Se poate revoca donatia?

Revocarea reprezinta desfiintare a contractului de donatie prin manifestarea unilaterala de vointa a donatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Sunt revocabile prin esenta lor donatiile de bunuri viitoare si donatiile intre soti. Donatiile mai pot fi revocate: a. pentru neindeplinirea sarcinii. b. pentru ingratitudine; c. pentru nastere de copil. In primele doua cazuri, revocarea donatiei se pronunta prin hotarare judecatoreasca, iar in ultimul caz ea opereaza de plin drept, urmand sa fie constatata de instanta, in caz de neintelegere intre parti.

Despre Florin Dumitrescu

Florin Dumitrescu este partener asociat la societatea de consultanta Dumitrescu & Asociatii.

Specializat in contracte civile si analiza imobiliara, Florin gestioneaza proiectele imobiliare care necesita o analiza complexa a istoricului proprietatii si a riscurilor la tranzactionare.

185 comentarii

 1. Mama mea vrea sa mi doneze casa, dar eu mai am o sora cu un copil. Poate ataca sora mea actul.

 2. Exista in dreptul succesoral o institutie care se numeste ”reductiunea liberalitatilor” si care permite succesorilor sa atace toate actele de donatie sau de vanzare-cumparare simulata facute de decedat si care le afecteaza rezerva succesorala.
  In concret exista posibilitatea ca sora dvs. sa atace donatia facuta de mama dvs. daca valoarea imobilului donat este semnificativa in raport cu intreaga avere a mamei.
  Intrebarea dvs. necesita o analiza atenta a situatiei averii mamei dvs. si a succesorilor sai potentiali. Va recomand sa luati legatura cu un notar local care va poate lamuri in aceasta chestiune.

 3. Sotul meu a primit un apartament –donatie de la parintii lui. Sotul meu vrea sa vanda apartamentul si eu nu. Ce drepturi pot avea eu sau daca am un cuvant de spus in acest caz. Eu stiu ca un obiect sau apartament primit prin donatie apartine doar donatorului.
  Mentionez ca apartamentul a fost donat cu doi ani inaintea casatoriei noastre. Stam in acest apartament de 16 ani.

 4. Fiti amabil, acum 10 ani eu cu mama am donat apartamentul mamei, sorei mele, in 2010 mama a decedat , sora mea mi-a facut o procura (ea fiind stabilita la Londra de 22 ani ) prin care ma mandateaza pe mine sa vand apartamentul , am gasit un cumparator prin PRIMA CASA , INTREBARE: Pot avea probleme cu banca care va oferi creditul fam care-l va cumpara, repet eu avand procura facuta de sora mea la notar in tara, eu sunt de acord cu vanzarea ap, (buneinteles si ea) nu mai avem frati.Multumesc

 5. @ana-monica Daca apartamentul a fost donat inainte de casatorie sotului dvs. acesta este, in principiu, un bun propriu de care sotul dvs. poate dispune liber si neingradit. In schimb, datorita faptului ca locuiti in acel imobil cu just titlu si de multa vreme detineti dreptul de folosinta privind acel imobil. Va puteti exercita prerogativele de folosinta spre ex: opunandu-va la parasirea acelui imobil, inscriindu-va dreptul de folosinta in cartea funciara sau aparandu-l in instanta.
  Succes

 6. @ema Puteti semna contractul de vanzare-cumparare linistita daca va aflati in posesia unei procuri valabile si care nu a fost revocata. Din ceea ce imi spuneti dvs. va aflati in aceasta situatie. Succes

 7. daca nu am facut succesiunea dupa moartea tatalui meu mama poate dona sau sa faca act de vanzare cump?

 8. @ana Mama dvs. poate dona sau vinde bunurile care ii apartin si poate face aceasta si pentru cota pe care o detine din bunurile comune.

 9. Am cumparat impreuna cu cumnata mea (sora sotului) o casa, problema este ca actele sunt facute pe numele nostru iar acuma vrem sa facem actele sa aiba si ea drept asupra proprietatii ca si noi. Nu am vrea sa facem donatie ci pur si simplu sa aiba si ea dreptul la fel ca si noi pe jumatatea care i se cuvine. Ce trebuie sa facem si care ar fi pretu? Va multumesc

 10. Buna ziua domnul notar! Am primit din partea parintilor cu contract de donatie casa parinteasca cu terenul aferent. Mai am o sora care nu a participat la notariat, dar a primit un apartament din partea parintilor pe care l-a donat primului ei copil, un tutore la notar in cadrul acelui act, pt nepot fiind chiar mama noastra. Din cate citesc……..Totusi, in teoria juridica si practica judiciara se apreciaza ca liberalitatile (cum este si donatia) facute in timpul vietii catre succesori sunt supuse reductiunii, atunci cand afecteaza rezerva succesorala.
  In concret, orice donatie destinata succesorilor si care afecteaza acea parte de mostenire pe care legea o atribuie anumitor persoane in mod direct si indiferent de vointa decedatului (rezerva succesorala) poate fi atacata (printr-o actiune in instanta) de succesorul nemultumit. Cititi si http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-donatia-simulata/…….. ce ar fii de facut….. regret ca nu am chemat-o la Notariat unde am primit Casa prin donatie din partea tatalui eu 1/2 si parintii fiecare 1/4 cu uzufruct viager….ma gandesc ce acte sunt necesare …. o declaratie din partea surorii mele prin care sa confirme ca nu mai are pretentii materiale financiare …. valoarea imobilelor fiind identice…. ca acesta este adevarul si mai avem ceva teren agricol pe care l-as impartii in mod egal cu ea inainte de decesul unuia dintre parinti…..va multumesc anicipat de raspuns. Doamne ajuta!

 11. Eventual sa o chem pe sora sa semneze in fata aceluias notar in cele 6 exemplare de contract inclusiv cele arhivate in biroul notarial…. nu am ideee cum e mai bine ??

 12. @cristina Va recomand sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu sora sotului dvs. Contractul de vanzare-cumparare se face la notar. Taxele care se vor plati se calculeaza de notarul de la locul situarii imobilului aceste taxe variind functie de tipul imobilului, amplasament, suprafata, etc.

 13. @EMIL o declaratie in fata unui notar, oricare ar fi el poate sa va fie foarte utila in situatia pe care ati expus-o.

 14. Buna ziua,
  Am cumparat o casa in anul 2005, pe care ulterior in anul 2009 am donat-o fiicei mele cu ACT DE DONATIE CU CLAUZA DE INTRETINERE catre soacra mea, pana la majoratul fiicei. Cum pot anula donatia, deoarece anul trecut mi sa nascut al doilea copil si nu doresc sa fie discutii intre ele mai tarziu.

 15. @cristian Donatia se poate revoca pentru nastere de copil, dupa cum precizam si mai sus. Este necesar sa va adresati unui notar in vederea redactarii unui document care va fi inscris in cartea funciara.

 16. Matusa sotului (in prezent decedat), in varsta de 72 ani a donat fiicei noastre minore, in anul 2008 nuda proprietate asupra casei, rezervandu-si dreptul de uzufruct viager. Actele au fost facute in forma autentica, in fata notarului, minora fiind reprezentata de catre mine, in calitate de parinte, cu incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, la acceptarea acestei donatii. In acest an, matusa s-a razgandit si doreste anularea acestei donatii. In principiu nu ma opun acestei anulari, dar avand in vedere ca fiica mea este minora nu pot face nici un fel de act in numele acesteia fara incuviintarea prealabila a autoritatii tutelare, care a refuzat cererea pe motiv ca nu este in interesul minorei aceasta anulare. Ce optiuni avem? din punct de vedere legal. Repet, in calitate de mama a minorei nu ma opun acestei anulari sau revocari daca aceasta este dorinta matusii care a donat.

 17. @ema Atat timp cat fiica dvs. este minora, orice act de dispozitie privind averea acesteia se va face doar cu acordul prealabil al autoritatii tutelare, care autoritate trebuie sa urmareasca in primul rand interesele minorului.
  In opinia mea nu aveti alta optiune… iar aceasta este in interesul minorului :)… eventual matusa sotului dvs. ar putea sa inainteze actiune in justitie pentru revocarea donatiei si sa spere ca va castiga aceasta actiune… sau asteptati ca fiica dvs. sa implineasca 18 ani cand dobandeste deplinatatea capacitatii sale juridice putand face acte de dispozitie in mod liber, inclusiv pe acela de a accepta revocarea donatiei.

 18. Buna ziua,
  Am amandoi parintii in viata si mental sanatosi. Mama naturala si tatal vitreg. Tata doreste sa-mi lase partea lui (donatie sau un altfel de act). Asta ca sa evite o situatie in care celelalte rude de sange cu el ar dori sa faca partaj dupa decesul lui. Inteleg ca partea mamei imi va reveni fara nicio problema, insa el isi face griji pentru partea lui. Se poate ataca actul de donatie? Daca da, ce alt procedeu ar garanta reusita dorintei lui?
  Va multumesc

 19. @Cristina Solutia ideala ar fi aceea ca tatal dvs. vitreg sa va infieze astfel incat drepturile dvs. sa fie similare cu cele ale unui copil natural inlaturand de la succesiune pe ceilalti succesori prin efectul legii.
  Daca aceasta varianta va pare complicata sau tardiva va recomand un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere dublat de un testament.
  Va doresc succes.

 20. Multumesc de raspuns. Am 31 de ani. Adoptia ar fi fost ideala, dar acum e tarziu.

 21. Daca sunt casatorita si primesc drept donatie o suma de bani -de la o persoana care nu imi e ruda, legal, are si sotul meu dreptul la bani sau la ceea ce cumpar cu ei? Daca achizitionez un imobil cu acesti bani donati mie, are si el dreptul in calitate de sot sau e bunul meu, propriu?

 22. @Carmen Daca contractul de donatie precizeaza cu claritate ca acesta a fost facut in exclusivitate in favoarea dvs. se poate aprecia (intr-o situatie de litigiu) ca bunurile achizitionate din acesti bani se afla in proprietatea dvs. ca bun propriu. Aceasta presupunere legala este totusi relativa iar judecatorul (intr-o atare situatie de litigiu) poate considera si altfel.
  Noul Cod Civil prevede posibilitatea separatiei patrimoniilor celor doi soti astfel incat dvs. puteti detine bunuri proprii pe intreaga durata a casatoriei.

 23. Avem un apartament cu trei camere in Pitesti, in acelasi bloc cu fica noastra, si mai avem un fecior in Bacau. Fica ne ajuta foarte mult. Am vrea sa lasam apartamentul unei nepoate de la fica, care este majora, cu obligatia de a ne sprijini pana la capatul vietii. Ce fel de acte ar trebui sa facem (testament, vanzare-cumparare, donatie) pentru a nu putea fi atacate dupa ce nu vom mai fi, si nici sa nu coste prea mult?
  De asemeni am dori ca dupa moartea noastra, daca e posibil, fica impreuna cu nepoata (beneficirele apartamentului) sa aiba obligatia de ai da fratelui ei o suma (10%) din valoarea apartamentului la data respectiva in decurs de un numar de ani.
  Este complicat ce doresc dar sper sa obtin o informatie utila.
  Multumesc!

 24. @G.Spanu Este complicat cu adevarat… dar nu imposibil. Orice raport ce naste drepturi si obligatii poate dobandi forma juridica. Asta este esenta dreptului pana la urma :)
  Va recomand sa incheiati la notar un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si pastrarea uzufructului. Mai in detaliu, ar trebui sa incheiati un contract prin care sa vindeti nepoatei dvs. apartamentul, aceasta fiind obligata sa va intretina si sa va inmormanteze dupa datina iar la moartea dvs. sa plateasca o suma de bani (pe care insa va trebui sa o stabiliti cu exactitate la momentul semnarii acestui contract ) celuilalt fiu al dvs. In acelasi timp va recomand sa pastrati uzufructul viager asupra imobilului.
  Daca nu m-am facut inteles suficient, va rog sa reveniti.

 25. Buna ziua,

  As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea problema. Bunicii mei ambii in viata insa destul de in varsta, vor sa-mi cedeze prin donatie, in timpul vietii o bucatica relativ mica dintr-un teren acoperit cu padure. Intentionez sa fac cateva investitii acolo prin urmare nu as vrea ca in urma succesiunii de peste cativa ani vreunul dintre copii sa poata revendica acel teren. Bunicii mei au 5 copii in total inclusiv mama mea. Intrebarea se pune cum pot din punct de vedere legal sa fac acest contract de donatie irevocabil si la ce suprafata ma refer in parti, sau procentul am dreptul sa ma gandesc, pentru a nu avea discutii mai tarziu cu restul mostenitorilor.

