-i determinam pe cei cu care incheiem contracte sa-l accepte ca valid?

  Va multumesc! Imi puteti raspunde si pe email: delia.springean@gmail.com

 114. -va rog raspundeti-mi pe mail deoarece nu sant in tara-1)Fica mea a luat un credit in CHF pe 25 ani de 30000Eu.a platit corect pana acuma, datorita crizei nu mai pot plati, ca tata i-am ajutat si am girat cu apartamentul meu. dar nimeni de la banca nu mia pus in vedere (vedeti ca vine recesiunea ) si nici lor
  -au fost la banca ptr. a mai reduce din rate pana trece criza, dar degeaba nu se poate. daca ei nu mai platesc ce se intampla ca ei nu au nimic decat salariul in italia vai de el abia isi platesc chiria si cheltulielile. de aceea ma aflu la ei sai ajut si cu pensia mea cat de cat, iar apartamentul l-am dat fiului meu printr-o imputernicire la notar, pot sa-i fac fiului o donatie cu apatamentul sau cum se spune la noi _ZESTRE_ si cum, va multumesc

 115. Buna! Va rog sa-mi dati un raspuns referitor la :
  – in anul 1996 am vandut un apartament contra unei sume de bani dar donatarul si-a manifestat dorinta sa incheie un act de donatie deoarece erau taxele mai mici. Fiind toate actele in regula am incheiat contractul de donatie la notar fara nici o problema.Este vreo ilegalitate pana acum?
  – in anul 2007 donatarul a divortat iar fosta sotie a aflat ca la partajul in cauza nu poate fi inclus apartamentul pentru ca nu a fost cumparat cu cvc, acesta fiind donatie nu se include in masa succesorala.
  Intrucat am calitatea de donator in acest contract , am fost citat in fata instantei relatand exact cum s-a intamplat fapt dupa care am solicitat retragerea donatiei pentru survenienta de copil iar instanta a revocat donatie prin hot.definit.si irev.
  Ulterior,fosta sotie a donatarului a depus reclamatie la Parchet pentru fals intelectual sav.de notar si pentru instigare la fals intelectual si uz de fals pentru donator si donatar.
  Recent s-a dispus NUP pentru dl.notar deoarece s-a prescris fapta si disjungere fata de donator si donatar ptr.faptele aratate mai sus. Ce credeti ,care poate fi solutia legala in acest caz???

 116. rog sa-mi trimiteti un raspuns pe adresa de @mail:anuscamihai2009@yahoo.com, daca se poate !!!!!!!!!!!multumesc

 117. Buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema si anume: suntem doua surori, am primit de la parintii nostri defapt de la tata, dupa moartea mamei, prin donatie casa la tara, jumate jumate in parti egale. Sora mea nu locuieste acolo, nici nu a locuit de la 14 ani de cand a plecat la studii. Eu m-am casatorit la 20 de ani in 1990 iar parintii s-au pus de acord cu socrii sa locuim cu ai mei, eu fiind cea mica dintre surori. Sora mea,s-a ridicat cu pretentii iar parintii au mai adaugat la casa o alta casa la constructia careia am ajutat si noi cu munca fizica si chiar cu anumite materiale de constructie. Acum, la 5 luni de la moartea tatalui, sora mea vrea sa vanda partea ei unei familii de tigani. Ce spuneti, poate vinde? Fara sa-mi fi cerut mie parerea mai intai, sau sa-mi faca macar o propunere? (curtea este comuna si nu este loc de gradina decat cate 10 mpatrati de fiecare, ce as putea face in acest caz?) va rog daca se poate sa-mi raspundeti pe adresa mea de email,
  Va multumesc f mult !

 118. o declaratie autentificata la notar de renuntare la succesiunea dupa tata mai poate fi anulata?
  exista o cale legala de a mai intra in drepturi la succesiunea care nu s-a dezbatut inca ,pentru ca nu aveau actele casei: cadastrul si intabularea??

 119. Buna ziua ! In noiembrie 1999 am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament, prin primaria orasului, cu credit ipotecar pe 15 ani ( tineri casatoriti, pana in 35 ani, sa nu fi avut niciodata casa proprietate personala, etc ) in valoare de 156 mil lei. Am achitat 15% avans ( donatie bani fara act de la parintii mei ). In mai 2005 ne-am despartit, divortul a inceput in dec 2005, insa s-a finalizat in martie 2006.
  Mentionez ca el in tot acest timp nu a contribuit cu nimic la cheltuielile casei, plata ratelor, etc, dar tot in mai-iunie 2005 a scos de la banca, suma de 200 mil lei (8000 dolari), depozitul fiind pe numele meu, el imputernicit. Dupa terminarea procesului de divort si-a refacut viata, s-a mutat la fostii socrii. In tot acest timp ca de altfel si-nainte eu am avut grija de casa, eu am platit ratele, facturi, imbunatatiri in apartament, etc ( pot dovedi cu acte, chitante ).
  Rugamintea mea este sa-mi spuneti daca in momentul in care voi reusi sa termin de platit apartamentul ( in nov 2014 ) se poate face actul de proprietate final si cartea funciara pe numele copilului nostru sau, si in prezent daca eu, in cazul in care Doamne fereste se intampla ceva cu mine sa poata beneficia de munca mea copilul, nu el, deoarece a fost si este un parinte dezinteresat pe care nu l-a interesat cresterea si educatia propriului copil. Va multumesc

 120. Acum 29 de ani socrii mei au facut un act de donatie sotului meu, fara nici o clauza ( pe atunci avea 18 ani ), sotul meu mai are o sora, a-si vrea sa stiu daca aceasta poate ataca actul de donatie si daca sotul meu va fi nevoit sa imparta ( 50% -50% ) cu sora lui. Din vorbe ia spune ca nu vrea nimic dar eu nu am incredere. Acum 2 ani a decedat socrul meu, noi acupindu-ne de toate cele necesare. VA MULTUMESC

 121. Buna seara,
  Va rog sa-mi spune-ti daca pot anula prin hotarare judecatoreasca un act de donatie realizat in 2002, prin care eu donez(o parte din casa si teren dobandit in urma decesului sotului meu, fara sa fiu la acea data intabulata) fiicei noastre minore (in varsta de 3 ani) cu dreptul de uzufruct viager catre fostul socru, a carui sotie a fost curator pentru minora. De fapt, am semnat la notariat acest act fara voie, eu stiind de actul de succesiune si de un act de vanzare-cumparare a unui automobil. Cu alte cuvinte, fostii socrii,”au fabricat un act de donatie la notariat”, prin care ne iau, mie si copilului meu casa construita impreuna cu fiul lor, acum decedat. Ce sanse am sa anulez conditia de uzufruct viager a fostului socru, pentru a ne recupera casa si terenul? Mentionez ca fostii socrii sunt oameni foarte instariti, au mai multe case, casa in cauza este la rosu, iar noi locuim cu chirie intr-un imobil din alt oras. Va multumesc.

 122. Buna ziua,

  Va rog sa-mi raspundeti si mie la cateva intrebari:
  -eu stau intr-un apartament cumparat de tatal meu si as vrea sa-mi faca acte mie dar eu sunt casatorita si nu vreau ca in acte sa intre si sotul meu deoarece nu stiu ce se poate intampla in viata.
  -poate sa-i faca acte fetitei mele care este minora sau sa-mi faca mie acte dar fara ca sotul meu sa aiba vreun drept?

  Multumesc.

 123. Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Bunicii mei sunt decedati, dar au 2 copii, mama mea si unchiul ei s-au hotarat prin comun acord sa imi doneze mie tot. Eu sunt casatorita, intrebarea mea este eu daca primesc donatia as vrea sa fiu doar eu pe acte, iar as vrea sa mai stiu daca ar mai fi si altcineva care sa beneficieze in afara de mine. multumesc

 124. Buna ziua,
  In urma unor neintelegeri de ordin material, sotul m-a convins sa facem un act de donatie a apartamentului nostru catre socrul meu in ideea ca acesta il va lasa mostenire copilului nostru minor. In aprilie am facut donatia fara clauze, iar in iunie socrul a murit, in aceeasi perioada sotul meu a introdus actele de divort, iar sentinta a ramas definitiva in decembrie 2011. Eu a trebuit sa plec din casa pentru ca venea des cu soacra mea si faceau scandal, au chemat si politia pentru ca vroiau sa ma dea afara din casa. Eu sunt convinsa ca a fost ceva premeditat, pentru ca imediat dupa donatie a introdus actele de divort.
  Spuneti-mi daca mai pot face ceva sa-mi recapat partea mea din acest apartament.
  Multumesc,
  Florina.