 26. Acum 5 ani tatal meu a murit si mostenitori ai apartamentului am ramas eu si cu fratele meu. Eu, i-am donat partea mea de apartament fratelui.
  Se poate revoca donatia?

 27. @Moise Iulian Procedura pe care o recomand ca fiind cea mai limpede este urmatoarea: Achizitionati printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cota parte de teren (vanzarea-cumpararea nu se poate revoca) apoi faceti imediat iesirea din indiviziune pentru a primi in materialitatea ei, cum spune legea, acea bucata de pamant.
  Orice ati face, va recomand sa studiati inainte problema regimului juridic al terenurilor impadurite, intrucat acesta este unul special si nu permite, spre ex. edificarea de constructii.
  Succes

 28. @Cristina E. Donatia se poate revoca in conditiile expuse in postul de mai sus.

 29. Va rog mult sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, respectiv sa imi spuneti cat de “atacabila” este donatia pe care urmeaza sa o faca parintii mei in urmatoarea situatie: eu locuiesc in casa parintilor mei, impreuna cu familia mea de aproximativ un an de zile. Parintii mei, care au in proprietate acest imobil si respectiv terenul aferent, locuiesc de aproximativ un an in garsoniera care se afla in proprietatea mea. Eu mai am o sora, iar acuma parintii s/au decis sa ne faca donatie casa si terenul, respectiv jumatate din teren si casa mie, si cealalta jumatate surorii mele. In plus, ei vor ca eu sa le fac un act la notar (probabil uzufruct) din care sa rezulte ca nu ii voi da afara din garsoniera mea, care ramane proprietatea mea. Spuneti/mi va rog daca sora mea poate ataca donatia pentru ca e inegala, in masura in care eu am casa plus jumatate din terenul aferent, iar ea ramane doar cu cealalata jumatate,in care nu exista nicio constructie. A doua intrebare este: intrucat tatal meu este extrem de schimbator eufemistic vorbind in ceea ce priveste optiunile, iar eu nici acum nu ma aflu intr/un raport amiabil cu el, ce forme de precautie as putea lua sa nu atace in vreun moment de furie donatia. Mai exact, eu va rog sa imi dati un sfat, sa imi sugerati cum ar trebui sa procedez, poate sa insist (nu stiu cate sanse as avea) pentru un act de vanzare cumparare. Va multumesc anticipat.

 30. @Elena Am inteles care este situatia in care va aflati.
  Discutand despre posibilitatea ca sora dvs. sa atace donatia apreciind ca aceasta este inegala, parerea mea este ca sansele sale de succes ar fi foarte mici.
  Intr-o astfel de situatie lucrurile se vor intampla in felul urmator: in primul rand la moartea parintilor dvs. sau a unuia dintre ei se apreciaza care este acea parte de mostenire care nu poate fi cedata in mod liber de catre decedat (numita rezerva succesorala), cantitatea/valoarea care rezulta se va imparti intre cele doua fiice si va rezulta cantitatea/valoarea care ar trebui sa revina in mod indubitabil uneia dintre ele (sorei dvs). Din aceasta se va scadea cantitatea/valoarea pe care a dobandit-o deja (jumatatea de constructie) iar diferenta rezultanta este exact cantitatea/valoarea ce poate fi revendicata cu succes (sa spunem). Dvs va puteti opune argumentand cu transferul uzufructului ca si contraprestatie la donatia primita (care are de asemenea o valoare ce se poate determina printr-o expertiza). Este foarte complicat si neavantajos sa initieze o actiune in justitie, sa avanseze cheltuielile cu aceasta si sa castige foarte, foarte putin in plus. (Scuzati-mi termenii nejuridici, sper insa ca m-am facut inteles cat de cat).
  Privind cea de a doua intrebare am un singur comentariu-sfat: incercati sa determinati parintii dvs. sa incheie un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere (in locul donatiei). Este cea mai sigura varianta. Donatia poate fi revocata si nu va puteti opune foarte insistent la acest lucru. Bineinteles insa ca si acest lucru se va intampla printr-o actiune in instanta (operatiune de durata si costisitoare) in care exista toate sansele ca tatal dvs. sa se “razgandeasca” din nou.
  Succes

 31. Va multumesc mult pentru raspuns. Am intrebat parintii daca ar fi de acord sa facem un contract de vanzare cumparare si au refuzat categoric. Rezulta ca singura varianta ramane donatia. As vrea sa va intreb daca exista vreo formula juridica prin care sa fie introduse in actul de donatie clauze care cel putin sa ingreuneze tentatia parintilor de a revoca donatia, sau tentatia surorii de a ataca donatia. Va multumesc inca o data

 32. @Elena Nu vad decat o singura posibilitate: cereti notarului sa precizeze in contractul de donatie faptul ca donatia imobilului se face sub conditia cedarii uzufructului asupra garsonierei in care ei locuiesc in acest moment. In felul acesta donatia devine una sub conditie si poate fi mai dificil de revocat. De asemenea, solicitati notarului sa precizeze faptul ca parintii dvs. mai au un copil, ca doneaza in cunostiinta de cauza si ca donatia nu afecteaza rezerva succesorala.

 33. Va multumesc mult

 34. Buna ziua. Am si eu o nelamurire cu privire la o donatie. Tatal meu decedat fratele luidecedat, bunica (mama tatalui meu) decedata si ea a facut donatie casa in care locuiau catre fratele tatalui meu dupa ce bunicul a decedat si el. Sotia fratelui tatalui meu nu a mai stat impreuna cu acesta de aprox. 18 ani nefiind divortati si au 3 copii dupa decesul bunicului meu tatal meu a trimis bani pt ingrijirea bunicii si fratelui lui. Sotia fratelui si cei 3 copii nu au stat impreuna cu acestia deci nu au contribuit in nici un fel la intretinere lor . Vreau sa stiu daca pot revoca donatia care a facut-o bunica fratelui tatalui meu cu motiv de nedemnitate fata de acesta a sotiei si copiilor lui. Mentionez ca si inmormantarea fratelui tatalui meu am facut-o tot noi, sotia si copii nefiind de acord sa o faca. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac in cazul acesta ambii frati sunt decedati de peste 2 ani la diferenta de 3 luni. Va multumesc

 35. Buna ziua
  Daca donez proprietatile pe care le detin celor doi copii minori pe care ii am aceasta donatie poate fi atacata de creditorii care sunt la firma la care sunt administrator si care este in faliment?
  Este mai bine sa fac un contract de vanzare cumparare?
  Multumesc

 36. @POLIANA Donatia poate fi revocata doar de cel care a facut-o.

 37. @georgeta Urmare a procedurii de faliment se poate angaja raspunderea administratorului cu averea sa personala dar acest lucru nu este obligatoriu sa se intample. Daca aceasta respundere se angajeaza donatia sau vanzarea-cumpararea nu va poate salva proprietatea asupra imobilelor.

 38. Rog frumos solutii pentru indrumarea cazului meu: Vorbesc in numele sotiei. Dupa moartea mamei mele, sotul mamei a ramas in apartament [2 camere], dupa ceva timp s-a facut succesiune, impartindu-se in trei: sotul,eu si sora mea, el avand 62% iar eu impreuna cu sora 38%. Dupa circa trei ani de la decesul mamei mele, ne ameninta ca-si vinde partea lui de 62% unui SAMSAR si ca o sa ne judecam cu acela pentru partea noastra. Am cerut partea noastra,dar refuza. Intrebare? ce putem face? putem deschide proces pe acest caz si la ce rezultat se poate ajunge. Va multumesc anticipat. Alexandru

 39. @ALEXANDRU_45 Legea spune ca “nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune”. Va recomand sa initiati o actiune judiciara in partaj. Solutiile posibile in situatia dvs pot incepe de la atribuirea in natura a imobilului unuia dintre coproprietari cu dezdaunarea celorlalti si pana la vanzarea imobilului si impartirea sumei de bani rezultate din aceasta vanzare.

 40. Buna ziua, doresc sa va multumesc in primul rand in numele celorlalti utilizatori pentru disponibilitatea si sfaturile date!
  Vin si eu cu o problema legata de donatie. Am o batranica care doreste sa-mi dea casuta ei si terenul mie in schimbul intretinerii si a unei sume de bani lunare. Din ce am inteles eu pot face in loc de contract de V-C-(ceea ce ea nu doreste), un contract de Donatie cu rendita viagera-(sper ca am scris bine) nefiind nevoie de unul cu uzufruct dumneaei dorind sa mearga la un camin de batrani plictisita fiind de singuratate si separat de donatie un contract de intretinere tot pentru ea (plata darilor catre camin,si medicamente)
  1) Prima intrebare este: daca este absolut necesar certificatul medico-legal psihiatric pentru donatoare?(are 90ani) sau se poate face si fara acesta, actul de donatie?
  2) Cea dea doua intrebare este: Ce trebuie sa specific in actul de donatie pe langa ( Ca dumneaei nu mai are copii, doneaza in cunostinta de cauza, donatia nu afecteaza rezerva succesorala) pentru ca actul de donatie sa fie Foarteee clar si exact pentru a evita orice neplaceri ulterioare?
  3) Cea de a 3 a intreabare este daca dupa primirea donatie eu pot vinde/dona/ acest imobil firmei mele iar apoi firma sa-mi vanda mie apartamentul inapoi pentru a incerca sa previn o ulterioara revocare a actului de donatie?
  4) Revocarea donatiei am inteles ca este posibila doar de donator insa necesita recurgerea la judecata efectiva? sau ea il poate revoca daca este influentata de o terta persoana si simplu la notar.?
  Va multumesc enorm pentru informatii.

 41. Mentionez ca Batranica este perfect sanatoasa mental, a mai facut acel test pentru certificat medico-legal psihiatric si nu mai doreste sa-l repete.

 42. @Marius_Ene Contractul se numeste “donatie cu renta viagera” iar renta viagera este tocmai acea suma de bani care se plateste lunar, sau ciclic, in vederea acoperirii cheltuielilor de trai ale batranei.
  1. Certificatul medico-legal nu este obligatoriu. Notarul poate cere acest document daca apreciaza ca discernamantul doamnei este viciat sau alienat.Incercati sa convingeti notarul ca nu este necesar acest document pentru semnarea contractului de donatie.
  2. In contractul de donatie puteti specifica (asa cum spuneti: ca donatorul nu are copii, ca doneaza in cunostiinta de cauza si ca nu este afectata rezerva succesorala prin actul de donatie).
  3. Operatiunea de care pomeniti este posibila, dar, cred eu, inutila, de vreme ce doamna nu are succesori cunoscuti pana in acest moment.
  4. Revocarea donatiei necesita recurgerea la judecata efectiva, un act notarial de revocare a donatiei nefiind suficient conform practicii judiciare.

 43. Va multumesc foarte mult pentru raspuns! Operatiunea de vanzare mentionata mai sus de mine ma ajuta sa impiedic mult mai usor, un eventual proces intentat pentru revocarea donatiei, in cazul in care pe doamna o sfatuiesc diferite persoane ca poate face asta? Sau in cazul in care alte rude ar dori sa intenteze o succesiune dupa decesul acesteia (alte rude de care am auzit vag, nu copii sau frati ci unchi sau rude de gradul 3, 4 de care nu sunt informat) Chiar daca eu imi respect obligatiile de rente si nu provoc nici un fel de disconfort doamnei? sau nu ma ajuta cu nimic aceasta operatiune?

 44. @Marius_Ene Operatiunea va poate “ajuta” asa cum pomeniti dvs., dar, pana la urma puteti realiza aceasta operatiune si la momentul in care, cu adevarat, acest risc apare, si doar daca apare.

 45. Buna seara, va rog, daca ma puteti ajuta intr-o problema.
  Am un credit ipotecar, in chf, in ultima perioada rata a crescut foarte mult datorita diferentei de curs valutar, daca nu mai reusesc sa imi achit ratele, as dori sa aflu care sunt consecintele de neplata a creditului? Deasemenea daca garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, ce se poate intampla? Mai am pe numele meu un apartament cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor mei, ar putea banca sa mi-l ia?

 46. Va multumesc tare mult.

 47. @Negru_Simona Cea mai grava dintre consecintele neachitarii creditului poate fi punerea in executare a contractului prin activarea garantiei, deci vanzarea la licitatie a bunului (despre care am presupus ca este ipotecat in favoarea bancii).
  In principiu, consecintele negative nu se vor extinde asupra altor elemente ale averii dvs. si care nu sunt garantate pentru plata creditului.

 48. Va multumesc pentru raspuns. In acest moment garantia imobiliara nu mai acopera valoarea creditului, in acest sens se poate executa silit si un alt bun prezent sau viitor? Vreau sa citez o fraza din contractul de ipoteca” Prezentul contract de ipoteca se supune strict prevederilor Legii 190/1999, in sensul ca se poate constitui ipoteca pe bun viitor, iar ipoteca este valabila pana la rambursarea integrala a creditului ipotecar , dobanzilor si comisioanelor aferente, astfel incat, in consecinta, dispozitiile art.1775 si 1786 din Codul Civil sunt inaplicabile”, va rog sa imi spuneti ce inseamna acest lucru? Sunt un bun platnic, achit rata chear mai devreme decat data scadenta, dar vreau sa stiu in caz ca nu mai reusesc sa platesc, sa pot alege cea mai buna solutie.

 49. Din cate inteleg eu, din fraza mai sus mentionata, nu pot beneficia de privilegiile art 1775, care vizeaza ca ” bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci”. In concluzie, imi puteti spune daca apartamentul pe care il am pe numele meu, cu drept de uzufruct viager in favoarea parintilor, banca se poate atinge de el si ce optiuni, solutii am?
  Va multumesc din nou.

 50. @Negru_Simona Pot doar presupune ca este vorba despre bunurile viitoare de tipul constructii noi sau amenajari speciale, care sunt legate de imobilul ipotecat. Pentru un raspuns pertinent, ar trebui sa analizez intregul contract de credit si documentele privind ipoteca. Daca apreciati util, trimiteti documentele scanate pe adresa mea de mail.
  Va doresc succes.

 51. as dori sa va intreb daca tatal meu si doi dintre fratii lui pot ataca o donatie facuta de mama lor catre un var de al meu pe casa si pamantul aferent?

 52. tatal meu este nascut inafara casatoriei, bunica mea cand s-a casatorit a primit casa si pamantul ca sotul ei sa o ia de nevasta( asa se proceda cu multi ani in urma), dar mama ei nu i-a facut nici un act, succesiunea nu s-a dezbatut pe acel pamant, fratii ei avant casa si pamant de la strabunica.poate bunica sa doneze unui nepot? daca da tatal meu poate ataca acesta nedreapta hotarare a bunicii mele?

 53. @maria sau @ana eu nu mai inteleg nimic, exista vreo legatura de rudenie intre dvs. :) … nici dvs. nu intelegeti, de vreme ce nu ati citit articolul scris :( deci suntem chit

 54. Buna ziua, vreau sa imi cer scuze ca nu am raspuns mai repede, insa am fost plecata din localitate. Va multumesc ca ma ajutati in aceasta problema. O sa va trimit cat pot de repede copie la contractul de credit, insa trebuie sa sa scanez mai intai documentele.
  Va multumesc din nou.

 55. Buna ziua, am si eu o intrebare: Daca fiica mea primeste de la parintii mei o casa cu contract de intretinere (inainte cu cateva zile de casatorie), dupa ce intra in drepturi si in caz de divort, sotul ei are si vreun drept la casa, daca stau impreuna pana dupa moartea parintilor si contribuie amandoi la intretinere.Va multumesc!

 56. In timpul casatoriei eu si sotul meu am donat apartamentul copilului nostru minor rezervandu-ne dreptul de uzufruct pe tot timpul vietii noastre. Dupa trei ani am divortat, minorul este in ingrijirea mea si locuim impreuna in acest apartament. Nu am facut partajul la celelalte bunuri din apartament + masina care este la el, insa fostul sot s-a recasatorit si locuieste in alta localitate si doreste cheie de la apartamentul in care locuim eu si fiul nostru. Toate cheltuielile ce tin de intretinerea apartamentului le suport numai eu. In scurt timp apartamentul trebuie renovat. Imi doresc sa stiu daca fostul sot are si indatoriri fata de intretinerea acestui apartament chiar daca in prezent nu locuieste cu noi, si ce pot face conform legislatiei in vigoare. VA MULTUMESC!

 57. @Ana-Maria Daca ambii soti au contribuit impreuna la intretinere si pot dovedi fara putinta de tagada acest lucru, atunci amandoi vor avea dreptul la cote-parti din proprietate. Aceste cote nu trebuie sa fie egale, ci se vor raporta la contributia efectiva si dovedita a fiecaruia.

 58. am si eu o intrebare, parintii au decedat, am dezbatut succesiunea, i-am dat surorii mele o sulta si a renuntat in favoarea mea, deci eu sunt proprietara acum. as dori sa stiu daca eu pot dona sotului meu jumatate din casa, multumesc

 59. @badea_marieta Veti putea dona sotului dvs. o parte sau intreaga casa.

 60. Eu, sotul meu si fiica noastra de 8 ani locuim intr-o locuinta sociala, un apartament de 3 camere, obtinut de la primarie acum 7 ani, pe care legea, momentan, nu ne permite sa-l cumparam. Socrul meu doreste sa ne faca acte pe o casa la tara pe care a construit-o special pt sotul meu. Ce fel de act sa facem, in asa fel incat, sa nu ne afecteze la pastrarea locuintei sociale in care stam?..casa pe care vrea socrul meu sa ne faca acte, este la 45 km de orasul in care locuim. Care este mai exact legea privind locuintele sociale? Nu as vrea sa ma trezesc apoi ca fiind proprietari de casa la tara, sa ne ia apartamentul… Va multumesc!

 61. @elena Regimul locuintelor sociale este, in general, reglementat de autoritatile locale, cele care sunt proprietarele respectivelor imobile. Va recomand deci sa intrebati la primaria in cauza despre situatiile in care puteti pierde dreptul de a achizitiona imobilul.
  Eu va recomand testamentul in situatia in care sotul dvs este singur la parinti, iar daca mai are frati-surori va recomand contractul de vanzare-cumparere cu clauza de intretinere si pastrarea uzufructului de catre vanzatori (socrii dvs.). Va doresc succes.

 62. In timpul casatoriei eu si sotul meu am donat apartamentul copilului nostru minor rezervandu-ne dreptul de uzufruct pe tot timpul vietii noastre. Dupa trei ani am divortat, minorul este in ingrijirea mea si locuim impreuna in acest apartament. Nu am facut partajul la celelalte bunuri din apartament + masina care este la el, insa fostul sot s-a recasatorit si locuieste in alta localitate si doreste cheie de la apartamentul in care locuim eu si fiul nostru. Toate cheltuielile ce tin de intretinerea apartamentului le suport numai eu. In scurt timp apartamentul trebuie renovat. Imi doresc sa stiu daca fostul sot are si indatoriri fata de intretinerea acestui apartament chiar daca in prezent nu locuieste cu noi, si ce pot face conform legislatiei in vigoare. VA MULTUMESC!

 63. @liana Cu scuzele de rigoare pt intarzierea raspunsului :(
  Cheltuielile de intretinere sunt indisolubil legate de uzufructul asupra imobilului. Este asadar potrivit ca aceste cheltuieli de intretinere, renovare, etc. ale imobilului sa fie suportate de catre ambii soti. In acelasi timp, am inteles ca dreptul de uzufruct este exercitat acum doar de catre dvs. si copilul minor si este posibil ca sotul dvs. sa solicite acest drept de uzufruct asupra imobilului si sa conditioneze cheltuielile de intretinere de exercitarea acestui uzufruct.Conform legii poate realiza aceasta conditionare.

 64. Parintii mei sunt casatoriti. In timpul casniciei mama a primit prin contract-vanzare cumparare un teren pe care a construit un imobil. Actele acestui imobil sunt doar pe numele mamei. Actual mama mea ar dori sa imi doneze imobilul. Este necesar si acordul tatalui ?

 65. @Madalina Daca imobilul este bun propriu al mamei iar dvs. sunteti majora, nu este necesar acordul tatalul.

 66. Va multumim din suflet pentru raspuns, vreau doar sa mai specific caci la ridicarea acestui imobil au participat ambii parinti cu bani, dar actele acestui imobil sunt integral pe numele mamei.Tatal ar putea impiedica donatia? Este necesara prezenta sau semnatura lui in fata notarului? Daca dupa donatie mama ar intenta divort, el ar putea ataca actul de donatie?

 67. @Madalina Informatiile suplimentare pe care le-ati furnizat nu schimba deloc situatia. Pentru donatie este suficient semnatura mamei. Pentru linistea dvs. donatia poate si semnata de catre ambii parinti.

 68. Vreau sa imi cumpar un apartament prin Prima Casa, dar actul de proprietate este o donatie intre doi frati ambii fiind necasatoriti si fara copii avand varsta in jurul a 30, respectiv 33 ani. Va intreb daca proprietarul poate face un act la notar in care sa nu se poata revendica apartamentul in cazul aparitiei unui copil.

  Astept un raspuns de la d-voastra,

  Multumesc

 69. @LAURENTIU In situatia in care actul de donatie este revocat pentru nastere de copii, d-voastra sunteti un dobanditor de buna credinta cu un titlul valabil. Revocarea donatiei va produce efecte asupra sumei de bani care reprezinta pretul imobilului si nu asupra imobilului dobandit de dvs.

 70. Buna seara,

  Am si eu o intrebare similara cu Laurentiu. Mai precis:

  Impreuna cu sotul meu, dorim sa cumparam un apartament cu banii jos. Acest apartament insa, a fost donat acum 5 ani de la o sora catre cealalta. Sora care a primit apartamentul prin donatie se afla in afara tarii de mai multi ani si l-a mandatat/imputernicit pe tatal sau sa vanda apartamentul prin procura cu apostila de la Haga.

  Prima fiica, cea ce a donat apartamentul surorii sale, are 2 copii, insa nu stiu exact daca s-au nascut inainte de donatie sau dupa donatie. Cea care a primit apartamentul donat nu are inca copii.

  Cat de “periculos” este sa achizitionam acest apartament? La ce surprize neplacute ne-am putea astepta peste cine stie cat timp de acum incolo si cum ne putem proteja de ele?

  Multumesc mult si imi cer scuze daca cumva am repetat o intrebare anterioara, insa dupa ce am citit toate raspunsurile si intrebarile, tot n-am reusit sa ma lamuresc singura 100%.

  Multumesc inca o data anticipat si o seara placuta!

  Larisa

 71. Buna ziua,
  Mama mea traieste in concubinaj cu un barbat si vrea sa-mi doneze apartamentul. Se poate revoca actul de donatie? In cazul in care se intampla ceva cu ea concubinul ei poate obtine apartamentul?
  Va multumesc.

 72. Am uitat sa mentionez in comentariul de mai sus ca au fost aduse imbunatatiri si de concubin in perioada de 11 ani de cand sunt impreuna. Apartamentul a fost cumparat imediat dupa revolutie de mama mea. Doresc sa stiu cum poate sa-mi dea apartamentul fara nici un drept de contestare din partea concubinului, chiar si daca se casatoresc in viitor.
  Mama ar dori sa mi-l dea prin donatie cu rezerva uzufruct/intretinere, dar din ce am citit aceasta donatie poate fi contestata ulterior.
  Multumesc anticipat.