 125. Buna ziua,

  Se considera donatie in cazul in care uzufructuarii dau declaratie de renuntare la uzufruct viager, avand anterior contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager?

 126. Buna ziua. As dorii si eu sa stiu daca donatia se poate ataca. Tatal meu a facut o donatie catre mine(un apartament) si as dorii sa stiu daca dupa decesul lui, sora mea va primii si ea drepturi asupra apartamentului.

 127. Buna ziua..am si eu o intrebare…de ce la dezbaterea succesiunii notarul cere ca bunurile defunctului sa fie cedate sotului supravietuitor si ulterior acesta sa le dea catre unul din copii…de ce nu poate fi transferat intreaga avere pe numele copilului direct…ceilalti mostenitori sunt de acord sa cedeze intreaga masa succesorala unui din copii…..va multumesc..

 128. Buna seara, am si eu o intrebare si va rog daca se poate sa mi raspundeti. Eu in timpul casatoriei am primit de la parinti o casa prin donatie cu clauza de intretinere, parinti mei au decedat. As vrea sa va intreb in cazul unui divort intre mine si sot el ar avea vreun drept la casa? Precizez ca in contract este numele meu casatorita cu… Va multumesc anticipat

 129. buna ziua, am si eu o intrebare. parintii mei sunt proprietarii casei in care eu locuiesc. mama vrea sa imi dea mie cu acte aceasta locuinta iar tata nu e de acord. ei fiind casatoriti mama poate sa imi doneze partea ei din locuinta fara acordul lui? daca da, dupa moartea ei, tata poate sa atace acest act de doantie in instanta? (in curte sunt 2 imobile ) multumesc

 130. Buna seara
  As avea si eu o speta si va rog din suflet sa ma ajutati. Vreau sa iau un apartament prin credit ipotecar. Apartamentul este o donatie cu uzufruct viager facuta de mama catre fiica. Deci fata apare pe CF ca si proprietar in urma contractului de donatie cu specificatia uzufructului viager fata de mama. Amandoua vor sa vanda apartamentul si sa semneze pe contract. Nu asta e problema. Mama mai are o fiica vitrega din prima casatorie care apare specificata in contractul de donatie in sensul ca e notificata existenta ei nu ca ar vreun drept. Problema mea e urmatoarea. Juristii care au vazut actele si-au dat o parere initiala ca e in regula ca in momentul in care incheiem contractul de vanzare-cumparare se specifica si renuntarea la uzufruct, pe de alta parte notarul spune ca nu e chiar atat de simplu ca aceasta donatie poate fi atacata si dupa ce apartamentul devine proprietatea mea bineninteles cu ipoteca bancii. Acum nu stiu cum sa procedez deoarece eu trebuie sa dau o parte din avans luni si nu pot face antecontractul de avans cu clauzele acelea care prevad sa nu pierd avansul in caz de neaprobare a creditului deoarece vanzatoarea da acesti bani mai departe la imobilul pe care il va achizitiona ulterior-imobil fara nici un fel de probleme juridice ceea ce inseamna ca nu va fi de acord sa restituie avansul in caz de neaprobare. Nu stiu daca m-am exprimat foarte clar, dar va rog din suflet sa ma ajutati!

 131. Mihu Florin Lucian

  Buna seara,
  Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti cu banii cash (fara imprumut in banca), dar vreau sa-l trec direct pe numele fetei mele, carea are 15 ani jumatate; sotia este de acord.
  Doresc acest lucru din 2 considerente:
  1)evitarea platirii impozitului suplimentar pt detinerea de mai multe locuinte
  2)evitarea contractului de vanzare-cumparare catre fata de mai tarziu
  Va rog sa-mi raspundeti daca aceasta actiune este realizabila sau ce alternative as avea.
  Va multumesc mult!

 132. Buna Seara,

  Mama mea doreste sa imi ofere un apartament prin DONATIE…

  Dupa cat timp voi putea vinde acest apartament ?

  MS

 133. buna ziua
  as vrea sa stiu si eu in ce situatie ma aflu
  sunt casatorita de 20 de ani in acest timp tatal meu mi-a donat un teren pe care ulterior am construit o casa impreuna cu sotul meu care acum spune ca totul este numai munca lui
  eu ce drept am in cazul asta?

 134. Va rog sa ma ajutati! Sunt divortata si locuiesc inca in apartamentul in care l-am cumparat cu fostul sot impreuna, copilul meu minor e cu mine dar locuieste si sotul cu noi inpreuna cam doua trei zila pe saptamina! si nu plateste nimic la intretinere (aici calca, spala, foloseste tv, internetul, aragazul, microundele, etc.)si nu contribuie cu nimic, apartamentul este ipotecat la Banca si la banca platim amindoi rata 50% fiecare, daca eu ma mut din apartament poate sa-si aduca in apartament pe cine vrea el sa stea cu el sau nu poate? Va multumesc mult.

 135. Buna ziua, Am primit si eu de la sora mea un apartament cu act de donatie, dar in acte nu sa scris ca sora mea are 2 copii. Dupa moartea surorii mele copiii au dreptul sa atace in judecata acest act de donatie? si cat la % au ei din aprtament? Va Multumesc

 136. Buna ziua, sotul meu a primit de la tatal lui casa in care locuim prin donatie, nu stiu exact termenii contractului, dar as vrea sa stiu daca eu si copilul meu avem vre-un drept asupra imobilului respectiv, si daca exista posibilitatea ca socrul meu sa redevina proprietar? Va multumesc anticipat!

 137. Buna Ziua! As vrea sa donez o firma care nu a avut activitate pana acum. Pot dona fara ca donatarul (beneficiarul de donatie) sa trebuiasca sa semneze vreun act ca este de acord cu donatia sau ceva asemanator si sa fie anuntat printro citatie ca a devenit nou proprietar? Astept raspuns! Va multumesc mult!

 138. Buna ziua,
  Am si o eu o speta. Parintii mei au dobandit casa bunicilor mei (parintii mamei) prin v-c, insa nu locuiesc ei in acea casa, ci fratele meu impreuna cu sotia lui si fiul lor.
  Intebarea mea este daca prin donatia, de catre parintii mei, catre fratele meu a casei, sotia are si ea drepturi. Si daca se poate ataca donatia.
  Ma interseaza ce s-ar putea face ca acea casa si fie pe numele fratelui meu, fara ca sotia sa aiba vreun drept in caz de ceva….
  multumesc

 139. buna ziua am si eu o problema pe care vreau sa v-o spun si voua poate ma puteti ajuta. eu impreuna cu sotul meu am ridicat o casa pe proprietatea bunicilor, parintii tatalui meu fara vreun act. am vrea sa stim cum am putea intra in posesia bunului nostru al meu si al sotului meu ca proprietari deoarece bunnici nu vor sa ne faca nici un act de frica, ca am putea sa ii scoatem afara din casa cat se afla ei in viata. aduc la cunostinta ca bunicul meu are doi fii unul fiind tatal meu iar eu doi frati. prin urmare dupa moartea bunicilor toate terenurile si casa parinteasca revin tatalui meu si fratele acestuia adica unchiului meu.a m hotarat de comun accord ca sa facem un contract de donatie prin care tatal meu imi doneaza mie dupa moartea parintilor lui suprafata care include casa parinteasca, gradina, sura, casa pe care am ridicat-o eu cu sotul meu, ca unchiul meu declara ca nu pretinde nimic de la casa parinteasca cu tot ce include ea casa bunicilor gradina, sura si casa pe care am ridicat-o eu impreuna cu sotul meu, fratii mei la randul lor nu au nici o pretentie deasemenea la aceasta proprietate declatia se termina cu semnaturile fiecaruia si cate o copie in original pentru fiecare.as vrea sa stiu daca dupa moartea bunicilor, parintilor tatalui meu putem sa devenim proprietari pe aceea suprafata chiar daca acest contract nu a fost facut la notar nu a fost legalizat si daca se poate ataca mai tarziu deoarece vrem sa continuam ca construim acea casa sa o aducem la finalizare ca apoi sa ne putem muta acolo. va multumesc anticipat. asteptam sa ne scrieti.

 140. Visan Constanta

  Sora si cumnatul meu vor sa-mi lase apartamentul, ei neavind copii, prin acte de donatie. As dori sa aflu daca cineva dintre rude(nepoti, frati) poate contesta donatia.Va multumesc!