 73. buna ziua am si eu o mare problema cu apartamentul in care locuiesc. Stau in chirie la A.F.I. intr un imobil de 5 etaje cu 1 apartament pe etaj Toti cei 4 vecini ai mei sunt propietari, eu sunt singurul chirias la stat. De 11 ani ma tot dau pe mine sau pe A.F.I. in judecata 2 din cei 4 vecini in speranta ca eu nu voi cumpara datorita litigiului continu – si ca judecatoria ii va obliga pe cei de la A.F.I sa rezilieze contractul de inchiriere cu mine. Recent am avut o luna plina de discutii cu cei 4 propietari cu privire la impartirea spatiului din apartametul unde stau in asa fel incat spatiul de folosinta comuna sa fie delimitat si folosit doar de cei 4 pe 1 din cele 2 intrari in apartament iar spatiul meu sa fie modificat, marit si sa pot in sfarsit cumpara. Ideea buna insa cu practica stam prost – incredere nu e deloc iar acum sa stabilit ca nu am ajuns la nici o intelegere si ca urmare ei vor deschide alt proces insa de data asta un proces in numele asociatiei de propietari impotriva AFI pentru iesire din indiviziune cu prezentarea actelor de propietate a tuturor celor 4 propietari la dosar nu doar a celor 2 ca pana acum. Scopul din cate am inteles este sa ceara in instata ca A.F.I. sa vanda catre Asociatia de propietari, spatiul care il au in propietate insumand doar 8% din intreg imobilul, Mentionez acei 8 % sunt cei 50 mp in care locuiesc eu spatiul este la mansarda, un spatiu amestecat cu cele 3 spatii de folosinta comuna de pe nivelul mansardei. Intrebarea mea este urmatoarea POATE instanta sa le dea o hotarare judecatoreasca in care sa ii oblige pe A.F.I. sa vanda catre asociatia de propietari acei 8% (50 mp-la mansarda) ei 50 mp ii am eu pe contract legal valabil reinoit in anul 2011. cu toate datoriile la zi. Va multumesc din suflet pentru atentia acordata un raspuns foarte clar si sigur ar fi Foarte apreciat.

 74. @Marius_Ene Este greu de raspuns obiectiv la intrebarea dvs. atata timp cat nu detinem toate informatiile despre situatia juridica a imobilului: extras de carte funciara, inclusiv cel colectiv al imobilului, contract de inchiriere, etc.
  Principial raspunzand, va pot spune ca in situatia in care imobilul in care locuiti este un spatiu locativ distinct de celelalte si de partile comune indivize ale imobilului (iar mansarda nu este o parte comuna indiviza) atunci instanta nu va emite o hotarare judecatoreasca favorabila vecinilor.

 75. @Flo Orice donatie se poate revoca de principiu. Donatia se poate revoca doar de catre donator, concubinul mamei dvs. nu poate revoca donatia indiferent de posibilitatea casatoriei cu aceasta intrucat imobilul apartine mamei si nu este un bun comun.

 76. @Larisa_Dunea In primul rand solicitati expres notarului sa verifice daca procura nu a fost revocata intre timp. Daca acest lucru nu sa intamplat, mandatarul va semna valabil contractul de vanzare-cumparare.
  Similar cu speta expusa de Laurentiu, dvs. sunteti dobanditori de buna credinta ai imobilului iar in situatia in care donatia este revocata din varii motive, donatorul (vanzatorul imobilului in cazul dvs.) va fi obligat la restituirea sumei de bani primita de la dvs. Preocupati-va doar ca suma platita de dvs. sa fie consemnata exact in contractul de vanzare cumparare.

 77. Va multumesc mult pentru raspuns! O seara placuta va doresc!

 78. Multumesc ff foarte mult. Spatiul in care eu locuiesc este un spatiu distinct care nu a fost si nu este sub nici o forma spatiu comun. Mai exact este singura propietate A.F.I. din imobil.
  Fiecare din cei 4 propietari au cate un apartament sub mine cu suprafata utila de peste 110 mp fiecare. Insa la mansarda este o terasa mare, o spatatorie, o uscatorie si 2 debarale care sunt trecute generic spatii de folosinta comuna ele nu figureaza efectiv in contractul celor 4. Insa pe langa aceste 3 spatii mari mai sunt alte 4 ale A.F.I. care le are in chirie de zeci de ani . Noi cand neam mutat au fost niste divergente cu sotul mamei care decedase si era chirias iar noi dand in judecata pe A.F.I. pentru a ne incheia un contract de inchieriere pe numele nostru am obtinut o hotarare definitiva si irevocabila pe care am executato si A.F.I. a facut acest contract de inchiriere. In 2011 a trebuit sa-l reinoim contractul de inchiriere l-am reinoit, iar acesti vecini dupa cum v-am spus sunt determinati sa nu ne lase sa cumparam deschinzand litigii unu dupa altu de 11 ani. Nelamuriea care o am este urmatoarea, Proprietarii in numele lor nu pot cere in instanta sa li se mai vanda alt spatiu de la stat odata ce au cumparat deja in acelas imobil tot de la A.F.I. insa in numele asociatiei credeti ca au mai multe sanse avand in vedere ca am toata darile achitate la zi:chirie, intretinere, utilitati? Dar si ca ei detin impreuna mai mult de 90% din imobil. Noi daca reusim sa cumparam putem sa-i obligam pe cei 4 propietari prin instanta sa ne vanda cota lor indiviza din spatiile comune din mansarda, deschizand un proces de iesire din indiviziune ? Noi avand mai mult de 55% din suprafata utila a mansardei in contract?
  Va multumesc din suflet pentru raspuns.

 79. PADUREAN DIANA SUSANA

  Parintii mei au un imobil in care locuim eu, sotul meu si ei. Mama mea care este bolnava vrea ca intregul imobil sa-mi ramana doar mie. Tatal meu este de acord in acest moment cu donatia. El fiind cu mult mai tanar decat mama s-ar putea ca dupa decesul acesteia el sa se recasatoreasca, eventual sa aiba alti copii si sa revoce aceasta donatie. Vanzarea cumparare este exclusa deoarece in acest caz ar avea drepturi si sotul meu (situatia mea familiala fiind coplicata in acest moment). Va rog sa ma sfatuiti ce clauze ar putea fi introduse in contractul de donatie ca dupa moartea mamei, tatal meu sa nu poata revoca aceasta donatie. Mentionez ca pana la aceasta data sunt singurul lor copil. Multumesc.

 80. @PADUREAN DIANA SUSANA Donatia poate fi revocata pentru nastere de copii indiferent de clauzele introduse in contract. Contractul de vanzare-cumparare, pe de alta parte, nu presupune prin esenta lui si drepturi pentru sotul dvs. in document putandu-se preciza, spre ex. ca banii cu care sa achita acest imobil va apartin in intregime iar imobilul urmeaza a deveni bun propriu.

 81. Buna seara
  As avea si eu o intrebare legata de o proprietate al carui proprietari sunt parintii mei. Ei au pregatit actele necesare (schita de desmembrare) pentru a inparti proprietatea la cei trei copii. Parintii mei ar dori sa faca acestea prin donatie dar aici 2 dintre copii sunt de acord dar unul nu este de acord sa semneze donatia. Suprafata care imi revine mie este mai mare intrucat eu am construito pe terenul parintilor, iar ceilalti au primito gata construita, acum cel care nu doreste acum sa semneze daca mai tarziu ar dori poate ataca actul de donatie intrucat suprafata lui este inferioara si care ar fi cea mai buna procedura de a deveni proprietar intrucat eu sunt si cel mai mic si am decis sa intretin parintii la batrinete dar nu as dori sa ma trezesc in cativa ani fara o suprafata din casa.
  Va multumesc anticipat

 82. PADUREAN DIANA SUSANA

  REVIN CU URMATOARELE PRECIZARI, EU AM UN ACT DE DONATIE A UNEI SUME DE BANI INCA DIN ANUL 2001 INAINTE DE CASATORIE, BANII CU CARE S-A CONSTRUIT O PARTE DIN ACEST IMOBIL. (DONATIA FACUTA DE CATRE PARINTII MEI NU A FOST INREGISTRATA LA NOTAR, DOAR O HARTIE DE MANA SEMNATA DE PARINTI SI VIITORUL SOT) SI M-AI AM UN ACT DE PARTAJ DIN 2004, TOT DE MANA PRIN CARE PARINTII MEI SUNT DE ACORD SA INTABULEZ PE MINE O PARTE DIN ACEASTA CASA DAR CAND M-AM PREZENTAT LA NOTAR 07.11.2011 ACESTA MI-A SPUS CA ACESTE ACTE NU MAI SUNT VALABILE ODATA CU APARITIA NOULUI COD CIVIL SI O SOLUTIE AR FI DONATIA PTR CA SOTUL MEU SA NU BENEFICIEZE DE DREPTUL DE PROP. ASUPRA ACESTUI IMOBIL. CE MA SFATUITI? MULTUMESC

 83. @daniel.N Va recomand sa incheiati cu parintii dvs. un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 84. @PADUREAN DIANA SUSANA Recomand in continuare contractul de vanzare-cumparare intre dvs. si tatal dvs., contract cu clauza de intretinere. Amintiti notarului ca Noul Cod Civil reglementeaza separatia de patrimoniu intre soti.

 85. Buna seara. As avea si eu o intrebare.
  Sotul meu a fost proprietar 1/2 parte a unui imobil iar fratele lui 1/2. In urma mortii socrului meu, sotul a renuntat prin donatie la partea lui dintr-un apartament care era pe numele socrilor, iar cumnatul meu a renuntat la parte lui din casa tot prin donatie (casa a ramas sotului meu iar apartamentul cumnatului).
  Va rog sa-mi spuneti daca acest contract de donatie (liber de sarcini) poate fi atacat in situatia in care cumnatul este casatorit si are o fica minora? Ce trebuie sa fac pt a nu mai putea fi atacat?
  Va multumesc!

 86. @ANCA Donatia poate fi revocata de cumnatul dvs. doar daca copilul sa nascut ulterior actului de donatie. Ideal ar fi fost daca in locul actelor reciproce de donatie ati fi facut un schimb imobiliar

 87. Buna ziua, as avea nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema. Eu si sotul meu le-am cumparat parintilor mei o casa la tara iar ei s-au mutat acolo de 5 ani, lasandu-ne noua apartamentul lor din Buc. Noi am fost o perioada de timp plecati din tara iar acum am vrea sa trecem apt pe numele nostru, eu si sotul sa avem drepturi egale asupra lui. Donatia este o varianta valabila si sigura in cazul acesta? Tin sa precizez ca nu am frati iar parintii mei sunt de acord ca eu si sotul sa avem acest imobil pe numele nostru, un act de vanzare cumparare ar fi mai sigur sau merge si cel de donatie? va multumesc pt ajutor!

 88. @luiza_tanasie Cred ca in cazul dvs. nu exista nici un risc in cazul unei donatii.

 89. Buna ziua,
  va rog, sa ma ajutati, daca se poate cu un raspuns la problemuta mea…ref la o donatie. Doamna care vrea sa ne doneze (mie si sotului) nu ne este ruda, vrea sa ne faca donatie (desi noi ii platim ei suma de bani pt aceasta casa) iar in paralel vrea sa faca si un contract simulat in care sa scrie ca noi de fapt ii platim in 2 rate banii pt aceasta casa. Nu vrea sub nicio forma sa faca contract de vanzare cumparare (sau antecontract, deoarece ii platim in 2 transe) deoarece vrea sa evite cheltuielile la notar. Intrebarea mea este daca este legala aceasta varianta (si donatie si act de simulatie in acelasi timp). Specific si faptul ca doamna nu are copii, nu este casatorita, iar singura sora este decedata de multi ani, singura ruda in viata este mama ei in varsta de 97 de ani, care l-a randul ei ia donat casa. Are in schimb veri, unchi, as vrea sa stiu si daca acestia pot sa conteste aceasta donatie.

  Va multumesc pt raspuns.

 90. buna am si eu o intrebare
  Sora mea mia donat o garsoniera in urma cu 4 ani
  contractul de donatie apartine codului civil art 828
  dupa un an de la contract a nascut o fetita
  Fiti amabil sami spuneti daca acest contract este revocabil si daca eu pot sa o vand fara probleme garsoniera

 91. ce drepturi are fetita ei asupra garsonierei pe care sora mea mi-a donato inainte sa aibe fetita

 92. @ana costurile cu o donatie sunt identice cu cele facute pentru o vanzare-cumparare clasica, taxele, onorariile notarului, sunt indentice… in opinia mea nu exista nici o justificare pt ca persoana donatoare sa refuze semnarea unui contract de vanzare-cumparare. Trebuie sa stiti, inainte de a semna o donatie, ca aceasta poate fi revocata de insusi cel care doneaza si asta indiferent de simulatia despre care vorbiti.

 93. @ioana donatia este revocabila pentru nastere de copii iar sora dvs. poate revoca acea donatie oricand insa vanzarea facuta inainte de revocare este valabila

 94. Buna seara, eu si sora mea am primit prin donatie casa de la parintii nostri, ea poate vinde partea ei?

 95. @ANA_BARBU Din pacate, sora dvs. poate vinde partea ei de casa.

 96. NU SE MAI POT FACE COMENTARII LA ACEST POST
  VA RUGAM SA POSTATI COMENTARIILE LA
  http://www.fraudaimobiliara.ro/care-sunt-situatiile-in-care-se-poate-revoca-donatia/
  VA MULTUMIM

 97. Buna ziua,

  As avea si eu o intrebare. Parintii mei detin un teren de 1000mp pe care se afla construite doua case. Avand o varsta relativ inaintata, ei doresc sa ne doneze, mie si surorii mele, propietatile lor. As dori sa stiu daca am dreptul sa vand bunul dobandit in urma donatiei dupa moartea (sau in timpul vietii) parintilor mei?

  Al doilea aspect pe care as vrea sa-l mentionez este ca terenul est divizat in doua parcele: una de 420 mp si una de 580 mp, eu urmand sa primesc parcela mai mare. As dori sa stiu, daca sora mea poate ataca in justitie aceasta donatie invocand o “inegalitate” in separarea masei succesorale?

  As dori sa va mai pun o ultima intrebare: eu sunt casatorit si as dori sa stiu, in eventualitatea unui divort, daca sotia are dreptul sa primeasca jumatate din bunul mostenit de la parintii mei (eu fiind beneficiarul unic in contractul de donatie)

  Va multumesc anticipat si va doresc o dupa-amiaza placuta!
  Alexandru B.

 98. Daca am facut o donatie tatului meu in 2010 rezervandu-mi un drept de abiatatie viagera, imi poate fi atacata donatia de catre o banca?

 99. Am un nepot de 5 ani si doresc ca eu si sotul meu sa-i donam o garsoniera.Ce trebuie sa fac si cand acesta intra in posesia ei cu drepturi depline iar daca patesc ceva rau (deces) si copilul nu a implinit 18 ani cine poate intra in posesia ei cu mentiunea ca aceasta garsoniera am dobandit-o inaintea casatoriei cu sotul meu cu care sunt impreuna de 9 ani.

 100. @adriana Pana la momentul majoratului, copilul isi poate exercita capacitatea de a primi donatii sau de a dispune de bunurile sale doar cu acordul parintilor sai. Parintii sai nu vor putea insa instraina aceste bunuri decat cu acordul Autoritatii tutelare si in considerarea intereselor copilului. In opinia mea, puteti dona imobilul nepotului dvs. sau puteti redacta un testament in acest sens. Consultati un notar pentru detalii.

 101. Buna ziua. Spuneti-mi va rog pot sa cumpar un apartament cu valoarea modifca de 1 leu de la un neam mai indepartat care nu doreste altceva decat sa-mi puna apartamentul pe numele meu fara sa plateasca nu stiu ce acte si avocatii?

 102. Buna ziua. Am primit un apartament dela mama mia prin donatie ca find bunul meu propiu si as vrea sa stiu daca mai poate sal mi-l ia inapoi. Va multumesc

 103. Buna ziua, am primit prin donatie un apartament de la parintii mei (aveam 25 ani) acum am 27 si as vrea sa stiu, in caz de divort, unul dintre ei poate revoca donatia?! Donatia nu prezinta clauze de intretinere,etc! Daca o poate revoca..sub ce conditii?! Va multumesc

 104. Buna seara!

  acum cativa ani am achizitionat un apartament pentru care am luat un credit ipotecar de la banca.
  Pe langa acest ap., eu si sotul meu mai suntem si proprietarii unui teren si case la tara, pe care nu dorim sa o lasam bancii, daca lucrurile devin dificile si nu mai putem plati rata pentru apartament. Mentionez ca nu avem ipoteci si nu am girat nicaieri cu ele. Putem face donatie acest teren si casa copiilor nostri minori ca sa le protejam de banca? deocamdata ne chinuim cu ratele si nu dorim ca banca sa ne ia chiar totul daca se ajunge la asa ceva.
  Daca facem donatia copiilor minori care sunt aspectele de care sa tinem seama?
  multumesc!

 105. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare, parintii sotului meu vor sa ne doneze casa pe care au construit-o ei, dar la care am participat si noi cu banii de nunta, acuma vor sa ne faca un contract de donatie pe numele meu si al sotului, sotul meu mai are o sora, ar putea ataca acest contract in viitor, sau parintii? in caz de divort daca contractul este pe numele ambilor, casa se imparte? ce este mai ok donatie sau vanzare-cumparare?

  Va multumesc

 106. Buna seara.
  Problema mea este urmatoarea. Am primit un apartament de 2 camere de la sora mea prin donatie fara nici un fel de clauza,ea mai are 2 copii….ei ma pot da in judecata numai dupa moartea ei sau si acum. Si cat la suta au dreptul din apartament. Va multumesc astept urgent raspuns.

 107. Buna seara, am si eu o intrebare:locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un apartament, pe care l-am cumparat cu bani de la fratele sotului, avea el o datorie mai veche, pe care ne-a returnat-o, cumparandu-ne un apartament. La semnarea actelor fratele sotului a trecut apartamentul nostru pe numele lui, sotul mi-a comunicat asta mult mai tarziu. Eu acum vreau sa divortez, si ei amandoi imi spun ca apartamentul va ramane copilului nostru minor. Inainte de a divorta ar ajunge sa faca cumnatul meu un act de donatie catre copilul meu ca apartamentul sa fie trecut pe numele copilului? Eu voi avea copilul in intretinere dupa divort, si as dori sa stiu ce pot face acum, inainte de a divorta, sa aiba copilul apartamentul pe numele lui. Va multumesc.

 108. Alexandru Paduraru

  Buna Ziua!!! as avea o intrebare la Dumneavoastra in legatura cu un act de Donatie cu clauza de intretinere si Habitatie viagera…
  Un domn, singur, necasatorit neavand copii si parinti in viata, doneaza un apartament in schimbul intretinerii viagere a dansului dupa starea si posibilitatea donatoarei(adica mama mea), (mancare, spalat, calcat,etc..) si un Testament cu drept de concesiune asupra locului de inhumare, totul lasand mamei mele, donand liber de orce sarcini, cu conditia de a locui pe tot parcusul vietii in imobil. Actul de donatie fiind intocmit in anul 1994 (acum 18 ani ). Dupa 11 ani adica in anul 2005 mama mea decedeaza, urmand apoi ca mostenitor al mamei, sa dispun de obligatiile fata de donator in continuare pana in prezent 2012 asta insemand 7 ani de la decesul mamei… Acum dansul dupa 18 ani de la intocmirea actului descris, el deschide proces, cerand urmatoarele:
  – Revocarea Contractului de donatie cu clauza de intretinere,(prin care a transmis dreptul de propietate asupra imobilului mamei mele la data autentificarii actului)
  -Repunerea partilor in situatia anterioara, in sensul redobandirii de catre donator a dreptului de propietate asupra imobilului.
  -Obligatia paratilor la plata cheltuielilor de judecata
  As dori rugandu-va frumos sa citit cu atentie ce am mentionat mai sus, si sa imi spuneti ce sanse as avea in instanta in fata lui? si care sunt urmarile
  Va multumesc anticipat, domnule Florin Dumitrescu

 109. Buna ziua! As avea o intrebare la dvs in legatura cu donatia unui imobil.Parintii mei sunt casatoriti..ambii sunt hotarati sa-mi doneze imobilul,dar mai am 3 frati..2 sunt deacord..insa unul dintre ei nu…ce riscuri sunt ca eu sa nu pot intra in posesia imobilului? Se poate face un testament sau un contract de vanzare-cumparare..?!
  Va multumesc!

 110. Buna ziua! va rog daca ma puteti ajuta cu citeva raspunsuri: mama mea e recasatorita iar in urma acestei casnicii a dobindit si utilat un ap cu 4 camere. Intrebarea mea e daca mama mea imi poate face un act de donatie sau vinzare cumparare pe numele meu fara ca actualul ei sot sa fie de acord. Mentionez ca pe contractul apartamentului e trecut doar sotul mamei ei nefiind casatoriti legitimit atunci dar traiau in concubinaj de ani buni intre timp s-au casatorit legal. Ce sanse sint sa pot face acel act?
  Va multumesc!

 111. in cazul donarii unui apartament uneia dintre fiice (suntem 4 frati) de catre parinti cu drept de abitate viagera; iar tatal a murit anul trecut in iulie mentionez ca surorile mele stiu de donatie dar nu stiu daca si fratele meu stie de ea.

 112. Am impreuna cu sotia o fiica de 23 ani cu cu certificat de handicap accentuat si doresc sa aflu cum pot sa-i donez un apartament, actele necesare, costurile. Aceasta donatie poate avea clauza (acest apartament sa nu fie vandut fara acordul fratelui ei, fiul nostru)???
  Multumesc.

 113. Buna ziua. As avea o nelamurire dace se poate. Mama sotului, dupa moartea socrului vrea sa ne faca donatie pe apartamentul in care au locuit. Daca se face aceasta donatie noi mai putem sa facem contract de vanzare cumparare mai tarziu odata ce este facuta aceasta donatie? Precizez ce ea este de acord.

 114. Fratele meu pe ascuns de mine a facut cu tatal meu un Contract de intretinere cu renta viagera, in care fratele se angajeaza sa ii dea o suma de bani lunara, sa ii asigure tratamentul si menajul, iar dupa moartea tatalui, toate proprietatile lui revin fratelui meu.
  Eu am aflat de acest contract dupa ce am cerut un CF de la cartea funciara, acolo acel contract de intretinere era inregistrat.
  Am aflat ca la notar cand s-a semnat actul, tatal meu a fost reprezentat de cineva de la primarie.
  Intrebare:
  Pot ataca actul?

 115. Buna ziua. As avea si eu o intrebare catre d-nul notar, care ma macina de 4 ani. Am cumparat impreuna cu bunica mea un apartament cu uzufruct, nefiind casatorita la vremea respectiva. Uterior bunica mea a decedat, eu m am casatorit, si imi doresc f mult sa mi adaug sotul in actele casei. Exista vreo lege sa se poata vinde jumatate din imobil intre soti? Sau ce alt act as putea face sa l asigur si pe el in caz de ceva. Multumesc mult !

 116. Buna ziua. Am o firma (eu fiind administrator) in faliment cerut de creditori.
  1.Pot sa atace bunurile personale?
  2. Daca trec casa pe numele socrilor (inainte de incheierea insolventei si de a mi se face cerere de antrenare a raspunderii) mai pot creditorii ataca actul in cazul antrenarii raspunderii personale?
  3. Poate lichidatorul sa decida daca mi se poate face cerere de antrenare a raspunderii?
  4. Cat dureaza procedura falimentului – pe societate nu este niciun bun.

 117. Buna ziua. Am o intrebare. Suntem doi frati la parinti, iar tatal meu doreste sa imi faca mie un contract de donatie pe casa. Este mai bine sa faca contract de donatie decat contract de vanzare cumparare? Care ar fi dezavantajele sau avantajele? Mentionez ca imobilul este cu 1 etaj si voi investi ceva bani pentru jumatate de etaj care este la rosuaj unde vrea sa ma faca proprietar deplin, iar ptr parter numai cu uzul fruct. Ce sfat puteti sa imi dati? Multumesc!

 118. IULIANA NINA STANCIU

  Buna ziua
  Sotul meu este fiu unic si parintii lui vor sa ii doneze apartametul pentru ca cu siguranta e solutia buna pentru ei si nu vor sa ii faca act de vinzare cumparare si eu sunt convinsa ca o fac datorita faptului ca nu ma plac si vor ca eu sa nu am nici un drept, mentionez ca suntem casatoriti de 6 ani. Eu sunt dispusa sa renunt eu numai cu conditia sa ii faca act de vinzare cumparare lui sa poata sa il vinda sa cumparam altul mai mare si nu as vrea sa stea toata viata agatat de ei tinind cont ca ei asta vor. Ce ne sfatuiti? Multumesc mult

 119. Buna ziua
  In urma cu cativa ani tatal meu a donat un apartament catre mama mea. Poate revoca donatia? Si daca da, ce sanse are? Multumesc!