 141. am si eu o intrebare daca am primit un apartament ca si mostenire daca vreau sa il vand se poate sau am nevoie de acordul celor de la care l-am primit? multumesc

 142. Tata are 4 frati. Bunicu si bunica sunt morti vor sa dezbata sucesiunea la terenul din camp extravilan ingineru de la cadastrul primariei spune ca o sora are donat 10 000m (1h) de catre bunicu dar sora respectiva niciodata na vorbit despre acest act de donatie (bunicul si bunica sunt morti de 15 ani) toti ani astia sora respectiva a tinut 50 de ari de pamant extravilan ca atata venea la fiecare frate. Mirarea noastra este de ce nu si-a cerut 10 000m pana acum daca de 15 ani sunt morti bunicii daca avea donat 1 h. Am cerut sa vedem actul de donatie la ingineru respectiv si nu vrea sal arate. Va rog cu un sfat cum sa procedam cui sa ne adresam ca toti ne resping si miroase a aranjament.

 143. Buna ziua. Mama mea vrea sa-mi faca donatie pe casa. Dar eu mai am o sora stabilita in strainatate care nu are pretentii la aceasta casa din Romania. Ce acte imi sunt necesare si daca imi trebuie si semnatura surorii mele?
  astept raspuns. va multumesc.

 144. Buna ziua. Va rog ajutati-ma cu un sfat. Sotul meu a dobandit casa parinteasca prin act de donatie, de la mama sa, inainte de casatoria noastra; In caz de divort, eu am vreun drept la aceasta casa, in care am facut investitii amandoi?

 145. Gogoncea Valentin Iulian

  Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu un sfat. Mama mea a primit de la parintii ei imobilul unde locuim acum cu contract de donatie imobiliara (casa particulara). Acest fapt s-a petrecut cand ea era deja maritata cu tatal meu (nu mai purta numele de fata). In ianuarie anul acesta mama mea a decedat si vrea sa stiu cum se procedeaza cu acea dezbatere succesoriala, daca se poate (vreau sa o fac pentru tatal meu). In cat timp de la deces trebuie sa o fac? Ce se intampla daca depasesc acel timp? Ce se intampla daca nu o fac deloc? Mentionez ca sunt singur la parinti. Mama mai are 2 surori in viata.
  Va multumesc anticipat. Imi puteti trimite raspunsul la adresa de mail valentiniuliangogoncea@yahoo.com. sau sa il postati aici.

 146. palamariu sorin

  sotia vrea sa imi doneze o cota parte dintr un apartament primita prin certificat de mostenitor. avem un copil si as dori sa stiu pe viitor in cazul unui divort poate revoca donatia pe care mi a facut o?

 147. Eu si sotul meu vrem sa donam casa celor doi fii ai nostrii. Vrem sa fim siguri ca in urma divortului a unuia dintre ei, fii nostrii nu vor fi afectati in nici un fel. Stim ca in cazul unui divort casa se imparte. Deci vrem sa stim daca aceasta metoda este buna. Daca nu, am dori sa cunoastem o alta varianta prin care baietii sa nu poata fi deposedati de aceasta casa in nici un fel. Va multumim.

 148. Buna ziua, eu si fosta prietena suntem proprietari cu drepturi egale ale unui apartament, bani pentru cumpararea apartamentului provin din vanzare unui aparament mai vechi care era doar al meu (a fost o gresala majora a mea pentru ca am avut incredere deplina in ea).
  Intrebarea este: daca ea zice ca imi cedeaza partea ei de buna voie, care este modul cel mai ieftin in care putem face asta? Se poate prin donatie?
  Altfel am intrebat la notarul unde am si facut cumpararea ap. si ne costa 4000 lei. Nu am bani astia acum si vreau sa fac cat mai repede mutare asta, ea acum este cu altul si nu vreau sa pierd casa care de drept era a mea.
  Multumesc.

 149. buna ziua,
  as avea o intrebare…drept sa va spun, nu stiu daca legea donatilor e la fel si-n tara in care locuiesc momentan Olanda
  sint detinatoarea a jumatate din casa cumparata inpreuna cu exsotul meu care desi divortati el a lasat ca jumate din casa sa fie a mea,
  in urma cu ceva timp,o luna
  el a decedat iar casa imi revine mie jumatate si jumatate copiilor lui.
  eu as vrea ca partea mea de casa sa-o las nepotilor mei in nr de 4 si 2 nepoti ai defunctului
  as vrea sa-mi scrieti un email, in varianta cind puteti ce trebuie sa fac la notar cind ma voi intilni cu copii defunctului si ce acte am nevoie in aceasta situatie

  cu mii de multumiri ika

 150. Buna ziua,
  Cand m-am insurat, mama a spus ca imi da un apartament.Am facut investitii in el, pentru ca era vechi si nu se putea sta in el. Acum mama nu mai vrea sa ni-l dea. O matusa a aflat de situatia noastra si ca nu am unde ma duce, si cu 2 copii, si vrea sa-mi doneze cativa metri patrati ca sa-mi fac casa.Imi este frica, fiind patiti cu apartamentul, ca nu cunva copiii, nepotii sau vreo ruda, dupa decesul matusii, sa nu atace, si sa ne trezim iar in strada. Astfel de donatie se poate ataca?
  Va multumesc.

 151. Buna ziua !
  Am facut acum 4 ani cu matusa un contract de intretinere cu uzufruct viager, pentru casa si curte, si contract de donatie imobiliara cu uzufruct viager pentru gradina. Eu am platit toate taxele notariale si de stat (cca. 8000 RON), am adus imbunatatiri casei pentru a fi locuibila ( matusa nu a vrut sa paraseasca casa ), o ajutam cu mincare, cu lemne de foc pentru iarna, ingrijim curtea si gradina asa cum se cuvine. In ultima vreme matusa se comporta ciudat, fiind incurajata de altii, vrea, prin tot feluri de actuni, sa renuntam la intretinerea ei. In acest caz avem dreptul la despagubiri din partea ei? Daca renuntam la intretinere pierdem si donatia?
  Va multumesc pentru ajutor.

 152. Buna as dori si eu o informatie vreau sa preiau o casa de la mama care este unic proprietar dar nu vreau sa fie atacata de frati,nepoti,sotie, etc. va multumesc

 153. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sunt casatorit de 4 ani. Si locuim in aceiasi curte cu socrii. Acum 1 an s-au decis sa ne faca noua acte. Am mers la un notar si s-au hotarat sa ne dea in scris cu act de “DONATIE”. Si au specificat ca numai dupa moartea lor noi sa putem fi proprietari de drept. Noi am ridicat o casa pe respectivul teren autorizatia e pe numele nostru. Dar eu am o intrebare actul acesta poate fi atacat de catre fratii sotului sau stricat de catre socrii?

 154. Buna ziua!
  Parintii mei doresc sa-mi treaca un apartament pe numele meu dar doresc sa fie siguri ca in cazul unui presupus divort de sotia mea sa-mi ramana mie apartamentul. Specific ca mai am un frate si nu as vrea nici un presupus risc si din partea lui. Va rog sa-mi spuneti care ar fi cea mai sigura solutie in aceasta privinta. Va multumesc!

 155. Prima mea intrebare este: Fiind trei frati…sora mea doneaza mamei un apartament, dupa decesul mamei si inceperea procedurii succesorale, dreptul asupra apartamentului revine tuturor celor trei frati?
  A doua intrebare: Tatal meu are vreun drept asupra apartamentului, in eventualitatea nefericita a decesului mamei?

 156. Buna ziua, o situatie de donatie: cumnatul meu casatorit cu sora mea care este decedata, doreste sa-mi doneze casa. Mentionez ca din casatoria cumnatului cu sora mea nu au rezultat copii si nu are nici parintii in viata. Poate fi atacata donatia de rudele cumnatului meu ( frati, nepoti)?

 157. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca se poate face o donatie privind un apartament, in situatia in care, pe contract sunt trecuti doi proprietari, unul din ei fiind decedat. Mentionez ca dupa deces, nu s-a efectuat succesiunea, iar acestia au doi copii. Este posibil ca proprietarul care traieste sa fac act de donatie, fara sa se mai faca succesiunea, in cazul in care ar dona apartamentul copiilor?
  Va multumesc.

 158. Buna ziua.
  Bunica mea mi-a donat 3 terenuri,(ea avand 2 fiice:mama mea si matusa mea).In actul de donatie este scris;- fara drept de revocare,aceasta mai avand copii;
  Intrebare:Poate fi atacata donatia de catre matusa mea? (mentionez ca bunica mai are un teren in afara de cele donate mie)

 159. Buna ziua!
  Soacra mea i-a donat sotului meu inainte de casatorie un teren pe care ulterior am construit casa in care locuim, sotul meu vrea ca terenul sa apara si pe numele meu deoarece parintii mei ne-au dat bani pentru constructia casei, iar numele meu nu apare in nici un act si eu nu am facut nici un act cu parintii mei pe banii care i-au dat. Ce acte ar trebui facute avand in vedere ca sotul meu are o sora?

 160. Buna seara,
  Am o nelamurire. Bunicul meu mi-a donat casa construita impreuna cu bunica, in conditiile in care are 2 copii (tatal meu si matusa), impunand ca si clauza ingrijirea lui pana la sfarsitul vietii. Mentionez ca bunica mea a decedat, iar in urma actului de succesiune matusa a renuntat la partea care i se cuvenea. As dori sa stiu daca dupa moartea bunicului matusa, respectiv cei trei copii ai ei pot ataca in instanta acest act de donatie și ce ar trebui sa fac sa previn acest lucru?
  Multumesc

 161. Buna ziua.
  Am si eu o intrebare. Bunica mea a facut o donatie in favoarea tatalui meu si fiicei ei vitrege trecandu-i pe amandoi nuda prorietate, pentru casa in care inca ea locuieste. Tata a decedat in urma donatiei si as dori sa stiu daca eu sunt mostenitoarea dupa tatal meu si daca bunica mai poate face modificari la acest contract? MUltumesc

 162. buna ziua…am si eu o intrebare… sunt casatorita si stau de 10 ani in apartamentul parintilor mei, am si 2 baieti … poate tatal meu sa faca donatie pt mine si daca da fratele meu poate ataca cerand si el parte? daca da in ce interval de timp o poate face? si inca ceva sotul meu are drepturi in cazul unui divort?

 163. Buna ziua,

  V-as ruga sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema. Tata are un proces in desfasurare in care s-ar putea ca cel care la dat in judecata sa-i ceara mai intai ”blocarea” (sechestru?) bunurilor iar in cazul in care va pierde procesul, despagubiri pe care nu va avea de unde sa la plateasca si atuni ar trebui executarea imobilului pe care il detine in coproprietate cu mama (50-50%). Cum putem noi (cei doi copii ai lor) sa intram in proprietatea imobilului (donatie sau vanzare sau…), fara ca actul sa poata fi revocat in cazul in care pierde procesul? Mentionez ca procesul este in desfasurare dar abia la infatisarea din decembrie se va pune problema blocarii bunurilor personale (cred ca ii spune sechestru?)

  Multumesc.

 164. Buna seara,
  Am o masina de cusut foarte veche care valoreaza ceva banuti, masina a fost mostenita de la bunica mea, nu am acte pe aceasta masina de cusut iar acum ca sa o pot vinde imi trebuie acte. Cum pot sa fac acte sau daca se poate sa o donez ficei mele si sa-i fac ei acte pe ea… Asta daca se poate tinand cont ca eu nu posed acte pe masina de cusut.
  Va multumesc!

 165. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti daca in timpul unui proces de partaj in care am solicitat atribuirea unui imobil proprietate comuna cu fosta sotie, dupa judecarea timp de 2 ani (expertize, contraxepertize) ea sa vina acum cu o cerere de atribuire a imobilului, mentionez ca pana acum nu a solicitat acest lucru, voia cota la valoarea imobilului.

 166. Buna ziua. Am o problema in familie si as dori o lamurire. Este putin cam complicat dar incerc sa explic cat mai bine: bunica (mama tatalui a murit recent) a fost casatorita de 2 ori din prima casatorie s a nascut tatal meu iar din a doua nu are nici un copil.(SPECIFIC CA TATAL MEU NU A FOST TRECUT PE NUMELE SOTULIU DE AL 2 LEA), al doilea sot inainte sa moara i a lasat bunicii un testament facut la notar ca i doneaza toate bunurile mobile si imobile bunicii mele. Iar acum dupa ce a murit si bunica fratii bunicului de al 2 lea au venit la mostenire. As dori sa stiu: AU DREPTUL LA BUNURILE CARE AU RAMAS.

 167. Buna Ziua! Va rog sa imi raspundeti si mie la o nelamurire. Suntem 3 frati ce am locuit impreuna cu parintii si bunicii din partea tatalui. Bunicii au lasat donatie parintilor casa si pamantul care il lucram de cand ne-am nascut. Bunicii au murit iar dupa cativa ani si parintii nostri fara sa treaca pe numele lor tot ce este donat catre ei. Noi am ramas in continuare in casa, platim impozit la stat si toate cheltuielile. Acum fratele lui tata care e in viata desi nu a locuit niciodata in casa asta si el are casa si locuieste de multi ani acolo unde locuiesc. Vreu sa stiu daca are vreun drept si daca noi fratii ne-am hotarat sa ramana unul din noi in casa si sa o si treaca pe numele lui, daca o sa avem nevoie si daca are vreun amestec cu unchiu.

 168. Buna ziua,
  Parintii mei au facut acum cativa ani un credit ipotecar pentru niste prieteni, deoarece acestia din urma nu puteau sa faca credit, si au girat cu casa prietenilor….
  Prietenii acestia nu au mai platit creditul si banca vrea sa le ia casa lor, si din cauza aceasta parintii mei au facut act de vanzare-cumparare al apartamentului cu o ruda (mentionez ca apartamentul nu are ipoteca doar s-au speriat ca este creditul pe numele lor si au facut contractul)…
  Aceasta ruda poate sa-mi faca mie un contract de donatie al apartamentului fara sa mi-l ia banca?

 169. Buna ziua!
  Eu vreau sa fac un contract de donatie sa donez masina pe numele surorii mele facand aceasta donatie eu ar tr sa merg la fisc sa scot fiscalul sa poata sora mea sa inmatriculeze masina tot acolo tr sa o radiez pt asta ar tr sa platesc amenzile pe care le am? nu am facut contract de vz-cu, doar donatie? te rog sa ma ajuti ms mult!

 170. Buna ziua. Sunt casataorita si am un copil minor. Ne-am hotarat sa divortam amiabil iar copilul va locui cu mine(mama). Avem o casa, o masina si un imprumut la banca de nevoi personale facut pt casa. Eu preiau tot imprumutul iar sotul masina. Sotul spune ca vrea ca ceea ce-i revine sa doneze copilului. Am doua neclaritati: daca sotul se recasatoreste si are un alt copil poate sa anuleze donatia? Copilul nostru fiind minor, cine administreaza ceea ce primeste prin donatie?

 171. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie, va rog. Bunicul meu are un teren pe care se poate construi o casa. Este pe numele lui. El are trei copii, eu fiind nepotul. Bunicul vrea sa imi treaca terenul pe numele meu. Ce acte trebuie facute? Unde? este nevoie si de acordul copiilor lui? trebuie facute acte cum ca ei nu sunt de acord?
  Va multumesc! Cu deosebit respect!

 172. Buna ziua, as avea si eu o intrebare. Tatal meu vitreg si mama mea detin impreuna un apartament, ei fiind divortati. Mama mea vrea sa imi doneze mie partea ei de apartament (eu fiind majora), este posibil acest lucru? este nevoie de aprobarea tatalui vitreg? va multumesc

 173. Buna ziua. Am nevoie de un sfat. Eu impreuna cu sotul vrem sa cumparam apartamentul in care stau parintii mei acum contra sumei de 50.000 euro prin credit bancar – ceea ce ar insemna ca in caz de partaj se imparte egal intre mine si sot. Eu mai avand un frate, lui ii vor reveni 25.000 euro si mie restul. Daca eu, prin banii acestia primiti de la parintii mei cu titlu de donatie merg a doua zi la banca si platest jumatate din credit, restul ramanand sa ii platesc impreuna cu sotul, se considera in caz de divort ca eu am dreptul la o parte mai mare mai mare din apartament si sotul la una mai mica? (adica eu 75% si el 25%) Sau se imparte tot jumi-juma? Multumesc

 174. Buna ziua,
  Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema.
  Sotul meu urmeaza sa primeasca un teren, mostenit de la tatal lui, decedat in 2000. Nu a fost facuta succesiunea pana in prezent. Dar urmeaza sa perfecteze la un notar aceste acte. Problema este ca pe terenul respectiv o sa construiesc o casa ( numai cu banii proveniti din vanzarea unui apartament mostenit de la parintii mei – inainte de casatorie ). Intrebarea mea este cum sa ma protejez in cazul unui divort sau deces al sotului ( Doamne fereste !), mai ales ca acesta mai are si-un copil major dintr-o casatorie anterioara.
  Va multumesc anticipat pentru un raspuns.

 175. Buna ziua!
  O mare rugaminte la dvs., imi puteti spune daca pot dona apartamentul meu nepoatei mele in varsta de 5 ani si 8 luni, si in ce conditii?