 120. buna ziua, as dori sa stiu daca o donatie [un apartament] facuta de parintii mei [eu fiind unicul fiu ]in anul 2004 si inscrisa in cf.ca bun propriu fara sarcini, poate fii anulata doar de tatal meu. va multumesc

 121. Dupa moartea bunicilor mei, mama mea a donat o jumatate din partea ei de casa parinteasca sorei mai mare, care urma sa locuiasca acolo, urmand sa ne despagubeasca intre timp pentru sfertul ramas, lucru care nu sa intamplat. Sora ei mai mare a decedat. Pot ataca eu donatia mamei, vreun fel? Multumesc!

 122. Buna ziua|
  Bunica mea, fiind singura la parinti, ea la randul ei avand 2 fete(mama mea si matusa mea), vrea sa-mi faca donatie 3 terenuri in valoare de 60 000 000 (mentionez ca i-au mai ramas inca 2 terenuri cu o suprafata mai mare ca cele pe care urmeaza sa le doneze mie).
  Intrebare:
  1.poate matusa mea sa atace actul de donatie, avand in vedere ca mai are bunica avere, pe care ar putea sa o ia matusa-mea in urma succesiunii?
  2.cata parte i-ar reveni matusi mele daca ar ataca donatia in instanta? Ar putea sa ia jumatate din teren sau se va da in valoare?

 123. Am cumparat un apartament cu credit ioptecat acu 5 ani, Nu mai pot platii ratele, iar acum, o cunostiinta vrea sa-mi doneze o garsoniera.
  Poate banca sa-mi ia aceasta garsoniera daca mi-au luat deja apartamentul care era ipotecat?
  Pot sa spuna ca pretul apartamentului de acum nu mai acopera creditul luat de mine acu 5 ani?
  Sa facem contract de donatie sau mostenire sau altceva?

 124. Buna ziua,

  Am dobandit acum 4 ani, un imobil de la parintii mei prin act de donatie, fara nici o clauza; acum unul din parintii mei vor sa revoce acel act; este posibil acest lucru?

 125. Si daca da, care ar fi procedura?
  Sau exista varianta vinderii lui intre timp pt a “scapa” de acea revocare?!

  Multumesc anticipat!

 126. Buna ziua! Acum aproximativ 10 ani bunici mei, parinti mamei au decedat. Averea nu sa impartit in parti egale, fiind doi frati unchiul a dispus de mai multa avere decat ii se cuvinea, mamei mele dandui doar un pamant, acum sase ani mama a facut o prostie avand nevoie de bani ia donat pamantul cu contract si unchiul ia dat suma de 2000 euro, el spunand ca ii va da pamantul inapoi orcand va vrea la aceelasi pret eu, sunt fiica mai mica a mamei si as vrea sa il cumpar la aceelasi pret dar nu cred ca mi-l va da asa ieftin, cum ar trebui sa procedez?

 127. Buna seara! Am donat anul acesta un apartament catre cele doua surori ale mele fara nici o clauza. Pot revoca donatia? Sub ce motiv? Precizez ca am un copil de 11 ani.Multumesc!

 128. vă rog frumos să mă lămuriţi într-o problemă juridică.Am divortat si fostul sot ar fi vrut să cedeze partea lui de casă copilului minor,la notar ni s-a spus că donaţia se poate face numai mamei în acest caz,dar am tot amânat si acum nu cred că mai este interesat sa rezolvam problema.Intrebarea mea este prin ce cale cat mai sigura se poate trece partea lui pe numele meu sau a copilului.Am inteles ca donatia poate fi revocata,deci nu poate fi vorba de asta.Multumesc!

 129. Buna ziua! Eu si sotia detinem un apartament in Romania (curent stabiliti in SUA). Doresc sa transfer apartamentul pe numele tatalui prin donatie. Va rog sa imi spuneti daca se poate face o procura aici prin care mama sa ne reprezinte “in administrarea apartamentului inclusiv instrainarea lui” si cu aceasta procura mama sa doneze apartamentul tatalui meu (sotul dansei) fara ca procura sa mentioneze in mod specific cuvantul donatie. Motivul este spre a face aceasta donatie fara instiintarea specifica a sotiei. Mentionez ca am disponibila contravaloarea apartamentului pe care sotia o va vedea ca rezultat al vanzarii apartamentului. Pt acest motiv nu sunt ingrijorat de o eventuala contestatie a donatiei deoarece nu va sti de ea. Va multumesc anticipat.

 130. reductiunea liberalitatilor poate fi invocata si de un creditor sau numai de mostenitor? In cazul in care fostul socru (decedat acum) a vandut fostului cumnat casa si apartamentul in 2002 (poate printr-o simulatie), ma pot indrepta impotriva fostei sotii (care nu a mostenit nimic) asupra careia am un titlu executoriu, sa pretind rezerva succesorala?
  Va multumesc.

 131. Buna ziua,
  V-as ruga sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema. Tata are un proces in desfasurare in care s-ar putea ca cel care la dat in judecata sa-i ceara mai intai ”blocarea” (sechestru?) bunurilor iar in cazul in care va pierde procesul, despagubiri pe care nu va avea de unde sa la plateasca si atunci ar trebui executarea imobilului pe care il detine in coproprietate cu mama (50-50%). Cum putem noi (cei doi copii ai lor) sa intram in proprietatea imobilului (donatie sau vanzare sau…), fara ca actul sa poata fi revocat in cazul in care pierde procesul? Mentionez ca procesul este in desfasurare dar abia la infatisarea din decembrie se va pune problema blocarii bunurilor personale (cred ca ii spune sechestru?)
  Multumesc.

 132. Daca tata imi face acte sau donatie, eu pot sai fac copilului meu pentru ca sotu meu mai are 2 copii din alta casatorie si nu vreau sa aibe nici un drept dar copilu meu este minor. Spunetim va rog mult.

 133. Unchiul meu a primit prin donatie, de la parinti, un teren. Intre timp unchiul a decedat. Nu a avut copii, dar a fost casatorit. In aceste conditii, sotia lui devine proprietara terenului si il poate vinde?

 134. Buna seara,
  parintii mei au cedat casa fratelui meu incheind un contract de intretinerte…acum parintii mei vor sa desfaca acest act deoarece fratele si sotia lui nu-si indeplinesc sarcinile si obligatiile din document. Intrebarea este cat dureaza sa se desfaca acest contract de intretinere si cum se procedeaza???
  Multumesc anticipat.

 135. Tatal meu locueste in rep. Moldova, mi-a donat un apartament in Rep.Moldov, eu avand dubla cetatenie Romana si Moldoveneasca, poate revoca donatia? Multumesc.

 136. bunicul sotului meu a donat 3-4 ari de pamant unui cult religios pentru a-si face biserica in urma cu 60 de ani chiar in curtea casei lui, de 6 ani acest cult religios s-a mutat in alta parte, iar acuma ei au vandut cladirea cu tot cu pamant unui vecin fara sa anunte pe nimeni (pe noi pe urmasi) Daca vrem sa-l cumparam noi putem sa stricam contractul ce l-au facut? Ce avem de facut? Multumim mult!

 137. Buna seara
  Am si eu niste nelamuriri. Parintii mei sunt divortati si tatal meu mi-a donat partea lui de 1/2 printr-un act de donatie semnat la notar. Mai am inca doua surori din care cu una ma inteleg foarte bine si care doreste sa imi doneze partea ei de mostenire insa cu cealalta nu ma inteleg deloc. Mama doreste sa faca un testament prin care partea ei de 1/2 sa o lase fie celorlate doua surori fie celei cu care nu ma inteleg (inca nu s-a decis). Intrebarea mea este daca si cat la suta pot pierde din partea donata de tatal meu in favoarea surorilor si daca si cat la suta am dreptul din partea mamei. Si in final, care este partea totala de care beneficiem eu si sora cu care ma inteleg. Va multumesc

 138. Buna ziua

  Am luat un apartament prin PRIMA CASA in luna decembrie 2012/din pacate nu/mi mai permit ratele/sotul ramanand fara servici/din cate stiu mi se va lua casa/si doresc sa stiu daca suntem nevoiti sa mai platim si altceva in cazul acesta/ si daca intram in baza de date a celor care nu si/au platit creditele/daca mai avem posibilitatea vreodata sa mai acccesam PRIMA CASA

  Multumesc foarte mult

 139. Buna ziua

  Eu si sotia stam intr/un apartament facut cadou la nunta de tatal ei dar actele nu sunt pe numele nostru ci pe numele tatalui sotiei/tatal ei vrea sa faca donatie/noi suntem de acord/dar tatal sotiei are multe datorii multe/avand niste firme care nu merg ff bine/ce se intampla in cazul donatiei/poate fi atacata de creditori/adica in cazul in care tatal face donatie catre fiica si sa ziceam se intampla ceva cu el/creditorii ne pot lua apartamentul

  Multumesc foarte mult

 140. buna dimineata,
  bunica mea vrea sa imi doneze casa, tatal meu este de acord fiind singuru mostenitor, dar el mai are bun baiat din alta casatorie, ce sanse sunt as putea avea probleme din cauza lui poate sa atace cotractu prin donatie
  va multumesc

 141. Buna ziua! Am cumparat un apartament pe care acum vreau sa-l vand unor persoane fizice care il cumpara prin “Prima casa”. Banca le-a respins dosarul din cauza ca eu am trecut in contractul de vanzare-cump. al apartamentului, la momentul cand l-am cumparat, ca banii cu care cumpar apart. sunt un dar manual de la parinti. Dar doar unul din parinti mai traia, iar succesiunea in urma celui decedat era facuta. Cum pot sa mai rectific aceasta situatie care l-a inceput am crezut ca ma protejeaza -fiind casatorita- iar acum s-a intors impotriva mea?

 142. Buna ziua, numele meu este Marius Oneata si va contactez cu o intrebare legata de un act de donatie, si anume:
  Bunicii mei din partea mamei au doua fiice: mama mea si sora ei.
  Dupa moartea bunicului in urma succesiunii bunica mi-a donat mie apartamentul iar mama si sora ei (matusa-mea) au fost de acord, cu semnatura. Independent de succesiune, matusa mea a facut o declaratie notariala prin care a fost de acord sa-mi doneze mie tot, fara niciun fel de alte pretentii, in aceea declaratie scrie clar ca aceasta cedare a partii ei sa fie scrisa in actul succesoral. Acum bunica-mea a murit si matusa mea ar vrea sa atace actul de donatie si sa-si revendice partea, este posibil asa ceva? Ce pot face? Va multumesc anticipat. Marius Oneata

 143. Buna,tata vrea sa imparta o casa in 3 parti (este construita pe lungime si se poate acest lucru) si sa ramana o parte lui, una mie si una surorii. Problema este ca el este cam schimbator, si are si un credit foarte mare pe care nu l-a platit de cateva luni. Daca face donatie fara ingrijire, poate ataca vreodata cand se razgandeste, adica ce anume presupune anularea pentru ingratitudine? Sa ne comportam frumos si cu respect cu el? Sau presupune mai mult?

 144. Si poate banca sa intervina peste actul de donatie, pentru recuperarea datoriilor lui?

 145. Georgeta Popovici

  Sunt casatorita si am primit un teren intravilan ca donatie de la o matusa.
  Mentionez ca donatia este pentru mine personal, nu si pentru sotul meu.
  Sotul meu doreste ca pe acest teren sa construim un imobil.
  Deoarece eu lucrez in strainatate, poate sa obtina sotul meu autorizatia de constructie sau numai eu personal? Am voie, legal, sa ii dau o procura pentru a obtine autorizatia de constructie pe numele lui?

 146. COMENTARIILE LA ACEST POST AU FOST INCHISE, VA ROG ADRESATI INTREBARI LA http://www.fraudaimobiliara.ro/ce-este-institutia-donatiei/

 147. As dori sa aflu daca am dreptul la un apartament pe care sotul meu l-a primit donatie de la parinti.
  Donatia a fost facuta in timpul casatoriei, intre timp am nascut un baietel, iar sotul doreste sa divorteze. Mentionez ca parintii doresc revocarea donatiei. Va multumesc.

 148. acum 5 ani, eu si sotul meu am donat apartamentul ficei noastre care este minora. suntem persoane juridice, deasemeni avem credite la banca .
  vreau sa intreb, in cazul in care aceste credite nu pot fi onorate, bunuri in firma nu exista, acest contract de donatie poate fi atacat de creditori?
  tutore sunt eu, care sunt angajata in firma sotului.
  va multumesc astept un raspuns

 149. eu si sotul meu am donat casa fiicei mele care are 21 ani, acum o firma de recuperare creante la care am datorie si nu vrea plata in rate ci toata suma ma ameninta ca vor lua casa. pot sa faca asta daca e donata singurului meu copil?