 176. Dupa donatie, pot ramane in continuare in apartament, fara ca banca sa-l mai poata ascoate la licitatie? Datorez o suma maricica la banca, numai ca acesta nu vrea sa se multumeasca doar cu o poprire pe pensie, cu toate ca am o pensie de 2300 de lei.

 177. buna ziua.a-si ori sa ma lamuriti in o problema ivita. Bunica inainte de deces a dat prin act de donatie mie si fratelui meu casa si terenul aferent. Dupa 15 ani fratele meu a spus cu complicitatea parintilor nostri care locuiesc in acea casa ca nu am nici un drept acolo si ca acea casa si terenul este numai al lui. Poate ma lamuriti si pe mine asupra acestui aspect avind in vedere ca actul de donatie stipuleaza clar ca avem cote egale 50/50 asupra respectivei proprietati. Multumesc anticipat.

 178. Buna ziua! Am primit de la parinti 240 mp (aici fiind casa in care locuiesc+casa parintilor+gradina) prin donatie in anul 1984 dandu-le acestora o suma de bani. Pe act scrie ca am drepturi depline asupra terenului. Dupa moartea parintilor (sunt morti de 2 ani) cei 2 frati vor o parte din casa parintesca (casa care se afla pe terenul meu construita in 1952). In timpul vietii parintii a dat bani pentru un frate la apartament iar celuilat i-a facut casa. As dori sa stiu daca: ei pot strica acel act de donatie? pot avea drepturi la o casa care este construita pe terenul meu? Precizez ca parintii mai au si cateva hectare de pamant. Este bine sa mergem la tribunal? Prin notar nu ne putem intelege atata timp cat unul din ei vor o parte din casa parintilor, aflata pe terenul meu.

 179. Buna ziua,

  As avea nevoie de sfatul Dvs intr-o problema legata de un contract de uzufruct viager incheiat intre parintii mei si bunica mea. Contractul respectiv a fost incheiat in 1998. In acest moment, as dori sa stiu daca se poate ca parintii mei sa imi doneze mie fiecare partea lui (mentionez ca parintii mei sunt divortati, iar eu sunt unicul copil), mentinandu-se contractul de uzufruct cu bunica mea. Se poate face doar donatie fara sa fie nevoie sa facem un alt contract de uzufruct?

  Multumesc!

 180. Buna ziua, am si eu o intrebare. Urmeaza sa ma casatoresc in anul 2014, vara aceasta viitoarea mea sotie va primii prin act de donatie un apartament din partea bunicilor, intrebarea mea este: exista vreo oportunitate ca dupa casatorie sa devin si eu proprietar legal al acestui imobil, va intreb asta deoarece noi ca si viitoare familie va urma sa despagubim cu jumatate din valoarea imobilului pe sora viitoarei mele sotii. Multumesc si astept sfaturile dvs.

 181. Buna ziua, parintii mei detin un imobil cu doua camere si sunt ambii proprietari, ei vor sa-mi faca un act de donatie pe imobil, mentionez ca sunt singura la parinti.
  Acest lucru implica niste costuri din partea mea iar eu vreau sa ma asigur ca acel act de donatie care se va face, nu va putea fi anulat, revocat prin ordin judecatoresc in cazul in care unul din parinti se va razgandi sau doamne fereste vor divorta si vor trebui sa vanda si sa-l imparta bunul respectiv.
  Am discutat cu ei si singura clauza pe care o vor in actul de donatie este cel de coabitare tot restul vietii, iar intrebarea mea este ce clauze ar trebui sa aibe acel contract de donatie sa nu mai fie niciodata anulat de catre nici o persoana ??(adica o data semnat, semnat va ramane)
  Va multumesc!

 182. Buna ziua,va rog ajutati-ma si pe mine in acest caz.Sotul meu a primit un apartament de 3 camere de la mama lui prin donatie acum 17 ani. De atunci si pana in prezent am locuit in acest apartament,am platit taxele si am investit foarte multi bani in el. Acum sotul meu doreste sa divorteze, si spune ca eu nu am nici un drept in urma divortului, si nici copilul nostru in varsta de 20 de ani. Va rog daca poate cineva sa imi spuna daca eu ca sotie, sau copilul nostru avem drept la ceva daca toata investitia sa facut in timpul casatoriei pe parcursul acestor ani. Multumesc anticipat.

 183. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE, VA ROG ADRESATI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-institutia-donatiei/

 184. BUNA ZIUA,
  AS VREA SA FAC NISTE ACTE DE PROPRIETATE LA DOUA FETE GEMENE DE 1 AN JUMATATE.
  O CASA A BUNICILOR CARE SUNT DECEDATI DE F. MULT TIMP.
  MOSTENITORI DE DREPT TATA SI ALTE 4 SURORI, SUNT DEACORT SA-MI DONEZE MIE CASA.
  EU FIIND O PERSOANA CU DIZABILITATI AM OBTINUT O LOCUINTA SOCIALA DE LA PRIMARIE SI NU IMI PERMITE LEGEA SA AM PROPRIETATE.
  M-AM GANDIT SA TREC PE NUMELE FETELOR SA NU RISC SA PIERD LOCUINTA SOCIALA.
  INREBAREA MEA ESTE; DONATIA POATE FI IREVOCABILA, DACA NU CE MA SFATUITI SA FAC?

 185. buna, sunt proprietar impreuna cu sotia a unui apartament. vreau sa donez partea mea din proprietate fiicei noastre care e majora. pot sa fac acest act de donare fara ca sotia sa fie prezenta? mentionez ca sotia a parasit domiciliul [si familia]dar nu suntem divortati. multumesc!

 186. Sotia mea este mostenitoare impreuna cu cele doua surori, a casei parintilor lor decedati, una din surori face presiuni sa-i doneze partea sa dar cere donatie si a artamentului care este dobandit in anul 1976 inainte de casatoria cu mine (in anul 1978, platind ratele impreuna pana la achitare in anul 1994), mentionez ca impreuna avem un fiu care traieste in Germania. Acum sotia mea se teme ca dupa disparitia ei sa nu aiba pretentiii nepotii. Se pote lua in considerare donatia apartamentului.
  Multumesc pentru ajutor

 187. PARINTII MEI AU GARANTAT IN BANCA CU APARTAMENTUL PT SORA MEA DACA MI-AR FACE MIE ACTE PE EL DE VANZARE-CUMPARARE EU AS FI OBLIGATA SA PLATESC DATORIA IN CONTINUARE TINAND CONT CA INCA MAI ARE DE PLATIT. MULTUMESC

 188. am primit prin donatie un teren de 1000 mp, pentru o biserica. am trecut terenul in cartea funciara. iar acum cineva (nu donatorul) pretinde ca acest teren se suprapune cu a lui. Este posibil? incepe un proces in instanta care sunt sansele noastre de castig? noi fiind primitorii de buna credinta.

 189. Buna ziua ! Parintii mei au locuit cu mine pana anul trecut cand a murit mama eu avand servici sora la luat in ingrijire pe tata iar anul acesta a decedat si tata. Actele de proprietate a parintilor sunt la sora. S-a facut succesiunea dupa ce a decedat mama, iar acum dupa moartea tatei poate sa faca sora in asa fel incat sa faca actul de proprietate pe numele ei fara acordul meu? Mentionez ca sora face tot ce vrea ea fara ca eu sa stiu nimic. Va multumesc anticipat!!

 190. Tata si mama au in coproprietate un apartament deja platit complet. Mama a decedat.
  Pentru succesiune suntem: tata, eu si sora mea ( deci 2 fiice).
  Care este cota de ereditate din apartamentul in coproprietate?
  Tata are jumatatea lui plus o treime din partea mamei iar noi fetele cate o treime din jumatatea mamei?
  Sau apartamentu in intregime se imparte in 3?
  Va intreb deoarece in Italia unde lucrez legile sunt diverse si nu gasesc resursele legale romanesti.
  In cat timp de la deces este necesar sa se deschida actiunea de succesiune ? O poate deschide tata si apoi succesiunea sa o terminam cand voi fi si eu prezenta in tara?
  Dupa ce se face succesiunea daca tata si eu vrem sa vindem dar sora mea nu e de acord putem sa o obligam sa accepte? Precizez ca sora mea nu are posibilitati financiare pentru a ne plati partea noastra dar are clara intentia de a se muta in casa cu tata iar acesta nu vrea sa o aiba in casa ( motive personale). Ce putem face?
  Multumesc

 191. buna ziua, legat de donatii as dori sa stiu daca tatal meu poate face o donatie de proprietate catre fratele meu fara sa fie nevoie si de acceptul meu. iar daca acest lucru se poate ?! eu pot ataca aceasta donatie cat tatal meu este in viata ? sau doar la succesiune ? va multumesc anticipat.

 192. Bună seara
  As dori sa va întreb dacă părinții mei îmi fac act de vânzare cumpărare pe apartament eu la rândul meu îi pot face fetiței mele în vârstă de 4 ani act de vânzare-cumpărare. Va mulțumesc.

 193. Buna ziua,
  baiatul meu a murit anul acesta, era in proces de partaj cu sotia. dupa moartea fiului eu cu sotul am devenit succesori. intre timp s-a dat hotararea definitiva si irevocabila ca 50% din apartamentul fiului ne revine nou si 50% sotiei lui, cu conditia ca noi doi sa-i platim ei 50% ca noi sa ramanem cu apartamentul intreg. ideea e ca noi nu avem sa-i platim jumatatea ei, si ea deja a angajat un executor. de ce nu se poate vinde apartamentul mai intai si sa-i dau ei banii? daca nu vreau sa fiu executata, pot sa-i donez ei partea mea, cu contract de donatie? si sa fie in contul a 50% din apartament? astfel ea va ramane cu apartamentul 100% si eu fara nimic dar fara sa fiu executata silit.
  Multumesc!

 194. buna ziua! am si eu o nelamurire in legatura cu donatia.sotul meu a primt in timpul casatoriei un apartamente de la parintii sai prin donatie, dar unu la suta a ramas lor din apartamet, eu si fica mea nu am fost trecute in acest act de donatie. ce drepturi au socri mei asupra acestui apartamet, pot sa isi m-ai schimbe parerea si ce drepturi am eu la acest apartament. va multumesc anticipat

 195. Buna seara,
  Tatal meu a mostenit de la mama lui(printr-un proces cu unchiul meu 100 m din curtea in care au trait parinti bunici si tata a renunt la terenul din partea tataului si a primit aici 100 m printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila) dar problema este ca bunica mea mai are 2 frati, unu care a murit (si are 2 fete) si inca o sora in viata (singura fara copil fara sot)! problema mea este urmatoarea matusa lu tata nu a vrut sa le dea partea lor de teren celor 2 verisoare si asa am ajuns la proces unde ea si-a prezentat testamenul si la numit pe tata unicul ei mostenitor si asa tata a putut cere in tribunal sa-le despagubeasca pe verisoare, doar k acum tata s-a cam certat cu matusa lui si a retras testamenul! ce se poate intampla… tata poate pierde procesul??? (la proces urmeaza sa se stabileasca suma care tata trebuie s-o dea verisoarelor)
  Multumesc

 196. pot dona un apartament fiului meu ca sa fie pe numele lui? cat costa actele notariale?

 197. Buna ziua intrebarea mea e soacra mea a donat ficei mele dintr-un apartament trei sferturi al parulea sfert era pe numele fostului meu sot care a murit socra mea vrea sa anuleze donatia sa se dea la o persona sraina pentru intetinere poate sa o faca ea are doar uzufruct

 198. Buna Ziua
  Am cumparat in 1999 eu si o persoana din afara tari o casa la tara
  Legea nu dadea dreptul cetatenilor straini sa cumpere casa cu pamant decat pe societate comerciala sau terenul sa apartina persoanei romane
  Deci eu am cumparat terenul casei iar cetateanul strain casa fiind specificat in contractul de vanzare ca poate folosi terenul pe toata durata constructiei
  intre timp cetateanul strain a murit iar de 10 ani nimeni nu ma contactat din partea decedatului pt a vinde casa sau sa faca cineva acte de mostenire
  Deci nu mai exista nimeni proprietar pe casa;
  In acest moment ce pot sa fac pt a intra inapoi in posesia terenului pe care l-am dat in folosinta pe toata durata constructiei plus in tot acest timp eu am platit toate taxele pt casa si teren

 199. Buna ziua
  Doresc sa va pun o intrebare. Am mostenit de la parinti niste terenuri. O parte au fost vandute de ei fara sa faca acte notariale. Acum doresc sa rezolv problema, dar un notar mi-a spus ca trebuie sa fac intai cadastrul si apoi contractul de vanzare- cumparare iar altul mi-a spus ca face contractul fara cadastru. Care e raspunsul corect deoarece as prefera sa faca cumparatorul cadastrul dar nu as vrea sa cad intr-o capcana, sa fac contractul fara cadastru si apoi sa nu fie valabil sau cumparatorul sa poata intabula si am cheltuit amandoi niste bani degeaba? Va multumesc

 200. Buna ziua,
  Ce act trebuie intocmit pentru ca mama sa-mi cedeze jumatate din casa, iar sora ce act trebuie sa intocmeasca la randul ei, pentru a nu ataca pe viitor actul mamei?
  Este vorba de un imobil girat, detinut de parintii mei, divortati.
  Tatal imi va ceda de bunavoie jumatatea lui, iar mamei ii cedez eu, fiul, alte bunuri in compensatie cu jumatatea ei. Se pot incheia actele in mod anticipat? Nu ar avea rost ca acea jumatate sa ajunga in proprietatea mamei si abia apoi a mea. Se pot ceda acele drepturi de proprietate, de folosinta, etc, anticipat terminarii imprumutului?
  Va multumesc!

 201. Buna ziua! Bunica mea doreste sa imi traansmita prin donatie apt in care locuim impreuna. Problema este ca apt se afla in litigiu, in cf apare o actiune civila cu obiect rectificare CF. Se pot face actele de donatie in mod valid si irevocabil? Mentionez ca bunica doreste sa imi doneze apt cat mai repede posibil; in caz de deces fiul ei (unchiul meu) sa nu mai fie mostenitor. Multumesc.

 202. Buna ziua! Am si eu nevoie de o informatie. Sunt casatorita de 11 ani si locuiesc inpreuna cu sotul si doi minori in casa soacrei, in varsta de 53 ani dansa fiind divortata de 27 ani si cu probleme psihice si care locuieste la o alta adresa tot proprietatea dansei, impreuna cu fiule ei cel mic. Intrebarea este cum pot sa obtin casa in care locuiesc eu si sotul meu pe numele nostru? in urma multor amenintari in momentele ei critice de-a ne da afara? Se poate vreo modalitate de a obtine locuinta fara curatela de intretinere? Sau chiar exista posibilitatea sa ne scoata afara din locuinta fara nici-un mod de aparare? Noi neavand alta locuinta. Multumesc frumos!

 203. Buna ziua,
  As dori niste informatii in legatura cu urmatoarea problema:
  – actualul meu sot are un copil major din prima casatorie.
  – el impreuna cu fosta sotie detin un apartament cu 3 camere, partajul nefacandu-se inca
  – ei au cazut deacord sa doneze acel apartament copilului
  – intrebarea ar fi urmatoarea: daca eu si sotul ne cumparam un apartament avand si un copil minor impreuna cum ar trebui sa procedam ca celalat copil din casatoria anterioara sa nu aiba drept asupra bunului nostru dupa moartea sotului
  – sunt de acord ca sotul sa cedeze partea lui din imobil copilului din prima casatorie dar nu vreau sa ma trezesc peste ani de zile ca trebuie sa cedez si o anumita parte din imobilul nostru aceluiasi copil
  – deci copilul din prima casatorie sa ramana cu acel apartament cu 3 camere si plus dreptul la apartamentul pe care eu il cumpar cu sotul?? nu ar fi corect nici fata de mine dar nici fata de copilul nostru
  Cum ar trebui sa procedam ca lucrurile sa se desfasoare corect si nici un copil din ambele casatorii sa nu fie in pierdere sau in castig unul fata de altul dupa decesul tatalui?

 204. BUNA ZIUA! recent am primit un teren 107 mp construibil prin donatie notariala de catre o sora a tatalui meu (80ani).as dori sa aflu daca se poate ridica cineva din neam cu pretentii sa-i dau cota parte sau altfel…va multumesc frumos!

 205. Buna ziua.Am un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager cu bunicii mei pe casa si teren de 4000 de metri patrati. Intrebarea mea este daca am nevoie de acordul lor pentru a vinde teren? Multumesc

 206. Buna ziua, am si eu o problema.Părinții mei locuiesc intr-un ap din cauza veniturilor au o restanta la întreținere de 8500 pe care eu mi-am luat angajamentul ca o voi plăti, precizez ca eu mai având 2 frați pe care nu ii interesează ce probleme au părinții sunt singura care ii ajut din puținul pe care i-l am. Părinții mei vor sa imi lase mie ap in care locuiesc. Ce acte pot fi făcute fara a fi atacate de cei 2 frați. Va multumesc

 207. Va rog sa-mi spuneti daca o persoana are titlu de proprietate pe 1000m eliberat de primarie cu mai multi ani in urma, iar mama mea care este proprietara terenului i s-a eliberat titlu de proprietate abia in anul 2013 si nu are iesire.Pe titlu mamei are drum intr-o parte a casei lui suprapus peste titlu lui. A vrut sa faca intabuare pe teren, iar cel de la cadastru spune ca ii face dar fara drum. Ce se poate face??