 150. Sotul meu a construit o casa inainte ca noi sa ne casatorim. Dupa ce ne-am casatorit el a donat aceasta casa surorii mele (cu acordul meu) in 2009 prin acte in regula la notar. Sora mea era casatorita in momentul donatiei si este si acum. In eventualitatea mortii surorii mele cum putem sa ne asiguram ca sotul surorii mele nu va pretinde vreun drept asupra acestui imobil. Sora mea s-a gandit sa faca un testament la notar prin care imi lasa acest imobil mie. Este viabila legal aceasta solutie sau exista alta mai buna. Sotul ei poate ataca in instanta acel testament? Va multumesc frumos

 151. Buna, as avea nevoie de un sfat! Parinii mei au un apartament, noi suntem 2 surori si intrebarea mea este ce fel de contract am putea face ca sa ramanem noi suroriile amandoua proprietari a apartamentului? Prin donatie se poate sa fim amandoua proprietari sau prin vanzare-cumparare? (Se poate in ambele cazuri)??? mama are datorii la banca si daca ne lasa prin donatie apartamentul noua atunci banca poate sa ia apartamentul daca e pe numele nostru? ce sfat ne puteti da in asa fel ca sa putem fii amandoua proprietari si sa nu ne poate lua banca apartamentul? Prin donatie se poate sa vanda sora mea apartamentul dupa moartea parintiilor fara acordul meu? care sunt demersurile si ce acte trebuie sa facem daca ne lasa apartamentul prin donatie?? Si daca se face prin vanzare-cumparare putem sa fim amandoua proprietari pe contract (noi suntem casatoriti amandoua)! Astept raspunsul dumneavoastra, va multumesc anticipat!!!

 152. Buna ziua, va cer ajutor si va multumesc in urmatoarea chestiune: un cetatean roman cu domiciliul in strainatate (pasaport romanesc pe care se specifica domiciliul intr-o tara europeana) poate face donatie un apartament fiicei sale din tara chiar daca nu a facut cadastrul acestui imobil (din cauza costurilor mari) obtinut la partaj in procesul de divort de comun acord cu fosta sotie? Fosta sotie insa a spus intr-o discutie prezenta ca daca vrea ma lasa fara acest apartament (obtinut cu cativa ani in urma prin partajul cu ea de comun acord la divort, asa cum am spus). Intrebarea mea este ce ar fi putut face fosta sotie inainte de semnarea partajului la procesul nostru de divort care sa o indreptateasca sa spuna ca are puterea sa ma lase fara acest apartament chiar si dupa atatia ani, mai ales ca acum avem acest partaj semnat de amandoi? E adevarat ca mai intai ne-am despartit in fapt si dupa cativa ani de-abia am facut divortul cu partaj, timp in care eu i-am dat procuri pe niste bunuri comune dar nu si pe acest apartament pe care ulterior l-am bagat la partaj. Faptul ca dupa partaj nu am facut cadastru dar am inscris bunul in registrul de transcriptiuni mi se pare si am obtinut un certificat sa vad daca imobilul e grevat de sarcini insa acum cativa ani nu era. Cred insa ca si ea mai figureaza pe undeva dar nu stiu sigur daca la financiar. Cum as putea afla si deasemenea sa revoc acum orice fel de procura i-am dat cu ani de zile in urma (de care nu mai stiu exact sub ce forma i-am dat-o) cand nu eram divortati legal inca? Si daca am facut cu ea apoi partajul legal in care ea era de acord sa imi ramana mie acest apartament, ea luandu-si alte bunuri, e posibil ea deja sa fi facut ceva fara sa stiu eu si sa instraineze (fara stirea mea) inainte de partaj o parte sau acest imobil, dandu-mi iluzia chiar prin semnarea partajului ca acest imobil inca este al nostru si prin partaj imi revine mie dar defapt el sa nu mai fie 100% in proprietatea noastra? Apoi donatia pe care vreau s-o fac fiicei la notar se poate face cu pasaportul meu de roman cu domiciliul in strainatate si la notar ramane un act confidential fara ca noratul sa anunte de exemplu ambasada sau consulatul roman din tara unde am resedinta acum? Va multumesc inca o data pentru amabilitate si bunavointa de a ma lumina in aceasta chestiune complexa…

 153. Buna seara! As avea nevoie de un sfat din partea dvs.
  Matusa mea a decedat si a ramas sotul dansei singur si neajutorat dar el doreste sa-l ingrijim noi. El mai are din partea lui un frate iar din partea matusei mele a mai ramas inca un frate din partea decedatei. Copii/parinti nu are.
  Eu ca nepoata as vrea sa-l ingrijesc iar dansul este de acord prin a-i mostenii apartamentul. Ce ar trebui sa fac? Sa merg la un notar sa fac un testament, sau ce ar putea fi mai bun pentru a nu fi atacata de eventualele neamuri?
  Si mai am o intrebare: se poate face acest act in oricare oras din Romania?
  Va multumesc, astept cu nerabdare raspuns !

 154. Buna seara, as avea nevoie de un sfat. Mama mea a facut o donatie pe un teren care nu era construit nici o casa.In anul 2008 am inceput constructia unei case pe ternul care am donatia. Casa o platesc eu deoarece am facut o ipoteca impreuna cu sotul meu. Dupa moartea tatalui meu nu ma mai inteleg bine cu maica mea, casa unde locuieste ea este ipotecata deoarece sunt 2 corpuri de casa si trebuia sa punem ipoteca pe casa locuita de mama mea. De un an de zile ma ameninta tot timpul ca ma va renega si ca va strica donatia si ma va lasa fara casa. Doresc sa ma informez si eu cum stau lucrurile in cazul meu, la ce sa ma astept deoarece eu sunt plecata in strainatate si sunt unica fiica nu mai am frati si nici mama mea nu are frati.

 155. Buna dimineatza! am si eu o intrebare.Sotul meu a primit un apartament in proprietate inainte de casatorie de la tatal lui si tatal lui era trecut pe acte procurator de fonduri. Vreau sa stiu acum ca am vandut apartamentul este posibil ca tatal lui in urma vanzarii sa fi facut un act de donatie si el sa il poata baga in actul casei pe care tocmai am terminat-o fara sa stiu eu? mentionez ca acum am ajuns la intabularea casei. la ce sa ma astept. Important de mentionat ar fi faptul ca acel apartament a fost modernizat cu banii de pe apartamentul parintilor mei, plus nunta (banii de la nunta mea si a sotului?)

 156. Buna ziua, am o matusa care a facut un act de donatie cu clauza de intretinere unei nepoate de-a ei, si acum doreste spargerea actului deoarece nu are grija deloc de ea. Actul este incheiat in 2007 in fata unui notar. Si inca ceva dubios, la notar s-a prezentat fata nepoatei, din spusele matusii. Iar in contract nu este specificata stranepoata ca avand drept de semnatura, dar e posibil ma gandesc eu sa fi semnat acasa acele acte si dupa sa o ia si pe matusa stranepoata la notar, e posibil si asa? Dar in act sceie: Azi …..2007 s-a prezentat in fata mea(MATUSA) si (NEPOATA) …. nu scrie nimic de stranepoata. Iarasi din spusele matusi, nu a vazut-o de aproape 30 de ani pe nepoata careia i-a facut acte. Matusa sustine ca i-a facut ceva de a facut acest gest, si a mai dus-o si seara la notar sa nu vada, sustine matusa. Intrebarea e: se poate sparge actul? Durata maxima si costurile?
  Va multumesc! Astept cu interes raspunsul d-voastra.

 157. Buna ziua. 4 oameni traesc intro casa (tata si 3 copii majori dintre care unu este invalid de gradul 1) fiecare au parte egala la casa, in 2009 copii fac un act de donatie la notar in favoarea tatalui, ca sa fie un proprietar, acuma in 2014 tatal ii fugareste din casa pe copii (nu cu judecata doar verbal) mereu ii ameninta cai va da afara(sunt si inscrieri video).
  Intrebare: putem sa anulam contractul de donatie si sa ne revie inapoi la fiecare parte egala?
  Va multumesc anticipat!!!

 158. Buna ziua

  Va rog sa-mi spuneti cum sa fac o procura sau ce act notarial pentru a ceda partea mea de mostenire din casa parinteasca surorii mele. Mentionez ca doar tata este decedat, dar este facuta succesiunea. Acum eu trebuie sa merg la tribunal sa semnez ptr. a ceda surorii mele insa nu pot ajunge. As vrea sa fac un act notarial sa-l trimit pentru a ceda la partea mea de casa. Va rog sa-mi dati raspuns daca se poate. Multumesc.

 159. Buna ziua, vreau sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema daca se poate.Am primit un apartament prin donatie eu si cu fratele meu acum 9 ani in urma de la unchiul meu (eram minori amandoi), acum apartamentul era al meu si al fratelui meu, eu i-am platit jumatatea fratelui meu prin contract de vanzare cumparare(eu sunt casatorit). Unchiul meu a facut si el un copil acum 2 ani, sa casatorit (nu avea copii cand a facut donatia) si vrea sa revoce donatia. Intrebarea mea este mai poate sa revoce donatia? Va rog frumos ajutati-ma, am bagat o gramada de bani in apartamentul ala, spuneti-mi va rog ce pot sa fac.

 160. Buna seara! As dori sa va adresez o intrebare si anume: in urma cu 4 ani am primit un apartament de la parintii mei facut la notar ca si act de donatie insa in urma cu 3 ani mama a decedat, intrebarea mea ar fi, poate revoca tatal meu actul de donatie? imi poate lua apartamentul? Va multumesc

 161. fiti amabil! vreau sa cumpar un apartament de la o doamna x. aceasta doamna a cumparat ap. de la fiul si respectiv nora ei. acestia doi au dobandit ap.in urma unui contract de donatie de la tatal fetei si sotia acestuia respectiv socrul/soacra baiatului, fara nici o clauza in contractual de donatie. donatorii au deschis doua procese (unul in martie 2012- revocare donatie si unul in dec 2013 -constatare nulitate act juridic). mentionez ca doamna x a cumparat ap.in februarie 2012, deci inainte de a deschite primul proces. donatorii au renuntat la procese (ia act de renuntarea la judecata). daca se radiaza litigiile din extrasul de carte funciara, pot cumpara acest apartament? exista riscul sa ma dea in judecata, sau sa darame donatia implicit si contractul intre copii si doamna x, implict si al meu? va rog poate imi puteti da un sfat? va multumesc!

 162. Buna ziua!Am si eu o prb. am fost plecat vreo 15 ani din tara si cand m-am intors parinti mei au trecut casa pe numele fiului mai mic. Acum locuiesc in aceasta casa dar el ma ameninta ca ma da afara si ca vrea sa vanda casa. Exista vreo solutie sa imi pot recastiga dreptul? Mama inca traieste dar tata a murit si dansa nu prea mai judeca bine tinand cont ca are varsta de 83 de ani. Imi puteti da si mie un sfat va rog frumos? multumesc anticipat!

 163. Buna ziua am o prob la care va rog sa ma ajutati.Parinti mei au un apartament pe numele lui tata si mi-au facut contract de donatie pe el.Tata a decedat si ma intreb daca mama poate sa modifice contractul si sa i lase apart la fratele meu.Precizez ca am 3 frati din prima casatorie a lui mama eu sunt singura fica a tatalui meu. Si daca poate sa modifice contractul fara ca eu sa stiu incalcand astfel dorinta tatalui meu?

 164. buna ziua,

  ma numesc Daniela, am 52 de ani si vreau sa va intreb in cazul cind certificatul medico neuro-psihiatru este negativ in cazul unchilor mei (sot sotie) care vor sa imi faca act de vinzare-cumparare pe casa lor ce pot face?
  precizez ca atit matusa mea care inca merge, face piata cit si unchiul meu care in prezent a suferit o pareza nu au suferit de nici o tulburare psihica de nici un fel niciodata

  va multumesc

  daniela

 165. precizez ca unchii mei au el 89 si matusa 85

  daniela

 166. Buna seară, sunt propietara unei imobil inainte de casatorie, soțul are datorii la stat… Întrebarea este daca statul se poate îndrepta asupra bunului meu dobândi înainte de casatorie, sotul ne având nimic pe numele lui, deci, nu are cum sa recupereze nimic de la el.