 208. Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema.Sunt casatorita de un an de zile, acum vrem sa cumparam un apartament, parintii mei ne vor da o suma de bani pentru achizitionarea acestuia si o parte din bani ii imprumutam de la banca. Parintii mei imi pot face o donatie cu suma respectiva doar mie fara ca sotul sa aiba parte? si se poate face inainte de achizitionarea apartamentului?

 209. Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema daca se poate.Am primit un apartament prin donatie eu si cu fratele meu acum 9 ani in urma de la unchiul meu(eram minori amandoi), acum apartamentul era al meu si al fratelui meu, eu i-am platit jumatatea fratelui meu prin contract de vanzare cumparare(eu sunt casatorit). Unchiul meu a facut si el un copil acum 2 ani, sa casatorit(nu avea copii cand a facut donatia) si vrea sa revoce donatia…Intrebarea mea este mai poate sa revoce donatia? Va rog frumos ajutati-ma, am bagat o gramada de bani in apartamentul ala, spuneti-mi va rog ce pot sa fac..

 210. buna ziua, am cumparat un teren in suprafata de 700 de mp cu un prieten. pe contract este trecut ca fiind cumparat in doua parti egale. acum doresc sa cumpar si partea lui, sa am tot terenul. cum se procedeaza, este mai ieftin sa il primesc ca si donatie? va multumesc.

 211. Bună seara.Pentru a avea și copilul nostru dreptul la imobilul deținut de socrii mei cum este mai bine, sa ne facă socrul nostru act de vânzare cumpărare sau act de donatie.Precizez ca soacra mea a decedat de curând și nu s-a făcut încă suscăciunea.

 212. Buna ziua. Tata me-a facut donatie cu conditia de support financiar, suma nu a fost specificata. Cit support financiar poate fi cerut din partea lui? Pot sa vind imobilul cit el este in viata? Multumesc

 213. Va rog sa-mi dati o informative daca este posibil. Sant proprietara unui appartament si doresc sa-l donez unui cetatean strain. Cum pot sa procedez? Multumesc

 214. Buna ziua.Parintii m-au ajutat cu bani la achizitionarea unui apartament (din 28.000 E valoarea apartamentului, 6000 au platit ei, restul fiind platit de mine). Intre timp relatiile s-au deteriorat rau intre noi, acum amenintandu-ma ca o sa-mi ia apartamentul.Apartamentul este pe numele meu.Salariul meu este de 2400 lei cam cat era intreaga rata la apartament, eu reusind sa ma descurc cu venituri pe care nu le pot demonstra.Au vreo putere?Multumesc anticipat

 215. Mama mea a murit in 2013, bunica mea (mama ei) a murit azi (2014) mai am inca 3 surori, suntem toate majore si tatal nostru. Bunica poate sa doneze toata averea doar unei surori de a mele fara ca noi ceilalti sa fim de acord? Si daca averea nu e pusa pe numele nimanui ci a ramas tot pe al bunicii, cum se imparte? este si tatal nostru mostenitor?

 216. Am un singur fiu.Peste 4 luni va avea al 3-lea copil.Doresc sa donez bunurile mele imobile, teren si casa pe numele nepotilor.Cum pot sa fac acest lucru in asa fel, daca este nevoie,fiul meu sa poata vinde, inchiria sau cumpara in numele copiilor proprietatile respective?Ce poate cuprinde notiunea de uzufruct pe care sa o aiba tatal si mama lor?Nu pot sa-i dau drept de administrare fiului meu(tatal lor) pana la majoratul copiilor?
  Intentia mea nu este sa-mi dezmostenesc fiul, doar sa protejez mai bine proprietatile respective.
  Stiu ca exista o lege din 2013-2014 cred prin care o terta persoana fizica sau juridica poate administra o proprietate.Ma puteti ajuta in acest sens?

 217. Buna seara!Sint casatorita de 20 ani si impreuna cu sotul am locuit in casa donata in 1980 de parintii sai.In acest timp am mai construit citeva camere si anexe fara autorizatie de constructie [neavind cadastru nu s-a putut obtine o autorizatie], urmind ca parintii sai sa ne faca un act de vinzare cumparare.Numai ca acum dupa ce toate veniturile le-am investit in aceasta casa si terenul aferent[cca 1800mp] nu vor sa ne faca actul promis iar in cazul decesului unuia din ei toata agoniseala noastra se va impartii cu ceilalti frati[2] Va rog sa ma lamuriti ce pot face pentru a impiedica impartirea acestui imobil si a pamintului aferent innaintea decesului unuia dintre socrii.Mentionaz ca nu avem copii din motivele medicale ale sotului.VA MULTUMESC!

 218. Oare nu mai raspunde nimeni pe aici?

 219. Buna ziua tatal meu vrea sa-mi doneze o casa din Buc sect 5. Vreau sa stiu daca se percep taxe, daca trebuie platite, daca da cine trebuie sa plateasca, eu sau tata, in jur la citi bani?…va multumesc, cu mult respect.

 220. buna ziua. acum 2 ani am primit mostenire de la mama mea 25 mii euro, si am cumparat o garsoniera in Bucuresti, de 20m patrati.cand am facut actele am decis sa dau 50% prietenei cu care stau. adica e coproporietara. acum vreau sa trec totul doar pe numele meu. ea este de acord. m am gandit ca donatia ar fi cea mai buna ideea. ce spuneti dl avocat? idea este sa nu ma coste f mult, daca fac act de vanzare-cumparare. si daca se poate, va pot contacta ptr demersuri?

 221. Buna ziua
  Eu fiind in strainatate, pot face procura de DONATIE fiului meu pentru a-si dona lui apartamentul? Adica poate fi el si Donator imputernicit si Donatar?
  Va multumesc.

 222. Sora mea este proprietara unui imobil. Fiind stabilita de citiva ani in strainatate vrea sa/mi doneze acest imobil dar sa faca procura de donatie ca mama sa actioneze in numele ei. Este necesara si o procura din partea sotului ei? intrucit este casatorita si acest bun a fost dobindit in timpul casatoriei.
  Va multumesc.

 223. Un apartament a fost donat cu Ctr.de donatie la notar, de catre mama, unicei fiice, care mai are o locuinta. Donatoarea isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului.
  Donatara(fiica) a impus apartamentul pe numele sau in baza Ctr. de donatie, dar aceasta considera ca pe perioada cat mama sa traieste, plata impozitului pe cladirea donata este obligatia mamei sale, deoarece drepturile asupra apartamentului donat ii revin numai dupa moartea mamei sale.
  Consider ca prin actul de donatie, dreptul de proprietate ii revine donatarei, si implicit si plata obligatiilor ce revin de la data semnarii actului de donatie la notar. Cine are obligatia platii impozitului pe apartament?
  Va multumesc.

 224. Mama a dobandit prin mostenire de la tatal ei, o casa.Vrea sa imi doneze acea casa, sunt unicul mostenitor, nu am frati sau surori.Intrebarea mea este urmatoarea:sunt casatorita de un an si vrem sa facem in asa fel actele incat sotul meu sa nu aiba vreun drept asupra acestui imobil.Se poate asa ceva.
  Va multumesc anticipat!

 225. Buna ziua,
  Eu si sotul meu detinem un apartament.El doreste sa divorteze si sa lase partea lui din apartament copiilor.Ce acte trebuie pentru acest lucru?

 226. Buna ziua,

  Parintii mei s-au hotarat sa vanda un imobil.
  Banii obtinuti se impart in jumatate – 50% mie si 50% fratelui meu.
  Eu sunt casatorita. Daca imi cumpar acum o proprietate, cum pot face ca sotul sa nu aiba nici un drept la aceasta proprietate?
  Multumesc.

 227. Tocmai am aflat ca parintii mei au donat o anexa a casei, cu terenul aferent fratelui meu. Vreau sa stiu daca aceasta donatie poate fi atacata si daca e legal ceea ce au facut.
  Va multumesc

 228. deci .. in curte in care stau eu sunt 2 corpuri de casa la care vreau sa stiu .. casa are 2 contracte adica 2 corpuri … si eu vreau sa fac doar un contract la amblele corpuri cum procedez.