 167. Buna ziua,
  sotul meu a mostenit un apartament de la parinti si apoi mi-a facut donatie pe acel apartament. Din pacate sotul meu a facut un accident auto in urma caruia are de platit o suma de 20.000 lei prin hotarare judecatoreasca catre o firma de asigurari.In situatia in care sotul meu in acest moment nu are nici un bun pe numele lui, apartamentul fiind intabulat pe numele meu, se poate pune executate pe acest apartament?

 168. Buna ziua! Bunicii inca in viata, mi-au lasat “mostenire” printr-un act de donatie un imobil.
  Mostenitori directi ar fi mama mea si fratele acesteia. Din raspunsurile date de dvs anterior altora, inteleg ca acest act de donatie poate fi:
  1) revocat de bunicii mei SAU
  2) atacat de mostenitorii directi, respectiv mama mea ori fratele ei

  Mentionez ca, in acest act de donatie, notarul a mentionat “scos de la masa succesorala” si ca la “imparteala” si fratele mamei a “mostenit” prin contract de vanzare-cumparare un imobil cotat pe piata la ora actuala mai bine decat cel “mostenit” de mine.
  Ce sanse exista totusi sa imi fie atacata aceasta donatie?

 169. Buna ziua,
  Avem un teren arabil extravilan la care sunt proprietari 4 frati cf titlului de proprietate. In urma cu 7 ani s-au facut procuri de fiecare frate prin care imputerniceste un nepot sa perfecteze actele de vanzare-cumparare, acestia primind fiecare o suma de bani pentru cota parte a fiecaruia. Actele nu s-au facut iar in 2015 am facut alte procuri de donatie de aceasta data pentru acelasi teren. Daca perfectez actele pe baza procurilor de donatie, acest act va putea fi atacat de catre cei (cel) care a facut donatia sau de catre copii lor?
  Multumesc!

 170. Buna ziua,

  Am cumparat un apartament in anul 2014 pe numele tatalui sotului meu, ulterior acesta a murit am facut succesiunea iar apartamenul ne-a revenit noua prin contract de donatie (sotul meu mai are 4 frati). Avem probleme acum in vanzarea acestui imobil deoarece am inteles ca banca nu accepta contractul de donatie prin programul prima casa.Mai putem face ceva-respectiv sa schimbam actul de donatie? multumesc

 171. Buna ziua,

  Matusa mamei mele este vaduva si fara copii. Sotul dumneai are o fata din prima casatorie. In instanta s-a stabilit ca fata vitrega sa primeasca 25% din valoarea apartamenului, respectiv 10 000 euro. Matusa doreste sa imi lase mie averea daca ii dau ficei vitrege cei 10 000 de euro. Cum pot sa primesc apartamenul prin donatie? Imi este teama ca dupa moartea matusii sa nu atace in instanta donatia. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc! O zi buna!

 172. Buna ziua ! As dori sa aflu ce trebuie facut in cazul in care tatal meu doreste sa-mi doneze un apartament in valoare de 30 mii euro, pentru a nu fi atacata in justitie de catre sora mea care a primit aceeasi suma cash, in mana, fara documente si martori. Ce costuri implica procedurile propuse? Va multumesc anticipat.

 173. buna ziua tatal meu are casa donata de la sora lui fara clauze dar in act nu specifica ca tata ar avea copii sau nevasta acum eu nu stiu daca avem vreun drept noi ca fii si sotie si daca ar putea sa ia casa sora tatalui

 174. Buna ziua.Am cateva nelamuriri si va rog frumos sa ma ajutati.Am un apartament in Romania eu sunt in Italia, eu cu sotul am vrea ori sa-l donam ori sa-l vindem mamei mele pentru a nu-l declara aici in Italia cu noua lege ptr ca nu mai beneficiem de nimic, as vrea sa stiu faca mama mea mi-l poate lasa mostenire dupa moarte in amandoua cazuri donatie sau vanzare, multumesc anticipat

 175. 76.Danet Macrena 24 iulie 2015

  Stimate d-le Dumitrescu, am 81 de ani. In urma cu cca 7 luni am donat apartamentul meu de 4 camere, unui domn vaduv in varsta de 44 de ani si cu un fiu de 15 ani, ce m-a asigurat ca va suporta toate cheltuielile privind intretinerea apartamentului, ingrijirea mea si ca se vor muta sa locuiasca cu mine. La legalizare donatiei a insistat sa se stipuleze numai, dreptul meu viager pentru uzufruct si nimic din obligatiile lui privind locuinta si ingrijirea mea. Dupa mai bine de 7 luni cel caruia i-am donat apartamentul nu a respectat nimic din ce s-a angajat, e adevarat, nu o angajare in forma scrisa. Nerespectarea promisiunilor de catre beneficiar, dupa legalizarea donatiei, o pot proba cu martori. Doresc sa revoc donatia si ulterior sa o anulez, returnandu-i costurile legalizarii donatiei. Va rog respectos sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez si care imi sunt sansele de reusita. Aleasa pretuire. Macrena

 176. Buna seara! Cand m.am casatorit cu sotul meu, la 2 ani de la nunta am platit impreuna sulta de 30000 de euro fostei sotii, acestia fiind diortati de 10 ani dar neavand bani de partaj.Acum sotul meu a murit iar problemele vin una dupa alta. Ei au impreuna o fiica de 25 de ani, noi un baiat de 10 ani. Mentionez ca fiica e fugita de acasa de ani buni fara sa dea nici un telefon macar. Sotul meu, inainte de a muri a lasat un testament prin care ii lasa casa baiatului. Dar nu am incredere, stiu ca fata va contesta. Intrebarea mea este, cum se va imparti apartamentul? Conteaza cei 30000 de euro dati de mine dar fara nici un act? Care vor fi cotele? Iar dupa moartea mea, dc o despagubesc, fata mai are vreun drept? Va multumesc

 177. Mama mea e divortata de sotul ei, tatal meu vitreg. Au impreuna un copil major (o fata), eu si inca o fata suntem din casatorie anterioara. Mama si sotul ei au facut act de donatie fiicei lor (care o au impreuna). Dar in apartament locuieste doar sotul cu concubina si mama lui, sora mea cu mama au fost in vizita pe la el, si au fost date afara din imobil precum ca nu au dreptul la nimic. Va scriu ce scrie in actul de donatie…OBIECTUL CONTRACTULUI:subsemnatii, el si ea, donam conform art.1011 Ncc.,liber de sarcini si rezervand-ne dreptul de uzufruct viager mentionat fiicei noastre ….(surorii mele care o au impreuna) cotele noastre indivize de 1/2(jumatate) fiecare din dreptul de proprietate asupra apartamentului,proprietatea noastraexclusiva. Si mai scrie mai jos,Odata cu apartamentul, transmitem donatarei si dreptul de coproprietate fortata si perpetuă asupra tuturor partilor din imobilul bloc, care prin natura sau destinatia lor sunt in folosinta comuna a tuturor proprietarilor din blocul (apartament) mentionat mai sus, in cota de 1/40. As vrea sa ma ajutati si sa imi spuneti daca el poate strica actul de donatie surorii mele. Noi cu mama vrem sa o ajutam sa nu piarda donatia. Si daca se poate face partaj intre parinti la bunurile din imobil. Tatal vitreg a spus ca poate strica actul cand vrea el, daca il strica noi din casatoria anterioara avem vreun drept?

 178. Scuzati exprimarea, poate nu am explicat foarte bine. va multumesc anticipat.

 179. Buna ziua! Bunicii mei au doua fete (dintre care una e mama mea). Bunica a murit si acum trebuie facuta succesiunea. Bunicul si mama vor sa faca succesiunea, dar matusa nu vrea. Problema este ca bunicul doreste sa imi lase mie jumatatea lui de casa si partea care i se cuvine din partea bunicii. Mama mea este de acord. Matusa refuza sa vina la succesiune pt ca zice ca daca ea nu se prezinta bunicul nu imi poate dona nimic. Stiu ca se poate face succesiunea in instanta dar pana atunci jumatatea de casa a bunicului mi-o poate dona mie? Ori cu contract de vânzare-cumpărare? Exista o solutie? Multumesc!

 180. Buna ziua. Tatal meu are primit prin donatie o suprafata de padure.Donatorul a murit.Tatal meu poate sa faca act de vinzare-cumparare pentru mine pentru suprafata de padure primita prin donatie? Va multumesc!

 181. Buna ziua. De o luna ingrijesc o batranica cu boala Alzheimer si doreste sa-mi faca acte pe apartament pentru a o ingriji pana-i va veni momentul.
  Va rog sa-mi spuneti daca actul notarial care se va incheia pe viitor, va putea fi atacat, de catre batranica.
  Ma gandesc ca odata implicat in ingrijirea unui batran cu boala Alzheimer, pe viitor sa nu poata ataca actul iar eu dupa un efort considerabil sa nu beneficiez de nimic, se stie ca aceasta boala este echivalata cu dementa.
  Mai mult decat atat, rudele frati, surorile nu doresc sa o ingrijeasca.
  Rudele dupa moarte pot ataca actul??

  Ce fel de act pot face pentru a nu putea fi anulat\atacat, sau ce clauza contractuala se poate trece in act.

  Va multumesc

 182. BUNA ZIUA, AS AVEA SI EU O ANTREBARE,,,,FIIND IN ITALIA SI AVAND O DATORIE LA BANCA AICI AN ITALIA ,,,,,NEACHITAND RATELE LA BANCA, E POSIBIL SA IMI PUN IN PERICOL CASA DIN TARA? SI DACA DA, CE AS PUTEA FACE? AM O FETITA ANCA MINORA, ARE 17 ANI, AS PUTEA TRECE CASA PE NUMELE EI? VA MULTUMESC

 183. Rog ajutor. Dupa o judecata intre sora mea si bunica, sorei i-au venit in proprietate terenul iar constructiile aflate pe acest teren i-au venit in proprietate bunicai, in 2014 am primit donatie de la ambele conconitent bunica mea donat constructiile, sora terenul. Donatia a fost facuta fara conditii, in 2015 din acest imobil cu doua constructii am despartit in doua imobile unu din care a fost vindut, banii au fost investiti in casa initiala in care pina in ziua de azi locueste bunica. Acum bunica ma ameninteaza cu judecata precum nu i-am dat banii si doreste anularea contractului de donatie, amintesc bunica la rindul ei mi-a donat doar constructiile ci nu terenul. Rog ajutor ms. anticipat

 184. Buna seara. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Noi suntem 6 surori. Parintii au murit in urma cu 7 si respectiv 10 ani, in urma succesiunii care am facut-o acum 2 ani de comun acord 4 dintre surori am cedat locul si casa parinteasca la 2 dintre surori. Tin sa precizez ca doar una a locuit acolo cealalta fiind in afara tarii. In acel timp cand am facut succesiunea sora care locuia acolo avea turnata temelia la casa pe jumatate din terenul care era ptr ca pe cealalta era casa veche. La momentul respectiv sora care nu locuia acolo stiind ca cealalta avea casa inceputa nu sa opus, a fost de acord cu tot pana sau semnat actele. Fiind probleme cu terenul (ptr ca vecinul a intrat in gradina cu gardul ) notarul ne-a zis ca nu putem face condivizione pana nu intram in posesie cu tot terenul. S-au judecat, au avut castig dar nu au rezolvat (ma rog nu asta e problema). Problema e ca sora dupa 2 ani nu vrea sa-i mai semneze sa iasa din condivizione, cealalta a continuat sa ridice casa, si a fost denuntata la primarie ca isi ridica casa fara acte in regula. Ca sa iasa din condivizione a trebuit sa o dea in judecata ptr ca ea nu vrea sa mai semneze, zice ca ii va da peste 10 ani semnatura. Mai ales ca atunci cand a aflat ca e data in judecata a facut si ea la fel a dat-o in judecata. Acum daca ati inteles ceva ptr ca e o ameteala, va rog sa-mi spuneti cine are castig de cauza si daca noi celelalte surori putem sa stricam actele si sa lasam doar una. Va multumesc frumos.

Lasa un comentariu