 229. larisa madalina sandu

  buna ziua . am o nelamurire in legatura cu donatia, in urma cu un an parintii au decis sa-mi doneze imobilul insa este specificat ca nu-l pot vinde decat dupa decesul acestora. acum contractul este pe numele meu insa utilitatile au ramas pe numele tatalui, de la momentul efectuarii donatiei si pana acum eu nu am locuit in acel imobil, iar tatal refuza sa achite datoriile la utilitati. cui i se incuviinteaza aceste obligatii mie sau tatalui? in documente este specificata interzicerea vinderii acestui imobil, insa daca tatal meu refuza sa achite datoriile as putea sa-l dau afara?

 230. In familia mea este o situatie mai delicata.Unchiul meu este o persoana foarte avara, care si-a primit de trei ori portia de mostenire de la bunicu, iar acum bunicu doreste sa-mi treaca pe numele meu casa si un hectar de pamant, problema e ca mai sunt 2 luni pana fac 18 ani, iar cu mama mea, fiica lui nu are o relatie prea buna. As dori sa urgentez actele pentru ca bunicu are 81 de ani si momentan e la spital si nu stiu cat mai are de trait.Plus ca ma tem de obsesia unchiului meu pentru avere pentru ca eu locuiesc in casa cu pricina. Mentionez de asemeni ca unchiul meu are foarte multe datorii la banci. M-am intereaat pe unde am putut si mi s-a sugerat ideea cu actul de donatie. Credeti ca e bine? Se poate sparge?

 231. buna ziua,
  am cumparat in urma cu 3 luni un apartament, iar acum vreau sa donez acest apartament unui prieten. cam care ar fi costurile, si poate fi aceasta donatie atacata in vreun fel? multumesc

 232. buna ziua,
  parintii mei mi-au donat un imobil luna trecuta, eu semnand ca donatar iar ei ca donatori. Fiind casatorita, notarul a spus ca e necesar sa scriem in contract “parintii doneaza danielei care e casatorita cu x”, dar ca asta nu inseamna ca sotul meu este si el donatar, ci numai eu sunt donatar.
  Inteleg prin asta ca eu sunt beneficiarul donatiei si pot vinde, inchiria, dona singura acest imobil fara sa fie nevoie de aprobarea sau semnatura sotului. Va rog sa imi confirmati sau sa ma corectati daca gresesc.
  Mergand la administratia locala sa inregistrez imobilul pe numele meu mi s-a cerut buletinul sotului, buletinul meu meu nefiind suficient. Are sotul meu vreo legatura cu administratia locala, sau taxele si impozitele aferente acestui imobil?
  va multumesc,

 233. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune. Soacra mea doreste sa ii doneze sotului meu jumatate dintr-un teren unde se afla si casa in care ea locuieste, urmand ca partea de teren pe care se afla casa sa ii ramana fiicei acesteia, cumnata mea tot prin act de donatie.Eu si sotul meu dorim sa construim o casa pe terenul ce urmeaza sa il primeasca prin donatie. Ma intereseaza sa stiu ce drepturi am eu asupra acestei case care urmeaza sa se construiasca in eventualitatea unui divort sau deces si cine poate ataca contractul de donatie asupra terenului. Mentionez ca soacra mea este vaduva, are 2 copii, sotul si cumnata, iar aceasta din urma are doi baieti minori.Noi momentan nu avem copii. Va multumesc.

 234. Buna seara,
  Eu stau am stat de mica nunai la bunici si de 10 ani am ramas doar eu cu ea si acum are 79 de ani si vrea sa imi lase mie casa si terenul pe care il detine. dret multumire ca am grija de ea. Are o fata (mama) si un baiat (unchiul pe care nu il intereseaza de ea si de sanatatea ei ) mama nu are nimic impotriva doar unchiul meu este impotriva. Ce act putem face pentru a nu putea fi atacata? Multumesc

 235. Buna Ziua,

  Posed un act de donatie facut de primarie catre bunicul meu, act in care s-a donat, un teren intravilan de 450mp. Actul este datat in anul 1935.
  In act este specificat atat numarul parcelei donate cat si valoarea, insa tot in acest act de donatie este precizat ca donatia se face cu conditia ca proprietarul sa construiasca pe terenul donat un imobil in termen de 5 ani de de la data autentificarii.
  Din pacate eu nu posed nicio autorizatie de constructie si nu cred ca a fost construit vreun imobil.
  Exista vreo sansa de a recupera acest teren chiar daca nu a fost construit vreun imobil in termenul prevazut? Este legala aceasta clauza de constructie in cadrul unui act de donatie teren?

 236. Buna seara. am o intrebare si anume: eu cu sotul meu am construit o casa. sotul meu nu vrea sa aibe nimic pe nume0e lui. nicio proprietare. ce se poate face ca numai eu sa fiu proprietara pe casa iar el sa nu aiba dreptul la nicio proprietate. Multumesc

 237. buna ziua. socrii mei ne-au donat casa si anexele ei printrun contract de mana cu martori (vecinii nostri) si ne-au anmanat actele adica titlul de proprietate a casei. doresc sa stiu ce drepturi am in aceasta casa! am drepturi de proprietar sau nu. doresc sa mentionez ca nu ma inteleg bine cu ei si doresc sa fac un act legal in ceea ce priveste donatia, dar binenteles fara participarea lor deoarece nu ma mai inteleg cu ei.

 238. Buna ziua, Ma numesc Claudia am 50 de ani si traiesc in Germania!Sunt cu cineva logodita de trei ani, el are 55 de ani, are epilepsie. Ultima oara a avut o criza grava si a fost in coma. Dar acum e din nou bine, lui ii este frica sa nu pateasca ceva, si vrea sa imi asigure viitorul.Nu a fost niciodata casatorit si nu are copii, doar o sora cu care nu tine relatia. El si-a facut testamentul la notar, prin care imi lasa mie casa in care stam, dar ii frica ca, testamentul sa nu fie atacat de sora lui. Ce putem face, ca testamentul sa nu fie atacat? Poate e mai bine sa faca o donatie sau este destul testamentul? Va multumesc

 239. Buna ziua! Am si eu o problema.Eu si cu concubinul meu am avut grija de un batran nefacand niciun act de ingrijire sau ceva dar cu stiinta fostei sale sotii si a ficei sale care are handicap (lichid la cap asa am inteles). In fine, batranul a decedat iar fosta sotie si fica dansilor, vor sa ne faca noua acte. Am fost la un notar si ne-a spus ca nu se poate face absolut nimic, nici vorba de donatie. Act de vanzare cumparare dar sa-i dam banii intr-un cont ceea ce noi nu avem de unde. Mama ei are si curatela facuta prin tribunal dar nu stiu daca ne ajuta cu ceva. Mentionez ca nu suntem niciun fel de rude. Spuneti-mi va rog daca este vreo solutie. Multumesc

 240. Buna ziua am primit de la tatal meu obucata de teren si mi-a facut act de donatie. Eu mai am o sora, ei nu ia facut nici un fel de act dar suprafata ei de teren este egala cu cea care mi-a donat-o mie numai ca este construita casa si anexe. Vreau sa stiu daca eu pot sa construesc pe terenul donatie de la tata un service auto. Parintii si sora sunt in viata. Ce drepturi am eu si ce riscuri sunt avind in vedere ca eu vreau sa iau fonduri europene pentru constructie si utilaje. Va rog frumos sa mă sfatuiti ce trebuie sa fac. Va multumesc.

 241. Buna seara, am si eu o intrebare. De aproape 2 ani ingrijesc o batrana de 90 de ani care-mi promite ca imi lasa casa si sarcina ca eu sa o ingrop dar nu vrea sa-mi faca acte. Singurele rude in viata sunt un nepot care nu i-a dat un telefon in ultimii 5 ani si nici nu este interesat daca batrana mai traieste, iar a 2 a ruda este o verisoara de-a sotului care o suna mereu si este alaturi de mine dar are 78 de ani si se deplaseaza greu, eu sunt singura care are cheile de la casa si batrana. Intrebare? Daca batrana moare, eu pot sa intru in posesia imobilului, sau macar sa-mi recuperez cheltuielile de inmormantare. Mentionez ca dupa moartea sotului ei, ea este singura mostenitoare si nu are nici un testament facut, si nici vreun imputernicit pentru conturile bancare.Va multumesc.

 242. Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate dona un apartament astfel un sfert mie si trei sfert sotului. Locuim in apartamentul socrilor si de aceea as dori sa stiu daca se poate dona in parti un imobil?? Unde as putea afla mai multe detalii ?? Cat este de sigura donatia de la socru?? Mentionez ca eu ii voi da bani pt aceasta parte… sotul nu mai are frati. Multumesc anticipat

Lasa un comentariu